Ce trebuie să faci dacă ți se sparge calculatorul și cum să găsești virusul

Un computer care indică un virus

Dimensiune font:

| 07-09-2022 10:20

 Apariția calculatoarelor a adus unele schimbări în modul în care ne trăim viața de zi cu zi. Calculatoarele au făcut ca procesarea datelor să fie mai rapidă și mai ușoară, iar atunci când ești conectat la internet poți realiza destul de multe lucruri. Cu toate acestea, o problemă comună a acestei tehnologii este că este vulnerabilă la infecții malware sau la piraterie. Un computer cu un virus poate reprezenta un risc masiv pentru intimitatea și securitatea dumneavoastră și poate distruge orice fișier pe care l-ați salvat.

 În articolul de astăzi de pe blog, vom discuta despre cum puteți determina rapid dacă computerul dvs. are un virus sau este piratat și ce puteți face pentru a rezolva problema. Dacă vă interesează acest lucru și multe altele, continuați să citiți.



Alt: Un computer care indică un virus

Impactul negativ al virușilor de calculator

Un virus informatic reprezintă o amenințare masivă la adresa confidențialității dvs. și vă poate expune la fraudă și la alte riscuri de securitate. De exemplu, să presupunem că un computer este infectat cu un virus sau piratat, iar proprietarul încearcă să facă o plată folosind Paysafecard Romania sau detaliile dumneavoastră bancare. În acest caz, detaliile de plată pot cădea cu ușurință în mâinile unui hacker, iar banii și alte detalii ale utilizatorului pot fi furate.

 Un alt impact negativ al virușilor de calculator este că aceștia tind să afecteze performanța dispozitivului dumneavoastră. Programele malware pot face ca computerul dumneavoastră să se proceseze lent, deoarece deseori acaparează resursele sistemului. Acest lucru vă poate face să petreceți mult mai mult timp decât de obicei pentru a finaliza o sarcină. De asemenea, virușii botnet pot ataca resursele de lățime de bandă ale unui computer, încetinind viteza internetului prin distribuirea unor volume mari de date care nu provin de la utilizatorul computerului.

Semne că computerul dvs. este infectat sau piratat

În mod interesant, există câteva semne la care puteți fi atenți pentru a ști dacă computerul dvs. este infectat cu un virus sau a fost piratat, iar noi le-am discutat mai jos.

#1 Ferestre pop-up neașteptate

Ori de câte ori computerul dvs. afișează o casetă de dialog sau o fereastră pe care nu ați deschis-o dvs., în special una care vă spune să faceți clic pe un link sau să sunați la un număr, există o mare probabilitate ca acesta să fie infectat sau piratat. Calculatoarele nu fac decât să urmeze instrucțiuni, așa că nimic nu ar trebui să se deschidă automat dacă nu deschideți o aplicație făcând clic pe ea sau prin comenzi vocale.

În plus, niciun site web nu vă poate spune că computerul dvs. are programe malware și viruși, iar programele antivirus și de protecție legitime, cum ar fi Windows Defender, nu includ un link sau un număr de telefon după efectuarea unei scanări.

#2 Conexiune aleatorie la site-uri web necunoscute

Un alt semn obișnuit că computerul dumneavoastră este atacat este atunci când vă duce pe site-uri web necunoscute. De exemplu, dacă încercați să vizitați site-ul dvs. obișnuit și sunteți redirecționat către un alt site, înseamnă că cineva sau ceva (un malware) acționează ca un om la mijloc pentru a face redirecționările. Adevărul este că calculatoarele nu își pot face singure conexiunile, așa că este probabil să aveți un software problematic sau un hacker se află pe calculatorul dumneavoastră.

#3 Schimbări neașteptate

Dacă fișierele sau dosarele lipsesc sau dacă numele lor sunt schimbate în timp ce nu ați efectuat acea acțiune, atunci cel mai probabil aveți un virus sau un program malware în sistem. Nu numai atât, dacă observați imagini neașteptate pe care nu le-ați salvat sau sunete aleatorii care sunt redate automat, este posibil ca și calculatorul dumneavoastră să fie atacat. Unii viruși, cum ar fi caii troieni, se pot chiar deghiza într-un program legitim pe care nu l-ați instalat, iar unii pot modifica extensiile fișierelor dumneavoastră, făcându-le inaccesibile.

#4 Funcționare lentă

După cum am menționat mai devreme, virușii ocupă resursele sistemului, ceea ce face ca acesta să proceseze mai greu informațiile. De asemenea, unii pot replica fișiere și foldere și pot ocupa o mare parte din spațiul de stocare al unui computer. Dacă observați aceste lucruri, este probabil ca computerul dvs. să fie infectat sau piratat de cineva. În plus, dacă deschideți managerul de sarcini și găsiți fire de sarcini pe care nu le-ați executat sau procese ciudate în fundal, poate fi un indiciu al unui atac.

Repararea virușilor și atacurilor informatice

Virușii de calculator și hackerii nu sunt amuzanți. Dar, din fericire, puteți face câteva lucruri pentru a încerca să vă reparați dispozitivul în cazul în care acesta este deja infectat. În primul rând, izolați-vă calculatorul, deconectându-l de la internet și de la rețeaua privată. În acest fel, un hacker nu va avea acces la el și nu veți expune alte dispozitive din rețeaua dvs. la același risc. Odată ce ați făcut acest lucru, următorul pas este să vă puneți calculatorul în carantină. Utilizați un program antivirus bun pentru a rula o scanare a virusului și puneți în carantină toate fișierele afectate.

 Dacă sunteți suficient de norocos și sistemul dvs. este complet restabilit la normalitate, schimbați-vă imediat toate parolele, deoarece este posibil ca acestea să fie deja expuse. Cu toate acestea, dacă dispozitivul dvs. nu este restabilit după ce ați efectuat o scanare a virusului și ați încercat o remediere, este posibil să fie nevoie să vă ștergeți hard disk-ul și să reinstalați sistemul de operare. De asemenea, asigurați-vă că deconectați orice hard disk extern și efectuați o scanare și pe acesta.

Rezumând

Am explicat toate modalitățile de identificare a unui computer infectat și ce trebuie făcut pentru a-l repara. Cu toate acestea, ar fi mai bine să vă străduiți să evitați să fiți infectat sau piratat în primul rând, astfel încât detaliile și fișierele sensibile să nu fie încălcate. Descărcați software numai din surse de încredere și nu faceți clic pe link-uri aleatorii. În plus, instalați un antivirus bun pe dispozitivul dvs. pentru a vă scana activitățile online și offline. Acest lucru vă poate proteja dispozitivul de a fi infectat.

 De asemenea, întrețineți întotdeauna programele. Dacă aveți vreun program de care nu mai aveți nevoie, dezinstalați-l. În cele din urmă, obișnuiți să vă actualizați sistemul în mod regulat, deoarece pot exista noi patch-uri de securitate menite să vă protejeze de cele mai recente programe malware sau viruși. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Fenomenul din Cluj-Napoca ce pare rupt de realitate. ce este „Norul Ozn”
06/04/2024 00:09

Natura poate să fie surprinzătoare! In Cluj-Napoca a fost fotografiat un fenomen rar, si anume „norul OZN”. Fenomenul format pe cer a fost unul spectaculos, fiind rapid capturat in fotografii. Insă, de c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei