Ghid ştiinţific: cum se găteşte mâncarea?

default

Dimensiune font:

| 11-10-2012 16:45

Pentru ceva atât de familiar, gătitul este un fenomen incredibil de misterios. Întrebaţi orice bucătar amator ce se întâmplă cu o friptură într-o tigaie – de fapt, întrebaţi cam orice bucătar. Devine fierbinte. Îşi schimbă culoarea. Devine zemoasă.

Să fie mai crocantă, mai crudă? Ardem, rumenim, fierbem, prăjim şi frigem mâncarea pentru a o face apetisantă, şi, cu ceva noroc, delicioasă. Aşa gândim şi vorbim despre mâncare şi în mod evident funcţionează. Dar nu ne spune nimic relevant legat de ce reprezintă într-adevăr gătitul: chimie.

Doriţi să aflaţi ce se întâmplă cu adevărat cu friptura dumneavoastră?

„Ei bine, multe lucruri,” începe Dennis Miller, Profesor de Gastronomie şi Nutriţie la Universitatea Cornell. „Fierul din mioglobină – un pigment roşiatic, similar hemoglobinei – de la suprafaţa fripturii se oxidează, rezultatul fiind schimbarea culorii de la roşiatică la brun.” Rumenitul, pârjolitul sau cum preferaţi să numiţi primele schimbări ale unei fripturi fierbinţi sunt neapetisant de explicabile cu ajutorul chimiei. Bucătarul a oxidat mioglobina la metmioglobină. Este un chimist în carne.

Iar acesta este doar începutul. „Când încălzeşti cam orice mâncare ce conţine proteine şi carbohidraţi – şi se găsesc carbohidraţi în carne – cele două lucrează împreună pentru a forma compuşi aromatici.” Acest proces, numit procesul Maillard (prin care substanţele tind spre culoarea brună) este întâlnit la gătitul unui număr imens de mâncăruri: coaja pâinii, whiskyul, cafeaua, toate au culorile pe care le au datorită acestei reacţii. În mod ciudat, nu sunt singurele; şi Snooki şi Sitch (vedete din reality show-ul MTV Jersey Shore) suferă de pe urma aceleiaşi reacţii: anumite creme de bronz artificial activate la căldura exploatează reacţia Maillard.


Această reacţie, de fapt, stă la baza a ceea ce majoritatea numesc gătit: căpătarea culorii brune. Dar mai există un tip de schimbare a culorii, numit caramelizare, cauzată de descompunerea carbohidraţilor zaharaţi. Când zaharurile ating o anumită temperatură, se descompun într-un amestec complex de substanţe chimice ce tind să arate şi să fie apetisante. (Cola, ceapa caramelizată)

Al treilea tip de a căpăta culoarea maro, care înglobează multe procese, este enzimatic. Aceasta înseamnă, în termeni ştiinţifici, că este cauzat (sau catalizat) de enzime. Uscarea unui strugure bogat în apă îi reduce în mod evident dimensiunea, dar îi afectează de asemenea şi ţesutul de bază, ceea ce se întâmplă deodată cu o interacţiune numită catalizare enzimatică, ducând la un compus brun. Acesta este motivul pentru care stafidele au o culoarea diferită de strugurii din care provin.

Deşi acest proces poate fi folosit la gătit, probabil este cunoscut cel mai bine pentru efectele negative: fermentarea merelor proaspăt tăiate sau albirea fructelor de mare.

În orice caz, acestea sunt cele trei moduri prin care mâncarea poate căpăta o nuanţă maronie. Dar friptura noastră nu este gata încă.

Culoarea s-a schimbat, totodată gustul şi mirosul. Urmează ţesutul! Îl vom cita pe Dr. Miller: „Proteinele sunt în general molecule foarte mari, compuse din lanţuri lungi de aminoacizi şi sunt pliate.” Această proprietate a proteinelor explică parţial de ce ţesutul muscular poate să se contracte, şi de ce carnea crudă este aşa de  tare şi greu de mestecat. „La încălzire, ele tind a se denatura sau, în alte cuvinte, a se despături. Lucru care are un efect de înmuiere asupra cărnii.”

Gândiţi-vă la aceasta pentru un moment. Proteinele cu o structură complexă, spiralate, care sunt unele dintre cărămizile fundamentale ale vieţii, renunţă la a mai fi proteine doar pentru că le-aţi încălzit. Aceasta cauzează o schimbarea profundă în esenţa mâncării. Carnea tare, sfărâmicioasă devine moale şi mestecabilă. Albuşul transparent şi clar devine alb şi solid. În mâinile unui amator, un aliment necomestibil devine mâncabil; în mâinile unui expert culinar, mâncarea crudă devine sublimă.

Căpătarea culorii brune, denaturarea proteinelor şi oxidarea cărnii pot spune povestea unei fripturi şi, într-adevăr, a majorităţii ţesuturilor vii – sau, mai degrabă, ţesuturilor ce au fost vii. Dar ceva lipseşte în mod curios din această relatare despre friptura din tigaie, ceva ce este la fel de vital precum căldura în procesul de gătire: apa.

„Apa este în esenţă un mediu pentru conducerea căldurii,” declară profesorul Miller, care nu este pregătit să uite de friptura noastră încă. „Atunci când găteşti o friptură, apa poate de fapt să servească drept conducător al căldurii,” aducând suprafaţa încinsă a tigăii, a grătarului sau a cuptorului în miezul cărnii, ceea ce face ca aceasta să nu fie prea roz.

Apa este un mediu atât pentru reacţiile chimice, cât şi pentru căldură şi poate afecta dramatic interacţiunea dintre vitamine şi oxigen. Lăsând datoria sa ca şi conductor al căldurii la o parte, totuşi, rolul cel mai important al apei la gătit este abilitatea sa de a dispărea: evaporarea. Pierderea de apă poate afecta dramatic mâncarea, asemeni înglobării apei. Coaja pâinii este atât de bună pentru că îi lipseşte apa; pastele devin comestibile când sunt ude. Produsele congelate rezistă ani întregi pentru că le lipseşte apa - şi încetează a fi mâncare până li se adaugă din nou apă.

Înţelegerea modului în care funcţionează gătitul nu ajută la înţelegerea celui mai ciudat lucru despre gătit şi anume de ce îl facem. Niciun alt animal nu îşi frige mâncarea ca şi noi şi practica gătitului a început cu doar câteva milioane de ani în urmă, cel mult.

O mulţime de fructe şi legume sunt în mod evident delicioase crude. Lăsată negătită, îmi spune profesorul Miller, chiar şi friptura noastră ar fi comestibilă şi poate ar fi şi mai bogată în nutrienţi decât atunci când este gătită. Dar în majoritatea preparatelor ar fi neatrăgătoare pe farfuriile noastre, adaptate mâncării gătite, şi dacă nu ar fi sterilizată prin alte metode precum supunerea la radiaţii, posibil periculoasă. Câteva mâncăruri, precum fasolea, sunt nutritive doar după ce au fost gătite.

Cât despre plângerile numeroase şi furioase că omorâm mâncarea, sau, altfel spus, că prin gătit eliminăm vitamine, ei bine, nu încercaţi să vă schimbaţi stilul de viaţă din cauza aceasta. Unele enzime sunt inactive în timpul gătirii, dar aceasta are un efect minim asupra digestiei şi nutriţiei noastre. Fierberea legumelor precum spanacul poate cauza câteva vitamine solubile în apă să se scurgă în oală. Dar acest lucru poate fi evitat dacă fierbem legumele la abur sau în cuptorul cu microunde.

Indiferent ce şi dacă găteşti, esenţialul este acelaşi. De fiecare dată când îţi pregăteşti o masă, nu te joci de-a bucătarul. Eşti un om de ştiinţă.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei