Epopeea spatiala 2018: Omenirea trimite rachete catre Soare, Luna, Marte si Mercur

default

Dimensiune font:

| 02-01-2018 18:21

Anul 2018 se anunta a fi unul de pomina pentru descoperirile spatiale, mai multe tari urmand sa trimita misiuni catre Luna, catre alte planete din Sistemul Solar, dar si catre Soare. In plus, unele nave deja lansate vor ajunge langa asteroizii catre care au pornit cu ani in urma.
 

 NASA lanseaza anul acesta o noua racheta catre Marte, insa si o nava spatiala care se va apropia de Soare mai mult decat oricand.

Si nu doar NASA este ocupata in 2018. Industria calatoriilor spatiale comerciale a programat un numar semnificativ de zboruri de test, iar racheta Falcon Heavy va fi lansata la inceputul anului. Iar daca totul merge bine, in curand vom putea vedea calatorii in spatiu cu vehicule private.

The Verge trece in revista misiunile si testele care vor avea loc in acest an:

Ianuarie: Lansarea Falcon Heavy

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a anuntat planurile pentru uriasa racheta inca din 2011 - trei rachete Falcon 9 reutilizabile stranse laolalta. Initial, Falcon 9 trebuia sa fie lansata la sfarsitul anului 2013, dar primul zbor al vehiculului a fost amanat constant.

Racheta este aproape gata de lansare, la Cape Canaveral, in Florida, de unde isi va incepe primul zbor. Pe 20 decembrie, Musk a si postat un mesaj pe Twitter si poze cu racheta:

Nava spatiala TESS va fi lansata in acest an si va cauta planete care trec prin fata stelelor lor si le micsoreaza usor lumina. TESS va studia stelele de pe tot cerul, iar planul este sa gaseasca cele mai apropiate exoplanete stancoase (planete din afara Sistemului Solar) de Pamant, astfel incat astronomii sa-si dea seama ce fel de atmosfere au aceste lumi si daca pot gazdui viata. Lansarea navetei va avea loc intre martie si iunie, pe o racheta SpaceX Falcon 9.

Aprilie - noiembrie: Testele cu rachete pentru zboruri comerciale

In acest an ar putea avea loc primul test al doua vehicule care sunt parte a Programului de Echipaj Comercial al NASA, care reprezinta initiativa agentiei spatiale de a lansa astronauti pe nave spatiale private. SpaceX si Boeing au dezvoltat capsule care sa transporte pasagerii pe statia spatiala.

SpaceX va efectua un zbor test fara oameni cu capsula Dragon in luna aprilie, iar in luna august va avea loc primul zbor test cu un echipaj. Acelasi lucru va face si Boeing cu capsula Starliner, in august si noiembrie.

5 mai: Lansarea navetei InSight a NASA

Nava spatiala InSight este menita sa aterizeze pe suprafata planetei Marte, unde va studia interiorul Planetei Rosii si va incerca sa ofere informatii despre cum s-a format lumea in urma cu miliarde de ani. Ar urma sa aterizeze pe Marte dupa sapte luni si jumatate, pe 26 noiembrie.

31 iulie - 19 august: Lansarea Parker Solar Probe catre Soare

Aceasta nava spatiala a NASA, lansata cu ajutorul unei rachete Delta IV Heavy, va fi prima care va "atinge" Soarele, desi nu se va aventura efectiv pe suprafata stelei noastre. Se va afla la peste 6 milioane de kilometri distanta de suprafata solara, zburand prin marginile exterioare ale atmosferei Soarelui.

Tinta NASA o reprezinta vanturile solare, pe care oamenii de stiinta vor sa le studieze. Acestea sunt fluxuri de particule cu inalta incarcatura energetica, trimise in atmosfera Soarelui la viteze foarte mari. Savantii vor sa afle cum accelereaza aceste particule, o intrebare pe care si-au pus-o decenii in sir.

August: Nava spatiala OSIRIS-REx va ajunge pe un asteroid

In luna septembrie 2016, NASA a lansat naveta spatiala care sa colecteze o mostra dintr-un asteroid numit Bennu. Calatoria dureaza aproape doi ani, asa ca nava spatiala va "ajunge" pe asteroid, mai exact la o distanta de aproape doua milioane de kilometri de el. Apoi, nava isi va folosi motoarele pentru a se apropia si a zbura in formatia cu asteroidul, dupa care va mai dura o perioada pana va colecta mostra. In luna octombrie, va incepe un an de studiere a asteroidului, a carui suprafata va fi cartografiata.

Octombrie: Lansarea misiunii BepiColombo care Mercur

Aceasta noua misiune catre cea mai putin explorata planeta din sistemul nostru solar este un proiect comun al Europei si Japoniei. Doua nave spatiale vor fi trimise catre orbita celei mai apropiate planete de Soare, pe o racheta European Ariane 5, si vor ajunge la Mercur in anul 2025. Odata ajunse pe orbita, cele doua nave se vor separa si vor analiza cat de mult posibil planeta - de la campul magnetic la suprafata si interiorul sau.

Pe langa acestea, nu trebuie uitate alte doua evenimente, trecute in revista de BBC

In luna martie, misiunea Chandrayaan 2 va fi lansata care Luna, cu scopul de a orbita, a ateriza si a explora suprafata lunara, cu ajutorul unui rover - vehicul spatial. Lansarea va avea loc din Andhra Pradesh, pe o racheta GSLV.

Apoi, in luna iulie, nava spatiala Hayabusa 2 a agentiei spatiale japoneze (Jaxa) va ajunge la tinta sa, asteroidul 162173 Ryugu, dupa mai bine de trei ani si jumatate, intr-o incercare de a aduce bucati de roca spatiala pe Pamant. Predecesoarea ei, Hayabusa, a ajuns in 2005 pe asteroidul Itokawa si adus inapoi mici bucati de material de pe asteroid.
Miza lui 2018. Razboiul care trebuie dus
Opinia zilei
Miza lui 2018. Razboiul care trebuie dus

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei