Privind în trecut pentru a descifra secretele Universului: proiectul SKA

default

Dimensiune font:

| 08-10-2012 09:02

Există extratereştri? Ce s-a întâmplat imediat după Big Bang? Cum se formează stelele şi găurile negre? Aceste întrebări exprimă doar câteva dintre misterele care ar putea fi rezolvate de „cel mai mare proiect ştiinţific din istoria omenirii”: radiotelescopul Square Kilometre Array (SKA).

Ce este SKA?

SKA este considerat echivalentul astronomic al acceleratorului de particule de la CERN - un proiect gigant care va încerca să răspundă la numeroase întrebări pe tema originii universului, a forţelor existente în univers şi chiar la întrebarea «există viaţă inteligentă pe alte planete?». Creat în urma colaborării a 67 de organizaţii din 20 de ţări, SKA urmează să scoată la iveală elemente neexplorate ale Universului, oferind răspunsuri la întrebări fundamentale din fizică, astrofizică, astrobiologie şi cosmologie.

Radiotelescoapele explorează universul prin detectarea radiaţiei electromagnetice emise de obiectele din spaţiu. Această metodă oferă o altă perspectivă asupra universului faţă de telescoapele optice, permiţând astronomilor să studieze porţiuni ale spaţiului care nu pot fi observate cu ajutorul telescoapelor optice (un exemplu fiind porţiunile acoperite cu praf cosmic).

SKA va fi format din 3.000 de antene parabolice, fiecare măsurând 15 metri în diametru, şi din alte câteva milioane de receptori complementari, toate instrumentele urmând să colecteze undele radio emise de stele, galaxii şi quasari.

Antenele vor fi răspândite pe o arie extinsă, distanţa maximă între antene fiind de 3.000 de kilometri. Distanţele mari dintre antene permit crearea unui receptor virtual cu o suprafaţă totală de un kilometru pătrat (de unde şi numele proiectului - Square Kilometer Array). Antenele şi receptorii vor fi amplasaţi  într-un aranjament spiralat, scopul acestuia fiind formarea a cinci braţe ce se extind în jurul unui nucleu.

Aproximativ 50% dintre antene şi receptori vor fi amplasaţi în nucleu, ce se va întinde pe 5 kilometri, 25% pe o distanţă de 200 de kilometri în jurul nucleului, iar restul întinzându-se până la 3.000 de kilometri distanţă de nucleu.

Pentru a ilustra nivelul de detaliu cu care radiotelescopul SKA va cerceta cerul, oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect au explicat că SKA ar putea detecta dacă pe o planetă aflată la distanţa de 50 de ani-lumină este pus în funcţiune un radar precum cele folosite pe aeroporturile contemporane.

Acest radiotelescop revoluţionar va fi de 50 de ori mai sensibil şi de 10.000 de ori mai rapid decât orice telescop existent astăzi, urmând să genereze într-o zi câţiva exabiţi, adică de 10 ori mai multe date decât toate datele transmise pe Internet într-o singură zi. Spre comparaţie, cel mai mare proiect ştiinţific din istoria omenirii, acceleratorul de particule Large Hadron Collider, produce de 100 de ori mai puţine date.

Costul estimat al proiectului este unul colosal: 1,5 - 2 miliarde de euro. Beneficiile aduse de SKA sunt pe măsură: „Acest proiect va avea un impact semnificativ asupra modului în care percepem locul nostru în univers şi va aduce informaţii noi despre trecutul şi viitorul universului. Ştim sigur că vom descoperi lucruri noi”, explică Michiel van Haarlem, director general interimar al proiectului SKA.

Un proiect gigantic, ce se va desfăşura pe termen lung

Pentru a ilustra dimensiunea proiectului, oficialii SKA au dat exemplul cantităţii de fibră optică necesare pentru acest radiotelescop gigantic: suficient de multă pentru a înconjura Terra de două ori.

Tocmai pentru că amploarea proiectului este una fără precedent, construcţia radiotelescopului urmează să se desfăşoare în etape, urmând ca SKA să fie finalizat abia în 2024.

Prima etapă, în care a fost conceput designul sistemului şi au fost estimate costurile acestuia, a avut loc între 2008 şi 2012. Următorul pas, ce urmează să fie finalizat în scurt timp, este deciderea locului în care va fi construit radiotelescopul.

Giganticul proiect necesită o suprafaţă mare în care interferenţa aparatelor electronice, a telefoanelor mobile şi chiar intervenţia oamenilor să fie reduse la minim. Au fost depuse două candidaturi: cea a Africii de Sud (susţinută şi de Botswana, Ghana, Kenya, Madagascar, Mauritius, Mozambic, Namibia şi Zambia) şi cea a consorţiului format din Australia şi Noua Zeelandă. Atât Africa de Sud cât şi Australia deţin zone lipsite de populaţie şi de alţi factori care pot afecta funcţionarea telescopului, iar lupta pentru obţinerea proiectului este un aprigă. Motivul? Ţara câştigătoare va beneficia de zeci de milioane de dolari sub formă de investiţii conexe ce vor susţine economia prin crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea industriilor high-tech. De asemenea, este aproape sigur că până în 2050, anul în care se estimează închiderea proiectului, acesta va fi punctul de pornire în obţinerea a numeroase premii Nobel, aducând prestigiu şi oameni de ştiinţă valoroşi în ţara-gazdă.

Decizia trebuia să fie luată pe 3 aprilie 2012, însă competiţia foarte strânsă între cele două “tabere” a dus la amânarea luării unei decizii.

Următoarea etapă după alegerea amplasamentului şantierului cuprinde dezvoltarea în detaliu a planului acestuia şi stabilirea ultimelor amănunte ale construcţiei. După ce acest pas va fi finalizat, în 2016 va începe construcţia propriu-zisă a SKA, care va dura până în 2024. Primele experimente vor putea fi efectuate din 2019, urmând ca radiotelescopul să poată fi utilizat la capacitate maximă în 2024.

Pentru a procesa datele pe care telescopul SKA le va produce constant va fi nevoie de un supercomputer greu de imaginat astăzi. Oamenii de ştiinţă afirmă că supercomputerul SKA va efectua în fiecare secundă 1018 operaţiuni, adică echivalentul numărului de stele cuprins în 3 milioane de galaxii de dimensiunea Căii Lactee. Capacitatea de procesare a acestui supercomputer va fi cea a 100.000.000 de PC-uri obişnuite.

Care sunt obiectivele SKA?

Proiectul SKA va investiga cele mai adânci mistere ale astronomiei privind în trecut, în aşa-numita Epocă Întunecată a Universului (Dark Ages), înainte de formarea primelor stele. Această etapă din istoria universului cuprinde perioada ce a început la aproximativ 400.000 de ani după Big Bang şi care s-a încheiat la aproximativ 800 de milioane de ani de la evenimentul care a dat naştere universului.

În perioada respectivă, universul s-a răcit suficient cât să permită formarea hidrogenului molecular, care s-a răspândit în univers. Pe parcursul a milioane de ani, gravitaţia a acţionat asupra moleculelor de hidrogen, profitând de distribuţia uşor inegală a acestui gaz pentru a-l condensa în stele, apoi stelele în galaxii şi galaxiile în clustere (grupuri locale de galaxii) şi super-clustere.

Cu timpul, radiaţiile emise de stelele nou-create au ionizat hidrogenul liber, proces ce a dus la reionizarea întregului univers la aproximativ un miliard de ani după Big Bang. Pentru că hidrogenul neutru emite radiaţii pe o lungime de undă de 21 de centimetri, iar hidrogenul ionizat nu face acest lucru, SKA va putea studia în detaliu istoria universului prin detectarea acestei radiaţii şi a zonelor în care ea este absentă.

Prin elaborarea unei „hărţi” ce cuprinde distribuţia cosmică a hidrogenului, astronomii vor putea studia modul în care se formează şi evoluează galaxiile şi vor putea înţelege ce este cu adevărat „energia neagră”, forţa misterioasă ce conduce la extinderea universului cu o viteză tot mai mare. De asemenea, SKA va permite studierea gravitaţiei şi va testa în condiţii noi teoria relativităţii, căutând „undele gravitaţionale”. Aceste unde, a căror existenţă este enunţată de teoria lui Einstein, nu au fost niciodată detectate în mod direct.

Precizia radiotelescopului SKA va permite cea mai amănunţită căutare a vieţii extraterestre prin capacitatea de a detecta semnale extrem de slabe emise de alte civilizaţii. Astronomii doresc să folosească SKA pentru a calcula cu acurateţe poziţia celor mai apropiate 100 de milioane de galaxii. De asemenea, oamenii de ştiinţă vor căuta în spaţiu moleculele complexe ce au dus la apariţia vieţii pe Terra.

Dincolo de aceste proiecte, instrumentele incluse în cel mai puternic telescop din lume pot fi folosite în cercetări diverse, astfel că oamenii de ştiinţă sunt convinşi că vor avea loc descoperiri neaşteptate.

Eforturile necesare pentru concretizarea proiectului SKA sunt comparabile cu cele ce au dus la realizarea marilor minuni ale omenirii, însă rezultatele sale vor fi fără precedent: o mai bună înţelegere a forţelor Universului şi, poate, descoperirea unor civilizaţii extraterestre.

Sursa:descopera.ro

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei