Războiul ouălor din California. Goana după aur cu burta plină

0000   0141700

Dimensiune font:

| 08-08-2019 10:55

 Pe măsură ce pofta pentru aur aduna tot mai mulți oameni în California, a început o bătălie pentru o substanță de culoare asemănătoare: gălbenușurile ouălor păsărilor Uria.

Goana după aur din secolul XIX a avut drept consecință goana după un alt lucru, care, deși nu era prețios, a devenit atât de rar și de scump, încât oamenii se ucideau la propriu pentru el. Acest lucru erau ouăle.

Goana după aur a declanșat una dintre cele mai mari migrații în masă din istoria Americii. În jur de 300.000 de căutători de comori din întreaga lume s-au au luat drumul Californiei, un teritoriu pe atunci slab populat, care aparținuse Mexicului.

Un grup de căutători de ouă spală prada adunată într-o săptămână întreagă. Foto: Arthur Bolton / California Academy of Sciences

Vapoarele făceau coadă în golful San Francisco și această mică așezare de la țărmul oceanului, care avea la începuturi în jur de 200 de locuitori, a „explodat” în scurt timp, devenind un oraș prosper de 36.000 de locuitori.

Creșterea rapidă a populației din San Francisco a dus la crize alimentare și, după ce toată găinile și ouăle din zona Golfului au fost devorate, oamenii au început să caute alte surse pentru a-și asigura doza zilnică de proteine. 

La numai 45 de kilometri depărtare de coasta orașului se află un grup de insule numite Farallon, care adăpostesc cea mai mare colonie de păsări marine din SUA, pe lângă Alaska și Hawaii. Negustorii ruși au fost primii care au exploatat această resursă naturală.

Au vânat pentru grăsime foci-elefant, și foci cu blană, lei de mare californieni și lei de mare Steller pentru piele. Apoi, au început să caute ouă, iar acestea se găseau din abundență.

Doi căutători de ouă escaladează stâncile și adună bunurile prețioase de pe Insula Farallon de Sud. Foto: Wikimedia

Conform Wikipedia, păsările Uria – zburătoare marine ceva mai mari decât găinile – depun niște ouă alungite, albe, cu pete negre, care sunt mult mai mari decât ouăle de găină și au coaja tare, ceea ce facilita transportarea lor cu pagube minime.

Potrivit unei anecdote, Robinson, un doctor întreprinzător, și cumnatul lui au făcut rost de o barcă și au navigat până în Insulele Farallon, unde și-au încărcat vasele cu ouă de Uria. 

Deși au pierdut cea mai mare parte a încărcăturii din cauza oceanului agitat, doctorul tot a reușit să facă un profit de 3.000 de dolari, vânzând ouăle cu prețul de un dolar bucata, adică aproximativ 30 de dolari în ziua de azi – un preț ridicol de mare.

Ouăle de Uria aveau un aspect foarte puțin apetisant. Albușul ouălor este limpede și gelatinos, chiar și atunci când acestea sunt prăjite, iar gălbenușul are o culoare portocaliu-aprins.

Ouă ale păsării Uria comune. Foto: Wikimedia

Și mai rău era gustul de pește pe care îl lăsau după ce erau mâncate. Însă aceste ouă erau singura sursă de proteine pentru căutătorii de aur și aceștia au înfulecat rapid ouăle servite prin hanuri și birturi.

Aproape imediat, a început goana după ouă, iar Insulele Farallon s-au umplut de căutători de ouă. Riscându-și viața, acești oameni descurcăreți s-au urcat pe stâncile ascuțite, au escaladat culmile abrupte și au alungat pescărușii agresivi ca să adune ouăle cu miile. 

Conform Smithsonian Magazine, ca să se asigure că ouăle colectate erau proaspete, bărbații distrugeau fiecare ou dintr-o colonie pentru ca a doua zi, când aveau să se întoarcă, să poată fi siguri că ouăle fuseseră proaspăt depuse. Până la sfârșitul sezonului, în august, bărbații adunau până la 500.000 de ouă.

Existau mai multe grupuri care căutau ouă și rivalitatea dintre ele era foarte mare. Bătăile erau ceva obișnuit, escaladând uneori până la înjunghieri și împușcături.

„Scottie, căutătorul de ouă” poartă o cămașă tipică pentru căutătorii de ouă. Cămașa are cusute pungi pentru ca ouăle să poată fi colectate mai ușor. Foto: Arthur Bolton / California Academy of Sciences

Într-o seară din iunie 1863, o armată de pescari italieni și un alt grup armat din Compania Pacific Egg s-au întâlnit pe insulă. De-a lungul nopții, cele două părți au proferat amenințări și s-au provocat.

La apus, când italienii au încercat să vină pe țărm, angajații Companiei Pacific Egg au deschis focul și a urmat un schimb de împușcături. Doi bărbați din fiecare tabără au fost uciși și alți șase au fost răniți. 

Guvernul a răspuns prin acordarea drepturilor de colectare a ouălor de pe insulă Companiei Pacific Egg. Timp de alte două decenii, compania a devastat colonia de păsări marine, decimând populația de păsări Uria de la 500.000 până la 6.000 de perechi.

Păsări Uria pe stâncile Insulelor Farallon. Foto: Flickr / Hive Mind

Recoltarea ouălor a fost interzisă, în cele din urmă, în 1881. De atunci, populația de păsări și-a revenit, iar acum, pe Insulele Farallon se află aproximativ 160.000 de perechi de păsări Uria.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei