Istoria morții: 5 dintre cele mai nimicitoare arme create de om

default

Dimensiune font:

| 15-11-2018 16:57

 Cel mai probabil, istoria armelor a început în momentul în care omul primitiv a pus mâna pe bâtă pentru a lovi un adversar. Cele mai vechi arme descoperite până acum datează din Epoca Bronzului.

Este vorba despre niște buzdugane, mai precis niște pietre ce fuseseră cândva prinse bine pe bâte de lemn. Ele nu puteau fi folosite pentru vânătoare, însă erau foarte potrivite pentru a zdrobi craniile altor oameni.

De-a lungul mileniilor, armele au fost rafinate pentru a maximiza potențialul letal al celui care le mânuia. De la pietre la rachete, armele au evoluat de-a lungul timpului, însă câteva dintre ele se remarcă printr-o capacitate extraodinară de distrugere.

1. Mitraliera Maxim

Istoria armelor 01

Tehnologia armelor de foc a trecut printr-o revoluție în secolul al XIX-lea. Uneltele mecanizate permiteau o precizie mai mare în fabricarea armelor. Rateurile au devenit mai rare după introducerea capsei și a muniției formate din cartușe.

Nitroceluloza ardea mai bine decât praful de pușcă, iar fabricanții de arme și-au dat imediat seama de potențialul de a folosi reculul unei arme pentru creșterea frecvenței de tragere. Hiram Maxim a fost primul inventator care a aplicat toate aceste inovații într-o singură armă.

Mitraliera Maxim, dezvoltată în jurul anului 1884, funcționa pe baza reculului.  Arma era alimentată cu ajutorul unei curele și era răcită cu apă. Putea să tragă peste 500 de gloanțe pe minut.

În anii dinaintea Primului Război Mondial, armatele din întreaga Europă au adoptat o formă sau alta a mitralierei Maxim. Versiuni ale acestei mitraliere erau prezente peste tot pe frontul de vest.

Capacitatea lor de a ucide era uimitoare, mai ales dacă era întâmpinată de tacticile militare depășite ale infanteriei. Într-o singură zi din prima bătălie de pe Somme, peste 20.000 de soldați britanici au fost uciși în șarje sângeroase și ineficiente împotriva germanilor din tranșee.

Secretul nemților? Erau echipați cu arme MG 08, varianta germană a mitralierei Maxim.

2. Bomba atomică

Istoria armelor 02

Iată cel mai distructiv mijloc de luptă din istoria armelor. Dezvoltarea armelor nucleare le-a oferit oamenilor capacitatea de a declanșa un dezastru de proporții apocaliptice, lucru care înainte nu era posibil.

 

Bomba de la Hiroshima a ucis inițial 70.000 de oameni. În lunile și anii ce au urmat, alte zeci de mii au murit din cauza efectelor radiațiilor. Puterea „Băiețelului”, așa cum era poreclită bomba de la Hiroshima, era echivalentă cu 15 kilotone de TNT.

Spre comparație, racheta nucleară rusească RS-28 Sarmat ICBM (poreclită de NATO „Satan 2” de NATO) a fost proiectată pentru a declanșa o explozie de 2.000 de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima.

Istoria armelor 03

RS-28 Sarmat ICBM

Potrivit inginerilor ruși, o singură rachetă Satan 2 putea rade de pe fața pământului o zonă de mărimea Franței. Deși tratatele de neproliferare a armamentului nuclear au redus drastic arsenalele atomice, în lume încă există aproximativ 15.000 de astfel de arme.

Peste 90% dintre acestea aparțin SUA și Rusiei.

3. Cavaleria de șoc

Istoria armelor 04

Cavaleria a jucat un rol important în istoria armelor. Puține invenții militare au schimbat societatea medievală mai mult decât cavaleria de șoc. Apariția călăreților războinici a fost rezultatul acumulării unor inovații tehnologice de-a lungul a sute de ani.

Șaua de război fusese introdusă în secolul al VI-lea, iar scărița din fier pentru șa era deja răspândită în secolul al VII-lea. Hamul, necesar pentru a controla calul, datează probabil din aceeași perioadă.

Potcoavele de fier datează de la finalul secolului al IX-lea, iar pintenii au început să apară în secolul al XI-lea. În secolul al XII-lea, toate aceste descoperiri s-au combinat cu creșterea în mărime și forță a calului de război și cu îmbunătățirile aduse armurii.

Astfel, luptătprii călare au devenit apogeul artei militare la acea vreme. Feudalismul a evoluat în simbioză cu cavaleria, iar sistemul socio-economic și cel militar se susțineau unul pe altul. Timp de secole, cavaleria nu a avut rival.

4. Istoria armelor – Focul grecesc și napalmul

Primii care au inventat un dispozitiv asemănător aruncătorului de flăcări au fost bizantinii, care au creat o armă cunoscută drept focul grecesc. Versiunea modernă a focului grecesc, napalmul, a fost folosită pentru prima dată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Criticii spun că aceste atacuri au reprezentat crime de război, însă Aliații au susținut că aceste operațiuni erau esențiale în perspectiva războiului.

Napalmul a fost folosit la scară largă de armata SUA în războaiele din Vietnam și din Coreea. Între 1963 și 1973, forțele americane au lansat asupra Vietnamului peste 380.000 de tone de napalm. 32.357 de tone au fost folosite în cei trei ani ai războiului din Coreea.

5. Istoria armelor – Armele biologice

Istoria armelor 06

În istoria conflictelor armate, bolile au luat adeseori mai multe vieți decât confruntările armate. Introducerea agenților infecțioși pe câmpul de luptă este o strategie odioasă, deoarece armele biologice tind să fie și mai „capricioase” decât armele chimice.

Virusurile, bacteriile și substanțele chimice nu țin cont de uniformă, insigne sau apartenență politică. Armele biologice au fost interzise prin Protocolul de la Geneva din 1925, însă Japonia le-a folosit în China și a desfășurat o serie de experimente cumplite, care au ucis peste 3.000 de subiecți umani.

De asemenea, în 1972, a fost semnată Convenția pentru Arme Biologice, care avea drept scop limitarea dezvoltării și înmagazinării armelor biologice. Chiar și așa, s-a aflat că Uniunea Sovietică derulase un program masiv privind armele biologice, după semnarea tratatului.

Fără abilitatea de a face inspecții în țările semnatare și de a se impune, Convenția a avut mai mult rolul unei declarații privind armele de război și nu a reușit să interzică în mod eficient agenții biologici.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei