Combustibilii fosili. Scurtă prezentare

default

Dimensiune font:

| 18-10-2012 14:53

Combustibili fosili sunt hidrocarburi (substanţe alcătuite din hidrogen şi carbon) formate din rămăşiţele fosilizate ale plantelor şi animalelor, care, precum ne spune şi denumirea de "combustibili", degajă o mare cantitate de energie prin ardere.

Combustibili fosili sunt reprezentaţi de cărbune, petrol şi gaze naturale.


Cărbunele



Cărbuni



Cărbunii sunt roci sedimentare, având culori care variază de la negru la brun, care degajă o mare cantitate de energie prin ardere. Cărbunii s-au format prin descompunerea anaerobă (în absenţa aerului) a resturilor vegetale, provenite din ere geologice îndepărtate. După moartea plantelor, rămăşiţele acestora, ajunse pe fundul mlaştinilor (mediu anaerob), sunt descompuse în lipsa aerului de către microorganisme anaerobe. După o perioadă scurtă şi o serie de procese anaerobe, din aceste resturi vegetale se formează un cărbune inferior, numit turbă. Spunem că resturile vegetale sunt carbonizate, deoarece se îmbogăţesc cu carbon, pierzând cantităţi mari de hidrogen şi alte elemente chimice.

De-a  lungul timpului, peste acest cărbune se depun straturi noi de sedimente, astfel acesta fiind supus un presiuni şi temperaturi din ce în ce mai mari. În funcţie de presiunea la care a fost supusă turba şi vechimea sa, cărbunele format poate fi cărbune brun, lignit, antracit sau huilă.

După energia termică (căldura) degajată prin ardere, cărbunii se împart în cărbuni inferiori şi cărbuni superiori. Cărbunii inferiori, reprezentaţi de turbă, cărbunele brun şi lignit degajă o cantitate mai redusă de energie şi de aceea sunt cărbuni cu valoare economică, mai scăzută. Cărbunii superiori sunt cărbuni care degajă cantităţi mari de energie, deci au o valoare ridicată; sunt cei mai bogaţi în carbon şi cei mai vechi.

 

Ferigă
Ferigă. În timpuri geologice străvechi, ferigile atingeau dimensiuni impresionante şi alcătuiau păduri, din care s-au format ulterior cărbunii.


Cărbunele este ars în termocentrale, pentru obţinerea de energie. Rezerve importante de cărbune se găsesc în SUA, Germania (în bazinul Ruhr), India, Rusia, China etc.


Petrolul

Petrolul este o hidrocarbură, formată prin descompunerea anaerobă a substanţelor organice de origine animală, rezultate ca urmare a marilor extincţii, care au avut loc în ere geologice îndepărtate. Procesul de formare al petrolului este asemănător cu cel prin care se formează şi cărbunele, diferă doar prin faptul că substanţele organice din care se formează sunt de origine animală şi nu vegetală ca şi în cazul cărbunelui. Petrolul s-a format în special pe fundurile mărilor şi oceanelor dar nu numai. De obicei, petrolul este însoţit în zăcământ de gaze de asociaţie, care îl împing la suprafaţă la deschiderea zăcământului.
 


Dinozauri
Mari cantităţi de petrol s-au format ca urmare, a extincţiei dinozaurilor



Petrolul a fost descoperit cu mii de ani în urmă, datorită faptului că are o densitate mai mică decât a apei, acesta ieşea la suprafaţa acesteia. Prin oxidare petrolul se transformă în asfalt, care era folosit pentru etanşarea corăbiilor. Se crede că petrolul era o componentă a focului grecesc, o temută armă a flotei bizantine.

Petrolul este folosit în prezent pentru obţinerea kerosenului, benzinei şi a motorinei, precum şi în industria chimică, la obţinerea maselor plastice, a polimerilor şi a negrului de fum.



Rezerve petrol
Rezervele de petrol ale lumii



Zăcăminte importante de petrol se găsesc în Golful Persic, Golful Mexic, Irak, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită etc. Arabia Saudită este la nivel mondial, cel mai mare exportator de petrol.


Gazele naturale

Gazele naturale sunt gaze care se găsesc în zăcăminte aflate la adâncimi mari în scoarţa terestră. Principalul constituent al gazelor naturale este metanul, însoţit de alte gaze cu o structură asemănătoare.

Gazele iau naştere prin procese asemănătoare cu cele prin care ia naştere petrolul, pe care îl însoţesc frecvent. Se formează prin descompunerea anorganică a diferitelor resturi vegetale şi animale.

Aceste gaze sunt uscate pentru a nu permite formarea de cristalohidraţi, cristale care ar bloca conductele şi sunt transportate prin conducte. Sub formă lichidă, sunt folosite ca înlocuitori ai benzinei.

Rezerve bogate de gaze naturale se găsesc în Rusia, Canada, S.U.A, Algeria, Mexic etc.



Zone gaze naturale
Zone bogate în gaze naturale




Criza energetică

În prezent omenirea se confruntă cu o criză energetică. Populaţia Terrei este în creştere, deci nevoia de resurse şi materii prime creşte şi ea, dar combustibili fosili sunt o resursă limitată. Se caută surse de energie neconvenţionale, care să înlocuiască aceste substanţe. Pe lângă faptul că devin din ce în ce mai rari, combustibilii fosili sunt responsabili de poluarea şi degradarea mediului înconjurător.

Omenirea trebuie să găsească surse de energie noi, pe care să le folosească atunci când combustibili fosili vor fi complet epuizaţi, surse care să nu afecteze mediul înconjurător.

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei