O plantă de miliarde: Palmierul care indică prezența diamantelor în sol

0000   0141700

Dimensiune font:

| 17-02-2021 13:24

 Mulțumită unei acțiuni de marketing geniale a companiei De Beers, diamantele sunt foarte căutate în lumea întreagă. Găsirea unor locuri bogate în diamante poate fi o provocare, însă prezența unei anumite plante, Pandanus candelabrum, indică de obicei faptul că în subteran s-ar putea afla diamante.

Această plantă crește numai în apropierea filoanelor de kimberlit, coșuri vulcanice cu o vechime de milioane de ani. Presiunea din interiorul filoanelor de kimberlit face ca acestea să fie locuri ideale pentru formarea diamantelor, iar depistarea lor tocmai a devenit mult mai ușoară.

Coșurile de kimberlit (în care se găsesc diamante) sunt greu de depistat fiindcă adeseori se află în zone izolate, masiv împădurite, unde exploatarea este dificilă. Dar, din fericire pentru industria diamantelor, s-a descoperit că tot acolo crește și Pandanus candelabrum. Foto: Travis Jones

În jurul diamantelor s-a format o mitologie exotică, în mare parte datorită campaniilor de marketing ale companiei De Beers. Compania a transformat diamantele într-o marfă foarte căutată, ceea ce a transformat mineritul de diamante într-un domeniu extrem de competitiv. 

Însă, mai nou, se pare că există o mică „șmecherie” pentru depistarea solului bogat în diamante. Tot ce trebuie să faci este să cauți frunzele de Pandanus candelabrum

Este o plantă ușor de găsit, deoarece atinge înălțimea de zece metri și arată ca un palmier țepos. Crește în întreaga Africă, dar și mai important este faptul că prosperă numai în vecinătatea coșurilor de kimberlit, potrivit Sciencemag.

Un bijutier prezintă un diamant în stare naturală (în partea dreaptă a imaginii) și un diamant de aceeași dimensiune, după tăiere. Foto: Getty Images

Filoanele de kimberlit sunt tuburi rare de roci și minerale formate de magma care se răcește, în cadrul unor reacții care au loc la mare adâncime sub pământ. 

Coșurile se formează pe măsură ce activitatea vulcanică împinge roca topită spre suprafață, apoi roca topită se răcește, formând aceste coșuri. Multe dintre ele sunt extrem de vechi, unele având vechimea estimată la 1.2 miliarde de ani.

Cele puțin mai tinere sunt ceva mai comune – având între 70 și 150 de milioane de ani – și aproape toate pot fi găsite în zonele în care suprafața Pământului a rămas neschimbată încă de la formarea lor.

Pe măsură ce mineralele și rocile sunt împinse în sus prin coșuri, camerele care se îngustează cresc presiunea, ceea ce este exact lucrul de care are nevoie un diamant.

Știm de mult timp că filoanele de kimberlit indică prezența diamantelor, iar acum botaniștii au descoperit o corelație cu plantele care cresc în jurul acestor coșuri. 

Oamenii de știință nu știu dacă P. candelabrum crește doar în jurul filoanelor de kimberlit, însă până acum această plantă a fost găsită exclusiv în astfel de regiuni.

„Poate că definiția pe care timpul o dă cărbunelui este diamantul.” – Khalil Gibran

Se pare că poate supraviețui numai într-un astfel de sol, care are un conținut incredibil de bogat în potasiu, fosfor și magneziu.

Pandanus este un gen din care fac parte 750 de specii de plante. Pandanus candelabrum (sau palmierul candelabru) crește pe zăcămintele de kimberlit, indicând posibila prezență a diamantelor. Foto: Wikimedia

Însă filoanele de kimberlit sunt rare, iar cele care conțin destule diamante pentru ca deschiderea unei exploatări să aibă sens sunt încă și mai rare. 

Au fost descoperite numai în jur de 6.000 de coșuri și doar câteva au fost considerate demne de a fi exploatate în cadrul unei operațiuni miniere. Sunt greu de găsit fiindcă adeseori se află în zone izolate, masiv împădurite, unde exploatarea este dificilă.

Însă descoperirea faptului că acești palmieri sunt o specie ce indică prezența diamantelor ar putea să ușureze foarte mult depistarea zăcămintelor bogate în pietre prețioase.

Ideea de a folosi plante drept indicatoare pentru depistarea pietrelor și mineralelor prețioase are precedent și în alte părți ale lumii. Haumaniastrum este cunoscută mai larg drept „floarea de cupru”, iar fiziologia ei unică i-a permis să își creeze o nișă în cadrul ecosistemului său.

Acolo unde se află zăcăminte mari de cupru, există condiții extreme ale solului, cărora cele mai multe plante nu le pot supraviețui. Însă această plantă poate și este răspândită de-a lungul Centurii de Cupru din Africa Centrală, marcând locurile cu o concentrație mare de cupru. 

Studiile făcute asupra plantei arată că unii membri ai familiei sale s-au adaptat atât de bine la prezența cuprului (de obicei toxic) în sol, încât dau dovadă de o activitate crescută a clorofilei atunci când solul are o concentrație de cupru destul de ridicată.

De asemenea, în Australia a fost făcută recent o descoperire la care probabil că nici cel mai optimist alchimist nu ar fi visat vreodată: ciuperca poleită cu aur, la propriu.

Această specie de ciuperci atrage particule de aur din mediul înconjurător, ceea ce o face să pară acoperită cu aur. Bineînțeles, cei mai fericiți de aflarea acestei vești au fost jucătorii din industria mineritului aurifer.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP3 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea (în incinta societății FRIZONAGRA S.R.L.), telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp3.namoloasa@gmail.com , organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp3.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea (în incinta societății FRIZONAGRA S.R.L.). După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Viața în orașele viitorului
30/11/2023 09:44

În lumea de astăzi, pe măsură ce populatia urbană creste rapid, orasele se confruntă cu provocări semnificative in ceea ce priveste sustenabilitatea, eficienta si calitatea vietii. Răspunsul la ace ...

Invenția unor cercetători români salvează terenurile poluate
27/11/2023 13:27

O echipă de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galati a inventat un material care, imprăstiat pe terenuri poluate, le poate depolua in mod ecologic. Inventia a fost inregistrat ...

NU vă încărcați telefonul în aceste trei cazuri - Ar putea fi fatal pentru el
24/11/2023 21:05

Nivelul bateriei smartphone-ului dvs. a scăzut la 15-20% - in acest caz, il veti incărca cat mai curand posibil. Dar este aceasta cea mai bună abordare? Ce ar trebui să faceti in această situatie? Se pare ...

Descoperire neașteptată cu ajutorul imaginilor din satelit: megastructuri bine ascunse în inima Europei
23/11/2023 11:18

  Imaginile proaspete captate de sateliti aduc la lumină megastructuri impresionante care au fost discret ascunse de privirile cercetătorilor pană in prezent. Această nouă descoperire se re ...

Inteligența Artificială amenință milioane de locuri de muncă
17/11/2023 00:34

Aproape 4 milioane de locuri de muncă din Coreea de Sud riscă să fie inlocuite de inteligenţa artificială (IA) in următoarele două decenii, in principal cele ocupate de lucrători cu gulere albe, conform ...

Bateria se descarcă rapid? Încărcați-vă telefonul în acest mod pentru a prelungi durata de viață a bateriei
16/11/2023 23:47

Încărcarea telefonului este un lucru pe care il facem in mod complet reflex. De obicei, nu ne gandim dacă o facem corect. La primul semn de probleme cu bateria, dăm vina pe echipament si pe producător ...

Test de cultură generală. Câți ochi au albinele?
15/11/2023 20:58

 Albinele au o vedere aparte, care le diferentiază de alte insecte. Ele posedă in total cinci ochi, constand in doi ochi mari si trei ochi mai mici. Fiecare set de ochi are un scop specific, cum ar fi id ...

Inteligența artificială preia controlul - Ce slujbe sunt în pericol în viitorul apropiat
15/11/2023 16:14

Robotii vor inlocui oamenii in cinci domenii de activitate, consideră un expert in inteligentă artificială care afirmă că iar asta se va intampla in viitorul nu prea indepărtat, notează Adevărul.ro. La ...

Anunț important pentru utilizatorii Google. Milioane de conturi de Gmail vor fi șterse în decembrie
14/11/2023 17:35

 Google demarează in decembrie procesul de stergere a milioane de conturi de Gmail. Va fi eliminat inclusiv continutul din Google Workspace, cum ar fi Gmail, Docs, Drive, Meet, Calendar si Google Foto. P ...

Inovaţie pe piaţa auto: motorul diesel hibrid cu amestec hidrogen-diesel
12/11/2023 22:39

Noua tehnologie hibridă hidrogen-diesel a UNSW ar putea revoluţiona viitorul motoarelor diesel, reducand emisiile de CO2 cu 85% şi făcand motoarele diesel incă utilizabile şi mai ecologice. Un grup de oa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei