Oțelul de Damasc și armele formidabile de care se temeau cruciații

0000   0141700

Dimensiune font:

| 29-04-2020 17:33

 Atunci când cruciații au ajuns în Orientul Mijlociu, în secolul al XI, au descoperit săbii care tăiau atât de bine, încât „putea despica părul lăsat să cadă pe tăiș”, având o rezistență care-i înfricoșa chiar și pe cei mai curajoși războinici.

Vestea despre legendarul metal s-a răspândit rapid, acesta devenindu-le cunoscut europenilor sub denumirea de oțel de Damasc, numit astfel după capitala Siriei, epicentrul armurierilor orientali.

Atelierul unui armurier din Damasc la începutul secolului XX. Foto: Wikimedia

Cândva în secolul al XVIII-lea, formula oțelului de Damasc s-a pierdut, iar metoda de producere a aliajului este văzută azi drept un secret ce aparține trecutului. 

De-a lungul veacurilor, meșteșugarii care făceau săbii, scuturi și armuri au păstrat cu sfințenie secretul cu privire a metodele lor, iar formula oțelului de Damasc era cunoscută doar câtorva persoane.

În zilele noastre s-au făcut multe încercări de reproducere a acestuia, dar nimeni nu a avut succes pe deplin, în principal din cauza diferitelor materii prime și tehnici de fabricație folosite.

Oțelul de Damasc și caracteristicile sale remarcabile

Armă șamșir persană de la jumătatea secolului al XIX-lea: lamă curbată din oțel de Damasc, cu gravuri și inscripții în arabă, încrustată cu aur, cu mâner de os și cu lanț metalic, teacă din lemn acoperită cu argint și catifea. Foto: Pinterest

De prin secolul al IV-lea, oțelul de Damasc a fost fabricat în mai multe puncte din regiune, potrivit Enciclopediei Britannica. Mai ales tăișul făcea ca săbiile produse din oțel de Damasc să fie extraordinare; erau arme devastatoare, ascuțite și foarte rezistente luptă după luptă. 

Oțelul de Damasc a născut numeroase legende, cum ar fi capacitatea de a tăia țeava unei muschete sau de a reteza un mănunchi de fire de păr lăsate să cadă peste lamă.

 

Săbiile erau ușor de recunoscut după modelul cu „valuri” caracteristic de pe lame. Însă oțelul de Damasc nu ascundea doar o tehnologie remarcabilă. Ținea și de o estetică deosebită.

A Doua Cruciadă, miniatură din secolul XIV. Foto: Wikimedia

Aliajul a fost derivat din wootz, un tip de oțel originar din India, care era neobișnuit de bogat în carbon. Arabii au dus oțelul de wootz indian la Damasc, unde exista o prosperă industrie a armelor.

Din secolul al III-lea până în secolul al XVII-lea, indienii au transportat constant lingouri de oțel spre Orientul Mijlociu.

Formula oțelului de Damasc s-a pierdut 

Până în 1750, producția de săbii din Damasc a scăzut treptat și secretul procesului de obținere a oțelului s-a pierdut. Este o enigmă de ce nu au mai fost produse aceste săbii.

S-a sugerat că producția de oțel de Damasc a scăzut deoarece armele de foc au înlocuit săbiile, iar cererea de metal s-a diminuat tot mai mult.

O topitorie din Evul Mediu. Foto: Wikimedia

O altă posibilitate ar fi că formula oțelului de Damasc era cunoscută doar unui grup mic și, astfel, s-a pierdut cu timpul. Probabil că producătorii de săbii au vrut – și au și reușit – să-și ascundă tehnica de concurenți și de posteritate.

Este, de asemenea, posibil ca rutele comerciale care furnizau wootz din India să fi fost perturbate sau ca materia primă furnizată să nu mai fi avut aceleași caracteristici esențiale.

Încercări moderne de a recrea oțelul de Damasc 

O problemă majoră în efectuarea experimentelor științifice pe oțelul de Damasc este dificultatea obținerii de probe pentru studiu.

Un astfel de studiu ar însemna ca lamele să fie tăiate în secțiuni pentru examinare microscopică, cantitățile urmând a fi sacrificate (așadar, distruse) pentru analiza chimică.

Oțelul de wootz și oțelul de Damasc prezintă o serie de tipare specifice. Foto: Wikimedia

Când cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Dresda au folosit radiografii și microscopie electronică pentru a examina oțelul de Damasc, au descoperit prezența unor nanotuburi de carbon. Studiul a arătat că aceste nanostructuri sunt rezultatul procesului de forjare. 

Alți cercetători, metalurgiștii Jeffrey Wadsworth și Oleg Sherby, de la Universitatea Stanford, au crezut că au descifrat misterul oțelului de Damasc.

Potrivit lui Wadsworth, o cerință de bază este conținutul foarte mare de carbon. Wadsworth și Sherby a afirmat că oțelul de Damasc trebuia să conțină între 1% și 2% carbon.

Tiparele lamei unui cuțit modern din „oțel de Damasc”. Foto: Wikimedia

Un alt element-cheie în producția de lame de Damasc pare să fi fost forjarea și călirea la temperaturi relativ scăzute – aproximativ 920 de grade Celsius. După modelare, lamele erau reîncălzite la aproximativ aceeași temperatură, apoi răcite rapid, prin scufundarea în apă. 

„Oțelul de Damasc” modern este format din mai multe tipuri de plăci de oțel și fier sudate laolaltă. Tiparele de pe suprafață variază în funcție de felul în care este modelată lama. De obicei, o lamă de oțel de acest tipare cel puțin 300 de straturi.

Recrearea adevăratului oțel de Damasc este o disciplină a arheologiei experimentale. În încercarea de a descoperi procesul prin care a fost realizat, mulți cercetători au parcurs un drum lung, dar până în prezent nimeni nu a reușit cu adevărat să reproducă tehnica.

Obținerea oțelului de Damasc era, fără îndoială, un meșteșug ieșit din comun. Din păcate, ar putea fi una dintre tehnologiile pe care omenirea le-a pierdut pentru totdeauna.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Fenomenul din Cluj-Napoca ce pare rupt de realitate. ce este „Norul Ozn”
06/04/2024 00:09

Natura poate să fie surprinzătoare! In Cluj-Napoca a fost fotografiat un fenomen rar, si anume „norul OZN”. Fenomenul format pe cer a fost unul spectaculos, fiind rapid capturat in fotografii. Insă, de c ...

Adevărul despre „încălzirea globală”. Nu este decât o escrocherie de miliarde de dolari!
02/04/2024 00:14

Cercetările lui John Casey, fost consilier la Casa Albă pentru programe spaţiale, consultant in cadrul NASA Headquarters, inginer de rachete spaţiale şi unul dintre cei mai de succes experţi in ceea ce p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei