Cum ar fi profitat Ceauşescu de cutremurul din 77. Mărturia arhitectului şef al Capitalei, de atunci

default

Dimensiune font:

| 05-03-2017 16:48

La 40 de ani de ani de la marele cutremur prezentăm o mărturie inedită a arhitectului-şef al capitalei, Alexandru Budişteanu, numit ȋn funcţie la scurt timp după evenimentele devastatoare de la 4 martie 1977. Arhitectul propus de Nicolae Ceauşescu să reconstruiască faţa Bucureştiului declară că a fost pus in situaţia de a transforma capitala ȋntr-un proiect urbanistic coordonat ȋn amănunt chiar de dictator. 

In perioada imediat următoare cutremurului s-au luat decizii care au schimbat radical destinul arhitecturii oraşului Bucureşti, spune la RFI Alexandru Budişteanu.

Claudia Zidaru: Cum a fost dialogul după 4 martie 1977 cu Nicoalae Ceaușescu? Ce v-a întrebat? Ce v-a spus?

Alexandru Budișteanu: Mi-a spus că vrea să reconstruiască acest oraș. El era un provincial care iubea Bucureștiul, eu eram un provincial care iubeam Bucureștiul. Ne-am înțeles. Am stat de vorbă după cutremur. Am fost chemat la el. Mai întâi a fost o ședință care a avut loc pe 14 martie. Acolo el a prezentat problema reconstrucției capitalei. După aceea a avut această discuție foarte amicală cu mine. A spus că trebuie să facem ceva pentru București. I-am răspuns că sigur că da. Apoi m-a întrebat că dacă mi-ar propune să fiu arhitectul șef al capitalei, aș accepta? Era un om deștept, patriot și cu viziunea lui egoistă, personală. Dar avea o viziune. El știa că vrea ca totul să fie cât mai grandios. La ora actuală, Bucureștiul are niște clădiri mari și niște mari artere mulțumită lui. Nu ar fi fost dacă nu era el. Din punct de vedere economic, mai economicos era să dezvolți orașul așa cum era, nu să deschizi niște bulevarde cu demolări și cu mari sacrificii.

Claudia Zidaru: Dacă este să privim cu sinceritate, aspectele amintite de dumneavoastră sunt tocmai cele criticate din multe puncte de vedere.

Alexandru Budișteanu: Vreau să spun că în acest scop se putea proceda în diferite moduri. El a avut o atitudine dură în ceea ce privește sacrificiile, demolările și implicările acestui proiect.

Claudia Zidaru: Dumneavoastră ce ați spus în privința demolărilor?

Alexandru Budișteanu: Pe scurt, problema era următoarea. Nu aveai voie să îl contrazici. Cine declară că l-a contrazis și a avut succes minte. Zburai de nu tevedeai.

Claudia Zidaru: Dar acum, când nu mai este Ceaușescu, ce părere aveți despre demolări?

Alexandru Budișteanu: A fost un rău care s-a întors spre bine, cu niște suferințe și cu o manieră foarte necetățenească și dură de a trata lucrurile.

Claudia Zidaru: Credeți că a fost cineva care ar fi putut vreodată să îi spună lui Nicolae Ceaușescu faptul că aceste demolări vor cicatriza Bucureștiul?

Alexandru Budișteanu: Nu. El știa perfect ce face, dar a zis că merită, că acesta este prețul, iar Bucureștiul rămâne așa cum vrea el. Trebuiau să fie toate soluțiile lui și niciodată pentru că ar fi greșit ceva, ci pentru că una era mai bună decât cealaltă. Dacă îl convingeai că o variantă este mai bună, devenea a lui și atunci se făcea.

Claudia Zidaru: Mi-ați spus termenii în care discuta. Dar care erau termenele? În cât timp vă dădea de realizat un proiect?

Alexandru Budișteanu: El nu înțelegea nimic din proiectele desenate, ci numai din machete. Dacă se putea totul trebuia făcut în mărime naturală, dar era mai greu. În calitate de arhitect șef eu prezentam machetele. Aceasta era atribuția mea. După aceea el spunea dacă este bine să se facă sau nu. Se hotăra să se facă așa.

Claudia Zidaru: Dumneavoastră unde vă aflați în ziua de 4 martie 1977? Erați la București?

Alexandru Budișteanu: Da. Eram la mine în casă, pe strada Mihai Bravu, într-un apartament de trei camere. Le mulțumesc tovarășilor bulgari că au transmis un film neinteresant pentru că eu am plecat de la televizor. După aceea s-a produs cutremurul. S-au prăbușit toate rafturile cu cărți care fuseseră în spatele meu. L-am simțit pe pielea mea. Știu cum a fost cutremurul.

Claudia Zidaru: Cum arăta Bucureștiul după cutremur?

Alexandru Budișteanu: Arăta prost. În afară de faptul că era un oraș destul de dezorganizat, avea unele lucruri frumoase, dar și multe lucruri amestecate, la care s-au adăugat și demolările care au provocat mizerie și haos. S-a lucrat pe rupte. Și armata, dar și toți care puteau să contribuie au contribuit. S-a lucrat cu un ritm foarte rapid, dictatorial. Într-adevăr, reconstrucția s-a mișcat repede. Eforurile s-au concentrat pe îndepărtarea consecințelor cutremurului. După aceea a început sistematizarea propriu-zisă., cu anumite sacrificii, făcute cu orice preț, prin marele bulevard Victoria Socialismului. Ceaușescu a vrut ca această transformare să meargă rapid și să se vadă ce a făcut el. Și a reușit.

Claudia Zidaru: Care a fost prioritatea zero a lui Ceaușescu după cutremur?

Alexandru Budișteanu: A fost reconstrucția centrului civic, cu clădirea Casa Poporului și cu marele bulevard Calea Victoria Socialismului.

Claudia Zidaru: I s-a spus vreodată lui Ceaușescu cam cât este de criticat pentru demolări? Dumneavoastră i-ați zis vreodată ceva? A ajuns vreodată această discuție la nivelul lui?

Alexandru Budișteanu: Pot să vă spun că era foarte conștient. A mai fost încă un element care l-a făcut să fie atent. Acolo s-a produs o reacție internațională, iar Ceaușescu, în fața mea, s-a schimbat ca atitudine. Este vorba despre demolările și reconstrucția satelor.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei