O exoplanetă gigantică, descoperită recen, poate oferi indicii cu privire la Planeta 9

HD 106906 b 2

Dimensiune font:

| 15-12-2020 13:50

O exoplanetă gigantică, descoperită pe orbita unei sistem stelar binar, aflat la 336 de ani lumină, poate oferi indicii cu privire la un mister mult mai apropiat de Terra: care ar putea fi caracteristicile orbitale ale ipoteticei Planete 9, a cărei existenţă la graniţele Sistemului Solar este pentru moment doar bănuită de astronomi, transmite Live Science care preia un material publicat de Astronomical Journal.

La marginea Sistemului Solar, cu mult dincolo de orbita lui Neptun, se află o regiune ocupată de obiecte cosmice foarte reci, în marea lor majoritate asteroizi dar şi planete pitice, cunoscută drept Centura Kuiper de obiecte transneptuniene (printre care cel mai cunoscut obiect este planeta pitică Pluto).

Unii astronomi sunt de părere că o parte dintre aceste obiecte îngheţate de dimensiuni relativ mici au orbitele influenţate de atracţia gravitaţională a unui obiect mare, probabil o planetă încă nedetectată direct, Planeta 9, aflată pe o orbită foarte, foarte îndepărtată faţă de Soare. Alţi astronomi sunt însă de părere că aceste obiecte cu orbite neobişnuite sunt influenţate, de fapt, de atracţia gravitaţională colectiv exercitată de alte astfel de obiecte de dimensiuni mici şi nu de o singură planetă.

Noua descoperire a unei exoplanete denumite HD 106906 b, prin intermediul telescopului Spaţial Hubble, ar putea explica cum ipotetica Planeta 9 ar fi ajuns pe o orbită atât de îndepărtată faţă de Soare, fără a părăsi însă Sistemul Solar.

O orbită misterioasă

Exoplaneta HD 106906 b este uriaşă - de 11 ori mai mare decât Jupiter - şi a fost descoperită în 2013. Până acum însă, orbita ei a rămas un mister, pentru că această exoplanetă se află la o distanţă neverosimil de mare faţă de perechea de stele în jurul cărora gravitează: 730 unităţi astronomice (AU). O unitate astronomică este distanţa medie de la Pământ la Soare şi este egală cu 150 de milioane de kilometri. Iar pentru că atracţia gravitaţională exercitată de perechea de stele din centrul acestui sistem este foarte slabă la o distanţă atât de mare, exoplaneta se deplasează foarte încet pe orbita sa, finalizând mişcarea de revoluţie o dată la 15.000 de ani.

 

 


Măsurătorile realizate prin intermediul telescopului Hubble le-au permis cercetătorilor să descrie această orbită îndepărtată şi lentă. Ei au descoperit că orbita este alungită şi înclinată după un unghi neobişnuit şi trece prin exteriorul discului de comete şi asteroizi aflat la marginea acestui sistem stelar binar.

"Pentru a explica faptul că este vorba de o orbită neobişnuită este suficient să ne uităm la Sistemul Solar şi vedem că toate planetele se află pe orbite aflate în acelaşi plan", conform coordonatorului noului studiu, Meiji Nguyen, astronom la Universitatea California din Berkeley. "Ar fi bizar dacă, spre exemplu, Jupiter ar avea o înclinaţie orbitală de 30 de grade faţă de planul orbital al tuturor celorlalte planete din Sistemul Solar. Acest lucru ridică tot felul de întrebări cu privire la modul în care planeta HD 106906 b a ajuns atât de departe şi pe o orbită atât de înclinată", a adăugat el.

Drumul spre Planeta 9

Oamenii de ştiinţă au venit cu o teorie care să explice particularităţile orbitei acestei exoplanete. Aceasta s-ar fi format foarte aproape de stelele din centrul sistemului, chiar mai aproape decât se află Pământul faţă de Soare. Fiind foarte aproape de stelele din centrul sistemului, planeta nu a putut să-şi menţină orbita şi a fost atrasă spre acestea, dar nu s-a ciocnit cu ele. Sistemul gravitaţional complex exercitat de cele două stele a respins uriaşa exoplanetă pe o orbită nouă şi foarte îndepărtată - cea pe care a fost descoperită. O astfel de orbită nouă ar fi putut duce la ruperea completă a exoplanetei de sistemul stelar din care provine, însă, la momentul oportun, o altă stea a trecut prin apropierea relativă a acestui sistem stelar, stabilizând orbita exoplanetei şi prevenind ruperea ei definitivă de stelele pe orbita cărora s-a format.

Un fenomen similar ar fi putut să se petreacă şi în Sistemul Solar cu ipotetica Planetă 9. Aceasta ar fi putut să se formeze în apropierea relativă a Soarelui, însă a fost scoasă de pe orbită şi împinsă spre exteriorul Sistemului Solar de atracţia gravitaţională exercitată de Jupiter. O stea care a trecut prin apropierea relativă a Soarelui ar fi împiedicat excluderea acestei planete din Sistemul Solar, stabilizându-i orbita la distanţă mare de Jupiter, la graniţele Sistemului Solar.

 

 

Proiectul Gaia, aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), are ca obiectiv realizarea unei hărţi 3D a galaxiei, fapt care ar permite identificarea unor posibile interacţiuni stelare produse la începuturile istoriei Sistemului Solar şi care ar fi putut avea ca efect respingerea pe o orbită foarte îndepărtată faţă de Soare a Planetei 9.

"Este ca şi când am avea o maşină a timpului pentru Sistemul Solar, cu care să ne întoarcem în urmă cu 4,6 miliarde de ani, într-o perioadă în care Sistemul Solar era foarte tânăr şi extrem de dinamic, iar planetele nu se aflau încă pe orbitele stabile din prezent", notează unul dintre autorii studiului, Paul Kalas de la University of California.

Exoplaneta HD 106906 b le oferă astronomilor indicii cu privire la ce ar trebui să caute pentru a afla, dacă Planeta 9 există sau nu 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:55

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Andrei Caramitru spulberă încălzirea globală: Toată creșterea de CO2 vine din Asia
18/09/2024 10:41

Andrei Caramitru spune că toate toate emisiile de dioxid de carbon care duc la incălzirea globală provin din Asia. In 2024, vremea a fost la extreme. Dacă vara anului a venit cu recorduri de temperaturi, i ...

Eclipsă parţială de Lună vizibilă în România, în noaptea dinspre marți spre miercuri
17/09/2024 16:35

Eclipsa parţială de Lună se produce in noaptea de 17 spre 18 septembrie (marţi spre miercuri), cand Luna se va afla la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces. Pe 18 septembrie avem faza de Lună ...

Cercetătorii au descoperit o a treia stare, dintre viață și moarte
17/09/2024 12:49

Desi pare a fi doar o fantezie, un nou studiu sugerează că intr-adevăr există o „a treia stare” in biologia modernă. Cercetarea sugerează posibilitatea redefinirii conceptului de moarte si des ...

VIDEO Un ceasornicar rus independent a dat peste cap cursa pentru proiectarea celui mai subțire ceas de mână din lume
08/09/2024 17:02

Un ceasornicar rus independent a dat peste cap cursa pentru proiectarea celui mai subtire ceas de mană din lume  În ultimii ani, gigantii orologeriei europene au fost blocati intr-o luptă aprinsă ...

42 de ani de la lansarea primului avion românesc de pasageri, Rombac 1-11. România intra în topul exclusivist al țărilor producătoare de avioane pentru pasageri
01/09/2024 16:00

Pe 27 august sau implinit 42 de ani de cand Romania lansa primul avion de pasageri construit integral in tara noastră, modelul Rombac 1-11. Acum 42 de ani, evenimentul istoric avea loc in prezenta primului p ...

Intoxicarea digitală, o realitate modernă și provocările ei
01/09/2024 15:00

  În era tehnologică modernă, termenul de "intoxicare digitală" a devenit din ce in ce mai relevant. Intoxicarea digitală se referă la suprasolicitarea mentală si emotională cauzat ...

Turismul spațial, următoarea mare aventură a umanității
25/08/2024 12:45

Într-o dimineată senină de vară, la marginea desertului din New Mexico, zgomotul puternic al unui motor rachetă se imbină cu aplauzele si exclamatiile entuziasmate ale multimii. Acolo, la sute de kil ...

Miorița, un nou asteroid cu nume românesc, se apropie de Pământ
25/08/2024 11:53

Astronomul Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a publicat pe Facebook detalii despre un nou asteroid recent confirmat, cu nume romanesc si care se apropie de pămant. ...

Casa viitorului, un design al echilibrului între tehnologie și natură
20/08/2024 13:10

Casa viitorului reprezintă o sinteză intre tehnologie, sustenabilitate si confort, oferind un spatiu de locuit adaptabil si eficient. Pe măsură ce aceste inovatii devin mai accesibile, conceptul de locuint ...

Avantajele laptopurilor Alienware: De ce sa alegi unul?
20/08/2024 10:46

Avantajele laptopurilor Alienware: De ce sa alegi unul?  Laptopurile Alienware sunt un etalon in industria jocurilor pe calculator si a performantei de top. Cu un design futurist, specificatii tehnice imp ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei