7 detalii surprinzătoare și puțin cunoscute despre Cleopatra

default

Dimensiune font:

| 08-04-2018 20:25

 Amintită drept una dintre cele mai strălucitoare și atrăgătoare personalități antice, Cleopatra a avut o viață demnă de film. O personalitate cultivată, ea a avut un destin tumultuos, marcat de aventuri amoroase scandaloase, incest și uneltiri.

Cleopatra a încheiat alianțe militare cu cei mai puternici bărbați ai vremii și a condus Egiptul Antic cu multă abilitate. Totuși, multe dintre detaliile vieții ei nu sunt cunoscute sau sunt învăluite în mister.

În acest articol îți prezentăm câteva dintre ele.

1. Cleopatra nu avea origini egiptene

Cleopatra

Cleopatra s-a născut în Egipt, dar originile originile familiei ei erau macedonene. Tatăl ei, Ptolemeu al XII-lea, a fost urmașul unui general al lui Alexandru cel Mare.

În 323 î.e.n., după moartea lui Alexandru cel Mare, Ptolemeu a preluat frâiele Egiptului. Acesta a fost punctul de plecare al unei dinastii de conducători ai Egiptului care vorbeau greaca și care a durat aproape trei secole.

Chiar dacă nu avea o origini egiptene, Cleopatra a îmbrățișat multe dintre tradițiile vechi ale Egiptului. Ea a fost primul membru al dinastiei Ptolemeice care a învățat limba egipteană.

De altfel, Cleopatra avea o educație aleasă și de-a lungul vieții a învățat nouă limbi.

2. Rezultatul unui incest?

Cleopatra - Ptolemeu XII

O monedă de argint înfățișându-l pe tatăl Cleopatrei, care a circulat în Alexandria. Pe spatele monedei este simbolul dinastiei Ptolemeice

La fel ca în cazul multor case regale, membrii dinastiei Ptolemeice se căsătoreau adeseori între ei. Ei făceau acest lucru pentru a păstra puritatea sângelui.

Sursele istorice arată că mulți dintre strămoșii Cleopatrei s-au căsătorit cu verii sau frații lor. Este posibil ca și părinții conducătoarei Egiptului să fi fost frate și soră.

Se crede că mama Cleopatrei este prima soție a lui Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra Tryphaena. Conform mărturiilor de la acea vreme, Cleopatra Tryphaena ar fi fost sora sau verișoara lui Ptolemeu.

De altfel, și Cleopatra a fost căsătorită cu doi dintre frații ei, Ptolemeu al XIII-lea și Ptolemeu al XIV-lea.

3. Nu frumusețea era cel mai mare avantaj al Cleopatrei

Cleopatra - Portret

Cleopatra nu era atât de frumoasă cum o înfățișează filmele moderne. Avea nasul mai degrabă încovoiat, așa cum se observă și din moneda care o înfățișează

Propaganda romană a înfățișat-o pe Cleopatra ca pe o seducătoare desfrânată, care își folosea forța de seducție ca armă politică. Dar Cleopatra a fost mai renumită pentru intelectul decât pentru înfățișarea ei.

Așa cum știm deja, vorbea nouă limbi și avea cunoștințe bogate de matematică, filosofie, oratorie și astronomie. De altfel, unii istorici susțin că, în copilărie, Cleopatra ar fi studiat chiar în faimoasa Bibliotecă din Alexandria.

Sursele egiptene o descriu ca fiind un conducător „care i-a pus la loc de cinste pe savanți și care se bucura de compania lor”. De asemenea, există dovezi care arată că Cleopatra nu era chiar atât de fermecătoare din punct de vedere fizic.

Monedele cu portretul ei înfățișează o fizionomie cu trăsături bărbătești și cu un nas mare și curbat. Unii istorici susțin că portretele ei o înfățișau cu trăsături masculine în mod intenționat.

Astfel, ea transmitea ideea de forță, care era un atribut masculin. Scriitorul antic Plutarh susținea că frumusețea Cleopatrei „nu era tocmai fără pereche”. În schimb, vocea ei mieroasă și „farmecul irezistibil” ar fi făcut-o să fie atât de dorită.

4. A fost implicată în moartea a trei dintre frații ei

Cleopatra - razboi

Cleopatra a purtat un război împotriva propriului frate, Ptolemeu al XIII-lea

Lupta pentru putere și uneltirile făceau parte din tradiția dinastiei Ptolemeice la fel de mult ca incestul. Iar Cleopatra și frații și surorile ei nu au făcut excepție.

Primul ei frate și soț, Ptolemeu al XIII-lea, a gonit-o din Egipt după ce ea încercase să pună mâna pe tron și să conducă singură. Cei doi s-au confruntat mai târziu într-un război civil.

Cleopatra a dobândit avantajul, aliindu-se cu Iuliu Cezar. Iar Ptolemeu s-a înecat în Nil, după ce a fost înfrânt în bătălie. După război, Cleopatra s-a căsătorit cu fratele ei mai mic, Ptolemeu al XIV-lea.

Se crede că ea l-ar asasinat, încercând să-l pună pe propriul ei fiu drept co-regent. În 41 î.e.n., ea a pus la cale execuția surorii sale, Arsinoe, pe care o considera rivală la tron.

5. Cleopatra se afla la Roma la momentul asasinării lui Cezar

Cleopatra - Cezar

Cezar și conducătoarea Egiptului au avut un copil

Începând cu anul 46 î.e.n., Cleopatra i s-a alăturat lui Iuliu Cezar la Roma. Se pare că prezența ei în capitala Imperiului Roman a stârnit rumoare deoarece Cezar nu ascundea relația lor.

De altfel, ea a venit la Roma însoțită de copilul rezultat din legătura lor, Cezarion. Mulți romani au fost scandalizați atunci când Cezar i-a ridicat o statuie poleită cu aur în templul lui Venus Genetrix.

Cleopatra a fost nevoită să fugă din Roma, după ce Cezar a fost asasinat în senatul roman, în 44 î.e.n. Dar ea și-a lăsat amprenta asupra orașului.

Coafura ei exotică și bijuteriile ei cu perle au dat naștere unei mode. Potrivit istoricului Joann Fletcher, „atâtea femei romane au adoptat «look-ul Cleopatra», încât s-a crezut de multe ori că statuile lor o înfățișează pe însăși conducătoarea Egiptului.”

6. Cleopatra și Marcus Antonius aveau propriul club de consumatori de alcool

Cleopatra - Banchet

Banchetele date de Marcus Antonius și Cleopatra erau faimoase


Cleopatra și-a început celebra poveste de dragoste cu generalul roman Marcus Antonius în anul 41 î.e.n. Relația lor avea o componentă politică.

Ea avea nevoie de Marcus Antonius pentru a-și apăra coroana și pentru a menține independența Egiptului. Iar el avea nevoie de acces la bogățiile și resursele Egiptului.

Dar, pe lângă asta, ei se simțeau foarte bine unul în compania celuilalt. Potrivit surselor antice, cei doi și-au petrecut vara dintre anii 41 și 40 î.e.n. ducând o viață de plăceri și excese în Egipt.

Și-au înființat propriul lor cerc de hedoniști consumatori de alcool. Grupul ținea ospețe nocturne și banchete unde se bea mult vin. Membrii grupului luau uneori parte la jocuri și concursuri elaborate.

Una dintre activitățile preferate ale cuplului era să se plimbe pe străzile Alexandriei deghizați și să le joace feste trecătorilor.





7. E posibil să nu fi murit de pe urma unei mușcături de șarpe

Cleopatra - moarte

E posibil ca celebra scenă a morții Cleopatrei să nu fie total adevărată

Cleopatra și Marcus Antonius s-au sinucis în 30 î.e.n., după ce forțele lui Octavian i-au urmărit până în Alexandria. Se spune că Marcus Antonius s-a înjunghiat mortal în stomac.

Metoda de sinucidere a Cleopatrei este mai puțin sigură. Legenda spune că ea a murit după ce a stârnit o aspidă să o muște de braț.

Termenul de „aspidă” se referă cel mai probabil la o viperă sau la o cobră egipteană. Cronicarul antic Plutarh recunoaște că „nimeni nu știe ceea ce s-a întâmplat cu adevărat”.

Cronicarul spune că se știa că Cleopatra păstra o otravă mortală într-unul dintre pieptenii ei de păr. Istoricul Strabo spune că se poate ca ea să-și fi aplicat un „unguent” mortal.

În ziua de azi, mulți savanți cred că ea a folosit un ac înmuiat într-o toxină puternică, cum ar fi veninul de șarpe sau altă substanță toxică.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei