piramida-din-egipt

Dimensiune font:

Marea Piramidă din Egipt, cea mai enigmatică dintre minunile Antichității

| 02-08-2019 12:27

 Întinsă de-a lungul câtorva milenii, civilizația Egiptului Antic a fost agentul afirmării geniului arhitectural sub forma piramidelor, printre altele. Marea Piramidă din Egipt – din complexul sau necropola de la Gizeh – este un exemplu de netăgăduit al acestui geniu, fiind construită pe vremea în care, pe Insula Wrangel, din Oceanul Arctic, încă trăiau mamuți lânoși!

Complexul de la Gizeh este compus din trei piramide principale – Marea Piramidă din Egipt, Piramida lui Kefren și Piramida lui Mikerinos – alături de alte piramide, așa-numitele „piramide ale reginelor”, și de Marele Sfinx.

 

Marea Piramidă din Egipt
Marea Piramidă domină peisajul din Cairo. Foto: Wikimedia

 

Nu este surprinzător că grecii antici considerau că cea mai mare dintre aceste piramide era una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Dintre acestea, Marea Piramidă din Egipt este singura care a supraviețuit, după ce Mausoleul din Halicarnas a devenit, din păcate, o ruină, în urma or cutremure petrecute cu aproape 500 de ani în urmă.

În pofida faptului că în interiorul structurii nu au fost descoperite mumii sau hieroglife care să ateste rolul de mormânt de demnitar, majoritatea arheologilor se încăpățânează să considere Marea Piramidă din Egipt drept loc de odihnă veșnică a lui Keops, un faraon din dinastia IV-a. 

Potrivit arheologiei convenționale, lucrările de construcție au durat 20 de ani, luând sfârșit în jurul anului 2650 î.e.n. Prin calcule matematice s-a stabilit că au fost folosite 2.3 milioane de blocuri de piatră, fiecare cântărind, în medie, 2.5 tone.

Keops (varianta grecească a numelui Khufu) ar fi decis ca piramida să fie construită pe platoul din Gizeh ca să fie vizibilă de la mare distanță. A botezat piramida „Akhet-Khufu”, ceea ce se traduce prin „Orizontul lui Khufu”.

 

Marea Piramidă din Egipt
Sarcofagul de granit din Camera Regelui. Foto: Wikimedia

 

Se estimează că piramida are o greutate de 5.9 milioane de tone și un volum de 2.5 milioane metri cubi. Potrivit arhitectului francez Jean-Pierre Houdin, dacă s-ar fi folosit tehnici moderne pentru construirea piramidei, ar fi costat în jur de 5 miliarde de dolari și ar fi necesitat o forță de muncă de 1.500 – 2.000 de oameni.

Contrar credințelor grecilor, dovezile sugerează că piramida a fost construită de către muncitori cu simbrie, care lucrau în schimburi de câte trei-patru luni pentru a fi scutiți de taxe. De asemenea, primeau zece felii de pâine și o carafă cu bere în fiecare zi. 

Nu se cunoaște numărul exact de oameni care au trudit la ridicarea piramidei. Matematicianul Kurt Mendelssohn a propus numărul de 50.000 de oameni, iar egiptologii Ludwig Borchardt și Louis Croon credeau că numărul corect este de 36.000 de muncitori.

De asemenea, se estimează că în jur de 4.000 de oameni au scos piatra din carieră, au transportat-o și au poziționat-o corespunzător.

Inițial, piramida era albă, acoperită cu piatră de calcar bine lustruită

 

Marea Piramidă din Egipt
O piatră de calcar dintre cele care acopereau piramida, expusă la British Museum. Foto: Wikimedia

 

După ce cutremurul masiv care a lovit în anul 1303 a slăbit aderența calcarului, sultanul Bahri a folosit acest material pentru a construi moschei și fortărețe în Cairo. În 2013, a fost descoperită o colecție de papirusuri cu însemnări, numită „Jurnalul lui Merer”.

Colecția a fost descoperită într-o peșteră de către membrii unei misiuni franceze conduse de Pierre Tallet, de la Universitatea Paris – Sorbona. Textul dezvăluia felul în care au fost transportate la Gizeh pietrele de calcar de-a lungul mai multor luni, din Tora, de către aproximativ 40 de luntrași care lucrau sub coordonarea lui Merer. 

Tora a fost un oraș minier antic în care se exploata cea mai frumoasă și mai albă piatră de calcar din întregul Egipt. În jur de 5.5 milioane de tone de calcar au fost folosite pentru Marea Piramidă din Egipt și fiecare bloc avea o fațadă înclinată.

După cutremur, multe blocuri de piatră au fost folosite de sultanul Bahri An-Nasir Nasir-ad-Din al-Hasan pentru a construi moschei și fortărețe. Mai târziu, în secolul XIX, guvernatorul otoman al Egiptului, Muhammad Ali Pașa, a îndepărtat și mai multe blocuri de piatră pentru a construi Moscheea de Alabastru din Cairo.

Câteva pietre de calcar șlefuite au rămas pe exteriorul piramidei până în ziua de azi.

Este Marea Piramidă din Egipt un monument funerar?

 

Marea Piramidă din Egipt
Marea Galerie (stânga) și intrarea în Tunelul Tâlharilor. Foto: Wikimedia

 

În interiorul piramidei se găsesc Camera Regelui, Camera Reginei, Marea Galerie și „Marele Vid”. Un tunel cunoscut drept „Tunelul Tâlharilor”, creat în jurul anului 820, duce în măruntaiele piramidei.

Camera Regelui (în care, potrivit unei anecdote, Napoleon Bonaparte a petrecut o noapte singur în timpul invaziei din Egipt) este construită din granit și conține numai sarcofagul. Acoperișul este format din nouă blocuri de piatră care cântăresc în total 400 de tone. 

Sub acoperiș se află cinci compartimente cunoscute drept „Camerele de Sprijin” sau „de Susținere”, despre care se crede că susțin Camera Regelui și nu o lasă să se prăbușească. Camera Reginei este situată la jumătatea distanței dintre fațadele de nord și de sud ale piramidei.

Camera are trei puțuri în capăt, dintre care unul a fost descoperit de către cei de la National Geographic cu ajutorul unor dispozitive robotice. Puțul este prevăzut cu o ușă cu mâner din cupru. Nu se cunoaște ce se află dincolo de această intrare.

 

Marea Piramidă din Egipt
Marea Piramidă din Egipt. Foto: Wikimedia

 

Marea Galerie este un pasaj lung de 47 de metri și oferă acces spre Camerele de Susținere. Marele Vid este un spațiu mare și gol aflat chiar deasupra Marii Galerii, descoperit în 2017 prin radiografie cu mezoni. Scopul său este, de asemenea, necunoscut.

Tunelul Tâlharilor a fost creat de califul al-Ma’amun cu ajutorul unui berbec de spart porți și ziduri de fortărețe. Tunelul înaintează în piatră cale de 27 de metri, după care cotește la stânga și duce spre Pasajul Ascendent. Pasajul urcă spre Marea Galerie. 

Timp de aproape patru milenii, piramida a rămas cea mai înaltă structură construită de om

Inițial, după construire, piramida avea înălțimea de 280 de coți regali egipteni, adică 146 de metri. Însă, din cauza eroziunii și a dispariției piramidionului, obeliscul din vârf, piramida are acum înălțimea de 139 de metri.

 

Piramida lui Keops
Catedrala Lincoln și modelul său cu turlă centrală. Foto: Wikimedia

 

Piramida a deținut recordul de cea mai înaltă structură până la construirea Catedralei Lincoln, din Anglia, care are 160 de metri. Însă turla centrală a catedralei a fost distrusă  de o furtună în 1549 și nu a mai fost reconstruită.

Prin urmare, deținătoarea recordului a devenit catedrala Sfânta Maria (151 de metri) din Stralsund, Germania. 

Marea Piramidă din Egipt, ultimul vestigiu al măiestriei antice

Lista celor șapte minuni ale lumii antice datează încă din secolele I și II î.e.n., deși canonul final a fost stabilit în Renaștere. Pe lângă Marea Piramidă din Egipt și Mausoleul din Halicarnas, lista cuprindea Colosul din Rodos, Statuia lui Zeus, Templul lui Artemis și Farul din Alexandria.

 

Piramida lui Keops
Mausoleul de la Halicarnas, model (stânga) și ruine. Foto: Wikimedia

 

Din păcate, invaziile și cutremurele le-au distrus pe toate, Mausoleul fiind ultimul. Acesta a fost un mormânt construit între 353 și 350 î.e.n. pentru Mausolus, satrap (guvernator) al Imperiului Persan, și pentru soția lui, Artemisa a II-a.

Monumentul se afla în Halicarnas, în Turcia de azi. Structura avea o înălțime de aproximativ 45 de metri și era împodobită cu basoreliefuri pe fiecare parte. Fiecare latură a fost creată de câte un sculptor grec celebru: Leochares, Timotheus, Bryaxis și Scopas din Paros.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Implantarea telefonului direct în creier ar putea fi următorul pas SF în tehnologie
23/08/2019 21:54

 Potrivit oamenilor de stiintă, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le detine o persoană este smartphone-ul său. Astfel, nu e de mirare că cei de la Forumul Economic Mondial, care are loc i ...

Cum să-ţi încarci telefonul mai repede. Trucurile de care habar nu aveai!
23/08/2019 21:04

Cum să-ţi incarci telefonul mai repede. Eşti mereu pe fugă şi nu apuci să iţi incarci complet telefonul? Iată cateva trucuri care te ajuta să incarci telefonul mobil mai repede. Încărcările ...

Cel mai mare impact pe care îl are telefonul: ne afectează dramatic memoria
23/08/2019 19:45

 O echipă de cercetători americani a realizat un studiu care arată că dispozitivele mobile ar schimba modul in care creierul uman functionează. La studiu au participat 300 de participanti cu varste cu ...

Înţepaţi o roşie cu două furculiţe. Rezultatul e fantastic VIDEO
23/08/2019 17:38

Regăsim in mod regulat trucuri utile care ne fac să ne gandim: de ce nu am făcut asta inainte? Pentru trucul următor ai nevoie doar de o roşie şi două furculiţe. Eşti curios să ştii ce presupune?&nbs ...

Google a dezactivat peste 200 de canale YouTube folosite pentru a răspândi informaţii false despre manifestaţiile de la Hong Kong
23/08/2019 11:07

 "Ca parte a eforturilor noastre continue de a combate operaţiunile coordonate de influenţare a opiniei, am dezactivat 210 canale YouTube după ce am descoperit canale din această reţea care se co ...

Ce l-a ucis pe Napoleon Bonaparte? Marea CONSPIRAŢIE din spatele morţii marelui împărat
22/08/2019 23:45

 Moartea primului impărat francez a rămas pană astăzi un mister. La numai o zi după moartea sa, survenită la 5 mai 1821, 16 martori, dintre care 7 medici, au asistat la autopsie. Cu toţii au ajuns ...

Cea mai veche camera web din lume va fi scoasa din functiune. Ghicesti ce varsta are?
21/08/2019 10:21

 Cea mai veche camera web care a mers pana acum in continuu va fi scoasa din functiune, chiar daca, teoretic, ar mai putea functiona o vreme. Este vorba despre o camera web montata in campusul Universit ...

Misterul Insulei Flores, petecul de pământ care micșorează mamiferele
20/08/2019 18:48

  De cand rămăsitele lui Homo floresiensis, o specie dispărută de oameni neobisnuit de mici, au fost descoperite pe Insula Flores, in estul Indoneziei, savantii sunt fascinati de acest loc care are ...

VIDEO Sonda indiană Chandrayaan-2 s-a plasat cu succes pe orbita lunară
20/08/2019 16:55

 Sonda indiană Chandrayaan-2 s-a plasat marti cu succes pe orbita lunară după ce a efectuat una dintre cele mai grele manevre ale misiunii sale istorice. Sonda a fost lansată acum aproape o lună de la ...

5 atracții turistice populare pline cu rămășițe umane
17/08/2019 20:33

 În general, rămăsitele umane sunt ultimul lucru pe care ne-am astepta să-l intalnim intr-un obiectiv turistic. Totusi, există niste atractii turistice populare unde se află la vedere sute de sc ...