default

Dimensiune font:

9 fenomene ciudate, care dovedesc că natura este spectaculoasă

| 26-08-2018 16:55

 Am putea crede că avem cunoștințe cuprinzătoare și absolute despre Pământ, însă acest lucru este foarte departe de adevăr.

În acest articol îți prezentăm o listă cu cele mai rare și greu de înțeles fenomene naturale. Ele dovedesc faptul că, în multe privințe, suntem aproape ignoranți în ceea ce privește planeta noastră.

1. Focul Sfântului Elmo

Fenomene - St Elmo

Pe vârfurile turnurilor și ale catargelor vapoarelor apar uneori focuri fantomatice, de obicei în timpul furtunilor.

Europenii din Evul Mediu credeau că aceste lumini erau darul făgăduit de Sfântul Erasmus din Antiohia (supranumit și Sfântul Elmo), protectorul marinarilor în religia catolică.

Legenda spune că Sfântul le-a promis marinarilor că se va ruga pentru ei și le va trimite semnale de avertizare, sub forma unor lumini pe catarge.

Știința afirmă că focurile Sfântului Elmo sunt datorate încărcării electrice a atmosferei înaintea furtunilor puternice.

2. Un vulcan din Antarctica și coșurile sale de zăpadă

Fenomene - Erebus

Muntele Erebus este unul dintre cei mai mari vulcani activi din Antarctica.

Este acoperit cu coșuri de zăpadă, formate din aburul care iese prin crăpături și îngheață în contact cu temperaturile scăzute.

3. „Spaghete” de zăpadă într-un lac din Finlanda

Un bărbat din Hameenlinna, Finlanda, a descoperit un fenomen natural ciudat. Pe lacul de lângă casa lui, în unele locuri, zăpada lua forma unor spaghete.

„În lac existau mii de fire albe, unele lungi de zeci de metri. Arătau ca zăpada. M-am întins și am luat în mână câteva astfel de fire și am făcut un bulgăre”, a declarat bărbatul.

Fotografiile publicate de finlandez pe Internet au stârnit curiozitatea oamenilor de știință, care, însă, nu și-au putut explica fenomenul.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Nu pot să-mi explic fenomenul, dar probabil are legătură cu temperaturile apei și a aerului.

Se poate ca această combinație unică să fi creat condițiile pentru formarea acestui fenomen”, a spus meteorologul Matti Huutonen.

4. Spectrul din Brocken

Fenomene - Brocken

Dacă ești în munți și îți întorci privirea de la soare, uneori poți vedea umbra unui uriaș, înconjurată de un halou cu aspect de curcubeu.

Trebuie să știi că aceasta este, de fapt, chiar umbra ta, proiectată în ceață. Haloul din jurul umbrei se formează datorită picăturilor de apă din aer, care „fracturează” lumina.

Acest fenomen se întâmplă frecvent pe Muntele Brocken, din Germania. Cândva, se credea că bizara apariție este opera vrăjitoarelor.

5. Mingile de foc din Naga

Fenomene - Brocken

 

Într-o zonă a Thailandei, Fluviul Mekong „aruncă” uneori mingi de foc purpurii, care se ridică deasupra apei. După ce ajung la o înălțime de 10-15 metri, ele dispar.

De obicei, fenomenul poate fi observat în luna octombrie și există chiar și un festival dedicat lui.

Oamenii de știință spun că responsabilă pentru formarea mingilor de foc este inflamarea unor gaze care ies din fluviu.

Localnicii cred că mingile de foc sunt trimise de Naga, o creatură jumătate șarpe, jumătate om, care trăiește în râu.

6. Valea păsărilor căzătoare

 

Fenomene - Pasari

În Valea Jatinga, din India, păsările au un comportament neobișnuit de secole întregi.

Zboară foarte jos, în cercuri, iar unele dintre ele cad la pământ, într-o stare de semiconștiență.

De obicei, păsările își găsesc drumul după soare și după câmpul magnetic al Pământului. De aceea, motivul comportamentului lor ciudat ar putea fi existența unor anomalii geofizice în zonă.

7. Anomalia din Marea Baltică

Fenomene - Marea Baltica

Pe fundul Mării Baltice a fost găsit un obiect ciudat, care arată ca un OZN. Omenii de știință încă nu au ajuns la un consens în ceea ce privește originile sale.

Este compus din bazalt, deci nu poate fi vorba de o navă spațială.

Teoriile spun că ar putea fi rezultatul topirii unui ghețar, sau un complex militar nazist secret, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

8. Cercuri de gheață pe râuri

Fenomene - Cercuri

Curenții turbionari din râuri formează cercuri de gheață perfect rotunde, care se învârt ușor, pe loc.

O bucată de gheață începe să se învârtă, netezindu-și colțurile de gheața care o înconjoară și devine, treptat, un cerc perfect.

Acest fenomen a fost observat în Scandinavia, America de Nord, Germania, Anglia și Rusia.

9. Pădurea strâmbă

Fenomene - Padure

Pădurea strâmbă este situată lângă Nowe Czarnowo, în Pomerania de Vest, Polonia.

Pădurea este formată din aproximativ 400 de pini, cu trunchiurile îndoite.

Copacii fost plantați cândva în 1939, însă motivul pentru care sunt strâmbi este necunoscut.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Sonda spaţială indiană Chandrayaan 2 s-a plasat cu succes pe o orbită a Lunii | VIDEO
20/08/2019 12:10

 "A fost un punct critic al misiunii, aş spune al doilea cel mai mare prag după aselenizare. Luna este un obiect in mişcare, la fel şi sonda noastră. Pentru a intra pe o orbită, mai mulţi param ...

Facebook şi Twitter, folosite împotriva manifestanţilor din Hong Kong
20/08/2019 11:27

 Twitter a suspendat 986 de conturi care 'sunt coordonate in cadrul unei operaţiuni susţinute de statul' chinez pentru 'subminarea legitimităţii şi a poziţiilor politice' ale manifestanţilor, afirm ...

NASA vrea să trimită prima femeie pe Lună în următorii cinci ani
19/08/2019 21:31

 Costurile operaţiunii sunt estimate undeva intre 20 şi 30 de milioane de dolari, in proiect fiind implicate companiile lui Jeff Bezos, Blue Origin, Elon Musk, SpaceX şi Lockheed Martin Corp. Fiecare di ...

Case pe acoperisuri, gaselnita din unul dintre cele mai populate orase din lume
19/08/2019 17:05

 Foto: Instagram/Shahrir Bahar In mod normal, pe acoperisuri, mai ales in zonele urbane foarte populate, se construiesc gradini, locuri de joaca sau se amenajeaza piscine. Se intampla asta in America de N ...

Trăsătura genetică importantă care diferențiază bărbații de femei
19/08/2019 15:21

Din punct de vedere al mediciniei, mărului lui Adam este aceea proeminenta larigiană sau cartilaj tiroid care este asezat chiar deasupra glandei tiroide. De ce i se spune mărul lui Adam? Ei bine, totul a po ...

NASA a testat sonde spatiale care comunica intre ele si pot fi propulsate de apa (Video)
19/08/2019 15:10

 Foto: captura video YouTube/NASA In incercarea de a obtine sonde spatiale cat mai mici si mai independente, NASA a testat recent nanosateliti propulsati de catre apa. Mai mult, cele doua mini-sonde spat ...

Cercetătorii care studiază psihologia umană știu de ce oamenii mint atât de mult
19/08/2019 12:26

O echipă de cercetători de la UCL a realizat un studiu care a fost finantat de Center for Advanced Hindsight si de Wellcome, care ne arată că minciunile "nevinovate" nu fac decat să provoace o de ...

5 atracții turistice populare pline cu rămășițe umane
17/08/2019 20:33

 În general, rămăsitele umane sunt ultimul lucru pe care ne-am astepta să-l intalnim intr-un obiectiv turistic. Totusi, există niste atractii turistice populare unde se află la vedere sute de sc ...

De ce vi se descarcă mai repede telefonul în ultima perioadă
17/08/2019 15:48

  Descriere foto: telefon   Sunteti utilizator de Android si ati observat că bateria telefonului, in ultima perioadă, are o durată de viată foarte scurtă? Ei bine, este posibil ca ultima ac ...

Cum recuperezi toate mesajele de pe WhatsApp după ce îți schimbi telefonul
16/08/2019 20:46

 Chiar dacă vrei să-ti schimbi telefonul, cu sigurantă vrei să ai toate vechile mesaje de pe WhatsApp la dispozitie si pe noul dispozitiv. Configurarea unui nou telefon nu e un proces plăcut pentru p ...