default

Dimensiune font:

9 fenomene ciudate, care dovedesc că natura este spectaculoasă

| 26-08-2018 16:55

 Am putea crede că avem cunoștințe cuprinzătoare și absolute despre Pământ, însă acest lucru este foarte departe de adevăr.

În acest articol îți prezentăm o listă cu cele mai rare și greu de înțeles fenomene naturale. Ele dovedesc faptul că, în multe privințe, suntem aproape ignoranți în ceea ce privește planeta noastră.

1. Focul Sfântului Elmo

Fenomene - St Elmo

Pe vârfurile turnurilor și ale catargelor vapoarelor apar uneori focuri fantomatice, de obicei în timpul furtunilor.

Europenii din Evul Mediu credeau că aceste lumini erau darul făgăduit de Sfântul Erasmus din Antiohia (supranumit și Sfântul Elmo), protectorul marinarilor în religia catolică.

Legenda spune că Sfântul le-a promis marinarilor că se va ruga pentru ei și le va trimite semnale de avertizare, sub forma unor lumini pe catarge.

Știința afirmă că focurile Sfântului Elmo sunt datorate încărcării electrice a atmosferei înaintea furtunilor puternice.

2. Un vulcan din Antarctica și coșurile sale de zăpadă

Fenomene - Erebus

Muntele Erebus este unul dintre cei mai mari vulcani activi din Antarctica.

Este acoperit cu coșuri de zăpadă, formate din aburul care iese prin crăpături și îngheață în contact cu temperaturile scăzute.

3. „Spaghete” de zăpadă într-un lac din Finlanda

Un bărbat din Hameenlinna, Finlanda, a descoperit un fenomen natural ciudat. Pe lacul de lângă casa lui, în unele locuri, zăpada lua forma unor spaghete.

„În lac existau mii de fire albe, unele lungi de zeci de metri. Arătau ca zăpada. M-am întins și am luat în mână câteva astfel de fire și am făcut un bulgăre”, a declarat bărbatul.

Fotografiile publicate de finlandez pe Internet au stârnit curiozitatea oamenilor de știință, care, însă, nu și-au putut explica fenomenul.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Nu pot să-mi explic fenomenul, dar probabil are legătură cu temperaturile apei și a aerului.

Se poate ca această combinație unică să fi creat condițiile pentru formarea acestui fenomen”, a spus meteorologul Matti Huutonen.

4. Spectrul din Brocken

Fenomene - Brocken

Dacă ești în munți și îți întorci privirea de la soare, uneori poți vedea umbra unui uriaș, înconjurată de un halou cu aspect de curcubeu.

Trebuie să știi că aceasta este, de fapt, chiar umbra ta, proiectată în ceață. Haloul din jurul umbrei se formează datorită picăturilor de apă din aer, care „fracturează” lumina.

Acest fenomen se întâmplă frecvent pe Muntele Brocken, din Germania. Cândva, se credea că bizara apariție este opera vrăjitoarelor.

5. Mingile de foc din Naga

Fenomene - Brocken

 

Într-o zonă a Thailandei, Fluviul Mekong „aruncă” uneori mingi de foc purpurii, care se ridică deasupra apei. După ce ajung la o înălțime de 10-15 metri, ele dispar.

De obicei, fenomenul poate fi observat în luna octombrie și există chiar și un festival dedicat lui.

Oamenii de știință spun că responsabilă pentru formarea mingilor de foc este inflamarea unor gaze care ies din fluviu.

Localnicii cred că mingile de foc sunt trimise de Naga, o creatură jumătate șarpe, jumătate om, care trăiește în râu.

6. Valea păsărilor căzătoare

 

Fenomene - Pasari

În Valea Jatinga, din India, păsările au un comportament neobișnuit de secole întregi.

Zboară foarte jos, în cercuri, iar unele dintre ele cad la pământ, într-o stare de semiconștiență.

De obicei, păsările își găsesc drumul după soare și după câmpul magnetic al Pământului. De aceea, motivul comportamentului lor ciudat ar putea fi existența unor anomalii geofizice în zonă.

7. Anomalia din Marea Baltică

Fenomene - Marea Baltica

Pe fundul Mării Baltice a fost găsit un obiect ciudat, care arată ca un OZN. Omenii de știință încă nu au ajuns la un consens în ceea ce privește originile sale.

Este compus din bazalt, deci nu poate fi vorba de o navă spațială.

Teoriile spun că ar putea fi rezultatul topirii unui ghețar, sau un complex militar nazist secret, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

8. Cercuri de gheață pe râuri

Fenomene - Cercuri

Curenții turbionari din râuri formează cercuri de gheață perfect rotunde, care se învârt ușor, pe loc.

O bucată de gheață începe să se învârtă, netezindu-și colțurile de gheața care o înconjoară și devine, treptat, un cerc perfect.

Acest fenomen a fost observat în Scandinavia, America de Nord, Germania, Anglia și Rusia.

9. Pădurea strâmbă

Fenomene - Padure

Pădurea strâmbă este situată lângă Nowe Czarnowo, în Pomerania de Vest, Polonia.

Pădurea este formată din aproximativ 400 de pini, cu trunchiurile îndoite.

Copacii fost plantați cândva în 1939, însă motivul pentru care sunt strâmbi este necunoscut.

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Placa tectonica uriasa de sub Oceanul Indian se rupe in doua. Cand se va desprinde total
26/05/2020 09:11

 Placa tectonica de sub Oceanul Indian se va rupe in doua intr-un timp foarte scurt din punct de vedere geologic, arata un studiu recent. Din punctul nostru de vedere, al muritorilor, pana la acel momen ...

Istoria săpunului: Cum a început omenirea să se scuture de mizerie
23/05/2020 11:36

 Cum se face că un obiect „atat de curat si de pur” are un trecut atat de tulbure? Nimeni nu stie cu sigurantă cand a fost inventat, dar se pare că săpunul există incă de la inceputurile ...

Telefonul cu peste 20 de zile de autonomie există și e marca Nokia
13/05/2020 22:29

În 2020, iti aduci aminte cu jind de perioada in care un telefon putea să stea departe de priză pe parcursul a sapte, zece zile. Desi existau si atunci terminale care trebuiau incărcate in fiecare zi s ...

Descoperire! PERICOLUL din aparatul de aer condiționat. Legătura cu COVID-19!
02/05/2020 10:11

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA trage un semnal de alarmă si publică un studiu despre legătura dintre aparatele de aer conditionat si COVID-19.   Cercetările arată un exemplu ...

Oțelul de Damasc și armele formidabile de care se temeau cruciații
29/04/2020 17:33

 Atunci cand cruciatii au ajuns in Orientul Mijlociu, in secolul al XI, au descoperit săbii care tăiau atat de bine, incat „putea despica părul lăsat să cadă pe tăis”, avand o rezistent ...

VIDEO Pentagonul dezvăluie trei înregistrări cu întâlniri ale avioanelor armatei SUA cu OZN-uri
28/04/2020 09:11

 Pentagonul a făcut publice trei inregistrări video ce arată intalnirile dintre avioane ale Marinei americane cu ceea ce par obiecte zburătoare neidentificate, scrie Guardian. Clipurie, despr ...

Anul în care lumea s-a micșorat: Primul cablu de telegraf tras peste Atlantic
27/04/2020 17:32

 În 1858, primul cablu de telegraf tras peste Atlantic a reusit să conecteze ambele continente, dar a functionat doar trei săptămani. În 1866 a fost inlocuit de unul mai rezistent, schimband ...

Cum au construit elvețienii ce mai lung tunel din lume și uimitoarea rețea feroviară subterană din Alpi
27/04/2020 12:56

 Elvetienii au investit mult in trenuri si in tuneluri lungi care au fost terminate la timp si fără depăsirea bugetului initial, lucru rar in domeniu. Cel mai lung tunel din lume a fost terminat in 2016 ...