default

Dimensiune font:

Mic, competent şi numai al tău: doctorul electronic de acasă

| 05-10-2012 18:48

În serialul "Star Trek: The Next Generation", medicul navei spaţiale USS Enterprise, dr. Beverly Crusher, folosea un soi de scanner „de mână„ - zis tricorder -pe care îl trecea peste corpul pacientului şi afla într-o clipă ce probleme de sănătate are respectivul. Dacă suntem încă departe de un asemenea diagnostic complet pus instantaneu, dispozitivele mobile capabile să ajute la diagnosticarea unor afecţiuni sunt deja realitate. Încă şi mai interesant e faptul că poţi beneficia de o asemenea „consultaţie” chiar din partea propriului tău smartphone ori tabletă, prin intermediul tot mai numeroaselor aplicaţii „medicale” disponibile. Chiar dacă o astfel de consultaţie nu înlocuieşte în niciun caz un examen de specialitate, efectuat de un medic adevărat, ea poate fi o primă abordare a problemei, o soluţie de urgenţă sau o metodă de monitorizare constantă, între două vizite la doctor - în orice caz, poate fi un pas spre o mai bună stare de sănătate a tuturor.

Nu e o noutate absolută; în fond, monitorizarea niveleului de glucoză în sânge, de pildă, cu aparate uşor de folosit la domiciu, face parte din viaţa de zi cu zi a diabeticilor, iar mini-tensiometrele portabile, ataşate la încheietura mâinii, sunt o modalitate facilă de supraveghere a tensiunii arteriale şi a pulsului, pe toată durata zilei.

Dar în ultimii ani, această tendinţă s-a accentuat şi a căpătat o trăsătură specifică: apariţia "aplicaţiilor medicale" - pentru smartphone ori tableta PC, de cel mai multe ori -, special destinate monitorizării sănătăţii diferitelor sisteme ale organismului.

Consemnată de organizaţia Trend Watching, în raportul său pentru anul 2012, această dezvoltare a unor mijloace de auto-verificare şi auto-supraveghere a sănătăţii, fie cu aparate de mici dimensiuni şi simplu de utilizat, fie cu ajutorul unor dispozitive electronice nespecializate plus aplicaţii special proiectate, este una dintre cele mai evidente tendinţe de consum ale anului care vine.

 

Să începem cu Skin Scan, nu numai pentru că se ocupă de o problemă de sănătate tot mai des întâlnită - melanomul malign, o formă gravă de cancer al pielii - ci şi pentru că e o creaţie românească (da!)

Skin Scan, care funcţionează pe iPhone şi iPod touch, evaluează aspectul unor aluniţe de pe piele, pentru a ajuta la diagnosticarea melanomului malign. O fotografie a aluniţei este analizată conform unor anumiţi parametri, iar monitorizând în timp aspectul aluniţelor, se poate vedea dacă acestea rămân în stadiul beningn sau evoluează malign ( se cancerizează). Malignizarea e însoţită de schimbări ale aspectului aluniţei, deci, suprinzând momentul când aceasta începe să îşi schimbe înfăţişarea într-un mod suspect, utilizatorul poate fi alertat şi îndrumat spre cel mai apropiat cabinet medical de specialitate. Şansele de supravieţuire sunt considerabil mai mari dacă melanomul este diagnosticat şi tratat de timpuriu.

Melanomul malign este o afecţiune tot mai des întâlnită, iar răspândirea ei este urmarea directă a stilului de viaţă contemporan în sociatatea occidentală. Vacanţele de vară în regiuni tropicale, voga corpului bronzat (la soare sau la solar) au dus la creşterea incidenţei acestei afecţiuni. Anual sunt diagnosticate cca. 160.000 de cazuri, iar conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din anul 2006, în lume se înregistrează în fiecare an circa 48.000 de decese datorate acestei cauze.

 

Pain Free Back este un program interactiv util celor ce suferă de chinuitoare dureri de spate. Aceste dureri pot avea multiple cauze, iar în funcţie de descrierea simptomelor, Pain Free Back ajută la identificarea acestor cauze, oferind, în plus, sfaturi pentru îngrijire şi sugerând exerciţii fizice care să amelioreze situaţia.Lifelens este o aplicaţie pentru smartphone dstinată diagnosticării malariei. Boala este produsă de un parazit microscopic (Plasmodium sp.) care se localizează în globulele roşii ale sângelui şi este transmis de la o persoană la alta prin înţepăturile unor ţânţari.
Aplicaţia Lifelens permite analizarea unei picături de sânge şi detectarea parazitului.


În ciuda decenilor de eforturi şi a progreselor înregistrate, malaria încă ucide anual cca. 1 milion de oameni în regiunile tropicale şi ecuatoriale ale planetei (85% fiind copii sub 5 ani), iar specialiştii se tem că încălzirea globală ar putea favoriza răspîndirea vectorilor specifici (ţânţarii anofeli) şi, implicit, a bolii, şi în regiunile temperate.Play It Down este o aplicaţie destinată testării auzului. În lumea occidentală, nu numai vârstnicii ajung să sufere de surditate în diferite grade; şi la numeroşi oameni tineri, acuitatea auditivă este diminuată, din cauza expunerii îndelungate la sunete foarte puternice -mai ales muzica la volum maxim auzită în cluburi sau ascultată în căşti.


Aplicaţia, interactivă, permite testarea auzului în ceea ce priveşte volumul şi înălţimea sunetelor percepute, pentru a se putea lua măsuri până nu e prea târziu.

Tensiometrul produs de compania Withings, ataşat la un iPad, iPhone sau iPod Touch, supraveghează permanent tensiunea arterială a utilizatorului şi poate transmite datele direct unui medic, facilitând comunicarea dintre acesta şi pacient.Digifit este un set de aplicaţii Apple proiectat pentru cei foarte activi fizic şi interesaţi să se menţină în formă prin sport. În cursul antrenamentului, urmăreşte modul în care funcţionează sistemul cardiovascular, înregistrând pulsul şi, totodată, date privind exerciţiile realizate. Pe baza acestor informaţii, fiecare îşi poate urmări eficienţa antrenamentului cardio. Mai mult, îşi poate crea un program de antrenament personalizat, cu ajutorul unor situri specializate, precum Training Peaks, pe care datele sunt încărcate şi analizate.

 

UP, produs de compania Jawbone, este o un mic aparat sofisticat, ce poate fi purtat permanent la mână (ca o brăţară) şi care, cuplat cu o aplicaţie de iPhone corespunzătoare, îţi urmăreşte somnul, activitatea fizică, alimentaţia... Poţi să-l setezi astfel încât să te anunţe că e cazul să te mişti, fiindcă ai stat prea mult pe scaun, sau să analizeze ce ai în farfurie şi să-ţi spună cât de potrivită e mâncarea aceea pentru tine.
Dar nu numai dispozitivele speciale sau aplicaţiile pentru smartphone pot realiza monitorizări ale stării de sănătate. Tot mai multe obiecte de care ne servim în viaţa de zi cu zi vor face acest lucru: maşina personală, sau oglinda din baie, sau hainele... Ele vor înregistra parametrii funcţionali ai corpului şi vor ţine, totodată, legătura cu medicul de familie, comunicându-i permanent acestuia ce fac pacienţii săi. Pentru ei, asta va însemna mai puţine vizite la doctor, mai puţin timp consumat pe drum şi în sala de aşteptare şi o implicare mai mare în controlul propriei sănătăţi. Medicului, aceste înlesniri îi vor permite să vegheze permanent, de la distanţă, asupra pacienţilor lui, intervenind direct atunci când apar modificări în rău ale stării acestora.

Şi, iată cum, treptat, ne apropiem de tricorderul medical al doamnei doctor Crusher. La cât de repede progresează tehnologia azi, nu mai avem foarte mult de aşteptat - câteva decenii, acolo - până să avem fiecare acasă un astfel de dispozitiv, aşa cum avem azi termometre.

Sursa:descopera.ro

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Ce au învățat doctorii după șase luni de coronavirus și care sunt marile necunoscute
28/06/2020 09:58

În cele sase luni de cand acest coronavirus absolut nou a inceput să se răspandească in lume, doctorii si spitalele au invătat multe despre cum trebuie tratati pacientii cu Covid-19, transmite Reuters ...

19 țări din toată lumea în care nu există râuri
26/06/2020 17:34

Am crede că există rauri in fiecare colt de lume, dar iată că sunt state care nu sunt străbătute de nicio apă curgătoare. Ai putea mentiona trei tări in care nu există rauri inainte de a citi acest ar ...

Istoria ochelarilor, invenția revoluționară din Evul Mediu
22/06/2020 20:51

Un om de stiintă arab, Ibn al-Haytham, cunoscut in Europa sub numele de Alhacen, a creat baza teoretică a acestei inventii in secolul al XI-lea, prin studiile sale asupra corneei umane si efectelor razelor de ...

De ce
08/06/2020 10:59

 Timp de mai multe luni, in anul 1110, Luna a devenit invizibila oamenilor. De curand, cercetatorii Universitatii din Geneva au publicat un studiu in revista Nature pentru a explica fenomenul, relateaza&nb ...

Atentie! Sistemele de incalzire, ventilare si aer conditionat pot contribui la raspandirea coronavirusului: Ce sfaturi dau specialistii
28/05/2020 20:57

 Sistemele HVAC (incalzire, ventilare si aer conditionat) pot contribui atat la raspandirea virusului SARS-CoV-2 cat si la reducerea ratei de transmitere, asa ca specialistii ne fac atenti la cateva lucrur ...

Istoria săpunului: Cum a început omenirea să se scuture de mizerie
23/05/2020 11:36

 Cum se face că un obiect „atat de curat si de pur” are un trecut atat de tulbure? Nimeni nu stie cu sigurantă cand a fost inventat, dar se pare că săpunul există incă de la inceputurile ...

Telefonul cu peste 20 de zile de autonomie există și e marca Nokia
13/05/2020 22:29

În 2020, iti aduci aminte cu jind de perioada in care un telefon putea să stea departe de priză pe parcursul a sapte, zece zile. Desi existau si atunci terminale care trebuiau incărcate in fiecare zi s ...

Descoperire! PERICOLUL din aparatul de aer condiționat. Legătura cu COVID-19!
02/05/2020 10:11

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA trage un semnal de alarmă si publică un studiu despre legătura dintre aparatele de aer conditionat si COVID-19.   Cercetările arată un exemplu ...

Oțelul de Damasc și armele formidabile de care se temeau cruciații
29/04/2020 17:33

 Atunci cand cruciatii au ajuns in Orientul Mijlociu, in secolul al XI, au descoperit săbii care tăiau atat de bine, incat „putea despica părul lăsat să cadă pe tăis”, avand o rezistent ...

VIDEO Pentagonul dezvăluie trei înregistrări cu întâlniri ale avioanelor armatei SUA cu OZN-uri
28/04/2020 09:11

 Pentagonul a făcut publice trei inregistrări video ce arată intalnirile dintre avioane ale Marinei americane cu ceea ce par obiecte zburătoare neidentificate, scrie Guardian. Clipurie, despr ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!