POVEŞTILE FORMULEI 1: Retragerile lui Michael Schumacher din Marele Circ

default

Dimensiune font:

| 11-10-2012 14:31

Michael Schumacher se va retrage din nou din Formula 1 la sfârşitul acestui sezon, într-o manieră asemănătoare cu cea din 2006. Care sunt însă deosebirile?

Fanii Formulei 1 au avut un puternic sentiment de deja-vu în momentul în care Michael Schumacher a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că se va retrage din Formula 1 la sfârşitul acestui an. Gândurile acestora au zburat imediat spre Marele Premiu al Italiei din 2006, la finalul căruia acelaşi Michael Schumacher îşi anunţa ceea ce urma să devină o retragere temporară de trei sezoane din cea mai importantă competiţie din lumea sporturilor cu motor.

La o privire superficială, cele două declaraţii de retragere au în comun faptul că de fiecare dată germanul a plecat din postura de septuplu campion mondial. Evident, lucrurile stau în realitate cu totul altfel, iar în ambele situaţii se pune accent pe o singură întrebare: Schumacher s-a retras de bună-voie sau a fost silit de împrejurări să facă acest pas?

Vara anului 2006 a fost una dintre cele mai fierbinţi din istoria recentă a Formulei 1, datorită numeroaselor speculaţii şi permutări între echipele de top. La vremea respectivă se ştia deja cu certitudine că Fernando Alonso va concura pentru McLaren în sezonul 2007, astfel că Renault era nevoită să-i găsească urgent un înlocuitor. Principala ţintă era Kimi Raikkonen, cel care fusese aproape de titlul mondial în 2003 şi care era dorit în continuare şi de McLaren.

Finlandezul se afla însă şi pe lista Scuderiei Ferrari, în contextul în care contractele lui Schumacher şi Felipe Massa urmau să expire la finalul acelui an, iar germanul stabilise iniţial să-şi clarifice viitorul abia la finalul campaniei. În preajma Marelui Premiu al Statelor Unite de la începutul lunii iulie devenise din ce în ce mai clar că Raikkonen va semna cu Ferrari pentru 2007.

Legenda spune că Ferrari luase deja decizia să semneze cu Raikkonen indiferent dacă Schumacher îşi va continua sau nu cariera. Pentru o echipă care mizează întotdeauna pe un pilot numărul 1 şi un pilot numărul 2, o astfel de decizie ar putea părea hazardată, însă în spatele ei se ascundea multă logică: Ferrari era conştientă că Schumacher se va retrage mai devreme sau mai târziu şi avea nevoie imediat de un înlocuitor pe măsură. Dacă ar fi aşteptat încă un an (sub presupunerea că germanul ar fi rămas în F1 în 2007), Ferrari risca să ajungă în 2008 fără un pilot de calibru, întrucât Raikkonen ar fi fost sub un contract de lungă durată cu Renault sau McLaren, iar despre Alonso se presupunea că va rămâne la McLaren cel puţin până în 2009 inclusiv.

Prin urmare, decizia celor de la Ferrari de a-l angaja pe Raikkonen l-a pus în mare dificultate pe Schumacher, care nu trebuia să decidă doar asupra viitorului său, ci şi dacă acceptă provocarea de a avea un coechipier mai puternic decât Rubens Barrichello şi Felipe Massa.

VIITORUL LUI MASSA, PUNCTUL DECISIV ÎN RETRAGEREA LUI SCHUMACHER?

În acest context, Schumacher era conştient că, dacă decide să continue în Formula 1, Massa risca să nu mai aibă echipă în 2007. Însă acelaşi lucru era posibil şi dacă Schumacher lua decizia finală doar după finalul sezonului, întrucât până atunci restul echipelor de top şi-ar fi stabilit deja piloţii pentru anul următor. Prin urmare, Schumacher a fost nevoit să ia o decizie finală mai devreme, indiferent care ar fi fost aceasta, pentru a nu ruina viitorul brazilianului, sprijinit puternic din spate de şeful Jean Todt.

"Nu are niciun rost să stau aici şi poate să răpesc viitorul unui tânăr pilot talentat precum Felipe. La Indianapolis a fost clar că viitorul lui Massa trebuie decis şi nu am văzut niciun motiv pentru care să rămân acolo şi să-i răpesc oportunitatea. Cred că este un pilot foarte talentat" - Michael Schumacher despre unul dintre motivele retragerii din F1 în 2006.

O altă legendă spune însă că adevăratul motiv pentru care Schumacher s-a retras din Formula 1 a fost venirea lui Raikkonen în cadrul echipei. Nu puţini sunt cei care cred că germanul s-a temut să aibă un coechipier puternic, care îşi demonstrase abilităţile în special în calificări şi care constituia practic viitorul echipei în contextul vârstei lui Schumacher.

Dar oare se putea teme un septuplu campion mondial de coechipierul său, indiferent care ar fi fost numele acestuia? Cel mai probabil, Schumacher a considerat că nu mai avea nimic de demonstrat şi că ar fi trebuit să depună eforturi mult mai mari pentru a fi mai bun decât finlandezul, lucru nu tocmai agreabil pentru un pilot care, în sezonul 2007, urma să aibă 38 de ani.

"Ai nevoie de toată energia, motivaţia şi puterea şi faptul că îmbătrâneşti nu îţi face viaţa mai uşoară. Şi să continui aşa un an întreg... Pur şi simplu nu am văzut să am această abilitate. Bănuiesc că nu m-am temut de nimeni şi m-am gândit că ar fi mai frumos (n.r - să mă retrag) în acest punct (n.r - al carierei)" - Michael Schumacher despre perspectiva unui parteneriat cu Raikkonen.

Nu puţini sunt cei care la vremea respectivă au afirmat că Ferrari l-a forţat practic pe Schumacher să se retragă prin recrutarea lui Raikkonen. Jean Todt era conştient că aducerea lui Raikkonen în cadrul echipei şi sprijinul direct acordat lui Massa îl vor pune pe Schumacher în faţa unei decizii dificile, element evidenţiat şi de faptul că Micul Napoleon a evitat în permanenţă să spună adevărul despre un parteneriat Schumacher - Raikkonen.

De altfel, întrebat dacă o astfel de colaborare ar fi funcţionat, francezul a replicat: "Nu se va întâmpla, iar asta este un lucru pozitiv pentru voi (n.r - pentru presă). Voi vă faceţi treaba, eu îmi fac treaba. Eu mi-am făcut treaba, îi vom avea pe Kimi şi Felipe. Unii oameni vor specula că Michael s-a retras pentru că nu a vrut să concureze cu Kimi. Oamenii aceştia sunt pur şi simplu proşti".

ANUNŢUL RETRAGERII LUI SCHUMACHER LA MONZA:

 

CE S-A SCHIMBAT ŞI CE A RĂMAS LA FEL ÎN 2012?

În locul lui Kimi Raikkonen îl avem pe Lewis Hamilton. Iar în locul lui Felipe Massa îl avem pe Nico Rosberg. În rest, aparent, toată povestea retragerii din sezonul 2012 copiază povestea din urmă cu şase ani. Sau nu?

Realitatea este că datele problemei sunt complet diferite. Chiar dacă Renault devenise echipa de top a momentului la jumătatea anilor 2000, Schumacher era în continuare unul dintre cei mai buni piloţi din Formula 1. Nu acelaşi lucru se poate spune şi în 2012. După trei ani de absenţă, germanul a revenit într-o lume complet diferită în 2010, la o echipă sprijinită de constructorul Mercedes care prelua moştenirea lăsată în urmă de Brawn GP şi care, aşa cum urma să aflăm cu toţii, nu a reuşit nici măcar în trei ani să construiască un monopost cu adevărat competitiv.

Michael Schumacher din 2006 era capabil de victorii, însă nu vom şti niciodată dacă Schumacher din 2010-2012 se putea ridica la acelaşi nivel, tocmai pentru că nu a avut niciodată un monopost suficient de rapid şi, mai ales, de fiabil, pentru a demonstra de ce este capabil. Numeroasele abandonuri, dar şi unele accidente au generat mai degrabă frustrare decât determinare, astfel că starea sa de spirit era diferită comparativ cu 2006. Acesta este contextul în care Schumacher a amânat permanent o decizie finală cu privire la viitorul sau în Formula 1. În vară s-a spus că un anunţ oficial va fi făcut în "şase săptămâni", pentru ca apoi decizia să fie amânată pentru octombrie.

Mercedes avea însă alte planuri şi, mai ales, avea nevoie de un pilot de top capabil să conducă echipa în special în perspectiva sezonului 2014, atunci când vor fi introduse noile motoare V6 de 1.6 litri. Lewis Hamilton a devenit rapid tinţa ideală dintr-o serie largă de motive: este un pilot talentat, agresiv, care luptă cu scopul de a câştiga, suficient de tânăr pentru a avea încă un deceniu în Formula 1 şi, mai ales, liber de contract pentru anul viitor.

Echipa l-a informat pe Schumacher că negociază cu Hamilton, astfel că germanul a fost presat să decidă mai devreme ce va face în viitor. Totuşi, la fel ca în 2006, nu a fost capabil să decidă ce va face anul viitor înainte ca Mercedes să finalizeze negocierile cu Hamilton, astfel că, după ce echipa a confirmat recrutarea britanicului, Schumacher a fost pus în faţa unei situaţii inedite: fie se retrage, fie semnează cu o altă echipă.

Singura alternativă reală era însă Sauber, o echipă independentă promiţătoare, dar cu un stil de lucru complet diferit de cel cu care se obişnuise la Ferrari şi Mercedes. Tocmai de aceea, nu este de mirare că Schumacher a aşteptat doar şase zile pentru a anunţa o nouă retragere din Formula 1, cu un discurs evident uşor diferit:

"Am decis să mă retrag din Formula 1 la sfârşitul sezonului, chiar dacă încă sunt capabil să concurez cu cei mai buni piloţi din lume. Acest lucru mă face mândru şi acesta este motivul pentru care nu regret că am revenit. Pot fi mulţumit de performanţele mele, mai ales că am reuşit constant să-mi îmbunătăţesc rezultatele pe parcursul ultimilor trei ani. dar la un moment dat vine timpul să-ţi iei la revedere" - Michael Schumacher la cea de-a doua retragere din Formula 1. 

ANUNŢUL RETRAGERII LUI SCHUMACHER LA SUZUKA

 

Retragerea lui Michael Schumacher de la sfârşitul sezonului 2012 are numeroase aspecte comune cu cea din 2006, însă probabil că cel mai important dintre acestea este că Formula 1 va fi mai săracă fără cel care a devenit cel mai titrat pilot din istoria competiţiei. Fie că ai fost sau nu fanul lui, trebuie să-i dai Cezarului ce-i al Cezarului.

 

Sursa:automarket.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei