Copil „rău” şi prost-crescut sau copil cu ADHD?

default

Dimensiune font:

| 05-10-2012 16:41

Sunt acei „copii-problemă” din care orice şcoală are cîteva exemplare: slabi la învăţătură, incapabili să se concentreze, mereu agitaţi, adesea agresivi, sunt un coşmar pentru profesori, pentru colegi, chiar şi pentru propriii părinţi. Sunt categorisiţi, cel mai adesea, drept extrem de prost educaţi, „obraznici” şi iremediabil „răi”, iar familiile şi profesorii dau vina unii pe alţii şi aşteaptă unii de la ceilalţi rezolvarea situaţiei. Dar dacă lucrurile sunt altfel decât par? Dacă aceşti copii nu au, în realitate, o problemă de educaţie, ci o problemă medicală?

"Acceptă-mă, înţelege-mă, învaţă-mă" este numele unui proiect amplu şi ambiţios: un parteneriat pentru identificarea şi managementul cazurilor de ADHD, între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog (CNSMLA), cu sprijinul companiei Lilly. Odată acceptat faptul că problema există, şcoala şi medicii specialişti îşi dau mâna pentru integrarea în comunitatea şcolară a copiilor cu ADHD.

Parteneriatul va facilita profesorilor şi educatorilor accesul la informaţii despre ADHD, în scopul înţelegerii cauzelor, manifestărilor şi a modalităţilor de tratament ale acestei tulburări.

ADHD - sindromul de hiperactivitate cu deficit de atenţie, sau tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie - este o tulburare controversată; unii susţin că nu e vorba despre o problemă înnăscută, ci de una indusă de modul de viaţă modern, în care aditivii alimentari ar avea un mare rol; alţii cred sincer că e vorba despre o boală care trebuie tratată cu medicamente specifice; alţii se tem de o astfel de medicaţie, iar alţii, în fine, susţin că, de fapt, nu există nici o boală şi că e vorba despre greşeli de educaţie - cu alte cuvinte, revin la eticheta de "rău şi prost-crescut".

În tot acest amalgam de păreri contradictorii, iată cîteva opinii profesionale ale specialiştilor implicaţi în proiectul de parteneriat menţionat:

"Problemele legate de tulburarea ADHD sunt uneori subevaluate în cabinetele medicale şi de obicei ignorate în şcoli, de aceea copiii cu ADHD sunt de multe ori stigmatizaţi, tocmai pentru că nu există, la ora aceasta, un mod eficient de recunoaştere şi de integrare a lor în comunitatea de învăţământ. Majoritatea copiilor care prezintă această tulburare sunt etichetaţi greşit, mutaţi des dintr-o clasă în alta sau riscă să fie daţi afară din şcoală", declară dr. Ileana Botezat Antonescu, Directoarea CNSMLA, centru cu o bogată experienţă în proiecte de anvergură locală şi europeană privind sănătatea mintală a şcolarilor.

"Din fericire, ADHD este cea mai tratabilă dintre bolile din sfera psihiatriei copilului", declară prof. univ. dr. Iuliana Dobrescu, de la Spitalul Obregia din Bucureşti.

D-na prof. Dobrescu este unul dintre specialiştii recunoscuţi în România care susţin necesitatea acestui tip de parteneriat public-privat: "Problema este că tulburarea nu este recunoscută şi înţeleasă, aşa că un număr mic de diagnosticări înseamnă un procent mic de copii care, prin terapie comportamentală şi tratament, pot ajunge adulţi perfect normali".

Prof. Mircea Tiberiu, reputat specialist român în studiul acestei tulburări, a afirmat că, în ultimele decenii, incidenţa ADHD a crescut, ca urmare a unor factori favorizanţi (printre care unii aditivi prezenţi în alimente, dar şi insuficienţa exerciţiului fizic la copii).

În general, specialiştii sunt de părere că, dincolo de factorii favorizanţi, există o componentă congenitală a acestei afecţiuni, sistemul nervos central al copiilor cu ADHD având particularităţi - atât de structură, cât şi funcţionale - care îl diferenţiază de cel al copiilor ce nu prezintă această tulburare.

Proiectul - în teorie şi practică



Specialiştii afirmă că, în cazul copiilor diagnosticaţi cu ADHD, unul din domeniile majore ale vieţii afectat de această tulburare este performanţa şcolară. De aceea, un rol important îl are intervenţia psihoeducaţională la şcoală care, prin îmbunătăţirea cunoştinţelor cadrelor didactice despre ADHD şi dezvoltarea unei bune colaborări ale acestora cu părinţii poate conduce la creşterea performaţelor şcolare şi sociale ale copiilor cu ADHD.

"Acceptă-mă, înţelege-mă, învaţă-mă" - este egida sub care sute de educatori, învăţători şi profesori din toată ţara vor afla de la specialiştii din domeniul psihiatriei copilului şi adolescentului cum să îi ajute pe copiii cu ADHD să se dezvolte normal şi să îşi găsească drumul în societate", informează Domnica Petrovai, psiholog de copii, unul dintre specialiştii CNSMLA care vor coordona parteneriatul cu cadrele didactice.

"Ca mecanism, parteneriatul va funcţiona sub forma unor întâlniri organizate la sediile instituţiilor locale subordonate ministerelor, în care specialişti psihiatri şi psihologi de la Centrele de Sănătate Mintală din fiecare judeţ vor oferi informaţii legate de ADHD cadrelor didactice şi consilierilor şcolari. Credem că înţelegerea acestei tulburări atât de frecvente este pasul cel mai important în tratarea ei cu succes, iar cheia se află la cadrele didactice şi la părinţi", declară prof. Liliana Preoteasa, de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Pentru învăţătorii şi consilierii şcolari, obiectivul parteneriatului este ca, după seria de întâlniri şi discuţii cu specialiştii din filialele din teritoriu ale Centrelor Judeţene de Sănătate Mintală, aceştia să poată să îşi îmbunătăţească cunoştinţele despre cauzele şi manifestările ADHD, despre comunicarea şi colaborarea cu familiile copiilor diagnosticaţi cu ADHD şi ale celorlalţi copii din clasă şi să-şi însuşească tehnici de lucru cu copilul cu ADHD.

Scopul întâlnirilor este ca, în final, să se creeze un set de proceduri de lucru, un mod unitar de a acţiona în cazul suspicionării prezenţei manifestărilor ADHD la copiii din clasă.

"O întâlnire la care au participat aproximativ 80-100 de persoane - adică inspectori şcolari generali, inspectori pentru învăţământul primar şi coordonatori ai consilierilor şcolari şi reprezentanţi din Centrele de Sănătate Mintală din judeţele ţării implicate în proiect - a marcat începutul acestui parteneriat. Am definit împreună obiectivul demersului nostru, dar şi rolul şi responsabilitatea fiecărei părţi; de aici încolo, depinde de noi toţi să participăm la întâlniri şi să aplicăm în practica de zi cu zi cele învăţate", a declarat prof. Liliana Preoteasa, de la MECTS.

"Avem mare nevoie de creşterea nivelului de cunoaştere în legătură cu afecţiunea ADHD pentru că există date care arată că, nediagnosticată şi fără o consiliere sau un tratament corespunzător, această afecţiune poartă riscul unor repercusiuni tardive asupra copilului, familiei şi societăţii. Compania Lilly susţine acest parteneriat, care pune în prim-plan nevoia profesorilor de a înţelege şi de a acţiona astfel încât copiii cu ADHD să aibă şansa de a-şi dezvolta maximul de potenţial ca adolescenţi şi adulţi", declară dr. Daniel Popescu, Director Relaţii Publice pentru Lilly România.

În afară de sectoarele din Bucureşti, judeţele în care se vor desfăşura întâlniri, pe tot parcursul anului, sunt: Constanţa, Galaţi, Iaşi, Mureş, Braşov, Cluj, Timiş, Arad, Alba, Prahova, Argeş, Bacău, Dolj.

Succesul proiectului pilot va putea fi extins şi la nivelul celorlalte zone acoperite de CNSMLA în perioada 2011-2012.

Copii şi oameni mari cu ADHD



Iată şi cîteva cifre care documentează impactul ADHD asupra educaţiei şi stilului de viaţă - în ansamblu, asupra evoluţiei individului, a devenirii lui ca om. Extrase din lucrări de specialitate ale unor experţi internaţionali în studiul acestei afecţiuni, cifrele te pun pe gânduri, căci arată că ADHD netratat corespunzător are efecte negative semnificative asupra copiilor şi familiilor acestora, iar atunci când tulburarea persistă şi la vârsta adultă, impactul pe termen lung asupra calităţii vieţii este îngrijorător de puternic.

Educaţia la copiii cu ADHD (în comparaţie cu copiii fără ADHD):

  • Mai puţini termină liceul (61,8% vs 98,7%)
  • Mai puţini termină o facultate (9,1% vs 68%)
  • Incidenţă mai mare a dificultăţilor de învăţare (45,5% vs 1,3%)
  • Primesc suspendări sau exmatriculări (70,9% vs 21,3%)


Riscurile şi impactul ADHD asupra stilului de viaţă:

  • Obiceiuri alimentare incorecte (89% vs 58%)
  • Tulburări de somn (52% vs 14%)
  • Mai mulţi fumători (57% vs 35%)
  • Consum crescut de substanţe/droguri (45% vs 24%)
  • Afectare emoţională mai mare (32% vs 3%)
  •  

Impactul ADHD netratat/subtratat, dincolo de simptomele principale:

  • Mai mult de 50% risca accidente cu bicicleta şi cu maşina
  • Mai mult de 33% vizite la camera de gardă
  • 46% exmatriculaţi
  • 35% părăsesc şcoala/locul de muncă
  • Şomaj crescut
  • Abuz de substanţe:

- risc de 2 ori mai mare
- debut timpuriu
- mai puţin probabil să poată renunţa în perioada adultă

  • Rata de 3-5 ori mai mare a divorţului sau sepărării părinţilor
  • De 2-4 ori mai multe certuri cu fraţii/surorile
  • Absenteism crescut al părinţilor de la serviciu
  • Scade productivitatea părinţilor la serviciu




În România există, conform estimărilor realizate de profesioniştii implicaţi, peste 200.000 de copii care sufera de ADHD, dar dintre aceştia numai 8.000 se regăsesc in evidenţele specialiştilor şi beneficiază, prin urmare, de tratament. Conform statisticilor, prevalenţa afecţiunii la noi în ţară oscilează între 3-7%.

"Ne lipsesc cifrele. Avem, ce-i drept, prevalenţe ale bolii, dar noi nu am realizat până acum o evaluare a propriei noastre sănătaţi. Un astfel de demers trebuie sa fie profesionist şi costă! Trebuie să înţelegem ca nu exista sănătate fără sănătate mintală", a explicat dr. Ileana Botezat Antonescu, directoarea CNSMLA.

Cu acest proiect, există mari şanse ca mulţi din cei cca. 200.000 de copii din România care suferă de ADHD să primească ajutorul de care au nevoie. Scăpaţi din capcana etichetelor simplificatoare care, adesea, reduc totul la greşeli de educaţie, dau vina pe nevinovaţi şi ascund adevărata gravitate a situaţiei, aceşti copii şi toţi cei care le stau în preajmă - familiii, colegi, profesori - nu vor mai lupta singuri cu o problemă neînţeleasă, ci o vor putea depăşi, cu ajutor din partea profesioniştilor.

Sursa:descopera.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei