Misterul lui Venus din Berekhat Ram – Sculptura realizată înaintea apariției oamenilor

default

Dimensiune font:

| 15-04-2018 10:01

 Pentru un ochi neformat, Venus din Berekhat Ram, o bucată mică de rocă vulcanică, ce seamănă mult cu o formă feminină, pare dăltuită de forțele naturii. Însă privite sub microscop, crestăturile din jurul gâtului și de pe laturi arată semnele unor modificări intenționate.

Crestăturile se aseamănă de îndeaproape cu semnele făcute pe materiale similare de către unelte cu muchii ascuțite. Roca avea de la început o formă oarecum „umană”, dar aceasta a fost accentuată prin cioplirea cu o unealtă de piatră.

Figurina este una dintre cele mai controversate piese preistorice. Mulți paleontologi au spus că este rezultatul eroziunii naturale, și nu un act deliberat de creație.

Cea mai veche operă de artă de pe Pământ

Venus din Berekhat Ram

Venus din Berekhat Ram

Însă în Maroc a fost descoperită o altă figurină similară, numită Venus din Tan-Tan. Astfel, pentru Venus din Berekhat Ram s-a confirmat statul de cea mai veche sculptură găsită vreodată.

Roca a fost datată cu vechimea uimitoare de 230.000 până la 700.000 de ani în urmă. Astfel, ea datează dinaintea apariției speciei noastre, Homo sapiens, și chiar și dinaintea omului de Neanderthal. Este posibil ca sculptura să fi fost creată de un hominid timpuriu, precum Homo erectus.

Venus din Berekhat Ram a fost găsită în 1981, în timpul săpăturilor arheologice de pe malurile lacului Ram, pe Înălțimile Golan, între Siria și Israel. Figurina a fost sculptată dintr-o bucată de tuf vulcanic.

Acesta se formează atunci când cenușa vulcanică se depune pe pământ și este destul de fierbinte ca să formeze o rocă ușoară și poroasă, asemănătoare cu piatra ponce. Figurina are o lungime de aproximativ 3.5 centimetri și are cel puțin trei incizii ca niște crestături, făcute cu o piatră ascuțită.

Cine a putut sculpta înaintea oamenilor?

Venus din Berekhat Ram

Un model al feței al unei femei adulte de Homo erectus, considerat unul dintre primii strămoși cu adevărat umani ai omului modern. Figura se află expusă în Sala Originilor Omului de la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturală din Washington D.C., SUA

Una dintre incizii este o crestătură adâncă, care încercuiește capătul mai îngust al rocii, indicând astfel gâtul. Celelalte două crestături sunt mai puțin adânci și sunt făcute pe laterale, unde indică prezența mâinilor.

Obiectul a fost găsit între două straturi de cenușă vulcanică. S-a stabilit că stratul superior are o vechime de aproximativ 230.000 de ani, în timp ce stratul inferior de 700.000 de ani.

Roca a fost cioplită între aceste două date. Descoperirea de la Berekhat Ram a fost urmată de o altă descoperire a unui obiect similar în Maroc. Venus din Tan-Tan a fost descoperită între două straturi datate la 200.000 de ani, respectiv 500.000 de ani vechime.

Venus din Berekhat Ram

Venus din Tan-Tan

Oamenii moderni nu evoluaseră încă pe atunci, și nici Neanderthalienii. Această perioadă a fost populată de Homo Erectus, care înseamnă „omul care stă drept”. Aceste rude îndepărtate ale omului modern au apărut acum două milioane de ani în Africa.

De acolo, ei s-au răspândit în restul lumii. Ei au existat până acum 70.000 de ani. Homo erectus folosea unelte complexe, locuia în societăți compuse din vânători și culegători și avea grijă de infirmi și de cei slabi.

Venus din Berekhat Ram și primele amintiri ale umanității

Venus din Berekhat Ram

Modificări antropogenice („de origine umană”) făcute asupra obiectului de la Berekhat Ram, în opinia a două grupuri diferite de experți

Știau să folosească focul și își găteau mâncarea. Se presupune că nu erau capabili să producă sunete comparabile cu vorbirea articulată a omului modern, dar comunicau printr-un limbaj mai evoluat decât cel al cimpanzeilor.

Paleontologii încă dezbat dacă Venus din Berekhat Ram și Venus din Tan-Tan sunt rezultatele intemperiilor și ale eroziunii sau sunt cioplite intenționat. Există și alte dovezi de expresie artistică în această perioadă.

De exemplu, petroglifele de la Bhimbetka din Madhya Pradesh, India. Acestea datează dintr-o perioadă cuprinsă între 290.000 și 700.000 î.e.n.

Totuși, până la apariția omului modern, acum aproximativ 50.000 de ani, nu au apărut dovezi convingătoare de sensibilitate estetică.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei