Curiozități despre Marele Canion, misteriosul „templu” de piatră din SUA

0-semne de intrebare uFBu

Dimensiune font:

| 07-06-2019 16:21

 Marele Canion este una dintre cele mai celebre și vizitate atracții turistice de pe continentul nord-american. Cu lungimea de 446 kilometri și adâncimea maximă de 1.857 de metri, această minune naturală este un peisaj de neconfundat. Totuși, deși este studiat intens de sute de ani, canionul este încă subiectul unor întrebări fără răspuns. În acest articol, îți prezentăm șapte curiozități despre Marele Canion, mai puțin cunoscute marelui public.

1. Nu știm cu exactitate ce vârstă are

Curiozitati despre Marele Canion 01
Marele Canion. Foto: publicbroadcasting.net

Iată prima informație din seria de curiozități despre Marele Canion. Mult timp s-a crezut că râul Colorado a început să formeze această minune naturală cu aproximativ 6 milioane de ani în urmă.

Însă un studiu din 2012 a relevat un lucru șocant: procesul de formare a canionului ar fi putut începe cu 70 de milioane de ani în urmă. Cel mai probabil, Marele Canion (așa cum îl cunoaștem astăzi) s-a format dintr-o serie de canioane mai mici, acum 70 de milioane de ani.

Totuși, cea mai mare parte a Marelui Canion a luat formă mult mai recent. 

2. Curiozități despre Marele Canion: Are propria sa climă

Alternanțele bruște de altitudine au un impact enorm asupra temperaturii și precipitațiilor, așa că clima variază drastic, în funcție de locul unde te afli în Marele Canion.

Clima cea mai rece și mai umedă este înregistrată la Stația Meteorologică Bright Angel Ranger aflată pe latura nordică (North Rim). Clima cea mai caldă (și una dintre cele mai uscate) se înregistrează la doar 12 kilometri distanță, la Phantom Ranch.

3. Fosile vechi de 1,2 miliarde de ani

Fosile
Foto: lauraonline.co.uk

Deși în Marele Canion nu se găsesc rămășițe de dinozauri, aici au fost descoperite multe alte fosile. În Marele Canion au fost găsite fosile marine arhaice, vechi de 1,2 miliarde de ani.

De asemenea, au fost scoase la suprafață fosile de mamifere terestre relativ recente, care și-au lăsat rămășițele în peșterile canionului cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. 

4. Nu este cel mai adânc canion din lume

Marele Canion Yarlung Tsangpo, din Tibet, ajunge la o adâncime de 5.354 de metri. Este, deci, cu aproape 3.500 de metri mai adânc decât Marele Canion.

De asemenea, Yarlung Tsangpo este cu aproximativ 58 de kilometri mai lung decât Marele Canion.

5. Curiozități despre Marele Canion: Peștii sunt rari aici

Un pescar își încearcă norocul în Marele Canion. Foto: Voltaic Systems

Înainte de aplicarea măsurilor moderne de control al inundațiilor, râul Colorado era un habitat foarte dificil pentru pești, cu aluviuni masive, revărsări frecvente și temperaturi care variau între căldură extremă vara și temperaturi sub limita de îngheț iarna.

Prin urmare, în Marele Canion trăiesc doar opt specii de pești, dintre care șase pot fi întâlnite doar în râul Colorado. 

6. În Marele Canion există un orășel

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Marele Canion. Deși nu sunt menționați aproape niciodată, există oameni care trăiesc în această minune naturală.

Satul Supai se află la baza Marelui Canion, în Rezervația Havasupai. Inaccesibil pe cale rutieră și cu o populație de doar 208 persoane, satul este unul dintre puținele localități din SUA unde corespondența este încă adusă pe spinările măgarilor.

Curiozitati despre Marele Canion 02
Călare prin Marele Canion. Foto: istockphoto.com

7. Curiozități despre Marele Canion – Straturi de roci lipsă

Iată ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Marele Canion. Canionul este unul dintre cele mai vizibile exemple ale fenomenului geologic global cunoscut ca „marea neconformitate” (dacă ar fi să încercăm o traducere din jargonul științific pretențios, i-am spune „marea enigmă”). 

Mai precis, oamenii de știință au observat că aici există straturi de rocă vechi de 250 de milioane de ani, care stau lipite de straturi de rocă de vechi de 1,2 miliarde de ani.

Practic, din Marele Canion lipsesc staturile de rocă aferente celor 950 de milioane de ani care separă cele două perioade. Ce s-a întâmplat cu aceste straturi rămâne un mister.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei