7 evenimente tragice, care au distrus țări întregi și milioane de vieți

default

Dimensiune font:

| 24-08-2017 09:28

 Războaie sângeroase, epidemii incontrolabile sau dezastre naturale de mari proporții au devastat teritorii întregi de-a lungul istoriei. Viețile a milioane de oameni nevinovați au fost curmate prematur, iar destinele altor zeci de milioane au fost schimbate pentru totdeauna de evenimente tragice.

De-a lungul timpului au avut loc numeroase astfel de calamități, dar unele tind să păteze memoria omenirii mai mult decât altele. Fie că s-au petrecut în colțuri îndepărtate ale lumii sau că s-au întins pe mai multe continente, evenimentele prezentate în acest articol au provocat suferințe indescriptibile.

1. Foametea din Coreea de Nord

Evenimente tragice - Foametea din Coreea de Nord

Foto: chinainperspective.com

Între 1994 și 1998, milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza foametei din Coreea de Nord. Politicile economice dezastruoase și pierderea susținerii din partea URSS au cauzat scăderea dramatică a producției și importului de hrană.

Situația a fost agravată din cauza unei succesiuni de secete și inundații, care au distrus culturile și au făcut imposibilă procurarea hranei. Mai mult, sistemul de guvernare centralizat s-a dovedit nepregătit și prea inflexibil pentru a face față dezastrului.

Astfel, aproape 2,5 milioane de nord-coreeni au murit de foame sau de boli asociate malnutriției. Mâncare nu se găsea nicăieri, iar oamenii erau nevoiți să caute hrană în păduri. De disperare, nord-coreenii mâncau tot ce apucau, inclusiv ierburi sau scoarță de copac.

Copiii sub doi ani au fost cei mai afectați de foamete. În acea perioadă, rata mortalității infantile a crescut dramatic, deoarece mamele subnutrite erau incapabile să producă lapte. Laptele praf se găsea extrem de greu, astfel că micuții nu aveau cu ce să se hrănească.

2. Colonizarea statului Congo

Evenimente tragice - Congo

Foto: moorishharem.com

Deși puțin cunoscut, printre numeroasele evenimente tragice din istorie s-a numărat colonizarea de către Belgia a statului Congo. Între 1885 și 1908, trupele colonialiste belgiene, conduse de regele Leopold al II-lea, au făcut ravagii pe teritoriile africane.

Toate aceste atrocități au avut loc doar pentru ca belgienii să exploateze vastele resurse de fildeș și cauciuc ale țării. Localnicii au fost transformați în sclavi, expuși ca animalele în grădinile zoologice din Europa și forțați să muncească în condiții inimaginabile.

Cei care nu se supuneau erau măcelăriți fără milă. Conform datelor istorice, numărul victimelor a ajuns la aproape 15 milioane de oameni. Aceste atrocități sunt denumite de contemporani „Ororile din Congo”.

3. Evenimente tragice – Primul Război Mondial

Evenimente tragice - Primul Razboi Mondial

Foto: dailymail.co.uk

„Marele Război”, care a avut loc între 1914 și 1918, a făcut milioane de victime și a cauzat numeroase tragedii. Peste 9 milioane de combatanți și 7 milioane de civili au murit în război. Primul Război Mondial a fost scena a numeroase genociduri. Mai mult, numărul victimelor a fost sporit considerabil de dezvoltarea tehnologică și industrială a beligeranților.

Luptele se purtau cu precădere în tranșee, unde, pentru fiecare metru câștigat, mureau sute de soldați. Utilizarea la scară largă a armelor chimice a fost o altă caracteristică a războiului. Gaze toxice, precum clorul, iperita și fosgenul (clorură de carbonil sau diclorură de oxicarbon), erau aruncate asupra soldaților inamici, dezlănțuind iadul în tranșee.

Bătălii precum cele de la Ypres, Marnes, Somme sau Verdunsunt și acum printre cele mai tragice evenimente din toate timpurile.

4. Gripa spaniolă a scăzut speranța de viață cu zece ani

Evenimente tragice - Gripa

Soldați americani de la Fort Riley, Kansas, tratați într-un spital militar. Foto: thoughtco.com

Gripa spaniolă a fost cea mai devastatoare pandemie din istoria modernă. Între 1918 și 1920, în plin război mondial, gripa spaniolă a cauzat moartea a peste 500 de milioane de oameni în întreaga lume.

Rata mortalității era atât de ridicată, încât în doar șase luni au decedat peste 100 de milioane de persoane infectate. În perioada în care pandemia făcea ravagii, speranța de viață la nivel mondial s-a redus cu zece ani.

Inițial, s-a crezut că pandemia își avea originile în tranșeele din Franța, substanțele chimice folosite la scară largă favorizând mutația unui virus.

Totuși, la un deceniu după război au apărut dovezi ce indică faptul că pandemia ar fi fost cauzată de un grup de muncitori chinezi, trimiși să muncească în spatele liniilor franceze și britanice.

5. Evenimente tragice – Inundațiile din China

Evenimente tragice - Inundatii China

Foto: emaze.com

Inundațiile masive care au avut loc în 1931 în Chinademonstrează că, atunci când se dezlănțuie, forțele naturii nu pot fi stăvilite. Între 1928 și 1930, China a fost afectată de o secetă puternică, ce a epuizat resursele de apă și le-a dat mari bătăi de cap autorităților.

Seceta a fost urmată, însă, de un dezastru de și mai mari proporții. La sfârșitul anului 1930, vremea s-a schimbat dramatic: ninsori puternice au căzut în lunile de iarnă, urmate de ploi abundente în primăvară.

În loc să se oprească, ploile au crescut în intensitate în iulie și august 1931, când China a fost lovită de nu mai puțin de nouă cicloane.

Din cauza cantităților imense de apă, râurile și-au ieșit din matcă, distrugând localități întregi. Sute de mii de oameni au rămas fără case, iar numărul morților a ajuns la aproape 4 milioane.

6. Genocidul din Cambodgia

Evenimente tragice - Cambodgia

Foto: trauma.blog.yorku.ca

Genocidul din Cambodgia a fost unul dintre cele mai importante evenimente tragice ale lumii moderne. În doar 6 ani, între 1975 și 1979, regimul Khmerilor Roșii ai dictatorului Pol Pot a executat 1,7 milioane de oameni, adică 25% din populația țării!

Tentativele lui Pol Pot de a centraliza societatea cambodgiană pe modelul „patentat” de Iosif Stalin au provocat cel mai mare genocid din istoria Indochinei. Politicile regimului dictatorial au cauzat relocarea forțată a populației din centrele urbane, exploatare prin muncă, torturi și execuții în masă.

Toți cei care se opuneau politicilor lui Pol Pot sfârșeau rău, iar regimul Khmerilor Roșii i-a arestat și executat pe toți susținătorii fostului regim, dar și pe intelectuali. Minoritățile au fost, de asemenea, decimate. Etnicii vietnamezi, thailandezi, chinezi, dar și creștinii și călugării budiști au fost oprimați violent.

7. Evenimente tragice – Revoluția culturală din China

Evenimente tragice - Revolutia Culturala

Foto: nybooks.com

Marea Revoluție Culturală Proletară, care a început ca o luptă internă în Partidul Comunist Chinez, a ajuns să implice o mare parte a societății și a dus țara în pragul unui război civil.

A fost inițiată de Mao Zedong în 1965, în scopul de a recâștiga controlul asupra partidului. Pe motiv că liderii comuniști îndreaptă partidul și țara în direcția greșită, Mao a cerut ajutorul poporului pentru a elimina „elementele dăunătoare” din societate.

Așa a început Revoluția Culturală, care a durat până la moartea dictatorului, în 1976. Mao a închis școlile, cerându-le tinerilor să se mobilizeze împotriva celor care au călcat pe calea ideologiei burgheze. Studenții s-au organizat în grupuri paramilitare, denumite Gărzile Roșii.

Aceste grupuri au atacat și hărțuit o mare parte din populație, în special pe intelectuali. Încet, în jurul lui Mao s-a construit un cult al personalității monstruos. Persecuțiile au continuat mulți ani, iar 1,5 milioane de oameni și-au pierdut viața în timpul Revoluției Culturale.

Alte câteva milioane au fost închise abuziv, torturate și umilite, iar proprietățile le-au fost confiscate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei