A fost lansată o aplicație de smartphone pentru combaterea meciurilor trucate din România

default

Dimensiune font:

| 02-09-2013 19:29

Fotbaliştii din România vor avea posibilitatea să anunţe tentativele de trucare a meciurilor prin intermediul unei aplicaţii pe telefon, în cazul în care iniţiativa va avea succes în Finlanda, acolo unde a fost pusă deja în practică.

Până atunci jucătorii români au posibilitatea să denunţe astfel de cazuri prin intermediul unei căsuţe de email - meciuritrucate@frf.ro , promovată de către structura de integritate din cadrul FRF.

Asociaţai Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori a organizat luni, împreună cu FRF şi Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România un seminar având ca temă combaterea meciurilor trucate şi a mafiei pariurilor. La nivel european, proiectul "Don't fix it" reprezintă o iniţiativă comună a sindicatului mondial al fotbaliştilor, FIFPro, a UEFA şi a Comisiei Europene.

"Partenerii acestui proiect sunt România, Anglia, Scoţia, Ungaria, Slovenia, Italia, Norvegia, Finlanda şi Grecia. Finlanda a avut deja o iniţiativă lăudabilă, a reuşit să facă o aplicaţie pe telefon pentru jucătorii de acolo, care pot apela la ea pentru a semnala cazurile în care planează suspiciunea asupra unor meciuri trucate. Este totul anonim, se pot înregistra printr-un ID şi o parolă. Se numeşte «Red Button» şi dacă se va dovedi că este o aplicaţie bună va fi probabil implementată şi în România", a declarat vicepreşedintele AFAN, Emilian Hulubei.

Oficialul AFAN a precizat faptul că 55 la sută dintre jucătorii din Europa de Est au fost abordaţi de către reprezentanţi ai mafiei pariurilor: "Necesitatea acestui proiect a plecat de la o cercetare făcută în estul Europei, întreprinsă de FIFPro, care s-a concretizat prin publicarea unei cărţi negre. Au fost chestionaţi fotbaliştii din Europa de Est. Sunt foarte multe meciuri suspectate. Conform acestor date 55 la sută dintre jucători au fost abordaţi de mafia pariurilor, iar 36 la sută au fost victeme ale violenţelor în cazul în care nu au dorit să coopereze. În plus, 95 la sută dintre jucătorii din Europa de Est nu sunt plătiţi la timp. Majoritatea jucătorilor nu sunt plătiţi la timp.Obiectivele acestui proiect sunt constituirea unui comitet mixt de lucru, promovarea în cadrul cluburilor, promovarea în vestiar, vom sta de vorbă cu jucătorii şi le vom expune riscurile acestui flagel".

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, este suspicios în ceea ce priveşte corectitudinea unor partide şi speră ca legislaţia românească să fie îmbunătăţită în acest domeniu. "Admit că sunt meciuri cu probleme. Eu cred că s-au întâmplat şi se vor mai întâmpla în România, dar nu suntem pe lista lor. Eu sunt convins că într-un an de zile, având şi exemplul ţărilor care au legislaţie în combaterea pariurilor nelegale, nu avem altceva de făcut decât să le aplicăm şi în România. Şi sunt convins că se va ajunge în cazul în care un jucător sau un antrenor va participa la trucarea unui meci, va ajunge la puşcărie. E un moment în care Parlamentul European şi UEFA încearcă eradicarea acestui fenomen, nu ştiu dacă vor reuşi în totalitate. Aş vrea ca preşedinţii de cluburi să-i înştiiţeze pe jucători şi alţi colaboratori că lucrurile nu prea mai merg. Se lucrează la un proiect de lege, uşor-uşor lucrurile se aşează. Trebuie să-i atenţionăm pe toţi care participă că trebuie să anunţe, imediat ce sunt contactaţi, sau există o presiune din partea unor persoane din afara clubului. Nu e turnătorie. Numai aşa putem să preîntâmpinăm o mare catastrofă", a declarat Sandu.

Conducătorul federaţiei a ridicat şi problema procentului pe care casele de pariuri ar trebui să-l vireze spre fotbal în urma cotării la pariuri a meciurilor: "Problema pariurilor şi pronosticurilor există de când lumea. Cred că e a doua meserie din lume. Noi, românii suntem în totalitate în afara cadrului european în ceea ce priveşte legislaţia de susţinere a sportului pe baza unor sume mari, care ajung la bugetul statului pe cârca noastră, a sportului românesc. Şi are cel mai mic buget, dintre toate ministerele. Noi, federaţia, dacă am câştigat un proces cu Loteria, guvernul ne-a dat imediat în cap. A anulat un articol de lege prin care sportului românesc îi revenea un procent important din încasările de la Loteria Română. Sperăm să putem reîntoarce legea în favoarea sportului. Cu vreo cinci case de pariuri ne judecăm de vreo şapte ani, dar toate s-au închis, au dispărut. De ce? Mie nu mi-e jenă să spun, pentru că s-au dat licenţe pe sub mână. Unde? Probabil că la Ministerul de Finanţe, pentru că ei autorizează. Am pierdut foarte mulţi bani, care ne erau foarte necesari".

Conform unui raport al Europol din vara anului 2011 au fost investigate 380 meciuri suspecte de trucare, în care sunt implicaţi 425 oficiali şi jucători din 15 ţări europene, alte 300 meciuri, de pe alte continente, fiind de asemenea bănuite. Printre ţările care se confruntă cu astfel de probleme, ancheta a menţionat Turcia, cu 79 de cazuri, Germania cu 70 de cazuri, unde 14 persoane au fost deja condamnate la pedepse care totalizează 39 ani de închisoare, Elveţia - 41, Ungaria - 20, Finlanda - 32, Belgia - 19, Croaţia - 18, Austria - 16, Bosnia-Herţegovina - 7, Slovenia - 7.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei