Durerea toracică cronică

default

Dimensiune font:

| 10-10-2012 09:38

Durerea toracică cronică afectează aproximativ o jumătate de milion de canadieni. Zeci de mii de canadieni apelează la serviciile de urgenţă şi sunt trimişi să efectueze angiografii în fiecare an pentru a investiga etiologia unei dureri toracice.

Pentru aproximativ o jumătate de milion de canadieni, durerea toracică cronică şi în mod special angina refractară la tratament este o boală invalidantă. Angina refractară este nu este doar o afecţiune dureroasă, ci este, de asemenea, înspăimântătoare şi debilitantă. Nu au existat ghiduri canadiene specifice pentru tratarea acestei populaţii până în prezent. Datorită cercetării reunite la U of T and McMaster, noile ghiduri vor ajuta la oferirea unor opţiuni fezabile pentru managementul durerii cardiace în cazul pacienţilor care suferă de angină refractară.

Scriitorul Anjum Nayyar a purtat o conversaţie cu cercetătorul şi profesorul de nursing McGillion Michael cu privire la noile ghiduri.


De ce a fost necesară conceperea unor noi ghiduri pentru durerea toracică?

Acestea sunt ghiduri care vizează angina pectorală refractară la tratament. Persoanele care prezintă acest tip de angină pectorală cronică nu răspund la tratamentele convenţionale pentru bolile de inimă. Ei acuză prezenţa unor dureri toracice care persistă în ciuda tratamentului medical maximal care include medicamentaţia tradiţională, operaţia de by-pass, terapia cu nitraţi. Aceste tratamente nu îşi fac efectul în cazul acestora. Aceşti pacienţi devin într-adevăr un grup special şi nu au existat ghiduri specifice pentru tratarea acestui tip de populaţie. Aşa cum se întâmplă în alte forme de durere cronică, mecanismele durerii cronice pot să nu îşi mai facă efectul în aceste cazuri. Ghidurile se referă într-adevăr la combinarea tratamentului cardiologic cu cel al durerii cronice în efortul de a obţine rezultate mai bune.

Cum schimbă noile ghiduri modul în care doctorii tratează şi diagnostichează durerea toracică?

Ghidurile reunesc modalităţi de abordare care nu ar fi de obicei convenţionale în cardiologie. Aceşti pacienţi de regulă trec neobservaţi. Uneori ei sunt numiţi "pacienţi cu angină fără opţiune", dar ai numi "fără nici o opţiune" chiar nu ne este de ajutor, astfel încât recomandarea noastră este ca această afecţiune să fie recunoscută ca "angină refractară". Chiar dacă ne-am făcut datoria în ceea ce priveşte abordarea bolilor de inimă, aceşti pacienţi au o problemă fiziologică reală legată de durerea toracică. Una dintre recomandările pe care le facem este ca experţii din domeniul cardiovascular împreună cu experţii pentru durere să facă un efort comun pentru a trata aceşti pacienţi. Apoi, este într-adevăr necesară înţelegerea mecanismelor ischemice implicate şi cele ale durerii neuropate. Mesajul cheie este că am ajuns să înţelegem aceşti pacienţi din ambele puncte de vedere. În mod tradiţional, aceste două domenii nu au lucrat împreună în mod oficial până în prezent.

Cât de des este întâlnită angina refractară la tratament?

Ştim că în Statele Unite angina pectorală afectează între 600.000 şi 1,8 milioane de persoane, cu 50.000 de cazuri pe an. Şi în Europa continentală, există între 30.000 şi 50.000 de cazuri noi pe an. În Canada, încă nu dispunem de un sistem de urmărire pentru angină refractară, dar datele din cadrul Canadian Community Health Survey indică faptul că avem aproximativ 500.000 de oameni care trăiesc cu crize de angină care încă nu au putut fi ţinute sub control. O bună parte din aceste persoane prezintă susceptibilitate pentru această afecţiune. Ştim, de exemplu, că până la 50% dintre pacienţii la care se efectuează angioplastie sau by-pass pot sfârşi cu dureri toracice recurente.

Care sunt unele dintre cele mai eronate concepţii despre angină pectorală?


Una dintre cele mai eronate concepţii este că durerea nu este reală. Este de fapt destul de invalidantă, deoarece de fiecare dată când o persoană suferă un episod de angină, centre superioare ale creierului le spun acestora că sunt în pericol. Când această afecţiune este cronică, este foarte invalidantă.

Cum vor influenţa noile ghiduri practica clinică şi cercetările în acest domeniu?

Noi subliniem lacunele din cercetare. Una dintre recomandările cheie pe care le facem este să existe centre specializate care să dispună de un sistem combinat de formare profesională. Ştim acum care este direcţia cea mai promiţătoare pentru unii oameni. Ştim, de exemplu, că stimularea măduvei spinării este de fapt destul de eficientă pentru îmbunătăţirea stării funcţionale în cazul multor persoane. Dar avem nevoie de ceva care să ne asigure  că aceasta este o abordare extrem de specializată. O abordare mai puţin intensă este auto gestionarea resurselor cognitive. Această abordare este eficientă pentru a ajuta persoanele cu angină refractară să fie mai puţin temătoare şi mai active, dar nu este în prezent disponibilă de rutină.

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei