O ferma produce mii de tone de rosii in desert fara apa dulce, combustibili fosili sau pamant

default

Dimensiune font:

| 08-04-2017 21:32

 Intr-o regiune desertica din sudul Australiei, compania Sundrop Farms produce mii de tone de rosii doar cu soare si apa de mare. Nu este irosit niciun strop de apa dulce, combustibilii fosili au fost inlocuiti cu energie solara, iar roadele nu au nevoie aici de pamant.

Lansata oficial la sfarsitul anului trecut, in urma unui proiect pilot de sase ani, ferma detinuta de Sundrop poate fi descrisa ca un hibrid intre o sera si o instalatie solara.

O instalatie formata din 23.000 de oglinzi reflecta lumina soarelui catre un turn solar. La randul sau, turnul produce atat electricitatea, cat si caldura necesare pentru asigurarea conditiilor ideale in interiorul serei.

De asemenea, caldura este folosita pentru desalinizarea a 1 milion de litri de apa de mare pe zi. Apa este pompata dintr-un golf din apropiere printr-o conducta.

Sundrop instalatie solara

 

Foto: Sundrop/Facebook



Apa proaspata obtinuta, imbogatita cu ingrasamant natural si micronutrienti, este folosita pentru irigarea plantelor crescute in sistem hidroponic, in substrat din nuci de cocos.

Sunt economisite in acest fel cantitati considerabile de resurse naturale si este prevenita emiterea in atmosfera a unei cantitati insemnate de poluanti.

Potrivit reprezentantilor Sundrop, metoda de productie de la ferma din Port Augusta, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 20 de hectare, salveaza echivalentul a 180 de bazine olimpice de apa dulce si peste 2 milioane de litri de combustibil diesel pe an. De asemenea, se evita emiterea a 26.000 de tone de dioxid de carbon.

In plus, nu sunt folosite nici pesticide, deoarece aerul este purificat printr-un sistem de ventilatie care foloseste apa de mare, tinand insectele sub control.

In zilele insorite, instalatia solara poate produce pana la 39 de megawatti, depasind necesitatile zilnice al serei. Excesul de caldura si de apa sunt stocate pentru utilizari ulterioare. Sera ramane cuplata la reteaua de energie electrica ca masura preventiva.

Ferma produce peste 15.000 de tone de rosii pe an, adica 15% din productia totala de rosii din Australia. Toate rosiile Sundrop Farms sunt vandute in magazinele unui important comerciant local, cu care compania a incheiat un parteneriat pe zece ani.

 

Sundrop

 

Foto: Sundrop/Facebook



Costurile pentru constructia fermei s-au ridicat la 200 de milioane de dolari, suma care include o investitie de 100 de milioane de dolari din partea unei firme de capital privat, insa cheltuielile de operare sunt mult mai mici decat in cazul serelor conventionale, conform reprezentantilor companiei.

Sundrop Farms dezvolta sere similare si in Marea Britanie, SUA si Portugalia si spera ca in viitor sa se extinda si in alte tari.

Dincolo de beneficiile evidente ale metodei sale sustenabile de productie agricola, tehnicile folosite de companie ridica si unele semne de intrebare. De exemplu, activistii de mediu au mentionat problema debarasarii de apa cu o concentratie prea mare de sare rezultata in urma procesului, un fel de saramura care este reintrodusa in ocean si care poate dauna vietii marine.

CEO-ul companiei, Philipp Saumweber, sustine insa ca este folosita o procedura prin care apa rezultata este doar putin mai concentrata decat cea a oceanului si are o temperatura apropiata de aceasta, iar diferentele minore de salinitate sunt aprobate de Autoritatea pentru Protectia Mediului.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei