7 curiozități despre stângaci, misterul geneticii umane

default

Dimensiune font:

| 18-12-2018 13:32

 Există printre noi o „minoritate” la care nu ne gândim prea mult și care îi uimește pe savanți de decenii întregi: stângacii. Aproximativ 10% din populația lumii este stângace, însă nimeni nu știe cu siguranță de ce acești oameni sunt atât de rari.

Probabil că este vorba de un amestec de factori, care includ genetica, evoluția și chiar și hormonii prenatali. Sau cauzele ar putea fi altele. În acest articol îți prezentăm cele mai interesante curiozități despre stângaci descoperite până acum de oamenii de știință.

1. Gemenii au șanse mai mari să fie stângaci

Curiozitati despre stangaci 01

Dacă 10% din populația generală este stângace, la gemeni acest procent este de 21%. Așadar, gemenii au o probabilitate de două ori mai mare să fie stângaci și nimeni nu știe exact de ce.

2. Preferința pentru o anumită mână este ereditară?

Curiozitati despre stangaci 02

Doi părinți stângaci au o șansă de 26,1% să aibă un copil stângaci, în timp ce la părinții dreptaci șansa este de doar 9,5%.

3. Și animalele au preferințe

Curiozitati despre stangaci 03

Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre stângaci. Oamenii nu sunt singurele ființe care manifestă o preferință pentru folosirea unei anumite părți a corpului. Spre exemplu, cimpanzeii sunt dreptaci în proporție de 70% din efectivele speciei.

De asemenea, s-a observat că unele broaște de copac preferă să sară într-o anumită direcție – stânga sau dreapta – atunci când fug de prădători.

4. Curiozități despre stângaci – Papagalii preferă stânga

Curiozitati despre stangaci 04

Prin contrast, papagalii par înclinați să-și folosească membrul stâng. Un studiu realizat pe 320 de papagali australieni a relevat că 47% preferau să prindă mâncarea cu gheara stângă. 33% preferau gheara dreaptă, iar restul nu arătau nicio preferință anume.

5. E posibil ca totul să se decidă înainte de naștere

Curiozitati despre stangaci 05

La oameni, dominanța unei anumite mâini s-ar putea decide în uter. Cercetătorii care au studiat gestul de a-și suge degetul mare la 75 de fetuși. Zece ani mai târziu, au descoperit că toți cei care și-au supt degetul mare de la mâna dreaptă erau dreptaci.

În schimb, doar 67% dintre cei care sugeau degetul mare de la mâna stângă au devenit stângaci.

6. Curiozități despre stângaci – Emisferele creierului acționează diferit

Curiozitati despre stangaci 06

Se crede că emisfera stângă a creierului uman este responsabilă cu limbajul, atât în ceea ce privește procesarea sunetului, cât și în ceea ce privește vorbirea. Savanții au descoperit că lucrurile stau astfel în cazul a 95% dintre dreptaci.

La stângaci, însă, procentajul este de doar 76%. În cazul restului de 30% dintre stângaci, fie domină emisfera dreaptă, fie nu există nicio dominanță.

7. Cum sunt văzuți în diverse culturi

Curiozitati despre stangaci 07

Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre stângaci: modul în care erau văzuți acești oameni în diverse culturi. Spre exemplu, eschimoșii considerau că stângacii sunt vrăjitori.

De altfel, în vremea Inchiziției Spaniole, stângacii erau interogați și torturați cu prioritate, din același motiv. În Maroc, stângacii sunt considerați a fi „s’ga”, adică spirite malefice sau persoane blestemate.

În general, în majoritatea culturilor europene faptul de a fi stângaci este asociat cu lipsa de îndemânare și cu nepriceperea. Și totuși, există și câteva culturi în care stângacii erau văzuți cu ochi mai buni.

Spre exemplu, incașii credeau că stângacii au capacități de vindecare și puteri magice. De asemenea, tribul Zuni, din America de Nord, credea că a fi stângaci este semn de noroc.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei