Români în competiţiile NASA: Xprojects

default

Dimensiune font:

| 05-10-2012 19:17

În luna mai a acestui an, la Kennedy Space Center, în Statele Unite ale Americii, va avea loc un concurs prestigios: NASA Lunabotics Mining Competition, la care vor fi prezentate vehicule robotice destinate excavării solului selenar. Proiectaţi de echipe din întreaga lume, roboţii vor trebui construiţi în conformitate cu obiective precise, stabilite de NASA. Iar printre echipele care se vor întrece în performanţe inginereşti, se află şi una românească: Xprojects.

Echipa Xprojects are deja la activ participări la multe manifestări de profil şi un palmares impresionant: Locul al II-lea, Secţiunea Creaţie Tehnică, la Salonul de Creaţie şi Inventică pentru Tineret Gaudeamus 2011 şi Robochallenge - etapa naţională 2011; Concurs Sumo Final Frontier 2011; Târgul Naţional de Inventică şi Creaţie - Romexpo, Premiul II. Trei dintre membrii echipei au participat deja la mai multe concursuri organizate de NASA, unde au obţinut numeroase premii.


Fondată în urmă cu 4 ani, în jurul tânărului inginer Theodor Milian, echipa Xprojects numără astăzi peste 20 de membri.

Absolvent al Facultăţii de Inginerie Aerospaţială din Bucureşti, Theodor lucrează în prezent la INAV SA (Institutul de cercetare în aviaţie), unde se ocupă cu proiectarea, construcţia şi pilotarea UAV-urilor (vehicule aeriene fără pilot, manevrate de la distanţă, cu telecomandă). Este câştigătorul multor competiţii internaţionale şi naţionale, cel mai proaspăt premiu fiind primit la Salonul de Inventică, din cadrul Târgului anual de carte Gaudeamus în noiembrie 2011, unde a prezentat una dintre realizările sale recente: un avion de mici dimensiuni (1,8 m anvergura aripilor, masa de 3 kg), pilotat automat, care poate survola obiective de la înălţimea de până 1.500 m, putând fi folosit pentru supraveghere, filmare, monitorizare, fotografiere în domenii multiple (obiective turistice, măsurători atmosferice, arhitectură, cadastru, publicitate, imobiliare, securitate), misiuni pentru care trimiterea unui elicopter cu pilot şi cameraman ar presupune atât costuri, cât şi riscuri prea ridicate. Pe lângă toate aceste beneficii, avionul este şi ecologic, deoarece nu poluează nici chimic şi nici fonic, având un motor electric de 90 W, alimentat de un acumulator ce îi asigură o autonomie de zbor de aproximativ o oră. Imaginile din avion sunt transmise în timp real la sol, putând fi vizionate pe monitorul unui computer.


Alţi membri ai echipei, ambiţiile şi reuşitele lor

Sorina Lupu, studentă în anul I la Universitatea Politehnică Bucureşti şi absolventă a Colegiului Naţional de Informatică "Tudor Vianu", recunoaşte că participarea la proiectele NASA a însemnat o mare oportunitate pe plan profesional, lucru pentru care îi este foarte recunoscătoare profesoarei sale de fizică din liceu, Ioana Stoica, cea care i-a deschis acest drum. Printre premiile de care Sorina este foarte mândră se numără Best Design şi Team Spirit la NASA Great Moonbuggy Race 2008, 2009 în Huntsville, Alabama, şi Premiul II la NASA Green Aviation Competition.

Claudiu Cherciu (acum student în anul III la Automatică şi Calculatoare, tot în cadrul Politehnicii) câştigă în 2008 Marele Premiu la NASA Ames Space Settlement Design Contest, în San Francisco, California, dar şi premiul I la NASA International Space Settlement Design Competition, în Houston, Texas, împreună cu echipa lui de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, coordonată de profesorul Ion Băraru. Claudiu speră ca, după terminarea facultăţii, să lucreze în domeniul care îl pasionează cel mai mult şi anume robotica şi - de ce nu? - chiar la unul dintre sediile NASA.

Iulia Jivănescu a participat la Space Studies Program organizat de International Space University la NASA Ames Research Center în 2009. Şcoala a reunit astronauţi - precum Buzz Aldrin, care a păşit pe Lună împreună cu Neil Armstrong în 1969 - oameni de ştiinţă şi ingineri ce au predat cursuri în domenii precum astronautică, aplicaţii satelitare, medicină, fizică, drept, business şi management. În 2011, Iulia a participat la stagiul de pregatire în domeniul ştiinţelor selenare la Lunar and Planetary Institute, Houston, unde a analizat prin intermediul teledetecţiei diferite cratere din zonele non-polare. Iulia este membru al Space Generation Advisory Council (SGAC) şi angajat al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA).

Anul acesta, echipa Xprojects va participa la competiţii renumite, cum ar fi Robochallenge 2012 (http://www.robochallenge.ro/) sau Informatrix şi, mai cu seamă, la prestigioasa NASA Lunabotics Mining Competition, unde va prezenta propria versiune a unui robot autonom destinat excavării solului selenar.

Cerinţele sunt riguroase: robotul trebuie să excaveze şi să depoziteze minimum 10 kg de material similar solului selenar, într-un interval de timp de 10 minute, operând autonom sau cu comandă de la distanţă.

Xprojects este singura echipă din Europa înscrisă la NASA Lunabotics Mining Competition - o onoare deosebită, dar şi o provocare imensă.

O echipă în expansiune

Echipa Xprojects se măreşte şi se consolidează permanent. Acum numără peste 20 de membri, coordonaţi de conf. dr. ing. Petrişor Pârvu, de la Universitatea Politehnică Bucureşti, şi de liderul echipei, Theodor Milian. Amploarea proiectului ce urmează a fi prezentat la concursul NASA a determinat împărţirea atribuţiilor, rezultând 4 colective cu domenii de activitate diferite, dar integrate aceluiaşi proiect:

  • departamentul MEDIA, condus de Sorina Lupu (din care fac parte Adina Socaci, Laura Manoliu, Andreea Belu, Jacqueline Chindea, Adrian Petcu şi Adrian Lungu) trebuie să se ocupe de toate documentele, prezentările şi promovarea cerute de regulament.
  • Departamentul MECANICĂ, îndrumat de Marius Dima (din care fac parte Remus Popescu, Cristian Lazăr, Bogdan Ştefănescu), trebuie să realizeze design-ul şi aspectul final al robotului din punctul de vedere al componentelor mecanice şi al stabilităţii.
  • Departamentul ELECTRONICĂ, riguros condus de Claudiu Cherciu (din care fac parte Flavius Tîrnăcop, Nelu Ciobanu, Daniel Lăcătuş, Liana Marinescu, Dan Iorga, Cristina Mirea, Olivia Mirea) se ocupă cu programarea şi design-ul componentelor electronice, astfel încât robotul să facă faţă cu succes tuturor cerinţelor.
  • Nu în ultimul rând, departamentul de analiză a solului (regolith-ului), condus de Iulia Jivănescu, este extrem de important pentru testarea robotului în condiţii cât mai apropiate de cele ale terenului selenar.

Xprojects sunt, de asemenea, deschişi la noi colaborări. "Recrutăm tineri pasionaţi de cercetare şi inovare şi care sunt capabili de performanţă în domeniile: robotică, electronică, mecanică, medicină, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică", spune Theodor Milian. Iar cei care doresc să li se alăture pot trimite un CV la office@xprojects.ro.

Mai multe informaţii despre acest proiect gasiţi pe www.xprojects.ro sau pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/lunabotics.romania

Sursa:descopera.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei