A-existat-cu-adevarat-aselenizarea-

Dimensiune font:

A existat cu adevarat aselenizarea?

| 16-07-2019 15:58

12 astronauti s-au aflat pana acum pe Luna. Dar nu toata lumea crede acest lucru. Si se vehiculeaza tot felul de ipoteze, de teorii ale conspiratiei. Dar cine stie? Poate or fi adevarate. Nimic nu este precum pare.
 

Niciun american nu a pus vreodata piciorul pe Luna. Totul a fost falsificat, totul e doar Fake.

Aselenizarile? Inscenari filmate in studiouri de televiziune luminate fals sau prost.

Si in plus cu greseli de amatori, precum steagul american care flutura. Pfffff. Ca si cum un steag pus pe Luna ar flutura. Fara atmosfera. Fake. O teorie a conspiratiei creata de americani pentru a le arata sovieticilor ca au reusit ceva ce ei nu au putut.

Noi am trimis oameni pe Luna, voi nu: Space Race, Razboiul Rece. E nevoie uneori de astfel de metode.

Masini de provocat cutremure si oameni-reptila

Si daca tot suntem la teorii ale conspiratiei, mai avem cateva. Se spune ca in Alaska cea salbatica ar exista o statie de cercetare la care pot fi produse artificial cutremure. Ea se numeste HAARP si este capabila si sa manipuleze vremea, pentru a teroriza lumea. Cautati HAARP si cutremur pe Google si o sa fiti surprinsi cate postari pe aceasta tema veti gasi.

Si mai avem: de exemplu, fasiile albe de pe cer: Chemtrails. Noua ni se spune ca ar fi urme nepericuloase de abur lasate de avioane. De fapt, aceste avioane ar fi folosite de guvernele rele ale lumii pentru a raspandi in aer substante chimice periculoase, prin care sunt modificate clima si vremea si otraviti oamenii.

In plus, pamantul ar fi plat, nu rotund, si ar fi guvernat de oameni-reptilla.

Cu totii iubim teoriile conspiratiei

Radeti deja? Sau v-a crescut brusc pulsul? Asemenea prostii la DW? OK, inseamna ca nu sunteti predispus sa credeti in aceste teorii ale conspiratiei. Nu se stie cat de multi oameni cred in astfel de povesti absurde si nici daca acestea sunt mai numeroase in prezent decat inainte.

In orice caz, ele au devenit mai vizibile cu ajutorul Internetului si al retelelor de socializare, spun psihologii. Sustinatorii unor astfel de povesti se simt confirmati, nu se mai simt ca si cum ar apartine unei minoritati.

Experimentele stiintifice mai arata ca persoanele care cred si raspandesc astfel de teorii absurde o fac si pentru a putea apartine unui cerc asa-zis elitist, exclusivist.

De ce exista insa atat de multi oameni care cred ca aselenizarile sunt niste minciuni? Totul a pornit de la cartea americanului Bill Kaysing, aparuta in 1976, cu titlul "We never went to the Moon" (Noi nu am fost niciodata pe Luna).

Cartea a prins imediat, foarte multi oameni au crezut in tezele ei absurde. Kaysing nu era om de stiinta, tehnician sau inginer. Era un scriitor care a scris anterior despre agricultura, gatit si impozite. El ar fi venit cu asa-zise dovezi, potrivit carora aselenizarile nu ar fi fost reale.

Iata principalele idei ale acestuia:

1. Steagul care flutura

Teoria conspiratiei: Pe inregistrarile video disponibile, steagul american infipt de Neil Armstrong si Buzz Aldrin in solul lunar flutura in vant. Dar asa ceva nu se poate, pentru ca pe Luna nu exista atmosfera, deci nici vant.

Ce spune stiinta: Steagul nu flutura. S-a miscat doar atunci cand a fost atins de cei doi astronauti si cand a fost infipt in sol. Pe planeta noastra, astfel de miscari scurte sunt franate rapid de atmosfera, dar pe Luna, in absenta atmosferei, miscarile dureaza mult mai mult. In plus, in steag ar fi existat un arc intins care sa dea senzatia de fluturare.

2. Absenta stelelor din fotografii

Teoria conspiratiei: Pe fotografiile luate pe Luna nu se vad stele. Ceea ce ar insemna ca au fost facute in studio.

Ce spune stiinta: Este adevarat ca de pe Luna se vede fantastic cerul cu stele, in absenta atmosferei care sa deranjeze privelistea. Dar la momentul aselenizarii, pe Luna era inca zi. O explicatie este ca suprafata Lunii, nava spatiala si astronautii erau atat de bine luminati de soare, incat lumina slaba a stelelor nu se mai vedea.

3. Fotografii prea perfecte

Teoria conspiratiei: Camerele foto purtate de astronauti la nivelul pieptului nu aveau obiectiv. Cum au putut deci astronautii sa faca atat de multe fotografii perfecte?

Ce spune stiinta: Nu toate imaginile capturate au fost perfecte. Au fost numeroase fotografii neclare in arhiva NASA, doar pozele cele mai reusite au fost date publicitatii. In plus, astronautii au avut timp pe Pamant sa exerseze folosirea aparatelor foto luate cu ei pe Luna si sa devina foarte priceputi in utilizarea lor. Lentilele speciale cu unghi larg au simplificat focusarea si au permis captarea unor imagini mari in conditii de calitate superioara.

4. Umbrele inclinate

Teoria conspiratiei: In anumite imagini se vad umbre care nu sunt paralele unele cu celelalte. Dar daca soarele ar fi fost singura sursa de lumina, aceste umbre ar fi trebuit sa fie paralele. Pentru ca nu este cazul, probabil ca au fost folosite surse artificiale de lumina.

Ce spune stiinta: Umbrele paralele sunt mereu o chestiune de perspectiva. Liniile paralele pe o suprafata tridimensionala par mereu inclinate atunci cand sunt reprezentate bidimensional. De exemplu, liniile de cale ferata. Acestea par ca se apropie una de cealalta in directia orizontului, desi sunt cu siguranta mereu paralele. Lucru valabil si pe Luna, si pe Pamant.

Tot nu ajunge?

Exista si alte presupuse dovezi de care se prevaleaza cei care nu cred in aselenizari, dovezi privind praful, radiatiile periculoase sau felul in care cad umbrele.

Colegii nostri de la Spektrum le-au infirmat insa credibil pe toate. Deci nu exista dovezi clare care sa sustina aceste teorii ale conspiratiei.

Pe scurt: aselenizarile au fost reale, nici macar sovieticii nu le-au pus la indoiala, ceea ce spune ceva intr-o perioada ca Razboiul Rece. In plus, la misiunile Apollo au lucrat cam 400.000 de oameni. Destui martori care ar fi putut sa iasa cu dezvaluiri daca ar fi fost ceva incorect. Dumneavoastra ce credeti?

Judith Hartl ziare.com 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Case pe acoperisuri, gaselnita din unul dintre cele mai populate orase din lume
19/08/2019 17:05

 Foto: Instagram/Shahrir Bahar In mod normal, pe acoperisuri, mai ales in zonele urbane foarte populate, se construiesc gradini, locuri de joaca sau se amenajeaza piscine. Se intampla asta in America de N ...

Trăsătura genetică importantă care diferențiază bărbații de femei
19/08/2019 15:21

Din punct de vedere al mediciniei, mărului lui Adam este aceea proeminenta larigiană sau cartilaj tiroid care este asezat chiar deasupra glandei tiroide. De ce i se spune mărul lui Adam? Ei bine, totul a po ...

NASA a testat sonde spatiale care comunica intre ele si pot fi propulsate de apa (Video)
19/08/2019 15:10

 Foto: captura video YouTube/NASA In incercarea de a obtine sonde spatiale cat mai mici si mai independente, NASA a testat recent nanosateliti propulsati de catre apa. Mai mult, cele doua mini-sonde spat ...

Cercetătorii care studiază psihologia umană știu de ce oamenii mint atât de mult
19/08/2019 12:26

O echipă de cercetători de la UCL a realizat un studiu care a fost finantat de Center for Advanced Hindsight si de Wellcome, care ne arată că minciunile "nevinovate" nu fac decat să provoace o de ...

5 atracții turistice populare pline cu rămășițe umane
17/08/2019 20:33

 În general, rămăsitele umane sunt ultimul lucru pe care ne-am astepta să-l intalnim intr-un obiectiv turistic. Totusi, există niste atractii turistice populare unde se află la vedere sute de sc ...

De ce vi se descarcă mai repede telefonul în ultima perioadă
17/08/2019 15:48

  Descriere foto: telefon   Sunteti utilizator de Android si ati observat că bateria telefonului, in ultima perioadă, are o durată de viată foarte scurtă? Ei bine, este posibil ca ultima ac ...

Cum recuperezi toate mesajele de pe WhatsApp după ce îți schimbi telefonul
16/08/2019 20:46

 Chiar dacă vrei să-ti schimbi telefonul, cu sigurantă vrei să ai toate vechile mesaje de pe WhatsApp la dispozitie si pe noul dispozitiv. Configurarea unui nou telefon nu e un proces plăcut pentru p ...

Cum ii afecteaza social media pe adolescenti si ce ar fi bine sa faca parintii
16/08/2019 12:23

Utilizarea social media nu dauneaza in mod direct adolescentilor, dar tot ii afecteaza, pentru ca folosind retelele sociale scade timpul pe care acestia l-ar putea petrece facand activitati sanatoase sau dormin ...

Facebook. Update Facebook. Facebook pentru telefon se schimbă
16/08/2019 11:21

 Facebook a publicat o lista de schimbari in care nu spune mare lucru despre modificari, insa actualizarea aduce o schimbare pentru iconita aplicatiei pentru iPhone si iPad, conform idevice.ro. Stiti deja ...

3 opțiuni ale WhatsApp pe care puțini le știu
08/08/2019 20:11

  Descriere foto:   Aplicatia WhatsApp, pentru telefonul mobil, are cateva optiuni secrete pe care putini utilizatori le folosesc. Iată cum să le folosesti. Poti scrie cu italic sau bold s ...