Mâncătorul de păcat – Omul plătit să spele suflete
Dimensiune font:
Atunci când cineva murea în Anglia, Scoția sau Țara Galilor, în secolele XVIII și XIX, familia îndurerată punea o bucată de pâine pe pieptul decedatului și îi cerea unui bărbat să stea drept în fața mortului. Familia privea apoi cum acest om – mâncătorul de păcat – prelua relele mortului, pentru ca sufletul celui decedat să plece neprihănit.
Familiile îndoliate care angajau mâncători de păcat credeau că pâinea înmuiată în apă absorbea păcatele celui decedat; odată cu pâinea, toate greșelile treceau la cel plătit să mănânce de pe pieptul mortului. Astfel, sufletul mâncătorului de păcat se îngreuna cu faptele tuturor celor din sat pe care îi „curăța” înainte de înmormântare.
Mâncătorul de păcat plătea un preț spiritual enorm pentru un beneficiu material nesemnificativ. Primea echivalentul câtorva lei de astăzi.
Cine era mâncătorul de păcat
De cele mai multe ori, cei care se aventurau să practice această „meserie” erau cei mai săraci oameni din sate. Pentru ei, o bucată de pâine și un pahar de băutură cântăreau mai mult decât un suflet greu.
Aceste obiceiuri funerare au fost semnalate încă din 1680, iar practica a supraviețuit până în zilele noastre, la începutul secolului XX. Prima ediție a revistei „Antichități populare din Marea Britanie”, publicată prima dată în 1813, nota următoarele despre mâncătorul de păcat:
„Se așeza pe un scaun, cu fața spre ușă. Apoi, familia îi dădea o monedă, pe care o băga în buzunar. Apoi, îi dădea o bucată de pâine, pe care o mânca, și o halbă de bere, pe care o dădea peste cap. După aceea, ridicându-se de pe scaun, spunea următoarele: Fie-i sufletul curat! Pentru aceasta, mâncătorul de păcat punea gaj propriul său suflet.”
La multe înmormântări din Țara Galilor era chemat mâncătorul de păcat. Pentru cei care credeau în puterea acestui ritual, mâncătorul de păcat făcea o treabă foarte murdară, dar foarte necesară, devenind el însuși chiar mai rău decât morții, pe măsură ce participa la tot mai multe înmormântări.
Pe la jumătatea anilor 1800, deja mâncătorii de păcat începuseră să se împuțineze. Ultimul mâncător de păcat despre care se cunosc mai multe date a fost Richard Munslow.
Omul potrivit, la locul potrivit
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau