Marea Piramidă din Egipt, cea mai enigmatică dintre minunile Antichității

piramida-din-egipt

Dimensiune font:

| 02-08-2019 12:27

 Întinsă de-a lungul câtorva milenii, civilizația Egiptului Antic a fost agentul afirmării geniului arhitectural sub forma piramidelor, printre altele. Marea Piramidă din Egipt – din complexul sau necropola de la Gizeh – este un exemplu de netăgăduit al acestui geniu, fiind construită pe vremea în care, pe Insula Wrangel, din Oceanul Arctic, încă trăiau mamuți lânoși!

Complexul de la Gizeh este compus din trei piramide principale – Marea Piramidă din Egipt, Piramida lui Kefren și Piramida lui Mikerinos – alături de alte piramide, așa-numitele „piramide ale reginelor”, și de Marele Sfinx.

 

Marea Piramidă din Egipt
Marea Piramidă domină peisajul din Cairo. Foto: Wikimedia

 

Nu este surprinzător că grecii antici considerau că cea mai mare dintre aceste piramide era una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Dintre acestea, Marea Piramidă din Egipt este singura care a supraviețuit, după ce Mausoleul din Halicarnas a devenit, din păcate, o ruină, în urma or cutremure petrecute cu aproape 500 de ani în urmă.

În pofida faptului că în interiorul structurii nu au fost descoperite mumii sau hieroglife care să ateste rolul de mormânt de demnitar, majoritatea arheologilor se încăpățânează să considere Marea Piramidă din Egipt drept loc de odihnă veșnică a lui Keops, un faraon din dinastia IV-a. 

Potrivit arheologiei convenționale, lucrările de construcție au durat 20 de ani, luând sfârșit în jurul anului 2650 î.e.n. Prin calcule matematice s-a stabilit că au fost folosite 2.3 milioane de blocuri de piatră, fiecare cântărind, în medie, 2.5 tone.

Keops (varianta grecească a numelui Khufu) ar fi decis ca piramida să fie construită pe platoul din Gizeh ca să fie vizibilă de la mare distanță. A botezat piramida „Akhet-Khufu”, ceea ce se traduce prin „Orizontul lui Khufu”.

 

Marea Piramidă din Egipt
Sarcofagul de granit din Camera Regelui. Foto: Wikimedia

 

Se estimează că piramida are o greutate de 5.9 milioane de tone și un volum de 2.5 milioane metri cubi. Potrivit arhitectului francez Jean-Pierre Houdin, dacă s-ar fi folosit tehnici moderne pentru construirea piramidei, ar fi costat în jur de 5 miliarde de dolari și ar fi necesitat o forță de muncă de 1.500 – 2.000 de oameni.

Contrar credințelor grecilor, dovezile sugerează că piramida a fost construită de către muncitori cu simbrie, care lucrau în schimburi de câte trei-patru luni pentru a fi scutiți de taxe. De asemenea, primeau zece felii de pâine și o carafă cu bere în fiecare zi. 

Nu se cunoaște numărul exact de oameni care au trudit la ridicarea piramidei. Matematicianul Kurt Mendelssohn a propus numărul de 50.000 de oameni, iar egiptologii Ludwig Borchardt și Louis Croon credeau că numărul corect este de 36.000 de muncitori.

De asemenea, se estimează că în jur de 4.000 de oameni au scos piatra din carieră, au transportat-o și au poziționat-o corespunzător.

Inițial, piramida era albă, acoperită cu piatră de calcar bine lustruită

 

Marea Piramidă din Egipt
O piatră de calcar dintre cele care acopereau piramida, expusă la British Museum. Foto: Wikimedia

 

După ce cutremurul masiv care a lovit în anul 1303 a slăbit aderența calcarului, sultanul Bahri a folosit acest material pentru a construi moschei și fortărețe în Cairo. În 2013, a fost descoperită o colecție de papirusuri cu însemnări, numită „Jurnalul lui Merer”.

Colecția a fost descoperită într-o peșteră de către membrii unei misiuni franceze conduse de Pierre Tallet, de la Universitatea Paris – Sorbona. Textul dezvăluia felul în care au fost transportate la Gizeh pietrele de calcar de-a lungul mai multor luni, din Tora, de către aproximativ 40 de luntrași care lucrau sub coordonarea lui Merer. 

Tora a fost un oraș minier antic în care se exploata cea mai frumoasă și mai albă piatră de calcar din întregul Egipt. În jur de 5.5 milioane de tone de calcar au fost folosite pentru Marea Piramidă din Egipt și fiecare bloc avea o fațadă înclinată.

După cutremur, multe blocuri de piatră au fost folosite de sultanul Bahri An-Nasir Nasir-ad-Din al-Hasan pentru a construi moschei și fortărețe. Mai târziu, în secolul XIX, guvernatorul otoman al Egiptului, Muhammad Ali Pașa, a îndepărtat și mai multe blocuri de piatră pentru a construi Moscheea de Alabastru din Cairo.

Câteva pietre de calcar șlefuite au rămas pe exteriorul piramidei până în ziua de azi.

Este Marea Piramidă din Egipt un monument funerar?

 

Marea Piramidă din Egipt
Marea Galerie (stânga) și intrarea în Tunelul Tâlharilor. Foto: Wikimedia

 

În interiorul piramidei se găsesc Camera Regelui, Camera Reginei, Marea Galerie și „Marele Vid”. Un tunel cunoscut drept „Tunelul Tâlharilor”, creat în jurul anului 820, duce în măruntaiele piramidei.

Camera Regelui (în care, potrivit unei anecdote, Napoleon Bonaparte a petrecut o noapte singur în timpul invaziei din Egipt) este construită din granit și conține numai sarcofagul. Acoperișul este format din nouă blocuri de piatră care cântăresc în total 400 de tone. 

Sub acoperiș se află cinci compartimente cunoscute drept „Camerele de Sprijin” sau „de Susținere”, despre care se crede că susțin Camera Regelui și nu o lasă să se prăbușească. Camera Reginei este situată la jumătatea distanței dintre fațadele de nord și de sud ale piramidei.

Camera are trei puțuri în capăt, dintre care unul a fost descoperit de către cei de la National Geographic cu ajutorul unor dispozitive robotice. Puțul este prevăzut cu o ușă cu mâner din cupru. Nu se cunoaște ce se află dincolo de această intrare.

 

Marea Piramidă din Egipt
Marea Piramidă din Egipt. Foto: Wikimedia

 

Marea Galerie este un pasaj lung de 47 de metri și oferă acces spre Camerele de Susținere. Marele Vid este un spațiu mare și gol aflat chiar deasupra Marii Galerii, descoperit în 2017 prin radiografie cu mezoni. Scopul său este, de asemenea, necunoscut.

Tunelul Tâlharilor a fost creat de califul al-Ma’amun cu ajutorul unui berbec de spart porți și ziduri de fortărețe. Tunelul înaintează în piatră cale de 27 de metri, după care cotește la stânga și duce spre Pasajul Ascendent. Pasajul urcă spre Marea Galerie. 

Timp de aproape patru milenii, piramida a rămas cea mai înaltă structură construită de om

Inițial, după construire, piramida avea înălțimea de 280 de coți regali egipteni, adică 146 de metri. Însă, din cauza eroziunii și a dispariției piramidionului, obeliscul din vârf, piramida are acum înălțimea de 139 de metri.

 

Piramida lui Keops
Catedrala Lincoln și modelul său cu turlă centrală. Foto: Wikimedia

 

Piramida a deținut recordul de cea mai înaltă structură până la construirea Catedralei Lincoln, din Anglia, care are 160 de metri. Însă turla centrală a catedralei a fost distrusă  de o furtună în 1549 și nu a mai fost reconstruită.

Prin urmare, deținătoarea recordului a devenit catedrala Sfânta Maria (151 de metri) din Stralsund, Germania. 

Marea Piramidă din Egipt, ultimul vestigiu al măiestriei antice

Lista celor șapte minuni ale lumii antice datează încă din secolele I și II î.e.n., deși canonul final a fost stabilit în Renaștere. Pe lângă Marea Piramidă din Egipt și Mausoleul din Halicarnas, lista cuprindea Colosul din Rodos, Statuia lui Zeus, Templul lui Artemis și Farul din Alexandria.

 

Piramida lui Keops
Mausoleul de la Halicarnas, model (stânga) și ruine. Foto: Wikimedia

 

Din păcate, invaziile și cutremurele le-au distrus pe toate, Mausoleul fiind ultimul. Acesta a fost un mormânt construit între 353 și 350 î.e.n. pentru Mausolus, satrap (guvernator) al Imperiului Persan, și pentru soția lui, Artemisa a II-a.

Monumentul se afla în Halicarnas, în Turcia de azi. Structura avea o înălțime de aproximativ 45 de metri și era împodobită cu basoreliefuri pe fiecare parte. Fiecare latură a fost creată de câte un sculptor grec celebru: Leochares, Timotheus, Bryaxis și Scopas din Paros.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei