Conduşi de nas: mirosurile ne îndrumă mintea?

default

Dimensiune font:

| 05-10-2012 17:57

V-aţi gândit vreodată că felul în care miroase aerul din jur influenţează felul în care ne purtăm unii cu ceilalţi? Tot mai multe studii arată că mirosul joacă, în viaţa omului, un rol cu mult mai important decât de credea, de la asocierea cu memoria şi cu bolile neurologice, până la influenţarea comportamentului, a dispoziţiei şi a felului de gândi.

Se cunoaşte de ceva vreme faptul că anumite detalii ale înfăţisării şi ale modului de a vorbi influenţează mult impresia celorlaţi despre o anumită persoană. Cercetări mai noi arată, însă, că şi mirosul joacă un rol, şi încă unul foarte subtil - dincolo de chestiile brute de genul "ăsta miroase a transpiraţie, deci nu se spală, deci e neîngrijit şi murdar, în general". (Chiar şi asemenea deducţii pot fi înşelătoare). Lucrurile sunt mult, mult mai delicate şi mai complexe.

 

Ceapă sau lămâie?

Un experiment interesant realizat la Colegiul Le Moyne din Syracuse, SUA, a arătat că anumite mirosuri sunt asociate preferenţial cu anumite caracteristici legate de sex şi atractivitate.

65 de studenţi (majoritatea femei) au fost rugaţi să miroasă conţinutul unor flacoane. Unele dintre flacoane miroseau a ceapă, altele a lămâie, altele a… nimic.
Desenul unei siluete "neutre", fără detalii care să evoce un sex sau altul, a fost aşezat în apropiere, iar participanţii au fost rugaţi, după ce mirosiseră flacoanele, să îşi consemneze impresiile asupra siluetei respective, felul în care o percepuseră.

Cei care trăseseră pe nas mirosul de ceapă au perceput silueta respectivă ca fiind masculină, în vreme ce aceia care mirosiseră aroma de lămâie au caracterizat aceeaşi siluetă în termeni ca feminin, curat, agreabil.

Mirosul de citrice joacă un rol deosebit de important în viaţa oamenilor, se pare: nu numai că este asociat, inconştient, cu ideea de curăţenie, dar are şi darul de a încuraja mărinimia, aşa cum arată un experiment realizat în urmă cu doi ani la Northwestern University, SUA.



Mirosul florilor

Cumva, am ştiut noi mereu că florile fac nişte lucruri bune pentru noi, de-asta le şi iubim. Dar, dacă nu ne mulţumim cu constatări empirice, există şi studii ştiinţifice care scot în evidenţă aspecte ale relaţiei foarte fin nuanţate dintre comportamentul uman şi aromele florale. (De altfel, uriaşa industrie a cosmeticelor parfumate operează deja, în bună măsură, pe baza unor astfel de relaţii, aromaterapia le investighează şi le foloseşte în scopuri terapeutice, iar obiceiul de a oferi buchete de flori parfumate în dar are, pesemne, şi el o mare legătură cu influenţarea dispoziţiei).

 

Cercetătorii de la Universitatea Rutgers, SUA, au realizat, recent, un experiment care arată cât de mult afectează mirosurile florale starea de spirit a oamenilor.
Ei au utilizat o încăpere al cărei aer a fost odorizat, pe rând, cu un miros floral, cu mirosuri agreabile "clasice" de genul parfumului Chanel No. 5 sau al pudrei pentru bebeluşi, iar o parte din timp, camera a fost lăsată neparfumată.

După ce fuseseră expuşi fie aerului inodor, fie diferitelor mirosuri din cameră, 59 de studenţi au fost rugaţi să scrie despre trei evenimente din viaţa lor: unul din trecutul îndepărtat, unul recent şi un altul posibil în viitor. Textele rezultate au fost analizate, cuantificând totalul cuvintelor cu semnificaţii pozitive şi negative.

Într-un al doilea experiment, participanţii (anterior expuşi aerului inodor sau parfumat din camera menţionată) au fost introduşi într-o altă încăpere, unde se găsea un mim; fiecare a trebuit să-l îndrume pe acesta să mimeze o emoţie asociată cu o amintire din copilăria participantului.

Felul în care s-au exprimat în scris participanţii şi modul în care s-au manifestat în prezenţa mimului a fost surprinzător de mult influenţat de mirosul la care fuseseră expuşi (sau de lipsa acestuia).

Numai 15% dintre cei ce trecuseră prin camera inodoră s-au apropiat de mim ori l-au atins; în schimb, au făcut asta 74% dintre cei care inhalaseră aerul înmiresmat cu un parfum de flori. Tot aceştia din urmă au folosit, în textele scrise în cadrul primului experiment, de trei ori mai multe cuvinte cu încărcătură pozitivă decât ceilalţi.â


Rezultatele arată clar că mirosul de flori are un efect puternic asupra oamenilor, având capacitatea de a modifica starea de spirit în sensul unei îmbunătăţiri a dispoziţiei, al creşterii dorinţei de cooperare şi de apropiere de ceilalţi.

Nu e singurul studiu care a ales ca temă influenţa miresmelor florale asupra minţii şi a corpului. Mirosurile florale, deşi cunoscute, preţuite şi folosite de mii de ani, încep abia acum să-şi dezvăluie secretele. Marea lor putere de a influenţa psihicul uman a devenit subiectul unor investigaţii ştinţifice, cu rezultate cât de poate de interesante, cărora cercetătorii le întrevăd deja aplicaţii practice în sfera medicinei şi a psihoterapiei.

Astfel, un studiu german realizat în urmă cu trei ani arăta că, dormind într-o cameră în care mirosea a ouă stricate, participanţii erau mai predispuşi să aibă vise dezagreabile, în vreme ce mirosul de trandafiri prezent în încăpere stimula apariţia unor vise plăcute.

Îndemnul proverbial de a te opri din agitaţia zilnică pentru a te bucura de mirosul florilor şi-a găsit o bază ştiinţifică în rezultatele unui proiect de cercetare întreprins în anul 2009: în experimente de laborator realizate pe şobolani, s-a demonstrat că un compus numit linalool, prezent la multe plante cu flori parfumate, reduce stresul, acţionând asupra sistemului imunitar şi influenţând activitatea a numeroase gene implicate în răspunsul la stres.

Mulţi oameni de ştiinţă cred - deşi, deocamdată, fără dovezi - că aceste efecte sunt legate de fenomenul co-evoluţiei plantelor cu oamenii: buna-dispoziţie indusă de parfumul florilor ne-ar face să dorim să le înmulţim, de unde şi interesul, tipic uman - una dintre multele trăsături care îl disting pe om de alte vieţuitoare, chiar apropiate genetic de el -, faţă de cultivarea plantelor cu flori.

Păcat doar, că după cum afirmă câţiva specialişti, poluarea îşi arată impactul negativ şi aici: florile nu-şi mai împrăştie mireasma atât de puternic ca altădată - consecinţă a încărcării aerului cu molecule poluante, mai ales în zonele urbane sau industrializate.

Dar, chiar şi aşa, potenţialul benefic al mirosurilor plăcute rezistă. Şi florile, şi fructele, şi mirodeniile există încă. În marea de mirosuri neplăcute care ne înconjoară şi ne stresează zilnic - asfalt încins, gunoi, gaze de eşapament - încă există miresme naturale capabile să ne influenţeze în bine starea de spirit. Poftim: un buchet ieftin de flori parfumate de grădină - terapie pentru corp şi spirit, individ şi societate, la îndemâna oricui.

Sursa:descopera.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei