000000   media-1447

Dimensiune font:

Energie generata de pasii vizitatorilor, in premiera mondiala, intr-un turn de birouri din nordul Bucurestiului

| 29-11-2019 09:53

 

Energie generata de pasii vizitatorilor, in premiera mondiala, intr-un turn de birouri din nordul Bucurestiului
 
Foto: Smart Lobby Globalworth

 

 
 


Globalworth Tower, din nordul Bucurestiului, prima cladire de birouri din Europa Centrala si de Est care detine cea mai ridicata certificare verde, a inaugurat cel mai inteligent lobby din regiune, care include o serie de inovatii si premiere tehnologice.

Turnul cu 26 de etaje din zona de nord a fost dotat cu cea mai mare podea cinetica din lume dintr-o cladire de birouricel mai lung perete de ecrane si cel mai mare perete verde natural dintr-o cladire de birouri din sudul si estul Europei, plus etaje intregi pentru relaxare in gradene incalzite din marmura, imagini proiectate in lifturi si nori artificiali. La intrare vei fi intampinat de Pepper, primul angajat robot al companiei Globalworth.


Lawrence Kemball-Cook, CEO al companiei de tehnologie Pavegen si inventator al podelei cinetice, ne-a explicat in cateva cuvinte cum a creat aceasta minune tehnologica si cat de incantat este ca isi vede visul implinit chiar la Bucuresti.

"Cand am venit in Romania, in 2013, visam sa creez designul pentru o podea care sa produca energie. Am incercat sa gasesc o fabrica in care sa realizez acest produs si sa-mi indeplinesc acest vis", isi aminteste Lawrence.

"Astazi, in 2019, stau aici in fata dumneavoastra pe cea mai mare astfel de podea din lume. N-as fi putut nici macar sa visez ca va putea deveni realitate intr-un timp atat de scurt, de la design la productie, si chiar la implementarea acestui produs intr-o cladire uimitoare ca aceasta (Globalworth - n.red).

Ideea de a realiza o astfel de podea care sa produca energie electrica mi-a venit dupa ce am lucrat pentru una dintre cele mai mari companii de energie din Europa. M-am intrebat: Cum ar fi daca am putea genera energie care sa nu fie produsa de soare, precum energia solara, sa nu fie creata nici de vant, precum energia eoliana, ci sa fie produsa de oameni. Oare putem folosi energia unui simplu pas pentru a genera electricitate?

M-am gandit foarte mult la aceasta idee si am dezvoltat-o incet. Si, acum, fiecare pas facut pe aceasta podea produce 5W de energie. Cu cat te misti mai repede, cu atat mai multa energie se creeaza. Si cu cat esti mai greu, cu atat mai multa energie generezi.

Energia generata de aceasta podea este folosita pentru iluminat si, in plus, podeaua capteaza date importante (pentru utilizatorii acestui lobby - n.red.).


Noi credem in birouri distractive, frumoase. Eu calatoresc in lume sase luni pe an si sunt uimit sa gasesc aici (la Bucuresti - n.red) o cladire de birouri atat de futurista.

Pentru ca nu este vorba doar de bani aici, ci despre oameni. Si asta face si podeaua noastra. Astfel de podele sunt folosite de Google, Cisco, Intel si chiar si de Guvernul SUA, si este impresionant sa vedem ca acum oamenii din aceasta cladire vor face aproximativ 30.000 de pasi pe zi pe aceasta podea si vor crea energia necesara pentru iluminatul acestui lobby (hol de intrare - n.red.).

Dar daca am monta o astfel de podea pe fiecare etaj din aceasta cladire, imaginati-va ce am putea face. Am putea asigura energia pentru intreg iluminatul cladirii, folosind puterea pasilor.

Asadar visul meu cel mare este ca, atunci cand mergi spre serviciu dimineata sa generezi energia necesara pentru iluminat, la fel si cand pleci de la birou, seara.

Iata ca acest vis a devenit realitate aici si le multumesc celor de la Globalworth ca au avut incredere intr-o companie mica precum a noastra, din Londra", incheie Lawrence.

Investitia: E vorba despre zambetele oamenilor, nu despre bani

Intrebat care a fost investitia in solutiile inovatoare, Valentin Neagu, Chief Asset Management Officer Globalworth, a tinut sa precizeze investitia financiara nu este nici de departe cea mai importanta in acest proiect.

"Scopul este acela de a aduce tehnologia in folosul comunitatii. Nu ne gandim in termeni de investitie. Ne concentram in special pe zambetele care au aparut, mai mult decat pe costuri. Noi investim in oamenii din cladirea noastra.

Fiind o solutie inovatoare, avem nevoie de un istoric, 6 luni, un an, ca sa vedem exact cata energie generam, cum o stocam, cum o putem suplimenta. Cum putem conecta absolut toata cladirea. In momentul acela putem face o analiza financiara, dar nu acesta este scopul. Scopul nostru este de a demonstra ca putem implementa energia verde in cladiri. Vedeti, cand stim ca noi putem sa cream energie, atunci devenim mai constienti si mai responsabili", a declarat Valentin Neagu pentru Business24.


30.000 de zambete pe zi

Cladirea Globalworth Tower, cu un trafic zilnic de aproximativ 30.000 de persoane, devine astfel un etalon al inovatiei si sustenabilitatii in spatiile de birouri.

"Tehnologia face parte din ADN-ul companiei noastre, iar astazi, datorita ei, aducem birourile viitorului in prezent. Un loc de munca in care putem genera energie prin miscare, in care vizitatorii se pot relaxa si lucra intr-un lobby confortabil, inconjurati de elemente din natura si asistati de roboti, toate acestea sunt realitatea din cea mai mare comunitate de business din Romania, comunitatea Globalworth", a declarat Dimitris Raptis, Deputy CEO si CIO la Globalworth.

Receptia cladirii, un mic ecosistem circular, ofera angajatilor si persoanelor care o tranziteaza o serie intreaga de solutii inovatoare:

  • Podeaua cinetica, o premiera mondiala pentru o cladire de birouri, realizata de compania de tehnologie Pavegen, transforma greutatea pasilor in energie electrica, utilizata ulterior pentru alimentarea altor mecanisme inovatoare din lobby. Cele doua suprafete de podea instalate in Globalworth Tower au o arie cumulata de 40 metri patrati, cea mai mare dintr-o cladire de birouri din lume;
  • Fiecare pas facut pe suprafata podelei Pavegen genereaza aproximativ 3 jouli de electricitate si 5 Watt/persoana, ceea ce echivaleaza cu aprinderea a 3 becuri LED timp de o secunda sau 6 secunde de conversatie pe un telefon inteligent;
  • Cel mai mare perete verde natural intr-o cladire de birouri din Europa de Sud si de Est, cu 12 tipuri diferite de plante, beneficiaza de un proces de intretinere conectat cu senzori si complet automatizat. Sistemul de 158 mp utilizeaza apa recirculata imbunatatita nutritional, care este tratata cu ajutorul osmozei. Fotosinteza este ajutata de proiectoare reglate la un nivel precis de luminozitate, dispuse de-a lungul gradinii verticale;
  • Cel mai mare perete interior de ecrane din sud-estul Europei, cu o suprafata de 110 mp si o lungime de 50 m;
  • Un spatiu de relaxare pe 4 niveluri sub forma de gradene, care beneficiaza de incalzire reglabila, unic in Romania, construit din marmura si dotat cu incarcatoare pentru laptopuri si pentru telefoanele compatibile cu tehnologia de incarcare prin wireless;
  • Pepper, noul angajat Globalworth. Robotul umanoid ii va intampina pe oaspeti in receptie si le va oferi informatii utile.
  • Printr-un proiect pilot unic in Europa Centrala si de Est, realizat in parteneriat cu Schindler, patru dintre lifturile din Globalworth Tower sunt dotate cu proiectoare care ruleaza materiale video pe usile exterioare.
  • Receptia este decorata cu nori LED suspendati, care pot fi programati sa genereze efecte vizuale personalizate.

Incadrata in Clasa A, cu 26 de etaje, o inaltime de 120 m si o suprafata inchiriabila de 54.000 mp, cu multipli chiriasi si accesibilitate excelenta, 
Globalworth Tower este prima cladire din Sud-Estul Europei care a primit recunoasterea LEED Platinum, cea mai ridicata certificare verde.

Cladirea beneficiaza de spatii de birouri complet reconfigurabile, lumina naturala si iluminare artificiala cu reglare automata, sistem de recuperare a apei de ploaie si diverse functii eco.

Printre chiriasi se numara Vodafone Romania, Huawei, Nesspresso, Ferrero, Bunge, Prime Kapital, Anritsu, Crowdstrike, Aera Technology, Cazacu & Asociatii, Inditex, Global Vision, NNDKP, Wipro, Mega Image/Delhaize Group si Globalworth.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Dieta keto

06:45

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
De ce e bine să pui aspirină în maşina de spălat. Vei fi uimit de rezultate
28/01/2020 08:14

Puţine persoane ştiu că aspirina poate face minuni pentru hainele tale. Aruncaţi cateva comprimate in maşina de spălat şi veţi fi uimiţi de rezultate. Aspirina poate scoate chiar şi cele mai dificile ...

NASA. A doua ieşire în spaţiu a unui echipaj format din două femei astronaut
24/01/2020 16:39

Jessica Meir şi Christina Koch din cadrul agenţiei spaţiale americane NASA au păşit din nou in afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru a schimba o baterie, a doua ieşire in spaţiu exclusiv ...

Baterii Plumb-acid sau Li-Ion? Cum alegem cea mai bună baterie
24/01/2020 14:58

Toate aplicatiile de care am ajuns să fim dependenti folosesc, intr-un fel sau altul, energie, iar cel mai la indemană sistem de stocare este bateria. Dar care este mai bună: Plumb-acid sau Li-Ion? Dacă ti ...

România schimbă definițiile pentru metru, kilogram, secundă, amper / DOCUMENT
23/01/2020 13:19

 Guvernul Ludovic Orban va adopta in viitoarea sedintă o hotărare prin care de la 13 iunie 2020 intră in vigoare noi definitii pentru unitătile de măsură, astfel incat Romania să se alinieze la &bdq ...

Huawei, important pas în procesul de desprindere de Google
21/01/2020 12:52

Huawei a incheiat un parteneriat cu furnizorul olandez de solutii de navigatie TomTom, pentru a inlocui servicul de navigatie Google Maps, la care nu mai are acces. În luna mai a anului trecut Google a l ...

Laptele care-ți lungește viața cu peste 4 ani! Studiu
17/01/2020 11:42

Cercetătorii au constatat că un anume tip de lapte poate să prelungească viata cu 4,5 ani. Un nou studiu arată că un consum de lapte cu continut scăzut de grăsimi - atat lapte degresat, cat si cel 1% - ...

Alimentele care nu expiră niciodată. Le poți consuma oricând
16/01/2020 12:44

Există cateva alimente care nu expiră niciodată. Asadar, le poti consuma linistit. Iată lista. Mierea Mierea este cunoscută şi pentru proprietatea de a rezista in fata bacteriilor. Deşi işi schimbă c ...

De ce sa lucrezi in IT in 2020
15/01/2020 16:39

La inceput de an, multi dintre noi incep sa aseze primele caramizi pentru obiectivele setate pe 2020. Pentru cei care au si obiective de schimbare profesionala, sunt vesti bune. In ultimii 3-4 ani, au aparut n ...

Cel mai vechi compus solid de pe Terra, datând din urmă cu 7 miliarde de ani, a fost identificat
14/01/2020 18:26

Cel mai vechi compus solid de pe Terra, praf stelar format in urmă cu 7 miliarde de ani, provenit de la un meteorit care a căzut in zona Australiei in urmă cu 50 de ani, a fost identificat de cercetătorii a ...

Samsung Galaxy S10 5G, în test de laborator
14/01/2020 12:26

Primul smartphone 5G de la Samsung a convins pe toată linia in cadrul testului si impune standarde noi pentru noua generatie de dispozitive. Iată care sunt punctele forte ale modelului Galaxy S10 5G. Samsung ...