Google Nexus 7 review

default

Dimensiune font:

| 04-10-2012 15:24

Acum aproximativ doua saptamani am intrat in posesia tabletei Google Nexus 7, una dintre cele mai discutate dispozitive din ultima vreme. Pe buna dreptate toata lumea se agita in jurul ei pentru ca este ieftina si mai mult decat performanta. Rapoartele calitate-pret si performanta-pret sunt dintre cele mai bune de pe piata. Am ajuns, in final, sa cred cu tarie ca Nexus 7 este cea mai buna tableta de 7 inch de pe piata.

Google Nexus 7 a ajuns la mine ambalat in cutia de care lumea, strainii mai ales, se plang ca e greu de deschis. Recunosc, nu s-a deschis singura dar nici nu m-am chinuit groaznic sa o deschid. Cutia arata bine si calitatea materialului e destul de buna, anticipand ca si ceea ce se gaseste in interior va fi la fel.

Dar sa trecem la fapte, sa vedem ce stie, de fapt, tableta Nexus 7, comandata de Google si produsa de ASUS. Pe alocuri voi face referire si la Galaxy Tab 2 7.0, la care va urma si un review in curand, pentru ca sunt apropiate ca pret la noi.

Ideea de start: stabilirea unui prag

Ideea din spatele brandului Nexus este de a stabili un prag minim al calitatii, performantelor si pretului. Asta a fost telul fiecarui mobil Google Nexus si, acum, si a tabletei cu acelasi nume. In acelasi timp vor sa arate cum trebuie organizata o interfata decenta si cum trebuie sa mearga Android-ul in versiunea prezenta pe dispozitiv.

Este binecunoscut faptul ca Google nu castiga nimic din vanzarea propriu-zisa a tabletei, pentru ca productia ei costa in jur de 190 de dolari, dar au vrut sa demonstreze ca se poate face si asta: o tableta quad-core cu un ecran extrem de bun la un pret foarte mic de plecare: 200 de dolari.

Ecran si touchscreen

Pentru ca am stabilit ideea de la care a plecat Google cand a comandat tableta Nexus 7 putem sa trecem mai departe si sa punem pe hartie principalele atuuri jucariei.

Ecranul este foarte bun atat in specificatii cat si in realitate. Avand rezolutia de 800 x 1280 pixeli, diagonala de 7 inch si densitatea pixelilor de 216 ppi reda o imagine foarte clara si calitativa. De asemenea, ecranul e foarte luminos si bine colorat. Diferenta de calitate fata de Galaxy Tab 2 7.0 este vizibila.

Despre touchscreen nu prea are rost sa mai vorbim, se comporta excelent in orice conditie, raspunde instant si poate fi folosit natural.

Sistem de operare si navigare

Am mai testat tablete de 7 inch si mi s-au parut mici. Nu pentru ca nu se putea citi pe ele ci pentru ca nu mi se pareau suficient de mari pentru a putea gazdui interfata grafica. Ca sa ai acces la ceva trebuie sa intri intotdeauna in meniu pentru ca ecranele principale erau prost organizate.

N-am simtit asta la Nexus 7, este o capodopera a organizarii in 7 inch. Interfata lui “Jelly Bean” este atat de bine organizata incat mi se pare ca nu ai putea avea nevoie de ceva mai mare. M-am folosit de tableta lejer 2-3 zile, in weekend, sa-mi fac treaba. Evident, sa citesc si, maxim, sa scriu cateva mailuri. Cam de asta te poti folosi. Iar jocurile incap suficient de bine si in 7 inch.

Probabil urmatoarea intrebare pe care mi-ati adresa-o este: Cum se misca Android 4.1 “Jelly Bean” pe tableta? Intr-un cuvant: genial. Totul rapid, simplu, fara intreruperi si blocaje. Poti sa treci lejer de la o aplicatie la alta fara ca sistemul sa se ingreuneze.

La capitolul navigare tableta se apropie foarte mult de PC. Au pus Chrome ca browser principal, deci poti sa faci sharing de pagini intre calculator si tableta, care se misca extrem de bine. Mai bine parca decat cel de pe laptop.

Totul pare optimizat special pentru tableta asta, cum face Apple. Pare ca s-a depus foarte multa munca pentru a optiza sistemul de operare la configuratia hardware.

Performante si jocuri

Pentru a testa performantele exista doua optiuni: benchmark si jocuri. Eu le-am incercat pe amandoua pentru ca eram curios pe ambele parti. Am instalat cateva jocuri, unele cu grafica mai buna sau 3D: Gears and Guts sau Asphalt 7: Heat dar si unele simple gen Cut The Rope, Angry Birds sau Stunt Car Challenge.

La capitolul jocuri Nexus 7 n-a sughitat nici macar o segunda. A mers extrem de bine, fluent si fara probleme. Nici nu mi s-a parut ca s-ar incalzi foarte tare. Cu alte cuvinte, te poti juca orice joc disponibil pe piata la ora actuala.

Problema cu jocurile de Android este urmatoarea: tabletele pot mai mult dar grafica lasa de dorit avand in vedere ca suntem obisnuiti cu cea de pe calculator. Grafica de pe tablete e asemanatoare cu cea de prin anii 2000 in multe jocuri.

Asa ca mi-a mai ramas doar sa fac ceva teste in programe de benchmark. Am ales Quadrant si AnTuTu. Rezultatele le vedeti si voi mai jos, primul fiind din AnTuTu si al doilea din Quadrant. Sunt superioare multor dispozitive cu Android, ca idee, ASUS Transformer Prime are tot vreo 10.000 in AnTuTu si vreo 4000 in Quadrant, dar sunt tablete mult mai scumpe.

nexus 7 antutu 75x120 Google Nexus 7 review nexus 7 quadrant 75x120 Google Nexus 7 review

 

Multi spun ca o problema a tabletei e lipsa slotului de card SD. Eu nu m-am lovit de ea, dat fiind faptul ca n-am avut timp fizic sa umplu spatiul de 8 GB dar problema e reala daca ajungi sa deti tableta. Insa eu cred ca se poate rezolva in mai multe moduri, nu e o chestie peste care sa nu poti trece. Filmele se pot viziona online (chiar si din contul de Dropbox), jocurile nu trebuie sa le ai toate instalat in acelasi timp, daca e vorba de jocuri mai mari si fisierele ce nu le accesezi prea des le poti stoca in cloud.

Autonomie in folosire (baterie)

Bateria tine lejer 10 ore de folosire normala. Este precum in specificatii, inca o tableta care nu minte cu ceea ce scrie pe hartie. Probabil daca tragi tare de ea cu filme HD si jocuri non-stop vei reusi sa o duci undeva la 6-7 ore, dar mai jos nu cred. In stand-by poate sa stea oricat, asa mi-a dat impresia pentru ca am lasat-o pornita cateva zile si bateria n-a scazut semnificativ.

Asadar, e ceea ce trebuie pentru o zi intreaga minim. Iar daca apuci sa o folosesti doar seara, dupa serviciu, cum faceam eu te va tine si o saptamana.

Specificatii

Procesor Quad-core 1.3 GHz Cortex-A9 / nVidia Tegra 3
Memorie 1 GB RAM
Stocare 8/16 GB flash
Ecran 7 inch – 800 x 1280 pixeli – 216 ppi – touch capacitiv
Porturi 1 x USB (prin microUSB),jack 3.5 mm
Conectivitate Wi-Fi (802.11 b/g/n) si Hotspot
Senzori si accesorii G-Sensor, GPS, camera 1.2 megapixeli pe fata, boxe
Baterie 4325 mAh
Sistem de operare Android 4.1 “Jelly Bean”

 

Pret si disponibilitate

Google inca nu ofera Nexus 7 prin canalul oficial dar se va intampla si asta in viitorul apropiat. Totusi, preturile nu vor fi cu mult mai mici decat acum. La eMAG, de unde avem si tableta in teste, varianta de 8 GB costa 1129 RON iar cea de 16 GB e indisponibila momentan, dar la alte magazine se invarte in jurul aceleasi sume.

Isi merita toti banii? Aproape. Insa vom mai avea cateva alternative in jurul aceleasi sume. Prima: Samsung Tab 2 7.0, review-ul vine in curand!

Concluzie

Un minus pe care Google nu da semne ca ar vrea sa-l astupe este dat de lipsa 3G-ului. Problema se poate rezolva, totusi, prin cumpararea unui router mobil cu port USB pentru un modem 3G, am testat si noi unul. Altfel, este de apreciat calitatea constructiei si a materialelor. ASUS a facut treaba buna la acest capitol, Google a stiut de ce-i alege pe ei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei