Programare Neuro-Lingvistica

default

Dimensiune font:

| 25-10-2012 19:14

Numele de “programare neurolingvistica” (abreviat NLP, dupa denumirea englezeasca – Neuro Linguistic Programming) vine de la triumviratul stiintelor primare care constituie pilonii de sprijin ai acesteia: programarea computerelor, neurologia si lingvistica.
NLP-ul e o teorie a limbajului, a comunicarii si a gandurilor asociata cu o metoda terapeutica, care sustine ca ca oamenii isi pot imbunatati modalitatea de interactiune cu lumea prin respectarea unor anumite principii si practicarea unor anumite tehnici. Aceste lucruri ar permite utlizatorului sa aiba acces la o reprezentare mai buna a lumii, sa invete si sa comunice mai bine, si in final, sa aiba o viata mai buna si mai fericita.
Aceasta denumire a fost introdusa de catre Richard Bandler si Grinder in 1970, pentru a reprezenta prin ea o legatura teoretica intre procesele neurologice (neuro), limbaj (lingvistica) si tiparele comportamentale care au fost invatate prin intermediul experientei (programare).

In esenta ei, NLP desemneaza o atitudine de curiozitate, pasiune si dedicare in studiul comportamentului uman si al modalitatilor de imbunatatire al lui.

NLP este o stiinta a comportamentului uman cu urmatoarele aspecte:
1. ca epistemologie ea detine un sistem de cunostinte si valori
2. ca metodologie ofera procese si proceduri pentru aplicarea cunostintelor si a valorilor
3. ca tehnologie ofera tehnici (tools) de aplicare a cunostintelor si a valorilor.

Eforturile lui Bandler si Grinder au fost indreptate spre gasirea raspunsurilor la intrebarea cum anume functioneaza oamenii si mai putin la cea privitoare la cauza comportamentului uman. De aceea orientarea acestei metode este pe solutie si pe proces. NLP-ul a fost promovat drept o forma rapida de terapie psihologica, care se adresa unei serii intregi de probleme pe care psihologii le intalnesc in mod obisnuit, cum ar fi fobiile, depresiile, dereglari comportamentale, boli psihosomatice, etc. De asemenea punea accentul pe depasirea limitelor proprii prin auto-determinare. Mai tarziu, a fost promovata drept o “stiinta a excelentei”, datorita observarii si incercarilor de reproducere a felului in care oamenii de succes din diferite domenii, obtin rezultate stralucite. Ideea era ca aceste abilitati pot fi detinute de catre oricine pentru a isi imbunatati eficienta, atat la nivel personal cat si profesional.

 

Postulate de baza

1. Harta nu este tot una cu teritoriul.
Simturile noastre preiau datele din jurul nostru, din mediul nostru, si aceste date primare, “neprelucrate”, nu detin absolut nici un inteles pentru noi; ele capata acel inteles pe care noi alegem sa-l dam lor. Faptele si informatiile exista in mintea noastra, in harta noastra si in capacitatea noastra de a intelege, si nu in lumea reala.
2. Viata si mintea sunt procese sistemice.
3. Mintea si trupul fac parte din acelasi sistem cibernetic.
Postulate explicite (secundare)
4. Orice comportament serveste o intentie pozitiva. Toti facem ceea ce credem noi ca este bine, sau, dupa caz, putem in aplicare singura alternativa pe care o avem, date fiind circumstantele existente sau cele pe care le putem vedea.
5. Orice comportament poate fi folositor intr-un anumit context. Nici un comportament nu este gresit in sine, ci nu este probabil cel mai potrivit in contextul in care a fost aplicat.
6. Toate resursele de care avem nevoie sunt intrinseci, inalienabile fiziologiei noastre.
7. Interactiunea umana este sistematica prin natura sa.
8. Scopul comunicarii mele cu un altul este reflectat in raspunsul pe care aceasta comunicare il denota. Drumul spre iad este pavat cu intentii bune. Nu conteaza ceea ce crezi tu ca inseamna; conteaza ceea ce rezulta din cuvintele tale, din tonul vocii si din actiunile tale.
9. Nu exista esec, exista doar feedback. Toate rezultatele reprezinta informatii folositoare si, daca sunt folosite cu iscusinta, ele ne pot netezi drumul spre succes.
10. Daca este posibil pentru cineva, atunci este posibil si pentru mine.
11. Deoarece experienta mea este luata in considerare prin propriul meu sistem cibernetic trup-minte, eu imi creez propria experienta si sunt responsabil pentru ceea ce mi se intampla.
12. Persoana care este cea mai flexibila in actiuni si in capacitatea ei de a alege va fi cea care conduce sistemul. Pentru a avea diferite rezultate, trebuie sa faci lucruri diferite. Daca faci ceea ce ai facut dintotdeauna, vei obtine aceleasi rezultate pe care le-ai avut dintotdeauna.
13. Nu exista subiecti opozanti (copii), ci doar comunicatori inflexibili (parintii).Ceva trebuie sa functioneze, iar daca vei cauta raspunsul, il vei gasi cu siguranta. Cineva, undeva, va reusi pana la urma. Afla cine este acela care a reusit si apoi afla ceea ce a facut pentru a-l modela.
14. Rezistenta (opozabilitatea) intr-un client (sau copil) este un semn al lipsei de raport. Incercam sa facem tot ce e posibil si imposibil pentru a fi pe placul celor dragi si celor pe care dorim sa-i impresionam. Cand ai raport, ai o influenta deosebita. Apoi poti afla ceea ce “misca” si ce motiveaza pe o anumita persoana. Daca intampini rezistenta, cladeste un raport!
15. Daca cel putin un om a reusit in ceva, inseamna ca este omeneste posibil. Si daca este omeneste posibil, atunci orice om poate sa invete sa faca acest lucru. Toate geniile, excelenta si reusitele extraordinare au structura si strategie, si datorita acestui lucru, ele se pot invata.

Din cauza lipsei de dovezi empirice care sa ii argumenteze afirmatiile, ce erau uneori cam extravagante, NLP-ul nu a beneficiat de sprijinul comunitatii stiintifice. Impactul sau asupra curentelor principale academice psihologice era aproape zero si destul de limitat asupra curentului principal de psihoterapie si consiliere.

Origini

NLP-ul a aparut atunci cand Richard Bandler (in imagine), student la Universitatea din California, Santa Cruz, transcria inregistrarile sedintelor de terapie gestalt ale lui Fritz Perl, in cadrul unui proiect pentru psihiatrul Robert Spitzer. Bandler a crezut ca recunoaste cuvinte si structuri lingvistice specifice care faciliteaza acceptarea sugestiilor pozitive ale lui Perl. Bandler a discutat aceasta idee cu unul din lectorii universitatii, John Grinder, un lingvist, si impreuna au produs ceea ce ei au numit “Meta Model”, o reprezentare a cuvintelor cu putere de influentare si a modului in care actioneaza. In acest scop s-au folosit si de inregistrarile sedintelor terapeutului de famile, Virginia Satir.

Meta Modelul este un model ce prezinta anumite distinctii lingvistice care identifica tiparele de limbaj ce ascund semnificatia in procesul comunicarii prin intermediul distorsiunilor, al stergerilor si al generalizarilor. Include si metodele de contracarare sau intrebarile specifice prin care limbajul “prost formulat” este re-conectat la experienta senzoriala si la structura de profunzime. Aceste metode de contracarare specifice meta-modelului fac persoana sa iasa din starea de transa.
Au publicat o trecere in revista a muncii lor in cartea “The Structure of Magic” din 1975. Esenta cartii era ca e posibila analiza si codificarea metodelor terapeutice ale lui Pearls si Satir. Terapia exceptionala, chiar si atunci cand pare “magica”, are o structura clara, care poate fi invatata de oricine. O parte din carte se baza pe studiile anterioare ale lui Grinder asupra transformarii gramaticale, adica sintaxa generativa Chomskyan. Unii considera ca importarea transformarii gramaticale in psihoterapie reprezinta contributia principala a celor doi in domeniul psihoterapiei. Bandler si Grinder s-au mai folosit si de ideile lui Gregory Bateson, care a fost influentat de Alfred Korzybski, in special de ideile legate de modelarea umana si de “harta nu reprezinta teritoriu”.
Impresionat de munca lui Fritz si a Virginiei Satir , antropologul britanic Gregory Bateson a fost de acord sa scrie prefata cartii, de asemenea i-a introdus pe cei doi lui Milton Erickson care va deveni cel de al treilea subiect- model al NLP-ului. Erickson era un psihiatru american si membru fondator al Societatii Americane pentru Hipnoza Clinica, si era cunoscut pentru terapiile sale neconventionale, si pentru abilitatea sa de a “utiliza” oricare din lucrurile ce tineau de pacienti, pentru a-i ajuta sa se schimbe, incluzand credintele lor, cuvintele favorite, fondul cultural, istoria personala, sau chiar si tendintele neurotice.
La acea vreme miscarea potentialului uman din California se transforma intr-o industrie. Pe langa metoda terapeutica, NLP-ul mai era promovat si ca un studiu asupra comunicarii si in 1970 Grinder si Bandler, il promovau si ca “unealta” in domeniul afacerilor. Ei sustineau ca “daca orice fiinta umana, poate face absolut orice, atunci si tu poti face la fel”. Dupa ce 150 de studenti au achitat o taxa de 1000 de dolari/persoana, pentru a participa la un seminar, pe durata a 10 zile, in Santa Cruz, Bandler si Grinder au renuntat la pretentiile academice si au inceput sa produca carti populare din transcrierile seminarelor, una dintre carti este “Frogs into Princess”, care s-a vandut in peste 270.000 de copii. Conform documentelor fiscale a celor doi, afacerea NLP-ului le-a adus in anul 1980, un profit de peste 800.000 de dolari.
In anii 1980, NLP-ul era vazut ca un avans important in psihoterapie si consiliere. Pe la mijlocul anilor 1980, articolele din “The Journal of Counseling Psychology” si cele a Consiliului National de Cercetare, contineau foarte putine dovezi empirice care sa confirme validitatea stiintifica a sistemelor reprezentationale preferate si a NLP-ului. De atunci, NLP-ul e privit de cei care lucreaza in domeniul academic, medical si psihiatric cu suspiciune sau ostilitate. Imediat dupa publicarea din 1980 a cartii “Neuro-Linguistic Programming:Volume I”, Grinder si Bandler au fost scosi din joc. In timp ce se derulau mai multe procese pentru proprietatea intelectuala, marca inregistrata NLP a fost adoptata de alte organizatii. La ceva timp dupa asta, Grinder a colaborat cu diverse persoane pentru a produce o alta forma de NLP numita Noul Cod al NLP-ului.
In anii 1990 dupa multi ani de controverse legale, Bandler a intentat un proces impotriva lui Grinder si a altora, dorind sa detina dreptul de proprietate exclusiva asupra NLP-ului si dreptului de marca inregistrata. In acelasi timp, Tony Clarkson a reusit sa obtina revocarea dreptului de marca inregistrata a NLP-ului in Anglia, deoarece zice el, termenul era mai mult un termen general, decat proprietate intelectuala. Desi comunitatea NLP-ului s-a fragmentat, majoritatea materialelor informationale respecta ideile co-fondatorilor sai, Bandler si Grinder.
In 2001, procesele s-au incheiat cu recunoasterea lui Bandler si a lui Grinder, drept co-fondatori ai NLP-ului. Pe masura ce NLP-ul a evoluat, aplicatiile sale s-au extins dincolo de practica terapeutica, noi aplicatii au fost dezvoltate si structura si proiectul cursului au fost schimbate. Lungimea cursului si continutul variaza de la institut la institut. Incepand cu anii 1990, NLP-ul incepe sa fie recunoscut in mod oficial de catre guverne, si se incearca o acreditarea a lui.
Dar NLP-ul ramane un domeniu deschis de pregatire, care nu are o “programa de studiu” oficiala. Avand autori diferiti, cei are predau si practica aceast idei, au metode, concepte si termeni proprii, uneori referindu-se la ele ca fiind NLP, dar standardele de pregatire si de calitate difera mult. Multiplicarea si lipsa de control a dus la o diferentiere dificila intre nivelul comparativ de competenta, abilitate si atitudine din diferitele abordari a NLP-ului. Conform lui Peter Schultz, durata unui curs in Europa, variaza de la 2-3 zile pentru un amator, pana la 9-10 luni pentru cel care vrea sa obtina un nivel profesional de competenta.
In Europa, NLP-ul e promovat la un loc cu alte terapii-standard europene. In 2001, o alta aplicatie a NLP-ului, Psihoterapia Neuro-Lingvistica, a fost recunoscuta drept o forma experimentala constructiva de psihoterapie.
In prezent, NLP-ul e o industrie infloritoare si multe aplicatii sunt accesibile prin intermediul seminarelor, cursurilor practice, cartilor si programelor audio sub forma de exercitii si principii care au ca scop influentarea comportamentului si a schimbarilor emotionale a subiectului si a celor din jurul sau. Exista multe variatii de proceduri si aplicatii in randurile celor care practica NLP-ul, si totodata unele dezacorduri in privinta tiparelor care reprezinta sau nu, NLP-ul.

 

Latura comerciala

O alta latura care degradeaza imaginea publica a NLP-ului este cea comerciala. Se pare ca lucrurile au avut de la bun inceput un caracter profund comercial. Practicat si dezvoltat mai putin in invatamant si cercetare, NLP-ul este raspindit prin intemediul unor sedinte de training contra cost, sustinute de practicanti atestati de Richard Bandler. Elevii acestora obtin la rindul lor diplome, semnate tot de Richard Bandler, precum si dreptul de a preda si practica NLP, putind oferi elevilor lor diplome care vor fi semnate tot de Richard Bandler. Din acest motiv, parintele NLP-ului este criticat sever. A studia NLP este omeneste posibil, si practic oricine, indiferent de pregatirea prealabila sau de alti factori, poate obtine o diploma de practicant, cu conditia sa plateasca. Iar cheltuielile pe care astfel de traininguri le presupun nu sunt intotdeauna mici. in ultimii ani, preocuparea intensa fata de obtinerea de drepturi de autor si patentarea aproape fiecarui cuvint pe care l-a rostit sau gest pe care l-a schitat de-a lungul carierei, poate da impresia ca Bandler e mai degraba interesat sa-si protejeze interesele economice. Tot el ii avertizeaza pe cei ce doresc sa studieze de faptul ca orice produs autentic poate fi recunoscut daca este atestat de The society of Neuro-Linguistic ProgrammingTM. Societate respectiva are ca prim obiect al activitatii sale comecializarea unei varietati de produse, sau de pachete de produse, printre care si sesiuni de training sau suporturi media de invatare.

 

In opinia noastra, problema prezinta doua dimensiuni: una negativa, alta pozitiva. Cea negativa este ca sistemul este, intr-adevar, viciat. Lipsa de rigoare stiintifica, eclectismul, baza factuala subreda, gradul maxim de generalitate al ideilor, limbajul de teleshopping cu iz de reclama la produse miraculoase de slabit folosit de unii autori sunt cateva din elementele care fac din NLP un lucru usor dubios. Argumentele scepticilor sunt de cele mai multe ori juste si suficient de solide in aceasta privinta.
Pe de alta parte insa, natura pozitiva si practica, aspiratia spre statutul de stiinta de sine statatoare, caracterul utilitar si combinatia de idealism si realism a NLP-ului vor spori in continuare avintul acestui curent. Intr-o buna zi, el va penetra mediul universitar si academic, atragand de partea sa noi oameni si noi idei. Caracterul sau open-source ii va asigura o vindecare treptata, si, chiar daca procesul va dura mai mult timp, ideile deplasate, impreciziile terminologice sau gradul naiv de generalitate isi vor gasi remediul. NLP are asadar toate sansele sa devina stiinta noului mileniu si sa ajute la propasirea umanitatii intru “mai bine”.

Sursa: http://www.descopera.org/
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei