7 imagini ciudate care apar obsesiv în arta medievală

default

Dimensiune font:

| 10-02-2018 09:26

 Arta medievală este ciudată, un soi de oaie neagră a istoriei artei. Cu toții apreciem operele create de renascentiști sau clasici, dar lucrurile nu stau la fel când vine vorba de operele artiștilor medievali.

Rodul muncii unor călugări sau asceți în căutarea unei metode de exprimare, arta medievală este mai puțin sofisticată și îi preocupă mai puțin pe iubitorii de artă. Cu toate acestea, operele create între anii 1.000 și 1.500 uimesc tocmai prin simplitatea lor, dar și prin anumite imagini pe care le redau aproape obsesiv.

Iată câteva motive bizare care apar în arta medievală și care continuă să-i intrige pe istorici.

1. Iepuri care bat, mutilează sau ucid oameni

Arta medievala - Iepuri ucigasi

Foto: pinterest.com

Călugării medievali lucrau la ceea ce se numea ”manuscrise iluminate”. Acestea erau cărți sfinte, care conțineau desene pe fiecare pagină. O imagine întâlnită adesea în manuscrisele medievale sunt iepurii care le fac rău oamenilor, o temă comună în arta medievală.

Nimeni nu știe cu siguranță de unde acestă obsesie pentru iepurii malefici, dar un lucru este cert. Cărțile sunt pline de desene cu iepuri care se avântă în bătălie, care mutilează cavaleri, care răpesc femeile, care bat oamenii cu ciomege și îi taie cu topoare. Și niciodată nu au nimic în comun cu textul pe care îl însoțesc.

 

Teoria este că animalele au fost desenate pe margini de către călugării plictisiți, care voiau să se amuze. Ei credeau, probabil, că ideea iepurilor care se răzbună pe oamenii care îi vânează este amuzantă. Așa că își petreceau zilele lungi și plicticoase mâzgălind imagini ale revoltei iepurilor.

2. Femei călărindu-l pe Aristotel

Arta medievala - Aristotel

Foto: pinterest.com

Filosoful grec Aristotel apare în numeroase picturi. Dar, pentru o scurtă perioadă care s-a întins până la începutul Renașterii, oamenii îl desenau într-o postură foarte ciudată: în genunchi, călărit de o femeie.

Anumite picturi îl înfățișează pe respectabilul filosof cu căpăstru, altele îl arată biciuit de femeie. Deși sunt extrem de bizare, aceste imagini nu au nimic de-a face cu obscenitatea.

Se pare că ele au fost folosite ca metafore, pentru a ilustra ce se întâmplă cu cei care cad în plăcerile carnale. În toate aceste imagini, Aristotel reprezintă rațiunea, care este subjugată de dorințele trupești, reprezentate de femeie.

 

3. Imagini ciudate în arta medievală – Cavaleri în luptă cu melci

Arta medievala - Melci

Foto: thisiscolossal.com

Unul dintre cele mai ciudate letimotive din arta medievală sunt bătăliile dintre cavaleri și… melci. Între secolele al XIII-lea și al XIV-lea, imaginile cu cavaleri în armură care atacă melciau devenit foarte frecvente, în special în manuscrisele gotice.

Nimeni nu știe cu siguranță de ce erau artiștii preocupați de astfel de imagini. Unii specialiști în artă medievală cred că ele sunt o metaforă a luptelor sociale, discriminării sau a luptei omului cu inevitabilitatea morții.

4. O apariție bizară – Moise cu coarne pe cap

Arta medievala - Moise

Foto: theappendix.net

Într-o anumită perioadă, oamenii au avut ciudatul obicei de a-l înfățișa pe Moise cu o pereche de coarne pe cap: un detaliu demonic, suprapus peste imaginea omului care i-a condus pe evrei din Egipt. Și totuși, pentru un timp, acesta a fost singurul fel în care oamenii îl desenau. Chiar și Michelangelo a făcut-o.


Este foarte posibil ca această tendință din arta medievală să fi pornit de la o traducere inexactă a textelor biblice. Majoritatea traducerilor spun că, atunci când Moise a coborât de pe Muntele Sinai cu cele zece porunci, fața lui ”strălucea”.

 

Dar cuvântul ebraic „keren” poate să însemne fie ”rază de lumină”, fie ”corn”. Cel mai probabil, în epoca medievală fusese tipărită o traducere greșită a Bibliei, care menționa că din capul lui Moise ieșea o pereche de coarne, și nu o rază de lumină.

5. Maria Magdalena acoperită cu păr pe corp

Arta medievala - Maria Magdalena

Foto: kengarex.com

Foarte mulți artiști gotici o desenau pe Maria Magdalena acoperită cu păr corporal. Nu este vorba despre vreun fetiș medieval ciudat. Ei chiar credeau că ea arătase așa. Pe vremea aceea, povestea Mariei Magdalena avea un final bizar.

Potrivit unei legende, după răstignirea lui Isus, Maria Magdalena a renunțat complet la toate lucrurile pământești. Nu s-a mai spălat și nu și-a mai schimbat hainele, care, până la urmă, s-au rupt și au căzut.


Atunci, spune 
povestea, a avut loc un miracol, care a salvat-o de la rușinea de a umbla prin lume goală: întregul corp i-a fost acoperit de un strat consistent de păr. Se pare că mulți artiști gotici cunoșteau această poveste și de aceea arta medievală este plină de imagini cu corpul Mariei Magdalena învelit în păr.

 

6. Oameni plictisiți care mor

Arta medievala - Oameni plictisiti

O mare parte din arta medievală conținea scene violente. Dar, oricât de oribilă era moartea cuiva, victima era întotdeauna înfățișată cu un aer plictisit.

Există imagini cu oameni sfârtecați de șarje de cavalerie, cu cuțite în cap sau topoare înfipte în corp și, totuși, în fiecare imagine, victima arată de parcă s-ar strădui să nu caște.

Teoria este că aceste imagini ciudate au legătură cu conceptul medieval  Ars moriendi – arta de a muri. Moartea, credeau oamenii de la acea vreme, era un test moral. Era momentul în care te aflai în fața judecății divine. Astfel, felul în care reacționai spunea ceva despre caracterul tău.


Dacă urlai și nu te puteai desprinde de lucrurile pământești, probabil că aveai să ajungi în iad. Dar dacă îți puteai petrece ultimele momente zâmbind, locul în rai îți era asigurat.

 

Multe imagini din arta medievală arată demoni care încearcă să-i ispitească pe muribunzi, arătându-le vin, aur și femei ușoare.

7. Imagini ciudate în arta medievală – Nave spațiale

Arta medievala - Nave spatiale

Foto: pinterest.com

Dintr-un motiv sau altul, multe opere de artă medievală înfățișează oameni care zboară în mașinării mici, care seamănă izbitor cu satelitul Sputnik.

În picturile cu Isus – în special cele care înfățișează nașterea sau răstignirea – apar niște nave spațiale ciudate, pilotate de oameni.

Există câteva teorii despre ce ar putea reprezenta acestea, dar teoria academică este că imaginile simbolizează ”prezența lui Dumnezeu”. Aceasta este – totuși – doar o teorie, și singura explicație pe care o avem din partea unui artist medieval nu o susține.

O gravură în lemn de Hans Glaser înfățișează cerul plin de tuburi și sfere. Glaser a spus imaginea redă exact ceea ce el a văzut întâmplându-se pe cerul de deasupra Nürnberg-ului: o bătălie între farfurii zburătoare extraterestre.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei