Pasajele-menghină: 5 cele mai înguste străzi din Europa

0000   0141700

Dimensiune font:

| 15-10-2020 13:06

 De la aleea pe care se ascundeau cândva îndrăgostiții din Brașov, la pasajul din Germania prin care cu greu se poate strecura un adult, iată care sunt cele mai înguste străzi din Europa.

Cândva, acestea era simple scurtături; astăzi, sunt obiective turistice menționate în ghiduri de călătorie editate în toată lumea.

1

Strada Sforii, România – 1.11 metri

Strada Sforii
Foto: Turist în Transilvania

Strada Sforii este situată în Brașov, între străzile Cerbului și Poarta Șchei. Prima atestare documentară a străzii datează din secolul XVII, când era folosită drept pasaj menit să faciliteze deplasarea pompierilor între Poarta Șchei și Piața Sfatului.

Aleea are 80 de metri lungime, iar lățimea variază între 1.11 și 1.35 de metri. Există și o legendă cu privire la această stradă.

Se spune că, în epoca medievală, strada Sforii era folosită ca ascunzătoare de cuplurile de îndrăgostiți care doreau să se sărute departe de privirile curioșilor, precum și de cei ai căror părinți nu erau de acord cu relațiile lor.

Potrivit legendei, cuplurile care se sărută pe această stradă vor rămâne împreună toată viața, relatează Adevărul.

2

Parliament Street, Anglia – 64 de centimetri

Parliament Street
Foto: Solo Sophie

Parliament Street se află în orașul englez Exeter și datează din secolul XIV. Până în secolul XVIII, oamenii din oraș obișnuiau să își golească oalele de noapte pe acest drum, potrivit Atlas Obscura.

După ce a purtat mai multe nume de-a lungul timpului, strada a fost botezată Parliament Street (Strada Parlamentului) în secolul XIX.

Atunci, consiliul local a decis să o numească astfel în semn de protest față de legea din 1832 care le dădea cetățenilor drepturi de vot extinse. Lățimea maximă a străzii este de 1.22 metri, iar secțiunea cea mai îngustă are 64 de centimetri lățime.

3

Strada cu semafor din Praga – 48 de centimetri

Strada cu semafor
Foto: VRA Trips

Situată în cel mai vechi cartier al Pragăi, Mala Strana, Strada Vinarna Certovka are aproximativ 10 metri lungime și o lățime de doar 48 de centimetri.

Fiind atât de îngustă, autoritățile au instalat la fiecare capăt câte un semafor, pentru a evita blocarea ei. Așadar, dacă vrei să străbați pasajul, trebuie să aștepți ca semaforul să afișeze culoarea verde.

4

Aleea fără nume din Ripatransone, Italia – 38 de centimetri

Ripatransone
Foto: Italian Notes

Ripatransone este un orășel situat la doar 12 kilometri de țărmul Mării Adriatice, în provincia italiană Ascoli Piceno. Cu o populație de doar 4.500 de locuitori, așezarea atrage anual zeci de mii de turiști.

Mulți dintre vizitatori ajung aici pentru a vedea cea mai îngustă stradă din Italia și una dintre cele mai înguste din Europa. Deși este un obiectiv relativ cunoscut, aleea nu are un nume formal.

La intrare, pasajul măsoară 43 de centimetri, iar pe secțiunea cea mai îngustă lățimea se reduce la 38 de centimetri.

5

Spreuerhofstrasse, Germania – 31 de centimetri

Spreuerhofstrasse
Foto: Unusual Places

În Germania, în Reutlingen, se află nu doar cea mai îngustă stradă din Europa, ci și cea mai îngustă stradă din întreaga lume, conform Cărții Recordurilor Guinness.

În partea cea mai „generoasă”, lățimea acestui pasaj măsoară 50 de centimetri, iar în cel mai îngust punct distanța dintre clădiri ajunge la 31 de centimetri.

Strada a fost construită în 1727, după ce o mare parte din oraș a fost distrusă, cu un an înainte, de un incendiu de mari proporții.

Deși aleea atrage o mulțime de turiști, în special din Asia și din America, vizitatorii nu sunt încurajați să o străbată, deoarece există riscul de a se bloca. Mai mult, orice persoană cu înălțimea de peste 1.8 metri trebuie să se aplece pentru a putea merge pe această stradă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

După carnea de laborator, cercetătorii au dezvoltat cafeaua celulară
27/10/2021 13:19

O echipă de oameni de ştiinţă din Finlanda a reuşit să dezvolte o nouă tehnică ce permite producţia cafelei, una dintre băuturile cele mai consumate la nivel mondial, intr-un mod mai durabil comparati ...

WhatsApp, schimbări ASCUNSE la care nu se aștepta NIMENI. Ce se va întâmpla pentru iPhone și Android
27/10/2021 11:48

WhatsApp face schimbări neasteptate pentru utilizatori. WhatsApp este una dintre cele mai cunoscute si folosite platforme de comunicare si pentru că de-a lungul timpului oamenii din intreaga lumea s-au con ...

Ce este grafenul, considerat „materialul miracol”, care alimentează teoriile conspirației promovate de anti-vacciniști
24/10/2021 17:43

Ultra-rezistent, ultra-stabil şi ultra-conductor, grafenul promite să revoluţioneze industria aerospaţială, energetică şi medicală. Dar din cauza noutăţii sale şi a posibilităţilor lui uriaşe, a ...

Facebook își va schimba numele
20/10/2021 13:45

Compania americană Facebook,.care guvernează mai multe platforme sociale şi produse hardware, ar putea primi un nume nou. Surse anonime din cadrul Facebook susţin că este o chestiune de zile pană cand ...

Apple a lansat cârpa oficială de șters gadgeturile
19/10/2021 08:58

Alături de laptopuri, căşti şi servicii noi, Apple a lansat, in cadrul celui mai recent eveniment, carpa oficială de şters gadgeturile companiei, transmite News.ro. Fără să fie prezentată cu surl ...

British Museum va expune faimosul Disc ceresc de la Nebra
18/10/2021 14:21

British Museum va expune faimosul Disc ceresc de la Nebra, despre care se crede că este cea mai veche reprezentare a cerului descoperită pană in prezent, informează DPA. Artefactul are o vechime de 3.600 d ...

Cum poţi încălzi apa dacă nu ai gaze şi nici curent. Metoda genială pe care trebuie să o ştie toate gospodinele
16/10/2021 21:08

Dacă se intamplă să rămai fără electricitate si, de altfel, fără gaz, asigură-te că faci baie fierbinte după ce ai folosit acest truc pentru a incălzi apa fără gaz sau electricitate. Este un truc ...

WhatsApp vine cu o nouă funcție de protejare a mesajelor. Opțiunea care poate fi activată de toți utilizatorii
15/10/2021 09:35

Conversatiile salvate in Google Drive sau iCloud vor fi criptate de WhatsApp, inainte să fie urcate in cloud, dacă utilizatorul activează această nouă opţiune. La doar o lună după ce a inceput să test ...

Facebook anunță noi modificări. Despre ce va fi vorba
14/10/2021 10:00

Facebook continuă planurile pe care le-a inceput in ceea ce priveste reducerea volumului de postări despre politică din cadrul reţelei sale sociale, extinzand un test inceput in prima parte a anului. Mai ex ...

România va fi lovită de un ciclon
12/10/2021 10:00

Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a informat recent că un ciclon mediteranean va lovi puternic Romania in următoarele zile. Astfel, acesta va aduce precipitaţii abundente, dar şi valori termice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei