Cercetarea şi rolul rezultatelor negative

default

Dimensiune font:

| 11-02-2013 10:04

Cercetarea pe baza emiterii de ipoteze stă la baza efortului ştiinţific. Cel mai adesea doar ipotezele confirmate au parte de atenţie, generând cercetări ulterioare. Însă multe studii produc informaţii nevalide, care contrazic ideile curente şi ipotezele atent formulate.

Se poate argumenta însă că aceste „date negative”, ce par a avea valoare scăzută în ştiinţă, sunt de fapt o parte integrantă a progresului ştiinţific ce merită o mai mare atenţie.

La o primă vedere, asta ar putea părea oarecum ilogic; la urma urmei, cum pot fi rezultatele negative de ajutor ştiinţei când ele nu aduc nici o contribuţie? Însă, de fapt, într-un sens filosofic doar rezultatele negative care vin în opoziţia unei ipoteze reprezintă progresul real; datele pozitive ce susţin ipoteza nu pot exclude posibilitatea ca aceasta să fie infirmată de experimente viitoare. După cum a afirmat filosoful în ştiinţă Karl Popper în 1963: „Fiecare refutaţie ar trebui privită ca un mare succes; nu doar ca succesul unui cercetător care a infirmat o teorie, dar şi a omului de ştiinţă care a creat teoria infirmată şi care astfel a sugerat în primă instanţă, chiar dacă indirect, experimentul de refutaţie”.

La un nivel mai practic, Journal of Negative Results in Biomedicine (JNRBM) a fost lansată în 2002 cu premisa că „eşecul” este la fel de important pentru ştiinţă ca şi în celelalte aspecte ale vieţii şi că progresul ştiinţific depinde nu doar de realizările indivizilor, ci necesită colaborare, muncă în echipă şi comunicarea deschisă a tuturor rezultatelor – pozitive şi negative. Comunitatea ştiinţifică poate învăţa din rezultatele negative dacă acestea sunt publicate. Cu ajutorul JNRBM, se vrea furnizarea unui forum pentru discutarea acestor descoperiri cu rezultate negative şi pentru a oferi cercetătorilor informaţii echilibrate pentru a spori îmbunătăţirea proiectării experimentelor şi modului de luare a deciziilor.

Datele negative au fost întotdeauna greu de diseminat, însă rezultatele aparent nesemnificative pot duce uneori la o schimbare a paradigmei. Un exemplu reprezentativ este cel al experimentului realizat de Albert Michelson şi Edward Morley, doi fizicieni din secolul IX, care au realizat o serie de experimente pentru a detecta mişcarea relativă a materiei prin „eterul luminiferos” – un mediu teoretic ce se credea responsabil pentru transportarea undelor de lumină. În ciuda faptului că rezultatul lor negativ contrazicea clar teoria eterului staţionar, comunitatea ştiinţifică l-a trecut cu vederea în primă fază. Abia când cei doi şi-au publicat rezultatele în American Journal of Science în 1881, teoria emergentă a fost pusă sub semnul întrebării, deschizând astfel o cale de cercetare care a dus în cele din urmă la teoria relativităţii speciale a lui Einstein.

Asta nu înseamnă că fiecare rezultat negativ se va dovedi a fi de o importanţă revoluţionară. În acelaşi mod în care rezultatele pozitive pot fi respinse de cercetări adiţionale, nu toate datele negative vor fi confirmate de eforturi ulterioare. Totuşi, este imperativă conştientizarea unei perspective mai echilibrate care poate rezulta din descoperirile nevalide.

Primul şi cel mai important beneficiu în publicarea rezultatelor negative îl reprezintă diminuarea duplicării cercetărilor, ceea ce conduce la accelerarea progresului ştiinţific şi la o mai bună transparenţă şi deschidere. Mai mult, publicarea eşecurilor bine documentate permite discutarea rezultatelor negative, confirmarea sau respingerea lor de alte persoane şi în unele cazuri dezvăluirea erorilor în cazul celor mai folosite metode, medicamente sau reactivi.

Mai pe larg, publicarea rezultatelor negative ar mai putea contribui şi la aprecierea mai realistă a naturii „dezordonate” a ştiinţei. Strădaniile ştiinţifice duc rareori la descoperiri perfecte a elementelor de „adevăr” ale acestei lumi. Asta se întâmplă în mare parte pentru că descoperirile sunt deseori bazate pe metode ce au limitări reale, modele experimentale imperfecte şi ipoteze bazate pe premise nesigure.

Poate acest aspect „dezordonat” al ştiinţei contribuie la ezitări în comunitatea ştiinţifică de a publica rezultate negative. Într-un mediu din ce în ce mai competitiv, situaţia ar putea crea preferinţe din partea revistelor de a publica studii cu concluzii clare şi specifice. Într-adevăr, Daniele Fanelli de la Universitatea Edinburgh din Marea Britanie sugerează că rezultatele ar putea fi distorsionate de o cultură de tipul „publică sau pieri” în care progresul carierelor ştiinţifice depinde de frecvenţa şi calitatea citărilor ulterioare. Aceasta duce la o situaţie în care informaţiile ce susţin o ipoteză ar putea fi percepute într-o lumină mai bună, primind un număr mai mare de referinţe decât rezultate care generează doar întrebări suplimentare şi incertitudine.

În ciuda efectelor acestui mediu competitiv, totuşi, dorinţa de a publica date negative sau surprinzătoare îşi face simţită prezenţa printre cercetători, sugerând o nevoie crescândă de iniţiative precum JNRBM. Publicaţiile care pun accentul pe descoperirile pozitive şi minimizează observaţiile discordante sunt, desigur, folositoare însă o prezentare mai echilibrată a tuturor datelor, incluzând experimentele negative sau eşuate, ar aduce o contribuţie semnificativă la progresul ştiinţific.

---

Gabriela Anderson este redactor pentru dezvoltare al revistei Journal of Negative Results in Biomedicine.
Haiko Sprott este conducătorul Pain Clinic Basel şi profesor de reumatologie la Universitatea din Zurich, Elveţia şi membru în consiliul redacţiei al revistei Journal of Negative Results in Biomedicine.
Bjorn R. Olsen este redactor şef al Journal of Negative Results in Biomedicine. El ocupă şi poziţia de Hersey Proffesor de biologie celulară la Harvard Medical School şi cea de profesor în dezvoltarea biologiei şi decan de cercetare la Harvard School of Dental Medicine.

Sursa: http://www.scientia.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei