0000  917418852800

Dimensiune font:

Afaceri milenare: 6 dintre cele mai vechi companii din lume

| 01-08-2019 17:29

 Faptul că majoritatea dintre cele mai vechi companii din lume se află în Japonia este foarte interesant. Cum Japonia este un stat cu vechime și cu o economie de mult timp funcțională, poate că nu este un lucru cu totul surprinzător.

Însă există alte câteva companii în jurul lumii care funcționează de peste 1.000 de ani! Dacă stai să te gândești, este o vechime impresionantă. Asta înseamnă că până și cea mai nouă companie de pe această listă avea activitate înainte de prima cruciadă.

Desigur, toate companiile de mai jos au trecut testul timpului, înfruntând diferite dezastre naturale, războaie și tot felul de perioade distructive. Când te gândești cum apar și dispar statele și imperiile, durata de viață a acestor companii este cu atât mai impresionantă.

1. Cele mai vechi companii din lume: Monetăria regală

cele mai vechi companii din lume
Foto: Wikimedia 

Vârsta: 1.133 de ani. Anul fondării: 886. Țara: Anglia. Domeniul de activitate: Monetărie.

Iată prima dintre cele mai vechi companii din lume. Aceasta este o corporație controlată de guvern, care produce bani de mai bine de un mileniu.

Principala funcție a unei monetării este să producă bani care pot fi folosiți drept monedă de schimb. Astăzi, acest loc este și muzeu și îl poți vizita pentru a vedea o istorie succintă a felului în care lira britanică a evoluat de-a lungul anilor.

Sau poți arunca o privire asupra modalității de producere a monedelor în ziua de azi. Totuși, personalul de la monetărie nu îți va arăta întocmai procedura prin care fabrică bani.

Curiozități:

 • Este una dintre cele mai vechi corporații controlate de guvern din istoria omenirii.
 • A funcționat în diferite sedii de-a lungul istoriei sale de peste 1.000 de ani.
 • În momentul de față, produce în jur de 5 miliarde de monede pe an.
 • Produce, de asemenea, medalii care sunt oferite drept răsplată pentru diferiți oficiali. 

2. Tanaka Fiecare

cele mai vechi companii din lume
Foto: tanakaiga.com

Vârsta: 1.134 de ani. Anul fondării: 885. Țara: Japonia. Domeniul: Produse de cult.

Tanaka Iga este o afacere foarte veche, care vinde bunuri pentru adepții budismului. Și mai interesant este faptul că multe dintre aceste bunuri sunt fabricate în cadrul afacerii.

Curiozități:

 • Cel mai vechi punct de vânzare documentat care comercializează produse legate de budism.
 • Probabil cel mai vechi magazin din lume care nu vinde mâncare sau băuturi.
 • Fabrică majoritatea bunurilor pe care le comercializează.
 • A fost fondat într-un moment aproape la fel de apropiat de vremea lui Siddhartha Gautama (Buddha) ca de ziua de azi.

Printre cele mai vechi companii din lume se numără și Monetăria din Paris.

3. Paris Mint

cele mai vechi companii din lume
Foto: Wikimedia 

Vârsta: 1.155 de ani. Anul fondării: 864. Țara: Franța. Domeniul: Monetărie.

Cu mult timp înainte ca Uniunea Europeană să producă euro, Monnaie de Paris crea monede care s-au răspândit în întreaga Franță. Asta înseamnă că această monetărie a produs bani pentru mai multe entități politice, inclusiv pentru naziști, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Interesant este faptul că această monetărie a început să producă euro de îndată ce Franța s-a alăturat Uniunii Europene. Monetăria a tipărit diferite feluri de monedă angajând cetățeni locali și este cea mai veche monetărie încă funcțională din istorie.

Curiozități:

 • Este cea mai veche monetărie încă funcțională din istorie.
 • A produs franci și euro.
 • Cea mai veche corporație guvernamentală din istoria documentată a omenirii.
 • A început să producă euro în 1998.
 • A produs monedă germană în timpul ocupației naziste.

4. Vinăria Staffelter Hof

cele mai vechi companii din lume
Foto: staffelter-hof.de 

Vârsta: 1.157 de ani. Anul fondării: 862. Țara: Germania. Domeniul: Viticultură, industria hotelieră.

Dacă vrei să vezi cea mai veche vinărie din lume, care este și hotel, trebuie să vezi cramele Staffelter Hof, din Germania. Fondată în 862, aceasta a fost cândva un loc în care soldații veneau să cumpere vin.

Pe lângă faptul că a supraviețuit prăbușirii Sfântului Imperiu Roman, vinăria a rămas în picioare și după distrugerile cauzate de Primul și Al Doilea Război Mondial, conflagrații în care peste 10 milioane de germani și-au pierdut viața și în urma cărora multe locuri au rămas în paragină.

Curiozități:

 • Astăzi, funcționează ca vinărie și hotel.
 • Cultivă peste șapte hectare de vin.
 • Făcea cândva parte din Sfântul Imperiu Roman.

Vinăria Staffelter Hof a supraviețuit ascensiunii și prăbușirii celui de-Al Treilea Reich al lui Hitler, a rămas în picioare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și în timpul invaziei aliate din Germania. 

5. Cele mai vechi companii din lume: Genda Shigyo

cele mai vechi afaceri din lume
Foto: AllAbout-Japan.com

Vârsta: 1.248 de ani. Anul fondării: 771. Țara: Japonia. Domeniul: Industria hârtiei.

Hârtia nu a fost inventată în Japonia, ci în China, însă aceasta este cea mai veche afacere din lume care se ocupă cu producerea și comercializarea hârtiei.

Având o vechime de aproape 1250 de ani, este impresionant că o companie precum aceasta a supraviețuit atâta timp fără să fie răpusă de factorii economici incomozi, cum ar fi concurența.

Curiozități:

 • Tipărește produse ceremoniale din hârtie, cum ar fi felicitările pentru nunți.
 • Fabrică ambalaje pentru cadouri, folosind design-uri de hârtie sofisticate.

6. Cele mai vechi companii din lume: Kongo Gumi

cele mai vechi firme din lume
Kongo Gumi folosește tehnici de tâmplărie care au fost transmise din generație în generație, de la fondarea companiei. Motto-ul firmei este: „Tehnici de acum 1.400 de ani moștenite pentru viitor”. Foto: John Kasawa/worksthatwork.com 

Vârsta: 1.428 de ani. Anul fondării: 578. Ţara: Japonia. Domeniul: Construcţii.

Iată și ultima dintre cele mai vechi companii din lume. Această companie a trecut prin transformări majore în 2006, când a fost cumpărată, însă merită menţionată.

După ce au fost achiziționate, bunurile companiei sunt încă pe piață – cel puțin până când, odată cu trecerea timpului, vor ieși din uz. Este dificil să ne imaginăm motivul pentru care cei care conduceau cea mai veche companie din lume au permis ca aceasta să dispară, însă tocmai asta s-a întâmplat cu firma Kongo Gumi.

Se pare că a fost vândută din cauza datoriilor foarte mari.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Implantarea telefonului direct în creier ar putea fi următorul pas SF în tehnologie
23/08/2019 21:54

 Potrivit oamenilor de stiintă, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le detine o persoană este smartphone-ul său. Astfel, nu e de mirare că cei de la Forumul Economic Mondial, care are loc i ...

Cum să-ţi încarci telefonul mai repede. Trucurile de care habar nu aveai!
23/08/2019 21:04

Cum să-ţi incarci telefonul mai repede. Eşti mereu pe fugă şi nu apuci să iţi incarci complet telefonul? Iată cateva trucuri care te ajuta să incarci telefonul mobil mai repede. Încărcările ...

Cel mai mare impact pe care îl are telefonul: ne afectează dramatic memoria
23/08/2019 19:45

 O echipă de cercetători americani a realizat un studiu care arată că dispozitivele mobile ar schimba modul in care creierul uman functionează. La studiu au participat 300 de participanti cu varste cu ...

Înţepaţi o roşie cu două furculiţe. Rezultatul e fantastic VIDEO
23/08/2019 17:38

Regăsim in mod regulat trucuri utile care ne fac să ne gandim: de ce nu am făcut asta inainte? Pentru trucul următor ai nevoie doar de o roşie şi două furculiţe. Eşti curios să ştii ce presupune?&nbs ...

Google a dezactivat peste 200 de canale YouTube folosite pentru a răspândi informaţii false despre manifestaţiile de la Hong Kong
23/08/2019 11:07

 "Ca parte a eforturilor noastre continue de a combate operaţiunile coordonate de influenţare a opiniei, am dezactivat 210 canale YouTube după ce am descoperit canale din această reţea care se co ...

Ce l-a ucis pe Napoleon Bonaparte? Marea CONSPIRAŢIE din spatele morţii marelui împărat
22/08/2019 23:45

 Moartea primului impărat francez a rămas pană astăzi un mister. La numai o zi după moartea sa, survenită la 5 mai 1821, 16 martori, dintre care 7 medici, au asistat la autopsie. Cu toţii au ajuns ...

Cea mai veche camera web din lume va fi scoasa din functiune. Ghicesti ce varsta are?
21/08/2019 10:21

 Cea mai veche camera web care a mers pana acum in continuu va fi scoasa din functiune, chiar daca, teoretic, ar mai putea functiona o vreme. Este vorba despre o camera web montata in campusul Universit ...

Misterul Insulei Flores, petecul de pământ care micșorează mamiferele
20/08/2019 18:48

  De cand rămăsitele lui Homo floresiensis, o specie dispărută de oameni neobisnuit de mici, au fost descoperite pe Insula Flores, in estul Indoneziei, savantii sunt fascinati de acest loc care are ...

VIDEO Sonda indiană Chandrayaan-2 s-a plasat cu succes pe orbita lunară
20/08/2019 16:55

 Sonda indiană Chandrayaan-2 s-a plasat marti cu succes pe orbita lunară după ce a efectuat una dintre cele mai grele manevre ale misiunii sale istorice. Sonda a fost lansată acum aproape o lună de la ...

5 atracții turistice populare pline cu rămășițe umane
17/08/2019 20:33

 În general, rămăsitele umane sunt ultimul lucru pe care ne-am astepta să-l intalnim intr-un obiectiv turistic. Totusi, există niste atractii turistice populare unde se află la vedere sute de sc ...