Ororile de pe Insula Renașterii, locul unde sovieticii au testat arme biologice

0000   917418852800

Dimensiune font:

| 19-04-2019 11:50

 Pentru amatorii de turism extrem, vizitele la Cernobîl nu mai sunt la modă. A apărut o nouă destinație, și mai sinistră: Aralsk-7, pe misterioasă insulă Vozrojdenia, adică Insula Renașterii, în Marea Aral, între Uzbekistan și Kazahstan.

Acesta este locul unde Uniunea Sovietică a testat cele mai nimicitoare arme biologice, de la antrax și tifos, până la varietăți noi de variolă și ciumă bubonică. Situl a fost închis oficial în 1991, când tot personalul a fost evacuat în câteva săptămâni.

Insula Renașterii

Cel mai nou deșert din lume. Terenul alb și sărat lăsat în urmă de secarea sudului Mării Aral este acum cunoscut drept Deșertul Aralkum

Au plecat atât de repede, încât o parte din echipament a fost abandonată aici. Orașul în care cândva locuiau sute de familii este acum un oraș-fantomă.

Astăzi, este posibil să vizitezi insula pe care s-au testat arme biologice. Uzbekistanul a început să deschidă pentru public fostele locuri secrete după moartea președintelui Islam Karimov, în 2016.

Insula Renașterii nu este încă o destinație turistică oficială, însă ar putea să devină. În 2005, autorul și documentaristul Nick Middleton a însoțit căutătorii de fier vechi din Kazahstan în călătoria lor pe insulă și a relatat despre această experiență în The Guardian.

Nu a fost ușor să ajungă pe insulă, deoarece este situată la 3.500 de kilometri de Moscova, în mijlocul unei mări interioare înconjurate de un deșert puțin populat, adânc în inima Asiei Centrale. Când sovieticii s-au decis să testeze arme biologice aici, Insula Renașterii avea puțină vegetație, din cauza climei deșertice.

Pe timpul verii, temperatura ajunge și la 60 de grade Celsius.

Insula Renașterii

Marea Aral în 1997

„Aici se afla un oraș militar, construit în 1954 pentru a adăposti o mie de oameni – cercetători, personal de securitate și familiile lor. A fost o bază secretă, cunoscută în cercurile autorizate drept Aralsk-7 și nu era trecută pe hărți. Asta, deoarece URSS folosea insula pentru a testa în aer liber arme biologice”, a scris Middleton.

Cât timp a stat în Vozrojdenia, Middleton a purtat costum de protecție, cizme de cauciuc și o mască.

„Agenții biologici testați aici includeau ciuma, antraxul și variola. Aceștia erau agenții biologici de care auzisem. Restul aveau nume neobișnuite: febra Q, tularemie, botulism și encefalită ecvestră venezueleană. Unii agenți fuseseră modificați genetic pentru a-i face rezistenți la medicamente”, a scris Middleton.

Testarea de arme biologice pe Insula Renașterii a lăsat urme de neșters

Înainte de a fi tranformată în Aralsk-7, pe Insula Renașterii se găsea, în pofida climei, un sat pescăresc înconjurat de lagune albastre. Sovieticii au ales cu grijă această insulă.

Încă din anii ’20, Armata Roșie căuta un loc izolat pentru a testa arme biologice periculoase. Armata dorea să ocupe o insulă mare aflată la aproximativ opt kilometri de coastă, departe de Rusia.

Insula Renașterii

Cimitirul naval al Mării Aral, acum secate. Cândva, Marea Aral era a patra întindere de apă continentală din lume

Savanții au fost aduși în 1948 ca să fabrice arme care să poată fi folosite împotriva „rechinilor capitaliști”. Potrivit BBC, Aralsk-7 făcea parte dintr-un program sovietic pentru dezvoltarea armelor biologice „la scară industrială, antrenând peste 50.000 de oameni în 52 de centre răspândite în imperiul sovietic. Antraxul era produs în niște cuve uriașe, și crescut cu grijă, de parcă ar fi fost vorba de bere.”

În anii ’60, CIA a aflat că aici se petrecea ceva ieșit din comun, însă nu cunoștea scara fenomenului. Autorul articolelor pentru publicația Ozy, care a vizitat insula în 2019, a văzut dovezile zecilor de ani de prezență sovietică.




Orașul Aralsk-7, construit pentru a adăposti 1.500 de locuitori, avea școală, restaurant, bază militară, laborator, aeroport și port.

„Aici se aflau și o discotecă și un cinematograf, plus provizii de mâncare trimise direct de la Moscova. Am luat parte la testarea armelor biologice pe insulă. Credeam că facem un lucru folositor. Că ne slujim țara. Așa ne spuneau instructorii noștri politici”, își amintește Dmitri Istomin, care a fost soldat pe insulă din 1987 până în 1989.

Comparație între configurația Mării Aral în 1989 (stânga) și în 2008 (dreapta)

Insula Renașterii nu mai este, literalmente vorbind, o insulă. Marea Aral a secat după ce sovieticii au construit baraje pe râurile care o alimentau, pentru a realiza niște proiecte agricole. O limbă de pământ leagă acum insula de continent.

Însă asta nu înseamnă că este ușor să ajungi aici. Trebuie să mergi preț de 360 de kilometri prin deșert, fără resurse de apă sau acoperire pentru telefonul mobil.

Când aici s-au testat arme biologice, au avut loc și accidente mortale. În 1971, o cultură de variolă modificată a fost eliberată accidental pe insulă și a infectat zece oameni. Trei din ei au murit.

În mai 1988, s-a relatat că 50.000 de antilope saiga care pășteau pe stepă au murit în doar o oră. Există zvonuri privitoare și la alte victime. În 2015, alte 200.000 de antilope saiga (circa 66% din totalul populației) au murit în Kazahstan, în urma hemoragiilor interne cauzate de „infecții”.

Insula Renașterii

Fotomicrografie a bacteriei Bacillus anthracis, care cauzează boala antrax

După plecarea sovieticilor, au existat îngrijorări în privința pericolelor de pe insulă. Savanți din mai multe țări au sosit aici și au studiat insula. S-a relatat că în 2002, în cadrul unui proiect finanțat de SUA cu ajutorul Uzbekistanului, au fost decontaminate peste șase situri în care fusese îngropat antrax.

Nu se știe dacă acum insula este un loc sigur.

„După o jumătate de secol de teste cu arme biologice, întreaga insulă este contaminată – nu doar situl de testare, ci întreaga insulă”, relata BBC în 2017.

”Antraxul va continua să dăinuie acolo. Asta, ca să nu mai vorbi de gropile cu animale infectate, fiecare conținând până la o sută de cadavre”, a spus Les Baillie, expert internațional în antrax și cercetător la Universitatea din Cardiff.

Un observator care a reușit să convingă ghizii să-l ducă pe Insula Renașterii în 2017 a fost tulburat nu doar de prezența dovezilor de testare a armelor biologice, ci și de aura de viață „obișnuită”. Iată cum a descris experiența:

„Este sinistru, fiindcă există acest aer de descompunere, însă există și elemente ciudate, cum ar fi o pictură mare înfățișând o rață, în apropierea unui teren de joacă pentru copii. Nu există nici măcar o pasăre sau o insectă – este o liniște absolută.”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei