Interpretarea analizelor medicale (I)

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 18:28

În continuarea seriei dedicate interpretării analizelor medicale, vă prezentăm indicatorii de la litera I. Citiţi despre semnificaţia, valorile normale şi bolile asociate cu valorile anormale ale unor indicatori precum imunoglubulina A, insulina etc.

Analize medicale explicate (I)

IgA = imunoglubulina A reprezintă aproximativ 10 – 15% din totalul imunoglobulinelor. Aceşti anticorpi sunt secretaţi în lacrimi, salivă, secreţii respiratorii, gastrointestinale sau uro-genitale. Concentraţia normală de IgA este de 100 – 350 mg/dl. Creşterea valorilor este întâlnită în afecţiuni limfoproliferative (mielom IgA), afecţiuni ale mucoaselor sau glomerulo-nefrită. Scăderea valorilor este asociată cu disgamaglobulinemie, ataxie-telengiectazie sau deficit congenital de IgA.

IgD = imunoglobulina D reprezintă aproximativ 0,25% din totalul imunoglobulinelor. Aceşti anticorpi au un rol important la nou-născut fiind găsiţi pe suprafaţa limfocitului B. Concentraţia normală din sânge este de până la 8 mg/dl. Creşterea titrului de IgD este întâlnită în afecţiuni cronice (hepatită, TBC, lepră), boli autoimune sau mielom IgD. Scăderea concentraţiei de anticorpi apare în imuno-deficienţe.

IgE = imunoglobulina E are cea mai mică concentraţie dintre toate imunoglobulinele, nivelul seric normal de IgE fiind de 0,001% din total. IgE se găseşte pe suprafaţa mastocitelor şi după contactul cu antigenul produce degranularea mastocitului cu declanşarea reacţiei alergice. Cantitatea normală de IgE din sânge este de 0,025 mg/dl. Creşterea nivelului de IgE este întâlnită în mielom cu IgE, infecţii parazitare, rinită alergică sau astm bronșitic cu componentă alergică. Nivelul IgE este scăzut în imuno-deficienţe. IgE este un anticorp cu rol în producerea reacţiilor alergice.

IgG = imunoglobulina G reprezintă aproximativ 75% din totalul imunoglobulinelor, fiind întâlnită într-o cantitate de 800 – 1500 mg/dl. Aceşti anticorpi sunt produşi la al doilea contact cu un antigen şi neutralizează toxinele bacteriene sau funcţionează ca opsonine (înconjoară o bacterie semnalizând unui macrofag că trebuie distrusă). Creşteri patologice ale nivelului de IgG sunt întâlnite în mielom IgG, infecţii cronice sau reacţii inflamatorii. Scăderea nivelului de IgG este asociată cu sarcina, hipoproteinemia sau cu deficitul congenital.

IgM = imunoglobulina M reprezintă aproximativ 10 – 15% din totalul imunoglobulinelor. Cantitatea normală de IgM din sânge este de 150 – 400 mg/dl. Aceşti anticorpi apar la primul contact al organismului cu antigenul şi sunt prima clasă de anticorpi sintetizaţi la nou-născut. IgM nu traversează placenta (comparativ cu IgG) şi din acest motiv dozarea lor la făt este utilă în evaluarea unei infecţii. Nivelul seric de IgM creşte în caz de hepatită acută, ciroză hepatică, pielonefrită, infecţii parazitare, lupus eritematos sistemic sau ciroză biliară primitivă (creşterea IgM este caracteristică în acest tip de ciroză). Nivelul de IgM este scăzut la sugar sau în hipoproteinemie.

INR = este un test ce măsoară capacitatea sângelui de a se coagula. La persoanele fără afecţiuni legate de coagulare, INR-ul este de 1 – 1,5. Cu cât INR-ul va fi mai mare, cu atât sângele se va coagula mai greu. La cei aflaţi sub tratament cu anticoagulante (heparină), valoarea INR-ului este mai mare de 2. Valori mai mari de 3 indică un risc crescut de hemoragie.

Insulina = este un hormon polipeptidic secretat de celulele β din pancreas. Acţiunea acestui hormon este de a scade nivelul glicemiei din sânge. Fără insulină, glucoza nu poate fi folosită de către celulele, deoarece insulina activează anumiţi transportori celulari care vor prelua glucoza din sânge şi o vor introduce în interiorul celulei. Concentraţia normală de insulină din sânge este de 6 – 25 μU/l. Creşterea nivelului de insulină apare fiziologic post-prandial, iar patologic în sindromul de rezistenţă la insulină, uremie, tulburări în sinteza glicogenului sau insulinoame. Nivelul insulinei scade în diabet zaharat.

Iod = simbol chimic I. Este un oligoelement esenţial cu rol în funcţionarea glandei tiroide şi în sinteza hormonilor tiroidieni. Cea mai importantă sursă de iod din natură este peştele marin.  Iodul mai este întâlnit în unele legume, precum şi în apa potabilă. Concentraţia normală de iod din sânge este de 33 – 100 μg/l. Cantitatea zilnică de iod eliminată prin urină este de 100 – 300 μg/24h. Creşterea concentraţiei de iod din sânge este asociată cu hipertiroidismul, dar se poate produce efectul Wolff-Chaikoff: iodul în exces inhibă sinteza hormonilor tiroidieni, astfel se produce hipotiroidism. Scăderea nivelului de iod din sânge este întâlnită în zonele sărace în iod (regiunea Moldovei este săracă în iod, deficitul fiind redus prin consumarea sării iodate). Lipsa iodului la adult produce mixedem, iar la copil se manifestă prin retard de creştere şi anomalii în dezvoltarea creierului. Copilul mic este mult mai afectat de deficitul de iod deoarece poate produce cretinism manifestat prin retard mintal şi retard fizic.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei