MENINGITA SE EXTINDE IN TARA

default

Dimensiune font:

| 08-11-2012 10:08

MENINGITA SE EXTINDE IN TARADin luna iunie si pâna acum, doar 28 de cazuri de meningita virala au fost confirmate de examenul de laborator. La Institutul Cantacuzino, 239 de probe biologice asteapta rezultatele analizelor. Potrivit Ministerului Sanatatii Publice, judetul Prahova si Bucurestiul înregistreaza cele mai multe suspiciuni de boala, copiii si tinerii peste 30 de ani fiind în continuare grupa cea mai afectata.

Meningitele acute sunt neuroinfectii severe caracterizate de inflamatia lepto-meningelui si modificari ale LCR,prin cauze variate- virale, bacteriene, micotice sau parazitare.

SNC este protejat de structuri osoase, de LCR si de cele doua învelisuri meningiene: leptomeningele [format din pia mater si arahnoida] si pahimeningele [dura mater]. Între aceste doua structuri este spatiul subarahnoidian ocupat de LCR. Elaborat prin filtrare la nivelul plexurilor coroide din ventriculii laterali si în parte din ventriculii III si IV, LCR circula unidirectional si este absorbit prin vilozitatile arahnoidiene ale sinusurilor venoase [mai ales ale sinusului sagital superior], mentinându-se la un volum de 15-60 ml la copil si 120-140 ml la adult.

LCR este clar, steril, cu pH 7,29-7,30, are 0-5 elemente/ mmc [limfocite], densitate 1006-1009, albuminorahie de 15-40 mg%, glicorahie de 40-60 mg% si clorurorahie de 700 mg%.

Endoteliile capilarelor cerebrale, membrana arahnoida si epiteliile plexurilor coroidiene constituie bariera hemato-encefalica , cu rol de aparare antiinfectioasa si antitoxica, la nivelul careia au loc procese de difuziune prin transport activ sau liposolubilitate. Permeabilizarea prin inflamatie permite patrunderea microorganismelor patogene si constituirea edemului cerebral cu hipertensiune intracraniana .

Capacitatea de aparare a spatiului subarahnoidian este limitata de:
-lipsa fagocitelor [neutrofile, mononucleare],
-permeabilitate redusa pentru imunglobuline, complement,
-cantitate scazuta de anticorpi monoclonali sintetizati in situ de catre plasmocite sau migrati în LCR si parenchimul cerebral.

Infectarea spatiului subarahnoidian se face prin diferite cai:
-cale hematogena [bacteriemii arteriale sau tromboflebite endocraniene];
-cale limfatica [de la focare rino-sinuzale, mediastinale, retrofaringiene,epidurale,s.a];
-prin contiguitate de la focare infectioase de vecinatate [otite, empieme. abcese,s.a];
-prin traumatisme cu infectarea din exterior a spatiului subarahnoidian, malformatii [meningocel, spina bifida];
-infectii iatrogene [post-punctional, chirurgical].

Etiologia infectioasa a meningitelor este variata:

* Virusuri :
-virusul coriomeningitei limfocitare ,
-mixovirusuri-v. gripale,
-paramixovirusuri- v. urlian, v.rujeolic, v. paragripale,
-enterovirusuri [Coxsackie, ECHO, poliomielitice],
-v. herpetice,
-adenovirusuri,
-arbovirusuri,
-retrovirusuri � HIV 1, HIV 2.

* Bacterii :
-
Neisseria meningitidis,
- Streptococcus pneumoniae, Str. agalactiae,
- Haemophilus influenzae,

*Bacterii gram negative:
-E.coli,Salmonella sp., Proteus sp.,Pseudomonas
- aeruginosa,Klebsiella pneumoniae,
- Listeria monocytogenes,
- Staphylococcus aureus, Staph. epidermidis,
- Mycobacterium tuberculosis, M. avium intracelulare, M.bovis,
- Nocardia sp.

*Spirochet:
Leptospira sp., Treponema pallidum,
Borrelia burgdorferi [boala Lyme].
Rickettsii, Chlamydii, Mycoplasma,

* Fungi :
-Candida,
-Cryptococcus neoformans,
- Aspergillus,
- Histoplasma capsulatum.

* Parazitii :
protozoare
�Toxoplasma gondii, - Entamoeba histolytica, - Plasmodium.
metazoare - Trichinella spiralis, - Cysticercus celulosae

Meningitele primare sunt afectiuni patologice de sine statatoare, iar meningitele secundare apar în cadrul altor entitati patologice [leptospiroza, sepsis, infectie urliana, gripa ,s.a.].

Tabloul clinic al meningitelor acute se caracterizeaza prin:

* Sindrom infectios  - febra instabila, frisoane, facies congestionat, transpiratii, bradicardie, la care se asociaza anorexie, tulburari respiratorii, herpes labial, eruptii polimorfe si alterarea severa si progresiva a starii generale.

* Sindromul meningian - are o componenta algica si simptome obiective de contractura antalgica a coloanei vertebrale .

Manifestarile algice constau în cefalee intensa frontala sau difuza, pozitie "în cocos de pusca", hiperestezie cutanata, mialgii si fotofobie prin hipertensiune intracraniana.

Simptomele de contractura antalgica sunt importante pentru diagnostic:
-redoarea cefei este un simptom constant;
-Semnul Kernig 1 [flexia membrelor inferioare la ridicarea în pozitie sezânda sau în pozitie culcata la ridicarea acestora la verticala];
-Semnul Brudzinski [flexia membrelor inferioare odata cu flexia gâtului sau flexia unui membru inferior va fi imitata de cel opus - semn contralateral];
-pozitia sezânda �în trepied�, cu membrele superioare sprijinite posterior pentru a largi suprafata de sustinere a corpului.

* Sindromul neuropsihic include paralizii de nervi cranienei [III,IV,VI,VII], hemipareze, convulsii [prin inflamatie si tromboze vasculare cu ischemie secundara], edem papilar si cerebral, delir, obnubilare pâna la coma.

La nou-nascuti simptomatologia clinica a meningitelor acute este particulara: febra este instabila [hiper - sau hipotermie], apare un tipat continuu [�encefalitic�], refuzul suptului, iritabilitate, varsaturi si diaree, tulburari respiratorii, icter, convulsii, plafonarea privirii si bombarea fontanelei.

La vârstnici , febra sau sindromul meningian pot lipsi, dar apar constant tulburari ale starii de constienta- dezorientare, tulburari de comportament sau obnubilare.

Elementele de gravitate clinica sunt: eruptiile purpurice, tulburarile de deglutitie, starea de coma [scor Glasgow < 8], tensiune sistolica < 90mmHg, polipnee >30/min, ca si asocierea unor decompensari functionale viscerale [cardiace, respiratorii, vasculare cerebrale, diabet zaharat].

Diagnosticul de laborator al meningitelor acute se bazeaza pe examenul citologic, bacteriologic si biochimic al LCR obtinut prin punctionarea spatiului subarahnoidian la nivel lombar, suboccipital si mai rar ventricular, în pozitie de decubit lateral sau sezânda.Se folosesc ace speciale cu mandren si se respecta cu strictete asepsia locala.Se apreciaza aspectul si presiunea de scurgere a LCR obtinut, numarul si tipul elementelor celulare si se efectueaza examene bacteriologice si biochimice.

Prezenta a unui sindrom meningian cu LCR nemodificat, normal, caracterizeaza meningismul, iar celularitatea moderat crescuta în LCR defineste reactia meningee ce însoteste alte afectiuni infectioase- angine, pneumonii, pielonefrite, s.a.

Diagnosticul diferential al meningitelor acute se face cu:
-meningismul sau cu reactia meningiana;
-diferite tipuri etiologice de meningite infectioase [virale, bacteriene, micotice,s.a.];
- hemoragii subarahnoidiene sau cerebrale;
- procese expansive sau supurative intracraniene [abcese, anevrisme, tumori benigne sau maligne];
- afectiuni de coloana vertebrala [ artroze, spondiloze si discopatii, morb Pott, fracturi,metastaze neoplazice];
- nevralgii, migrene, insolatii;
- infectii de vecinatate [torticolis antalgic în furuncul antracoid sau flegmon al cefei, infectii ORL, s.a.];
-encefalopatii hepatice, come toxice [metoclopramid, stricnina, alcool].

Sursa: scienceline.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:01

De ce telefonul tău Huawei ar putea deveni piesă de muzeu
24/10/2020 19:27

 Războiul pe tarife de comert dintre Statele Unite ale Americii si China a cunoscut o dezvoltare bizară pe 19 mai. Totul a inceput cu o informatie „pe surse” si s-a concretizat in retragerea ...

 Experiment inedit - Britanicii vor să infecteze voluntari pentru a studia comportamentul coronavirusului
21/10/2020 20:52

  O echipă de oameni de ştiinţă britanici are in vedere infectarea unor voluntari cu noul coronavirus pentru a-i putea analiza in vederea avansării cercetărilor, in special pentru dezvoltarea unui v ...

 Primul televizor rulabil din lume a fost lansat. Prețul este unul exorbitant - 74.585 euro
20/10/2020 07:11

  LG a lansat pe piaţă, cu foarte mare intarziere, televizorul rulabil cu care se laudă de mai mulţi ani, insă nu este disponibil la un preţ care să-l aducă in fiecare sufragerie. Signature O ...

 Sănătatea, poluarea și drumurile sunt principalele nemulțumiri ale românilor
19/10/2020 10:31

  Serviciile de sănătate, poluarea aerului si infrastructura rutieră sunt cele mai importante probleme urbane, potrivit unui sondaj realizat in 41 de orase din Romania si prezentat de romania-ac ...

 Banchizele sunt pe cale de dispariție. Aceasta este concluzia unei expediții germane, care a durat aproape 400 de zile
17/10/2020 10:28

  După un an de explorare a Arcticii, cea mai de amploare expediţie realizată pană in prezent la Polul Nord revine luni in Germania şi trage un semnal de alarmă asupra topirii banchizelor ca urmare ...

Cum arată Dacia Logan cu motor pe apă. Câți km a făcut bărbatul din Baia Mare cu doar 1 litru
15/10/2020 14:20

  Florian Calauz., instructorul care a montat un sistem pe apă pe o Dacia Logan   Un bărbat din Baia Mare, Florian Calauz, a decis că este momentul să ducă Dacia Logan in secolul XXI ...

Pasajele-menghină: 5 cele mai înguste străzi din Europa
15/10/2020 13:06

 De la aleea pe care se ascundeau candva indrăgostitii din Brasov, la pasajul din Germania prin care cu greu se poate strecura un adult, iată care sunt cele mai inguste străzi din Europa. Candva, acest ...

 Avertisment grav de la ONU: Pământul se va transforma în „iad nelocuibil”
12/10/2020 16:30

  Creşterea numărului dezastrelor climatice, alături de pandemia de COVID-19, demonstrează că liderii politici şi economici nu reuşesc să oprească transformarea planetei intr-un „iad nelocu ...

 De ce oglinzile întorc imaginile în plan orizontal? Explicațiile fizicii
12/10/2020 07:43

  Imaginea din oglindă poate fi un lucru inselător, insă, este destul de clar atunci cand te uiti la reflexia cuvintelor că oglinzile intorc obiectele in mod orizontal, nu vertical. Spre exemplu, ...

O valiză dotată cu Inteligență Artificială ajută nevăzătorii în călătorii
06/10/2020 16:39

  Căutarea unei alternative mai bune decat cea a bastonului sau a unui insoţitor au determinat-o pe cercetătoarea Chieko Asakawa, de la IBM, să caute solutii inedite, scrie mediafax.ro. Asakawa c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei