Misterul Insulei Flores, petecul de pământ care micșorează mamiferele

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 20-08-2019 18:48

 

De când rămășițele lui Homo floresiensis, o specie dispărută de oameni neobișnuit de mici, au fost descoperite pe Insula Flores, în estul Indoneziei, savanții sunt fascinați de acest loc care are puterea de a micșora mamiferele.

Totul a început în 2004, când rămășițele unui om de aproximativ 1.1 metri au fost descoperite în peștera Liang Bua. Apoi au fost scoase din pământ alte nouă schelete parțiale, iar analizele au arătat că făceau parte dintr-o specie încă necunoscută, botezată Homo floresiensis.

Craniu de Homo floresiensis (stânga) și craniu de Homo sapiens (modele computerizate). Există dovezi potrivit cărora acest strămoș de mici dimensiuni a fost exterminat de „vărul” său, omul modern. Foto: Science Photo Library

Se estimează că acești oameni au locuit pe Insula Flores în urmă cu 50.000-190.000 de ani. Având înălțimea medie de numai 1.1 metri, erau mai scunzi decât pigmeii moderni, ceea ce le-a adus porecla de „hobbiți” (ființe umanoide imaginare inventate de romancierul J. R. Tolkien).

Cercetătorii credeau că acești oameni erau strămoșii pigmeilor care trăiesc acum pe Insula Flores, ceea ce părea perfect adevărat. Asta, până când s-a dovedit că nu au nimic în comun. Se pare că ambele specii fuseseră micșorate cumva de insulă.

În mai multe din satele din jurul peșterii în care au fost descoperite rămășițele lui Homo floresiensis, adulții din zilele noastre au înălțimea de numai 1.48 – 1.50 metri.

La început, savanții au presupus că era vorba de descendenții „hobbiților” de pe Insula Flores, care, la un moment dat, s-au încrucișat cu oamenii de Denisova (numiți astfel o peșteră din Rusia) și neanderthalienii, al căror ADN este prezent la toți oamenii de azi care provin din afara Africii.

Pigmeii moderni de pe Insula Flores aveau aceeași statură scundă cu a lui Homo floresiensis, însă savanții căutau dovezi irefutabile că aceste două populații aveau același ADN.

Astfel, în 2013, membrii unei expediții științifice desfășurate pe această insulă indoneziană fascinantă i-au cerut permisiunea căpeteniei satului Rampasasa, aflat lângă peștera Liang Bua, să colecteze mostre de salivă de la săteni pentru a le analiza genomul.

Rezultatele au fost publicate în 2018 și i-au șocat pe mulți din comunitatea științifică. Se pare că locuitorii moderni ai insulei aveau o cantitate de ADN neanderthalian și denisovan similară cu a altor oameni din Asia de Sud-Est, dar nu aveau nicio urmă de ADN de la Homo floresiensis.

Se știe că Homo sapiens a migrat pe Insula Flores în două ocazii separate în ultimii 70.000 de ani și, de fiecare dată, statura sa a scăzut drastic, așa cum probabil că s-a întâmplat și cu Homo floresiensis înainte.

Însă oamenii nu au fost singura specie care a suferit această descreștere importantă. Aici se afla o specie de elefant care cântărea numai 300 de kilograme și, asemeni poneilor, ajungea în înălțime numai până la umărul unui om.

Omul modern și omul de Flores, dimensiuni comparate. Foto: prehistoric-fauna.com

Așadar, cum nu există material genetic care să poată fi atribuit lui Homo floresiensis și cum pe insulă a existat cândva un animal-pitic, acum dispărut, savanții au început să privească Insula Flores ca fiind un loc care micșorează creaturile.

În loc de consangvinizare, se pare că statura redusă a mamiferelor de pe insulă a fost dictată de selecția naturală.

„Am studiat variantele populației de pigmei și ne-am întrebat: Oare au variante ale unei gene care duce la descreștere? Exact asta am găsit: mai multe variante care duc la scădere în mostrele de pe Flores decât în alte mostre din Asia de Sud-Est și Oceania”, a spus geneticianul Peter Visscher, profesor la Universitatea din Queensland, Australia, potrivit ABC.

Nu se știe cu siguranță ce anume a dus la descreșterea mamiferelor de pe Insula Flores de-a lungul mileniilor, însă unii savanți speculează că acest proces ar putea să aibă legătură cu dificultatea de a procura hrană – caz în care un corp mai mic e mai ușor de hrănit – sau cu prezența prădătorilor.

Flori Insula. Foto: Google Maps

Însă un mister pe care știința nu l-a putut elucida a fost de ce oamenii de pe Insula Flores sunt atât de mici în comparație cu cei de pe insulele înconjurătoare.

„Populația de pigmei de pe Insula Flores este un singur grup de pe o singură insulă, însă în zonă trăiesc mulți alți oameni, pe alte insule, și nu s-au micșorat deloc. Deci, se întâmplă ceva în sânul acestei populații, ceva foarte diferit de ceea ce li se întâmplă altor oameni din vecinătate și studiul sugerează că selecția mai multor variante de gene a dus la statura mică a acestor oameni”, a declarat pentru ABC Bastien Llamas, paleogenetician la Universitatea din Adelaide.

„Oricare ar fi cauzele nanismului de pe insulă, acestea sunt foarte active. De aceea această insulă este atât de fascinantă”, a completat Richard Green, genetician la Universitatea din California.

Așadar, un anumit factor de pe Insula Flores a făcut ca oamenii – și cel puțin o altă specie de mamifere – să se micșoreze, însă nimeni nu știe cu siguranță cum și de ce. Este unul dintre puținele mistere pe care știința nu le poate explica.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei