Cinci lucruri pe care le credeai adevărate dar nu sunt: De la Pământul care se învârte în jurul Soarelui, la culorile curcubeului

000000   05500

Dimensiune font:

| 04-09-2022 21:56

 De la Pământul care se învârte mereu în jurul Soarelui, la Muntele Everest ca fiind cel mai înalt de pe planeta noastră, la cele 7 culori ale curcubeului sau gravitația zero din spațiu, multe dintre lucrurile pe care le credem adevăruri absolute sunt ceva mai nuanțate sau suprasimplificări false.

Sistemul solar 

Câteva dintre ele:

 
 

Pământul se învârte în jurul Soarelui

Acesta e unul care a revenit recent în atenția opiniei publice după ce un sondaj publicat luna trecută a arătat că 35% dintre ruși cred că Soarele se învârte în jurul Pământului. Deși e extrem de improbabil ca respondenții să fi făcut o astfel de diferențiere, strict vorbind, Pământul se învârte în jurul centrului de greutate al sistemului solar, pentru care cercetătorii folosesc denumirea mai științifică de „baricentru”.

Acesta este punctul de echilibru în jurul căruia masa totală a fiecărui obiect din sistemul solar este egal distribuită iar, dată fiind mișcarea constantă a planetelor, punctul este mereu altundeva. Însă fiindcă masa Soarelui reprezintă peste 99% din cea totală a sistemului solar, baricentrul acestuia se află în apropierea suprafeței stelei noastre și câteodată chiar în interiorul Soarelui.

Dar atunci când baricentrul se află în afara Soarelui, planeta noastră, la fel ca toate celelalte obiecte din sistemul solar, orbitează în jurul unui punct gol din spațiu. 

 

Cimpoaiele sunt scoțiene

Nu, nu sunt. Deși de secole ele sunt asociate cu Scoția, originea lor se află probabil mult mai către Est. Referințe din Antichitate la cimpoaie au fost găsite atât în Turcia, cât și în Egipt. Reliefuri hitite datate la 1.000 î.e.n., ceva după căderea imperiului lor, au fost descoperite în Anatolia și par să arate cimpoaie. Totuși, nu toți arheologii sunt convinși de asta.

 
 

O referință ceva mai substanțială față de folosirea unor cimpoaie făcute din piele de câine și oase în Egiptul antic a fost documentată în secolul V î.e.n. de dramaturgul grec Aristofan în comedia sa „Acharnienii”. Însă primul entuziast notabil al cimpoaielor a fost împăratul roman Nero, care a și pus să fie bătută o monedă în care este prezentat cântând la instrument.

Acesta credea că îi inspiră pe soldații săi înainte de bătălii dacă le cântă la cimpoi, doar una dintre numeroasele sale excentricități care în cele din urmă i-au dus decădarea deloc glorioasă.

Mai multe teorii încearcă să explice cum au ajuns cimpoaiele de fapt în Scoția din locul în care au fost create pentru prima dată, cea mai populară (și plauzibilă) fiind că acestea au fost duse de trupele romane în Insulele Britanice când le-au cucerit.

 

Muntele Everest este cel mai înalt de pe Pământ

Cu o înălțime de 8.850 de metri (plus/minus doi metri) de la bază la vârf, Muntele Everest este în general considerat cel mai înalt de pe Pământ. Dar asta depinde ce înțelegi prin „înalt”. Dacă, de exemplu, te gândești la el ca fiind „cel mai apropiat de Lună”, atunci onoarea revine Muntelui Chimborazo din Ecuador.

Chestia e că Pământul nu este o sferă rotundă, el este „bombat” la mijloc. De la bază la vârf, Chimborazo are 6.263 de metri. Dar el se află pe o „umflătură” mai mare a planetei noastre decât Muntele Everest, însemnând că se ridică la o înălțime de 10.920 de metri față de centrul Pământului.

Iar dacă definești „cel mai înalt” drept cel mai înalt munte de la bază la vârf, atunci premiul merge la Mauna Kea din Hawaii: acesta măsoară în jur de 10.000 de metri de la baza sa din Oceanul Pacific la vârf. Măsurătoarea nu este una 100% precisă însă e oricum considerabil mai înalt decât Everest.

 

Gravitația 0 din spațiu

Știm cu toții imaginile cu astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale plutind de colo colo așa că este ușor să credem că în spațiu nu există gravitație. Însă gravitația există peste tot în univers - fără ea majoritatea structurilor cosmice s-ar destrăma.

Motivul pentru care astronauții de la bordul ISS par în gravitație zero este fiindcă atât stația spațială cât și ei sunt într-o stare continuă de cădere liberă înspre Pământ. Deoarece obiectele cad cu aceeași viteză indiferent de masă, stația spațială și astronauții cad împreună, creând iluzia gravitației zero.

Din fericire, chiar dacă ei sunt într-o stare de cădere liberă continuă, nici pionierii spațiului nici stația pe care o folosesc nu se prăbușesc pe Pământ deoarece ISS se deplasează în jurul planetei noastre cu o viteză de 27.600 de kilometri pe oră, suficient pentru a rămâne pe orbită.

 

Curcubeul are șapte culori

ROGVAIV este o minciună care datează încă de la Sir Isaac Newton și convingerile sale mai puțin științifice. Totuși, spre deosebire de majoritatea contemporanilor săi, Newton credea că lumina albă clară era alcătuită din întreg spectrul de culori. În mod faimos, el a demonstrat asta în anii 1660 printr-o serie de experimente făcute cu o prismă pe care a folosit-o pentru refractarea luminii solare.

Inițial, omul de știință britanic a văzut doar 5 culori. Însă el credea în teoria matematicianului grec Pitagora privind un univers armonios în care numărul 7 este unul magic care lega tot felul de fenomene naturale, de la corpurile cerești (grecii din Antichitate cunoșteau 7 - Soarele, Luna și 5 planete), la gama muzicală.

Prin urmare, când Newton a publicat discul său al culorilor în 1704 el a adăugat oranj și indigo la culorile pe care le identificase deja. Astea fiind spuse, ceea ce noi numim culori sunt de fapt percepții ale minții noastre. Spectrul luminii este o distribuție continuă - și prin urmare un număr infinit - de culori, cele pe care noi le percepem depinzând de cât de mult văd fotoreceptorii din ochii noștri roșu, verde și albastru atunci când sunt stimulați.

Așadar, culorile unui curcubeu pot fi diferite de la persoană la persoană, cum probabil ai observat și tu când te uitai la unul alături de altcineva și ați început să vă contraziceți despre câte culori are.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Fenomenul din Cluj-Napoca ce pare rupt de realitate. ce este „Norul Ozn”
06/04/2024 00:09

Natura poate să fie surprinzătoare! In Cluj-Napoca a fost fotografiat un fenomen rar, si anume „norul OZN”. Fenomenul format pe cer a fost unul spectaculos, fiind rapid capturat in fotografii. Insă, de c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei