ultraviolete-ca-sa-ne-c

Dimensiune font:

Sa folosim lampi cu ultraviolete ca sa ne curatam hainele si casele de coronavirus? Iata ce ne invata specialistii

| 26-04-2020 10:09

 De cand au aflat de la televizor sau de pe Internet ca lampile cu ultravioletele pot distruge noul coronavirus, multi romani s-au intrebat daca nu cumva ar merita sa isi cumpere chiar ei astfel de dispozitive, pentru dezinfectarea casei si a hainelor.

Ce-i drept, lampile care se gasesc online sunt destul de scumpe. Dar cum COVID 19 este o boala noua, imprevizibila si periculoasa pentru noi toti, poate ca ar merita sa dam banii. Sau n-ar merita?

Pana la urma, e si greu de inteles de ce - daca lampile distrug intr-adevar virusul - nu ne-a recomandat inca niciun medic sa le folosim acasa. Ca doar in spitale ele sunt deja utilizate! Si-atunci, cum am putea noi sa credem ca niste dispozitive care ucid SARS-CoV-2 intr-o anumita cladire (in speta cea a spitalului) n-o vor face si la alta adresa (adica in apartamentul nostru, spre exemplu)?

Ei bine, realitatea e putin mai complexa de atat.

Intr-adevar, unele lampi cu utraviolete chiar pot distruge atat SARS-CoV-2 cat si alte virusuri periculoase pentru om. Dar o fac numai in anumite conditii. In plus, exista o serie de motive intemeiate pentru care nimeni nu ne-a recomandat sa avem astfel de lampi in sufragerii si in debaralele cu haine.

De cand si de ce se folosesc, de fapt, ultavioletele la distrugerea virusurilor, dar si care sunt motivele pentru care tehnologia nu poate fi folosita decat in anumite locuri si in conditii stricte, a explicat pe larg pentru Ziare.com cercetatorul Florina Raicu, doctor in medicina si in genetica moleculara si cadru didactic universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Carol Davila din Bucuresti.

Nu toate ultravioletele omoara virusurile. Care sunt singurele eficiente

"Ultravioletele produse artificial ca sa omoram microorganismele (adica virusurile si bacteriile) sunt utilizate inca din 1878 si ele au devenit nelipsite mai ales in spitale, si, in anumite conditii, in birouri, fabrici, transport, banci etc.

Pandemia de coronavirus a condus la o explozie a ofertei de tot felul de dispozitive de decontaminare bazate pe UV, fabricantii de echipamente UV inregistrand vanzari record in contextul actual.

Insa trebuie sa intelegem corect modul in care functioneaza aceste dispozitive, daca ele sunt sau nu eficiente, si, mai ales, daca nu cumva ne pot provoca mai mult rau decat bine.

(Daca nu inteleg aceste lucruri - n.red.) oamenii pot ajunge sa cheltuiasca bani pe dispozitive inutile sau care i-ar putea chiar imbolnavi.

In plus, desi infectarea cu SARS-CoV-2 presupune riscuri majore pentru toata lumea, nu ajuta la nimic sa dezvoltam manii, concentrand-ne exagerat pe masuri ineficiente", a precizat Florina Raicu pentru Ziare.com.

Ce-ar trebui sa stim, inainte de toate? Iata ce spune cercetatorul consultat de Ziare.com.

"Gama de radiatii ultraviolete cuprinde 3 tipuri: UV-A, UV-B si UV-C.
UV-A si UV-B naturale, singurele care ajung la suprafata Pamantului, sau artificiale (cele produse de lampile de la solar) sunt cele de care beneficiem atunci cand facem cu masura plaja (abuzul de expunere cauzand insa arsuri si cancer de piele). Dar ele nu au niciun efect asupra virusurilor.

Daca ne dorim sa eliminam coronavirusul, va trebui sa-i administram radiatie UV-C artificiala - cea eficienta.

Ea trebuie sa fie generata artificial pentru ca noi nu avem parte in mod natural de UV-C, pe Pamant. Ea este filtrata in mare parte de catre stratul de ozon din stratofera.

Studiile au aratat ca UV-C artificiala inactiveaza virusurile de tip Sars-Cov, la intensitatea de 90 W/cm2, la distanta de 3 - 80 cm, cu o expunere intre de 15-60 min in conditii de laborator. Iar regula este: cu cat distanta fata de obiectul vizat (pentru dezinfectie - n.red.) se mareste, cu atat intensitatea si timpul de expunere trebuie sa fie mai mari", a explicat Florina Raicu.

Ne luam lampa UV sau nu? Recomandarea ferma a specialistului

Pe de o parte, am putea rasufla usurati: lampi UV-C se gasesc la vanzare, pe internet! Sa ne cumparam oare? Si daca da, de care: mari sau mici, cu picior sau suspendate, ieftine sau mai scumpe (in speranta ca pretul mare ar putea insemna ca ele sunt chiar mai eficiente)?

Neoane cu ultraviolete

 

Sursa foto: Unsplash.comEi bine, nu va grabiti prea tare sa faceti calcule! Cercetatorul ne-a explicat clar de ce in niciun caz n-ar trebui sa ne cumparam lampi UV-C cu care sa ne dezinfectam hainele sau locuinta.

"Trebuie spus ca fara protectie, la UV de tip C nu ar trebui sa se expuna nimeni! Daca dureaza ore ca sa te arzi cu UV A sau UV B la soare, la UV C dureaza secunde. Nu trebuie expuse direct pielea si ochii (deci, practic, nimic din trupul nostru - n.red.)! Expunerea ochilor poate produce inflamarea corneei si pierderea temporara sau chiar permanenta a vederii deoarece se poate distruge retina.

Deci, fara costum si ochelari de protectie nu ne expunem la UV-C! Astfel de dispozitive nu au ce cauta intr-un apartament!", a explicat specialistul consultat de Ziare.com.

Ultravioletele si dezinfectia locuintei: Mai repede distrugem ce avem prin casa, in loc sa omoram coronavirusul

E drept ca radiatii UV-C ucid virusurile. Dar nu in orice conditii.

"Dezinfectarea eficienta a suprafetelor cu UV-C este problematica in cazul virusurilor. Cheia este sa aplicam corect UV-C pe suprafete in asa fel incat sa aiba efect.

Aceasta modalitate de decontaminare cu ajutorul radiatiei UV-C este eficienta exclusiv pe suprafete solide si plane care pot fi expuse in intregime (pardoseli, paturi de spital, mese, scaune etc) sau a particulelor aflate in suspensie in aer/apa doar daca exista un flux care sa agite/miste acele particule, procesul fiind insotit obligatoriu de circulare si de filtrare", a mai spus Florina Raicu.

Potrivit cercetatorului, pe langa faptul ca e foarte riscanta, folosirea unei lampi UV C de catre un nespecialist, intr-un spatiu casnic, are toate sansele sa fie si total ineficienta.

"In raza de actiune (a lampii, in timpul dezinfectiei unui spatiu - n.red.) nu trebuie sa se afle niciun fel de obstacol care sa ecraneze efectul radiatiei UV (...)

Si cand spun obstacol nu ma gandesc la vreun obiect de mari dimensiuni, ci chiar si la particule de praf. Un obiect plin de praf, chiar plan, nu va putea fi decontaminat corect.

Oricum toate suprafetele neregulate sunt complicat de decontaminat prin iradiere. Lumina nu bate pe 'partea intunecata a lunii'. Cam asa se intampla si cu ultravioletele. Din pacate ele nu 'bat in umbra'", a explicat Florina Raicu.

Cu alte cuvinte, daca vrem sa decontaminam un scaun, putem foarte bine sa-l spalam si sa-l stergem cu dezinfectant. Daca in loc sa facem asta incercam sa-l tratam cu radiatii UV-C, va fi si ineficient si riscant pentru sanatatea noastra. Deci total lipsit de sens.

 
 
 
 
-0:00
 
 
 
 


In plus, expuse la UV-C, obiectele din casa se vor deterioara.

"Obiectele de plastic vor suferi cel mai mult pentru ca devin casante. E asa numita 'imbatranire a plasticului', care se va face rapid, (iar materialul - n.red.) isi va modifica culoarea chiar dupa prima runda de expunere prelungita.

Trebuie spus ca tot ceea ce achizitionam si poarta eticheta 'UV resistant' se refera la testarea produsului la UV-B, nu la UV-C, deoarece in mod natural aceasta radiatie nu ajunge la suprafata pamantului.

La fel de mult vor suferi obiectele metalice vopsite care vor scoroji, iar cele exclusiv metalice se vor coroda din cauza ozonului, care este un oxidant puternic"
, a explicat Florina Raicu.

Hainele de strada, aproape imposibil de dezinfectat cu radiatii. Iata de ce

Cercetatorul spune si ca daca cineva ar insista sa isi expuna hainele la radiatii UV-C, are sanse bune sa si le strice fara vreo garanatie ca ar distruge si virusurile de pe ele.

"Revenind la intrebarea legata de haine si incaltaminte, trebuie sa luam suplimentar in considerare multiple aspecte: cum realizam expunerea lor avand in vedere cele explicate mai sus?

Ca sa facem treaba corect trebuie expuse toate partile de la o distanta mica pentru un anumit numar de minute. Credeti ca puteti face acest lucru la fiecare intrare a familiei in locuinta? La fiecare haina, pe fata si pe dos? Plus incaltamintea?

Apoi, hainele vor suferi modificari de culoare si calitate, in principal cele inchise la culoare, caci absorb mai mult.

Ganditi-va ce se intampla cu draperiile expuse la soare in timp, cu mentiunea ca in acest caz sunt afectate de UV-A si UV-B, care sunt mai blande. Daca la plaja, unde aceste radiatii actioneaza, ne ardem in cateva ore, la UV-C dureaza secunde. Deci degradarea calitativa a hainelor va fi accelerata!

In plus, este ineficienta expunerea din cauza texturilor diferite ale tesaturilor pentru ca la scara microscopica lucrurile stau diferit, microorganismele putand fi legate de particulele de praf ce impregneaza tesaturile intr-un mod inaccesibil radiatiei.
 Apoi depinde daca vorbim de fibre sintetice sau naturale etc.

In concluzie eu nu recomand folosirea lampilor germicidale pentru dezinfectia hainelor si a incaltamintei acasa cu scopul clar de eliminare a Sars-CoV-2", a mai spus specialistul citat de Ziare.com.

Nici macar lampile UV cu ozon nu sunt indicate? Doar numele ne duce cu gandul la sanatate curata!

"Un alt potential pericol este producerea de ozon ca urmare a procesului de ozonificarea a aerului din spatiile in care functioneaza aceste lampi UV-C.

Ne-a intrat in cap ca 'ozonul este sanatate curata'! Doar mergem la munte sa respiram 'ozon', nu? Este o prostie maxima! Cu cat urcam mai mult, concentratia devine mai ridicata si asociem aerul curat cu acest miros. De fapt, noi acolo inspiram aer curat pentru ca suntem departe de poluantii atmosferici de la nivelul solului, nu pentru ca inspiram ozon.

Oamenii pot doar mirosi ozonul (fiind asemanator clorului - n.red.), cand acesta ajunge la o concentratie de 10 parti la milion. Dar prezenta sa in troposfera (la suprafata pamantului, inclusiv), in concentratii mari, este toxica pentru organismul uman.

Expunerea la concentratii de ozon de 70 de parti la milion produce dureri de cap, iritatii ale ochilor si mucoasei respiratorii. Are efect distructiv asupra materiilor organice, coroziv asupra metalelor deoarece este un oxidant puternic si degradeaza plasticul.

In aceste conditii, e bine sau rau daca o lampa UV-C genereaza ozon? Potrivit cercetatorului citat, in principiu, generarea de ozon poate fi un semn ca dezinfectia a functionat.

Dar "generatoarele de ozon pe baza de UV-C din comert sunt folosite in principal pentru eliminarea mirosurilor din diferite spatii avand astfel un efect sanitar, insa nu au efecte reale decat daca sunt folosite peste limita admisa a concentratiei compatibile cu pastrarea sanatatii umane.

Utilizarea ozonului in medicina pentru tratarea diferitelor afectiuni, de care poate a auzit multa lume, este considerat medicina alternativa si nu are niciun suport stiintific", a mai spus Florina Raicu.

Cu alte cuvinte, aceste dispozitive ori sunt folosite intr-o maniera care ne poate imbolnavi, ori sunt ineficiente, spune specialistul consultat de Ziare.com.

Cum aleg specialistii lampile. Nu se poate invata peste noapte

Cu titlu informativ, Florina Raicu ne-a vorbit despre cativa parametri pe care specialistii ii iau in considerare, atunci cand aleg o lampa UV-C. Vorbim despre parametri pe care nu-i putem nici calcula si nici macar aproxima acasa. Iata despre ce este vorba.

"Exista (pentru specialistii care inteleg in profunzime aceste lucruri - n.red.) formule cu ajutorul carora se stabileste eficienta radiatiei si ele iau in calcul urmatorii parametri:

lungimea de unda (conteaza tipul de lampa): cele pe baza de vapori de mercur emit la 253.7 nm si 185nm, cele UVC LED emit intre 255 si 280 nm, iar cele cu xenon emit in intreg spectrul dar cu un peak la 230 nm;

intensitatea radiatiei UVC - este dificil de calculat puterea de iradiere efectiva a lampii doar in baza puterii de consum mentionate (adica acel numar de 30, 60, 90 watt din specificatii), pentru ca de multe ori eficienta conversiei nu este declarata de producator si depinde in mare masura de: geometrie, existenta amplificatorului prin reflexie (lampile eficiente au intotdeauna si un sistem care sa creasca eficienta prin fenomenul de reflexie, si se folosesc materiale de aluminiu in general amplasat opus directiei de expunere), tipul de sticla folosit la bulb etc;

Spatiul iluminat cu ultraviolete

 

Sursa foto: freeimages.com.tipul de spatiu in care se actioneaza (delimitat sau deschisr). In spatii deschise sistemele nu au nicio eficienta;

distanta fata de suprafata de decontaminat. Pentru dezinfectarea suprafetelor expunerea se face direct, de la o distanta de 30-90 cm, altfel nu are efect.

timpul de actiune - intre 15-30 de minute. Trecerea rapida prin tunelurile cu UV-C nu are niciun efect de decontaminare.

Noi, acasa, nu putem face toate aceste estimari in mod corect pentru ca marea majoritate a oamenilor nu se pricep si orice abateri de la aceste calcule influenteaza eficienta procedurii. Improvizatiile sunt inutile, iar excesele pot sa ne coste sanatatea!", a explicat Florina Raicu  

Uneori, si la spital radiatiile sunt folosite gresit

Florin Raicu spune ca si parte dintre specialisti au ajuns sa se foloseasca tehnologia de dezifectie cu UV-C intr-o maniera gresita si ineficienta.

"Am vazut in media romaneasca aparitia unor dispozitive produse local si recomandate multor spitale. Ba chiar le-am vazut instalate la intrarea principala in unele spitale. Este cea mai mare prostie!

In cazul respectivelor dispozitive, distanta fata de subiect este mult prea mare, unele lampi sunt orientate perpendicular de directia de inaintare prin tunel astfel incat trecerea prin raza de actiune este infima, iar timpul in care se face decontaminarea este nesemnificativ, intensitatea UV-C este slaba, iar spatiul deschis! In concluzie, nu aduc nicio protectie!", a conchis cercetatorul.

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Un nou record pentru viteza de internet: 1.000 de filme HD descarcate intr-o secunda
24/05/2020 08:55

 O echipa de cercetatori din Australia a obtinut viteza de internet record de 44,2 Tbps (terabiti pe secunda), care permite descarcarea unui pachet de date echivalent cu 1.000 de filme HD intr-o secunda. ...

Istoria săpunului: Cum a început omenirea să se scuture de mizerie
23/05/2020 11:36

 Cum se face că un obiect „atat de curat si de pur” are un trecut atat de tulbure? Nimeni nu stie cu sigurantă cand a fost inventat, dar se pare că săpunul există incă de la inceputurile ...

O uriaşă placă tectonică de sub Oceanul Indian se rupe în două
22/05/2020 19:51

Uriaşa placă tectonică aflată sub Oceanul Indian se va rupe in două intr-un interval de timp scurt din punct de vedere geologic, conform unui nou studiu, transmite vineri Live Science. Această placă tec ...

Telefonul cu peste 20 de zile de autonomie există și e marca Nokia
13/05/2020 22:29

În 2020, iti aduci aminte cu jind de perioada in care un telefon putea să stea departe de priză pe parcursul a sapte, zece zile. Desi existau si atunci terminale care trebuiau incărcate in fiecare zi s ...

Descoperire! PERICOLUL din aparatul de aer condiționat. Legătura cu COVID-19!
02/05/2020 10:11

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA trage un semnal de alarmă si publică un studiu despre legătura dintre aparatele de aer conditionat si COVID-19.   Cercetările arată un exemplu ...

Oțelul de Damasc și armele formidabile de care se temeau cruciații
29/04/2020 17:33

 Atunci cand cruciatii au ajuns in Orientul Mijlociu, in secolul al XI, au descoperit săbii care tăiau atat de bine, incat „putea despica părul lăsat să cadă pe tăis”, avand o rezistent ...

VIDEO Pentagonul dezvăluie trei înregistrări cu întâlniri ale avioanelor armatei SUA cu OZN-uri
28/04/2020 09:11

 Pentagonul a făcut publice trei inregistrări video ce arată intalnirile dintre avioane ale Marinei americane cu ceea ce par obiecte zburătoare neidentificate, scrie Guardian. Clipurie, despr ...

Anul în care lumea s-a micșorat: Primul cablu de telegraf tras peste Atlantic
27/04/2020 17:32

 În 1858, primul cablu de telegraf tras peste Atlantic a reusit să conecteze ambele continente, dar a functionat doar trei săptămani. În 1866 a fost inlocuit de unul mai rezistent, schimband ...

Cum au construit elvețienii ce mai lung tunel din lume și uimitoarea rețea feroviară subterană din Alpi
27/04/2020 12:56

 Elvetienii au investit mult in trenuri si in tuneluri lungi care au fost terminate la timp si fără depăsirea bugetului initial, lucru rar in domeniu. Cel mai lung tunel din lume a fost terminat in 2016 ...