piramida-din-egipt

Dimensiune font:

Marea Piramidă din Egipt, cea mai enigmatică dintre minunile Antichității

| 02-08-2019 12:27

 Întinsă de-a lungul câtorva milenii, civilizația Egiptului Antic a fost agentul afirmării geniului arhitectural sub forma piramidelor, printre altele. Marea Piramidă din Egipt – din complexul sau necropola de la Gizeh – este un exemplu de netăgăduit al acestui geniu, fiind construită pe vremea în care, pe Insula Wrangel, din Oceanul Arctic, încă trăiau mamuți lânoși!

Complexul de la Gizeh este compus din trei piramide principale – Marea Piramidă din Egipt, Piramida lui Kefren și Piramida lui Mikerinos – alături de alte piramide, așa-numitele „piramide ale reginelor”, și de Marele Sfinx.

 

Marea Piramidă din Egipt
Marea Piramidă domină peisajul din Cairo. Foto: Wikimedia

 

Nu este surprinzător că grecii antici considerau că cea mai mare dintre aceste piramide era una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Dintre acestea, Marea Piramidă din Egipt este singura care a supraviețuit, după ce Mausoleul din Halicarnas a devenit, din păcate, o ruină, în urma or cutremure petrecute cu aproape 500 de ani în urmă.

În pofida faptului că în interiorul structurii nu au fost descoperite mumii sau hieroglife care să ateste rolul de mormânt de demnitar, majoritatea arheologilor se încăpățânează să considere Marea Piramidă din Egipt drept loc de odihnă veșnică a lui Keops, un faraon din dinastia IV-a. 

Potrivit arheologiei convenționale, lucrările de construcție au durat 20 de ani, luând sfârșit în jurul anului 2650 î.e.n. Prin calcule matematice s-a stabilit că au fost folosite 2.3 milioane de blocuri de piatră, fiecare cântărind, în medie, 2.5 tone.

Keops (varianta grecească a numelui Khufu) ar fi decis ca piramida să fie construită pe platoul din Gizeh ca să fie vizibilă de la mare distanță. A botezat piramida „Akhet-Khufu”, ceea ce se traduce prin „Orizontul lui Khufu”.

 

Marea Piramidă din Egipt
Sarcofagul de granit din Camera Regelui. Foto: Wikimedia

 

Se estimează că piramida are o greutate de 5.9 milioane de tone și un volum de 2.5 milioane metri cubi. Potrivit arhitectului francez Jean-Pierre Houdin, dacă s-ar fi folosit tehnici moderne pentru construirea piramidei, ar fi costat în jur de 5 miliarde de dolari și ar fi necesitat o forță de muncă de 1.500 – 2.000 de oameni.

Contrar credințelor grecilor, dovezile sugerează că piramida a fost construită de către muncitori cu simbrie, care lucrau în schimburi de câte trei-patru luni pentru a fi scutiți de taxe. De asemenea, primeau zece felii de pâine și o carafă cu bere în fiecare zi. 

Nu se cunoaște numărul exact de oameni care au trudit la ridicarea piramidei. Matematicianul Kurt Mendelssohn a propus numărul de 50.000 de oameni, iar egiptologii Ludwig Borchardt și Louis Croon credeau că numărul corect este de 36.000 de muncitori.

De asemenea, se estimează că în jur de 4.000 de oameni au scos piatra din carieră, au transportat-o și au poziționat-o corespunzător.

Inițial, piramida era albă, acoperită cu piatră de calcar bine lustruită

 

Marea Piramidă din Egipt
O piatră de calcar dintre cele care acopereau piramida, expusă la British Museum. Foto: Wikimedia

 

După ce cutremurul masiv care a lovit în anul 1303 a slăbit aderența calcarului, sultanul Bahri a folosit acest material pentru a construi moschei și fortărețe în Cairo. În 2013, a fost descoperită o colecție de papirusuri cu însemnări, numită „Jurnalul lui Merer”.

Colecția a fost descoperită într-o peșteră de către membrii unei misiuni franceze conduse de Pierre Tallet, de la Universitatea Paris – Sorbona. Textul dezvăluia felul în care au fost transportate la Gizeh pietrele de calcar de-a lungul mai multor luni, din Tora, de către aproximativ 40 de luntrași care lucrau sub coordonarea lui Merer. 

Tora a fost un oraș minier antic în care se exploata cea mai frumoasă și mai albă piatră de calcar din întregul Egipt. În jur de 5.5 milioane de tone de calcar au fost folosite pentru Marea Piramidă din Egipt și fiecare bloc avea o fațadă înclinată.

După cutremur, multe blocuri de piatră au fost folosite de sultanul Bahri An-Nasir Nasir-ad-Din al-Hasan pentru a construi moschei și fortărețe. Mai târziu, în secolul XIX, guvernatorul otoman al Egiptului, Muhammad Ali Pașa, a îndepărtat și mai multe blocuri de piatră pentru a construi Moscheea de Alabastru din Cairo.

Câteva pietre de calcar șlefuite au rămas pe exteriorul piramidei până în ziua de azi.

Este Marea Piramidă din Egipt un monument funerar?

 

Marea Piramidă din Egipt
Marea Galerie (stânga) și intrarea în Tunelul Tâlharilor. Foto: Wikimedia

 

În interiorul piramidei se găsesc Camera Regelui, Camera Reginei, Marea Galerie și „Marele Vid”. Un tunel cunoscut drept „Tunelul Tâlharilor”, creat în jurul anului 820, duce în măruntaiele piramidei.

Camera Regelui (în care, potrivit unei anecdote, Napoleon Bonaparte a petrecut o noapte singur în timpul invaziei din Egipt) este construită din granit și conține numai sarcofagul. Acoperișul este format din nouă blocuri de piatră care cântăresc în total 400 de tone. 

Sub acoperiș se află cinci compartimente cunoscute drept „Camerele de Sprijin” sau „de Susținere”, despre care se crede că susțin Camera Regelui și nu o lasă să se prăbușească. Camera Reginei este situată la jumătatea distanței dintre fațadele de nord și de sud ale piramidei.

Camera are trei puțuri în capăt, dintre care unul a fost descoperit de către cei de la National Geographic cu ajutorul unor dispozitive robotice. Puțul este prevăzut cu o ușă cu mâner din cupru. Nu se cunoaște ce se află dincolo de această intrare.

 

Marea Piramidă din Egipt
Marea Piramidă din Egipt. Foto: Wikimedia

 

Marea Galerie este un pasaj lung de 47 de metri și oferă acces spre Camerele de Susținere. Marele Vid este un spațiu mare și gol aflat chiar deasupra Marii Galerii, descoperit în 2017 prin radiografie cu mezoni. Scopul său este, de asemenea, necunoscut.

Tunelul Tâlharilor a fost creat de califul al-Ma’amun cu ajutorul unui berbec de spart porți și ziduri de fortărețe. Tunelul înaintează în piatră cale de 27 de metri, după care cotește la stânga și duce spre Pasajul Ascendent. Pasajul urcă spre Marea Galerie. 

Timp de aproape patru milenii, piramida a rămas cea mai înaltă structură construită de om

Inițial, după construire, piramida avea înălțimea de 280 de coți regali egipteni, adică 146 de metri. Însă, din cauza eroziunii și a dispariției piramidionului, obeliscul din vârf, piramida are acum înălțimea de 139 de metri.

 

Piramida lui Keops
Catedrala Lincoln și modelul său cu turlă centrală. Foto: Wikimedia

 

Piramida a deținut recordul de cea mai înaltă structură până la construirea Catedralei Lincoln, din Anglia, care are 160 de metri. Însă turla centrală a catedralei a fost distrusă  de o furtună în 1549 și nu a mai fost reconstruită.

Prin urmare, deținătoarea recordului a devenit catedrala Sfânta Maria (151 de metri) din Stralsund, Germania. 

Marea Piramidă din Egipt, ultimul vestigiu al măiestriei antice

Lista celor șapte minuni ale lumii antice datează încă din secolele I și II î.e.n., deși canonul final a fost stabilit în Renaștere. Pe lângă Marea Piramidă din Egipt și Mausoleul din Halicarnas, lista cuprindea Colosul din Rodos, Statuia lui Zeus, Templul lui Artemis și Farul din Alexandria.

 

Piramida lui Keops
Mausoleul de la Halicarnas, model (stânga) și ruine. Foto: Wikimedia

 

Din păcate, invaziile și cutremurele le-au distrus pe toate, Mausoleul fiind ultimul. Acesta a fost un mormânt construit între 353 și 350 î.e.n. pentru Mausolus, satrap (guvernator) al Imperiului Persan, și pentru soția lui, Artemisa a II-a.

Monumentul se afla în Halicarnas, în Turcia de azi. Structura avea o înălțime de aproximativ 45 de metri și era împodobită cu basoreliefuri pe fiecare parte. Fiecare latură a fost creată de câte un sculptor grec celebru: Leochares, Timotheus, Bryaxis și Scopas din Paros.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
Laptele care-ți lungește viața cu peste 4 ani! Studiu
17/01/2020 11:42

Cercetătorii au constatat că un anume tip de lapte poate să prelungească viata cu 4,5 ani. Un nou studiu arată că un consum de lapte cu continut scăzut de grăsimi - atat lapte degresat, cat si cel 1% - ...

Baterii Plumb-acid sau Li-Ion? Cum alegem cea mai bună baterie
16/01/2020 13:45

Toate aplicatiile de care am ajuns să fim dependenti folosesc, intr-un fel sau altul, energie, iar cel mai la indemană sistem de stocare este bateria. Dar care este mai bună: Plumb-acid sau Li-Ion? Dacă ti ...

NASA. A doua ieşire în spaţiu a unui echipaj format din două femei astronaut
16/01/2020 13:29

Jessica Meir şi Christina Koch din cadrul agenţiei spaţiale americane NASA au păşit din nou in afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru a schimba o baterie, a doua ieşire in spaţiu exclusiv ...

Alimentele care nu expiră niciodată. Le poți consuma oricând
16/01/2020 12:44

Există cateva alimente care nu expiră niciodată. Asadar, le poti consuma linistit. Iată lista. Mierea Mierea este cunoscută şi pentru proprietatea de a rezista in fata bacteriilor. Deşi işi schimbă c ...

De ce sa lucrezi in IT in 2020
15/01/2020 16:39

La inceput de an, multi dintre noi incep sa aseze primele caramizi pentru obiectivele setate pe 2020. Pentru cei care au si obiective de schimbare profesionala, sunt vesti bune. In ultimii 3-4 ani, au aparut n ...

Cel mai vechi compus solid de pe Terra, datând din urmă cu 7 miliarde de ani, a fost identificat
14/01/2020 18:26

Cel mai vechi compus solid de pe Terra, praf stelar format in urmă cu 7 miliarde de ani, provenit de la un meteorit care a căzut in zona Australiei in urmă cu 50 de ani, a fost identificat de cercetătorii a ...

Samsung Galaxy S10 5G, în test de laborator
14/01/2020 12:26

Primul smartphone 5G de la Samsung a convins pe toată linia in cadrul testului si impune standarde noi pentru noua generatie de dispozitive. Iată care sunt punctele forte ale modelului Galaxy S10 5G. Samsung ...

Noua vedetă a metalelor prețioase. Costă 8000 dolari/uncie
13/01/2020 20:52

Surpriza ultimilor ani a fost pentru investitori cresterea vertiginoasă a pretului la paladiu. O evolutie care trece acum pe plan secund, pentru că marele invingător devine alt metal pretios: rodiu, folosit ...

Microsoft, anunţ despre Windows 7. Sunt afectaţi toţi utilizatorii
13/01/2020 14:01

Microsoft anuntă, intr-un articol, utilizatorii sistemului de operare Windows 7 că platforma va rămane fără suport tehnic incepand cu data de 14 ianuarie 2020.   Sistemul de operare, folosit de ap ...

Facebook interzice anumite videoclipuri
13/01/2020 12:39

Facebook elaborează un nou set de reguli care vizează reducerea răspandirii in mass-media a materialelor video de tip 'deepfake', iar specialiştii in securitate cibernetică susţin că 'trebuie să fim in ...