suleyman  00

Dimensiune font:

În Imperiul Otoman, uciderea rudelor sultanului era prevăzută de lege!

| 03-10-2019 09:57

 Încă de la început, în Imperiul Otoman era ceva obișnuit ca noul sultan să-și ucidă frații, chiar dacă unii dintre ei erau abia sugari. Ca multe alte dinastii islamice, turcii aplicau „legea celui mai în vârstă”.

Aceasta prevedea că moștenirea trecea de la un frate la altul și nu de la tată la fiu. Așa că toți bărbații din generația mai înaintată în vârstă trebuiau să dispară înainte ca puterea să ajungă la cel mai vârstnic bărbat din generația următoare.

 

Imperiul Otoman
Detaliu interior din Camera prinților regali din Palatul Topkapî. Foto: Flickr

Acest lucru a dus la multe conspirații ale unor potențiali moștenitori împotriva fraților lor, dând naștere la crime, revolte și chiar războaie.

Sultanul Mehmet al II-lea, care a cucerit Constantinopol în secolul XV, a fost primul care a transformat în lege această practică a crimelor ritualice, hotărând că, „pentru a păstra ordinea în lume”, cel care ajungea pe tron după moartea unui sultan își va ucide frații și orice unchi sau veri care puteau reprezenta un pericol. 

Toate acestea, pentru a reduce posibilitatea unei revolte și a războiului civil. În următorii 150 de ani, legea lui Mehmet a avut drept rezultat moartea a cel puțin 80 de membri ai dinastiei Osman.

Cel mai violent episod de fratricid din istoria Imperiului Otoman a avut loc la începutul secolului XVII, când proaspăt încoronatul sultan Mehmet al III-lea a pus ca toți cei 19 frați ai săi să fie strangulați cu o frânghie de mătase.

Imperiul Otoman
Detaliu interior din Camera prinților regali din Palatul Topkapi. Foto: Shutterstock

Poate că acest episod brutal l-a afectat pe fiul lui Mehmet, Ahmed I, care, când a devenit sultan, a refuzat să-l ucidă pe Mustafa I, fratele său handicapat mintal. În schimb, Mustafa I a fost pus sub arest la domiciliu în Palatul Topkapî și astfel s-a născut sistemul „cuștilor”.

Otomanii și-au dat seama că întemnițarea tuturor potențialilor moștenitori, care astfel nu mai puteau cauza probleme, era mai convenabilă decât uciderea lor, mai ales dacă sultanul murea brusc și nu avea niciun fiu, punând în pericol continuitatea dinastiei otomane.

În acest caz, cel mai vârstnic moștenitor era eliberat din „kafe” și urcat pe tron. Prinții erau duși în „kafe” încă de la vârsta de opt ani și rămâneau acolo până când mureau de bătrânețe sau era urcați pe tron. 

Ușa „kafe”-ului era păzită mereu, însă prinții se bucurau de un anumit grad de libertate. Aveau acces la învățătură și li se permitea să aibă concubine, însă nu aveau voie să se însoare sau să aibă copii.

Anii de izolare îi afectau atât de mult pe acești prinți, încât mulți erau incapabili să-și facă datoria de sultan când ajungeau pe tron. Murad al IV-lea, care a ajuns pe tron în 1623, după moartea lui Mustafa I, a condus Imperiul Otoman cu mână de fier.

Imperiul Otoman
Camera prinților regali, cunoscută și drept „kafe”, din Palatul Topkapî. Foto: Shutterstock

A interzis cafeauaalcoolul și tutunul. Cine nu ținea cont de interdicție era bătut crunt, iar cei care repetau infracțiunea erau înecați în Bosfor.

Unele anecdote menționează că Murad al IV-lea ieșea deghizat noaptea străzile din Istanbul, intrând în diverse taverne. Dacă vedea pe cineva bând cafea sau fumând, își scotea hainele în care era deghizat și îl decapita pe infractor cu mâinile sale. 

Uneori, sultanul stătea într-un pavilion de lângă Palatul Topkapî, și trăgea cu săgeți în trecătorii sau barcagiii care se apropiau prea mult de complexul imperial. Adeseori, la miezul nopții, ieșea din locuința sa cu sabia trasă și alerga desculț pe străzi, ucigând pe oricine îi ieșea în cale.

O altă victimă tragică a sistemului „kafe” a fost Ibrahim cel Nebun. Acesta a locuit vreme de 22 de ani în cuști, trăind mereu cu teama că va avea aceeași soartă ca frații săi, care fuseseră uciși.

Murat al IV-lea. Foto: Wikimedia

La moartea sultanului, când i s-a cerut să urce pe tron, Ibrahim a crezut că fratele său era încă viu și că voia să-l prindă în capcană. Ibrahim a fost scos din „kafe” de către mama lui, care i-a arătat cadavrul sultanului.

Domnia de opt ani a lui Ibrahim a fost marcată de desfrâu și decadență. Ibrahim le-a permis slujitorilor săi oportuniști să conducă Imperiul Otoman în numele său. Potrivit unei relatări a lui Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, Ibrahim își aduna frecvent concubinele în grădină și le punea să se dezbrace.

Apoi, nechezând ca un cal, sultanul galopa printre ele. Cu altă ocazie, Ibrahim a văzut dosul unei vaci și a fost atât de incitat, încât a pus să se toarne un mulaj de aur după fundul vacii. 

Mulajul a fost trimis prin întreg Imperiul Otoman, în încercarea de a găsi o femeie al cărei fund să se potrivească cu el. În pofida enormului său apetit sexual, cuprins de o criză de furie, Ibrahim a pus ca toate femeile din haremul său – adică 280 de concubine, potrivit unor surse – să fie executate prin înecare în Bosfor.

Efectul negativ al anilor petrecuți în izolare este bine documentat. Când Suleiman al II-lea a urcat pe tron, în 1687, după ce petrecuse 36 de ani în „kafe”-urile din Palatul Topkapî, a spus următoarele:

„Dacă s-a ordonat să fiu ucis, spuneți-mi… Începând cu copilăria, am petrecut 40 de ani în detenție. Este mai bine să mori o dată decât să mori în fiecare zi. Câtă teroare îndurăm ca să ne păstrăm viețile?!”

Ibrahim cel Nebun. Foto: Wikimedia

Ultimul sultan din Imperiul Otoman, Mehmet al VI-lea Vahidettin (care a domnit în perioada 1918-1922), avea 56 de ani când a urcat pe tron, după ce-și petrecuse întreaga viață în harem sau în „kafe”.

A fost închis în „kafe” de unchiul său Abdulaziz și a rămas acolo cât timp au domnit cei trei frați mai mari. A fost cea mai lungă și ultima întemnițare a unui viitor sultan.

Mehmet a domnit până când Imperiul Otoman a fost dizolvat, după Primului Război Mondial, devenind Republica Turcia.

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcţia C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerţului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de şedinţă nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 07.11.2019, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. crt. - BUNURI MOBILE - Valoare pornire la licitaţie (lei fără TVA) MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA IAŞI: 1. - AUTOUTILITARĂ CATEGORIA BA SUPRASTRUCTURĂ DESCHISĂ, MARCA RENAULT VI, TIP 42AEA1/UV9A69/MIDLUM 180DCI, an fabricaţie 2006, masa proprie 4664 kg, masa total autorizată 11990 kg, dimensiunile de gabarit 9545X 2500 X 3330 MM, nr. locuri 2, cilindree 4116 cmc, putere 128 KW, tip motor DCI 4CJO1, seria motor nu poate fi poansonată, sursa enegie motorină, tracţiune spate, culoare alb-gri, nr. înmatrculare VS-05-AYG (în lista inventar este identificată ca AUTOUTILITARĂ RENAULT VI cu nr. înmatriculare IS-49-ARR), nr. inv. 4-0021. - 10.980,00 lei 2. - AUTOUTILITARĂ VOLKSWAGEN, caroseria furgon 21 uşi, tip Caddy, nr. identificare WV1ZZZ9KZ1R525805, an fabricaţie 2001, norma de poluare Euro 3, masa proprie 1.180 KG, nr. locuri 2, capacitate cilindrică 1,896 CMC, putere/turaţie 47/4200 (64 CP), sursa de energie motorină, tracţiune faţă, culoare albastru, nr. înmatriculare IS-05-HBD. - 1.320,00 lei ECHIPAMENTE TEHNOLOGICE, APARATE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL, MOBILIER, MATERII PRIME, OBIECTE INVENTAR etc. depozitate la sediul din mun. Vaslui, str. Metalurgiei, nr. 4, jud. Vaslui 8. - MAŞINĂ DE ALEZAT ŞI FREZAT AFD 100, nr. inv. 41416, stare tehnică funcţional; - 16.000,00 lei 11. - MAŞINĂ PRELUCRARE PRIN ELECTROEROZIUNE (ELECTROTEHNICA, TIP ROGIF20, NR. 206, an fabricaţie 1968), nr. inv. 42888, stare tehnică funcţional; - 2.500,00 lei 12. - MAŞINĂ DE ALEZAT ŞI FREZAT AFD-100, nr. inv. 41924, stare tehnică funcţional; - 16.000,00 lei Pentru bunurile mobile se aplică TVA. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 05.11.2019, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro intenţia de vizitare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 05.11.2019, ora 13.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine prin accesarea site-ul-ui www.insolventa.ro şi la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0755132471, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcţia C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerţului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de şedinţă nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 07.11.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire activ - Valoare pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.) Activ nr. 2.1 - Fostul Amplasament Al Filaturii De Bumbac compus din teren intravilan în st. de 42.150,95 mp şi clădiri industriale în sc. de 21.816,77 mp amplasat în intravilanul oraşului Negreşti, str. Gării, nr. 65 (fosta nr. 2), jud. Vaslui. Proprietatea este pretabilă pentru activităţi industriale, dispune de utilităţi şi accesul se realizează direct din str. Gării, beneficiind de o deschidere frontală de 157,60 ml. Amplasamentul se învecinează la N şi V cu proprietăţi particulare şi la E - Construcţii SA. - 1.268.400,00 lei Activ nr. 2.2 - Utilaje/echipamente tehnologice pentru fabricare cuie şi plasă sârmă situate în Negreşti, str. Gării, nr. 65 (fosta nr. 2), jud. Vaslui - conform anexa 2. - 346.722,00 lei Pentru alte informaţii suplimentare referitoare la condiţiile de participare la licitaţie şi aplicarea regimului TVA accesaţi site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 05.11.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro intenţia de vizitare. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 05.11.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevăzute în Regulamentul de vânzare si caietul de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 05.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0755132471, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Eroarea de la telefoanele Galaxy S10 care permite deblocarea de către orice amprentă
22/10/2019 14:22

 Compania a anunţat că va pune la punct un update software care va corecta problema. Eroarea a fost identificată de o femeie din Marea Britanie al cărei soţ a putut să-i deblocheze telefonul cu ampr ...

In Siberia s-a gasit un diamant cu totul unic. Asa ceva nu s-a mai vazut niciodata
16/10/2019 00:06

 Intr-o mina din Siberia a fost descoperit un diamant cu totul special, care are in interiorul sau prins un alt diamant. Este singurul astfel de diamant gasit pana acum. Din motive lesne de inteles a fo ...

O schita uitata a lui Da Vinci se dovedeste a fi o minune a ingineriei. Ar fi fost cel mai mare pod al acelor vremuri
14/10/2019 08:38

 Desi este cunoscut pentru lucrari ca Mona Lisa, Leonardo De Vinci era un inovator in multe domenii, inclusiv in inginerie. Pornind de la o schita realizata de Da Vinci in 1502, oameni de stiinta de la ...

Navele de război circulare, proiectul SF eșuat al rușilor
07/10/2019 13:43

 În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, constructorii de nave au inceput să folosească fierul in loc de lemn si tot mai multi ingineri credeau că sosise vremea să experimenteze cu forme noi. ...

 

Adria Mare, continentul dispărut. Pământul peste care a crescut Europa
06/10/2019 20:08

 Pe măsură ce tehnologia de studiere a plăcilor tectonice evoluează, geologii continuă să descopere continente dispărute. Înainte de a fi astupat in intregime, in urmă cu circa 140 de milioan ...

Ghețarii din Norvegia scot la iveală mii de artefacte perfect conservate
26/09/2019 10:51

 Peste 2.000 de artefacte din Epoca Fierului, perfect conservate, au fost descoperite sub ghetarii din Norvegia. Adunate acolo de-a lungul unei perioade de 6.000 de ani, obiectele oferă indicii pretioase ...

Descoperire surprinzatoare legata de Manuscrisele de la Marea Moarta
25/09/2019 09:48

Celebrele manuscrise de la Marea Moarta continua sa genereze enigme, la zeci de ani de la descoperirea lor. Un studiu recent a concluzionat ca cel putin pentru obtinerea unuia dintre ele a fost folosita o tehni ...

Cum a fost reconstituit, in premiera, chipul unui stramos de acum 100.000 de ani (Video)
22/09/2019 23:39

 Unul dintre cei mai misteriosi stramosi ai nostri, nici macar ai tuturor, a fost omul de Denisova. In premiera, chipul lui a fost reconstituit de o echipa de oameni de stiinta din Israel, plecand de la o ...

Cum scoți petele de ulei de pe haine. Cele mai eficiente trucuri. Ține fixativul aproape!
22/09/2019 10:37

    Cum scoti petele de ulei de pe haine. Cele mai eficiente trucuri. Tine fixativul aproape!. Ti-ai pătat bluza sau perechea preferată de blugi cu ulei? Nu dispera! Există cateva trucuri care ...

Urmările unui potenţial război atomic SUA-Rusia: 34 de milioane de morţi în primele ore
21/09/2019 14:29

 Cel puţin 34 de milioane de oameni ar deceda in primele ore după izbucnirea unui potenţial război nuclear intre Statele Unite şi Rusia, afirmă cercetători de la Universitatea Princeton, care averti ...