De ce telefonul tău Huawei ar putea deveni piesă de muzeu

iPhone   -telefon-shut

Dimensiune font:

| 24-10-2020 19:27

 Războiul pe tarife de comerț dintre Statele Unite ale Americii și China a cunoscut o dezvoltare bizară pe 19 mai. Totul a început cu o informație „pe surse” și s-a concretizat în retragerea suportului pentru utilizarea tehnologiei. Asta înseamnă, pe scurt, imobilizarea companiei Huawei.

Pe 19 mai, Reuters a informat că, drept urmare a ordinului semnat de Donald Trump, președintele SUA, prin care pune Huawei pe lista neagră a companiilor, Google retrage suportul companiei de-a utiliza Android. Acesta e un sistem de operare cumpărat de compania americană și dezvoltat în ultimul deceniu pentru a fi folosit de tot felul de parteneri pentru telefoanele lor. Este însă tehnologie americană și ordinul lui Trump interzice companiilor americane să aibă relații cu cele de pe lista neagră, implicit Huawei.

În mai puțin de 24 de ore, dezvăluirea a fost confirmată și alte companii au anunțat un demers similar. Pe listă se regăsesc Qualcomm (care produce procesoare pentru telefoane), Intel (produce procesoare pentru computere), Broadcom (produce modemurile necesare conexiunilor mobile) și ARM (care a dezvoltat arhitectura procesoarelor pentru telefoane). Cea din urmă a anunțat la mijlocul săptămînii că întrerupe parteneriatul cu Huawei.

DE CE HUAWEI, PE CÎT DE MARE ERA, DEPINDEA DE AMERICANI

Toate companiile care produc computere sau telefoane, și nu numai, depind mai mult sau mai puțin de companiile americane. Cele mai folosite componente, hardware și software, au fost dezvoltate în timp de americani și ei le dețin. Fără un acord între companii, tehnologiile nu pot fi folosite pe piețe internaționale. Huawei, în cazul de față, poate vinde în China, dar visul de-a fi lider mondial pe telefoane nu poate fi realizat doar cu piața locală.

Android e însă un sistem de operare open source, adică poate fi folosit de oricine. Ce controlează Google sînt trei componente vitale pentru orice telefon: magazinul cu aplicații Play Store, serviciul de actualizare a telefoanelor cu pachete de securitate și versiuni noi ale sistemului, și serviciile sale – YouTube, Gmail, Maps etc. Astfel, fără Android, un telefon Huawei poate fi folosit, dar aplicațiile nu vor mai fi actualizate și îmbunătățirile de securitate nu mai sînt primite, ceea ce-l face predispus atacurilor cibernetice. Iar serviciile Google nu mai pot fi folosite.

Din fericire pentru utilizatori, există o perioadă de grație de 90 de zile în care telefoanele vor funcționa normal. Din septembrie acestea ar putea deveni însă un fel de cărămizi digitale.

De cealaltă parte, pe componente, Huawei își produce procesoarele, dar folosește pentru ele un design dezvoltat de compania ARM. Acesta e crucial pentru ceea ce înseamnă baza unui procesor. Fără acces la tehnologie, producția de cipuri Kirin proprii Huawei e imposibilă.

Soluțiile Huawei sînt fie să-și producă toate componentele, ceea ce-i aproape imposibil, dacă vrea să aibă și succes, sau China să cadă la un acord cu SUA și, cumva, Huawei să fie salvată.

DE CE E CHINA ÎN „RĂZBOI” CU AMERICA

Neînțelegerile dintre China și America au fost rezumate sub numele „războiul tarifelor”. Cearta e pe ce tarife practică țările în relațiile lor economice. Cînd nu se înțeleg, pur și simplu își impun taxe mai mari, ca să forțeze mîna părții adverse. În China sînt fabrici ale companiilor americane, iar America e o piață de desfacere masivă. Disputa nu se rezumă la piața de tehnologie – telefoane și computere -, ci se duce pînă la tot felul de produse care au ca piață de desfacere America și producție China.

Pe de o parte, miza Americii e să crească tarifele impuse produselor fabricate în China ca să fie preferate cele locale. Miza Chinei e să aibă piață de desfacere, ca economia sa se susține și cu muncitorii din fabricile americanilor, dar și cu banii veniți din producția proprie materializată în America.

Disputa ține de ceva timp, iar la mijloc a picat Huawei, pentru că este o companie ale cărei rădăcini sînt apropiate regimului chinez. Compania a fost acuzată atît de spionaj industrial, cît și de spionarea utilizatorilor, iar pe acest motiv a fost și ordinul semnat de Trump: amenințarea securității naționale. De cealaltă parte, Huawei susține că nu spionează și a zis că e deschisă oricărui tip de audit. Americanii susțin însă că au informații (posibil secrete) și că nu-și permit riscul.

Cert e că noi – publicul și presa – nu știm precis ce are fiecare parte. Ce știm e că telefoanele, laptopurile și tabletele Huawei pot deveni, în mai puțin de trei luni, aproape inutile. Cîteva magazine din afară au anunțat deja că retrag produsele. Compania tot promite că are sistem de operare alternativ Androidului, dar nu a spus nimic de procesoare. Iar un procesor e mult mai greu de dezvoltat decît un sistem de operare. Se regăsește astfel „secată” și, dacă lucrurile continuă pe acest drum, va închide zona de tehnologii pentru consumatori. Poate rămîne, într-o anumită măsură, cu rețelistica. Și operatori din România depind de componentele de rețea ale Huawei, iar pentru dezvoltarea 5G era văzut drept un partener important.

Pînă la o soluționare clară a problemei, Huawei arată tot mai mult ca un pion în disputa americano-chineză și mulți numesc asta, cu o oarecare lejeritate, „Războiul rece tehnologic”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:01

BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Fenomen rarisim la solstițiul de iarnă. Ce planete vor lumina Cerul precum Steaua Betleemului
03/12/2020 11:17

Jupiter si Saturn, cele mai mari planete din sistemul solar, vor străluci ca o ”super planetă” la solstitiul din 21 decembrie, anuntă forbes.com. Fenomenul ”planetei duble”, asa cum i ...

Noi funcționalități pentru utilizatorii Samsung: compania aduce îmbunătățiri telefoanelor
03/12/2020 09:12

O nouă actualizare a browserului Samsung Internet este disponibilă şi introduce o serie de noi caracteristici şi imbunătăţiri, de la solicitări de permisiune, modurile de utilizare High şi Dark contras ...

În Israel a fost descoperit un fort de pe vremea Regelui David
02/12/2020 10:54

O echipă de arheologi de la Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (IAA) a descoperit rămăsitele unui vechi complex fortificat despre care se crede că a fost creat de către gheşuriţi, aliatii reg ...

VIDEO Sonda chineză Chang'e 5 a aselenizat cu succes
01/12/2020 21:01

Sonda spaţială Chang'e-5 a Chinei a aselenizat cu succes, marţi, in cadrul misiunii istorice de prelevare a unor mostre de pe suprafaţa Lunii, au relatat media chineze, citate de Reuters şi DPA, potrivit A ...

FOTO/VIDEO - Unde se află penița de aur cu care s-a semnat actul de naștere al României
01/12/2020 13:41

Mostenirea lui Alexandru Vaida Voevod, unul dintre actorii principali ai Marii Uniri: Penita care a scris cu aur istoria Romaniei Natiunea romană din Austro-Ungaria se declara "liberă de orice inraurire ...

5 mistere fascinante pe care anticii ni le-au lăsat moștenire
30/11/2020 20:58

 Simboluri. Suluri. Ruine. Generatiile de mult apuse ne-au lăsat nenumărate indicii de neinteles, legende criptice si obiecte ingropate in locuri inaccesibile. Oricat am sti despre lume si indiferent ca ...

FOTO/VIDEO - Un român, premiat de MIT pentru o mască specială. Poate depista virusul SARS-COV-2
30/11/2020 12:53

Un roman a obtinut marele premiu la un concurs de măsti organizat de Massachusetts Institute of Technology Media. Modelul premiat ii apartine romanului Ciprian Burzo, care a imaginat o mască minimalistă, tr ...

FOTO/VIDEO - Cine este cea mai bogată familie din Elveția și ce obiceiuri are. Care este povestea averii colosale
30/11/2020 11:04

Cea mai bogată dinastie din Elveţia, Oeri-Hoffman, care şi-a crescut averea timp de 124 de ani prin intermediul imperiului farmaceutic Roche, işi continuă ascensiunea, chiar şi in pandemie. Potrivit Bl ...

FOTO/VIDEO - Un meteorit a explodat deasupra Japoniei
30/11/2020 10:15

Camerele au inregistrat explozia unui meteorit deasupra capitalei Japoniei. Dacă prăbusirea meteoritilor de dimensiuni mici pe Pămant este un fenomen comun, nu de multe ori s-a reusit filmarea unuia astfel ...

Un nou cutremur în România
27/11/2020 09:55

Un cutremur cu magnitudinea de 2,5 s-a produs joi noapte, la ora locală 01:05, in zona seismică Vrancea, judetul Buzău, arată datele publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica P ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei