Sa folosim lampi cu ultraviolete ca sa ne curatam hainele si casele de coronavirus? Iata ce ne invata specialistii

ultraviolete-ca-sa-ne-c

Dimensiune font:

| 26-04-2020 10:09

 De cand au aflat de la televizor sau de pe Internet ca lampile cu ultravioletele pot distruge noul coronavirus, multi romani s-au intrebat daca nu cumva ar merita sa isi cumpere chiar ei astfel de dispozitive, pentru dezinfectarea casei si a hainelor.

Ce-i drept, lampile care se gasesc online sunt destul de scumpe. Dar cum COVID 19 este o boala noua, imprevizibila si periculoasa pentru noi toti, poate ca ar merita sa dam banii. Sau n-ar merita?

Pana la urma, e si greu de inteles de ce - daca lampile distrug intr-adevar virusul - nu ne-a recomandat inca niciun medic sa le folosim acasa. Ca doar in spitale ele sunt deja utilizate! Si-atunci, cum am putea noi sa credem ca niste dispozitive care ucid SARS-CoV-2 intr-o anumita cladire (in speta cea a spitalului) n-o vor face si la alta adresa (adica in apartamentul nostru, spre exemplu)?

Ei bine, realitatea e putin mai complexa de atat.

Intr-adevar, unele lampi cu utraviolete chiar pot distruge atat SARS-CoV-2 cat si alte virusuri periculoase pentru om. Dar o fac numai in anumite conditii. In plus, exista o serie de motive intemeiate pentru care nimeni nu ne-a recomandat sa avem astfel de lampi in sufragerii si in debaralele cu haine.

De cand si de ce se folosesc, de fapt, ultavioletele la distrugerea virusurilor, dar si care sunt motivele pentru care tehnologia nu poate fi folosita decat in anumite locuri si in conditii stricte, a explicat pe larg pentru Ziare.com cercetatorul Florina Raicu, doctor in medicina si in genetica moleculara si cadru didactic universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Carol Davila din Bucuresti.

Nu toate ultravioletele omoara virusurile. Care sunt singurele eficiente

"Ultravioletele produse artificial ca sa omoram microorganismele (adica virusurile si bacteriile) sunt utilizate inca din 1878 si ele au devenit nelipsite mai ales in spitale, si, in anumite conditii, in birouri, fabrici, transport, banci etc.

Pandemia de coronavirus a condus la o explozie a ofertei de tot felul de dispozitive de decontaminare bazate pe UV, fabricantii de echipamente UV inregistrand vanzari record in contextul actual.

Insa trebuie sa intelegem corect modul in care functioneaza aceste dispozitive, daca ele sunt sau nu eficiente, si, mai ales, daca nu cumva ne pot provoca mai mult rau decat bine.

(Daca nu inteleg aceste lucruri - n.red.) oamenii pot ajunge sa cheltuiasca bani pe dispozitive inutile sau care i-ar putea chiar imbolnavi.

In plus, desi infectarea cu SARS-CoV-2 presupune riscuri majore pentru toata lumea, nu ajuta la nimic sa dezvoltam manii, concentrand-ne exagerat pe masuri ineficiente", a precizat Florina Raicu pentru Ziare.com.

Ce-ar trebui sa stim, inainte de toate? Iata ce spune cercetatorul consultat de Ziare.com.

"Gama de radiatii ultraviolete cuprinde 3 tipuri: UV-A, UV-B si UV-C.
UV-A si UV-B naturale, singurele care ajung la suprafata Pamantului, sau artificiale (cele produse de lampile de la solar) sunt cele de care beneficiem atunci cand facem cu masura plaja (abuzul de expunere cauzand insa arsuri si cancer de piele). Dar ele nu au niciun efect asupra virusurilor.

Daca ne dorim sa eliminam coronavirusul, va trebui sa-i administram radiatie UV-C artificiala - cea eficienta.

Ea trebuie sa fie generata artificial pentru ca noi nu avem parte in mod natural de UV-C, pe Pamant. Ea este filtrata in mare parte de catre stratul de ozon din stratofera.

Studiile au aratat ca UV-C artificiala inactiveaza virusurile de tip Sars-Cov, la intensitatea de 90 W/cm2, la distanta de 3 - 80 cm, cu o expunere intre de 15-60 min in conditii de laborator. Iar regula este: cu cat distanta fata de obiectul vizat (pentru dezinfectie - n.red.) se mareste, cu atat intensitatea si timpul de expunere trebuie sa fie mai mari", a explicat Florina Raicu.

Ne luam lampa UV sau nu? Recomandarea ferma a specialistului

Pe de o parte, am putea rasufla usurati: lampi UV-C se gasesc la vanzare, pe internet! Sa ne cumparam oare? Si daca da, de care: mari sau mici, cu picior sau suspendate, ieftine sau mai scumpe (in speranta ca pretul mare ar putea insemna ca ele sunt chiar mai eficiente)?

Neoane cu ultraviolete

 

Sursa foto: Unsplash.com



Ei bine, nu va grabiti prea tare sa faceti calcule! Cercetatorul ne-a explicat clar de ce in niciun caz n-ar trebui sa ne cumparam lampi UV-C cu care sa ne dezinfectam hainele sau locuinta.

"Trebuie spus ca fara protectie, la UV de tip C nu ar trebui sa se expuna nimeni! Daca dureaza ore ca sa te arzi cu UV A sau UV B la soare, la UV C dureaza secunde. Nu trebuie expuse direct pielea si ochii (deci, practic, nimic din trupul nostru - n.red.)! Expunerea ochilor poate produce inflamarea corneei si pierderea temporara sau chiar permanenta a vederii deoarece se poate distruge retina.

Deci, fara costum si ochelari de protectie nu ne expunem la UV-C! Astfel de dispozitive nu au ce cauta intr-un apartament!", a explicat specialistul consultat de Ziare.com.

Ultravioletele si dezinfectia locuintei: Mai repede distrugem ce avem prin casa, in loc sa omoram coronavirusul

E drept ca radiatii UV-C ucid virusurile. Dar nu in orice conditii.

"Dezinfectarea eficienta a suprafetelor cu UV-C este problematica in cazul virusurilor. Cheia este sa aplicam corect UV-C pe suprafete in asa fel incat sa aiba efect.

Aceasta modalitate de decontaminare cu ajutorul radiatiei UV-C este eficienta exclusiv pe suprafete solide si plane care pot fi expuse in intregime (pardoseli, paturi de spital, mese, scaune etc) sau a particulelor aflate in suspensie in aer/apa doar daca exista un flux care sa agite/miste acele particule, procesul fiind insotit obligatoriu de circulare si de filtrare", a mai spus Florina Raicu.

Potrivit cercetatorului, pe langa faptul ca e foarte riscanta, folosirea unei lampi UV C de catre un nespecialist, intr-un spatiu casnic, are toate sansele sa fie si total ineficienta.

"In raza de actiune (a lampii, in timpul dezinfectiei unui spatiu - n.red.) nu trebuie sa se afle niciun fel de obstacol care sa ecraneze efectul radiatiei UV (...)

Si cand spun obstacol nu ma gandesc la vreun obiect de mari dimensiuni, ci chiar si la particule de praf. Un obiect plin de praf, chiar plan, nu va putea fi decontaminat corect.

Oricum toate suprafetele neregulate sunt complicat de decontaminat prin iradiere. Lumina nu bate pe 'partea intunecata a lunii'. Cam asa se intampla si cu ultravioletele. Din pacate ele nu 'bat in umbra'", a explicat Florina Raicu.

Cu alte cuvinte, daca vrem sa decontaminam un scaun, putem foarte bine sa-l spalam si sa-l stergem cu dezinfectant. Daca in loc sa facem asta incercam sa-l tratam cu radiatii UV-C, va fi si ineficient si riscant pentru sanatatea noastra. Deci total lipsit de sens.

 
 
 
 
-0:00
 
 
 
 


In plus, expuse la UV-C, obiectele din casa se vor deterioara.

"Obiectele de plastic vor suferi cel mai mult pentru ca devin casante. E asa numita 'imbatranire a plasticului', care se va face rapid, (iar materialul - n.red.) isi va modifica culoarea chiar dupa prima runda de expunere prelungita.

Trebuie spus ca tot ceea ce achizitionam si poarta eticheta 'UV resistant' se refera la testarea produsului la UV-B, nu la UV-C, deoarece in mod natural aceasta radiatie nu ajunge la suprafata pamantului.

La fel de mult vor suferi obiectele metalice vopsite care vor scoroji, iar cele exclusiv metalice se vor coroda din cauza ozonului, care este un oxidant puternic"
, a explicat Florina Raicu.

Hainele de strada, aproape imposibil de dezinfectat cu radiatii. Iata de ce

Cercetatorul spune si ca daca cineva ar insista sa isi expuna hainele la radiatii UV-C, are sanse bune sa si le strice fara vreo garanatie ca ar distruge si virusurile de pe ele.

"Revenind la intrebarea legata de haine si incaltaminte, trebuie sa luam suplimentar in considerare multiple aspecte: cum realizam expunerea lor avand in vedere cele explicate mai sus?

Ca sa facem treaba corect trebuie expuse toate partile de la o distanta mica pentru un anumit numar de minute. Credeti ca puteti face acest lucru la fiecare intrare a familiei in locuinta? La fiecare haina, pe fata si pe dos? Plus incaltamintea?

Apoi, hainele vor suferi modificari de culoare si calitate, in principal cele inchise la culoare, caci absorb mai mult.

Ganditi-va ce se intampla cu draperiile expuse la soare in timp, cu mentiunea ca in acest caz sunt afectate de UV-A si UV-B, care sunt mai blande. Daca la plaja, unde aceste radiatii actioneaza, ne ardem in cateva ore, la UV-C dureaza secunde. Deci degradarea calitativa a hainelor va fi accelerata!

In plus, este ineficienta expunerea din cauza texturilor diferite ale tesaturilor pentru ca la scara microscopica lucrurile stau diferit, microorganismele putand fi legate de particulele de praf ce impregneaza tesaturile intr-un mod inaccesibil radiatiei.
 Apoi depinde daca vorbim de fibre sintetice sau naturale etc.

In concluzie eu nu recomand folosirea lampilor germicidale pentru dezinfectia hainelor si a incaltamintei acasa cu scopul clar de eliminare a Sars-CoV-2", a mai spus specialistul citat de Ziare.com.

Nici macar lampile UV cu ozon nu sunt indicate? Doar numele ne duce cu gandul la sanatate curata!

"Un alt potential pericol este producerea de ozon ca urmare a procesului de ozonificarea a aerului din spatiile in care functioneaza aceste lampi UV-C.

Ne-a intrat in cap ca 'ozonul este sanatate curata'! Doar mergem la munte sa respiram 'ozon', nu? Este o prostie maxima! Cu cat urcam mai mult, concentratia devine mai ridicata si asociem aerul curat cu acest miros. De fapt, noi acolo inspiram aer curat pentru ca suntem departe de poluantii atmosferici de la nivelul solului, nu pentru ca inspiram ozon.

Oamenii pot doar mirosi ozonul (fiind asemanator clorului - n.red.), cand acesta ajunge la o concentratie de 10 parti la milion. Dar prezenta sa in troposfera (la suprafata pamantului, inclusiv), in concentratii mari, este toxica pentru organismul uman.

Expunerea la concentratii de ozon de 70 de parti la milion produce dureri de cap, iritatii ale ochilor si mucoasei respiratorii. Are efect distructiv asupra materiilor organice, coroziv asupra metalelor deoarece este un oxidant puternic si degradeaza plasticul.

In aceste conditii, e bine sau rau daca o lampa UV-C genereaza ozon? Potrivit cercetatorului citat, in principiu, generarea de ozon poate fi un semn ca dezinfectia a functionat.

Dar "generatoarele de ozon pe baza de UV-C din comert sunt folosite in principal pentru eliminarea mirosurilor din diferite spatii avand astfel un efect sanitar, insa nu au efecte reale decat daca sunt folosite peste limita admisa a concentratiei compatibile cu pastrarea sanatatii umane.

Utilizarea ozonului in medicina pentru tratarea diferitelor afectiuni, de care poate a auzit multa lume, este considerat medicina alternativa si nu are niciun suport stiintific", a mai spus Florina Raicu.

Cu alte cuvinte, aceste dispozitive ori sunt folosite intr-o maniera care ne poate imbolnavi, ori sunt ineficiente, spune specialistul consultat de Ziare.com.

Cum aleg specialistii lampile. Nu se poate invata peste noapte

Cu titlu informativ, Florina Raicu ne-a vorbit despre cativa parametri pe care specialistii ii iau in considerare, atunci cand aleg o lampa UV-C. Vorbim despre parametri pe care nu-i putem nici calcula si nici macar aproxima acasa. Iata despre ce este vorba.

"Exista (pentru specialistii care inteleg in profunzime aceste lucruri - n.red.) formule cu ajutorul carora se stabileste eficienta radiatiei si ele iau in calcul urmatorii parametri:

lungimea de unda (conteaza tipul de lampa): cele pe baza de vapori de mercur emit la 253.7 nm si 185nm, cele UVC LED emit intre 255 si 280 nm, iar cele cu xenon emit in intreg spectrul dar cu un peak la 230 nm;

intensitatea radiatiei UVC - este dificil de calculat puterea de iradiere efectiva a lampii doar in baza puterii de consum mentionate (adica acel numar de 30, 60, 90 watt din specificatii), pentru ca de multe ori eficienta conversiei nu este declarata de producator si depinde in mare masura de: geometrie, existenta amplificatorului prin reflexie (lampile eficiente au intotdeauna si un sistem care sa creasca eficienta prin fenomenul de reflexie, si se folosesc materiale de aluminiu in general amplasat opus directiei de expunere), tipul de sticla folosit la bulb etc;

Spatiul iluminat cu ultraviolete

 

Sursa foto: freeimages.com.



tipul de spatiu in care se actioneaza (delimitat sau deschisr). In spatii deschise sistemele nu au nicio eficienta;

distanta fata de suprafata de decontaminat. Pentru dezinfectarea suprafetelor expunerea se face direct, de la o distanta de 30-90 cm, altfel nu are efect.

timpul de actiune - intre 15-30 de minute. Trecerea rapida prin tunelurile cu UV-C nu are niciun efect de decontaminare.

Noi, acasa, nu putem face toate aceste estimari in mod corect pentru ca marea majoritate a oamenilor nu se pricep si orice abateri de la aceste calcule influenteaza eficienta procedurii. Improvizatiile sunt inutile, iar excesele pot sa ne coste sanatatea!", a explicat Florina Raicu  

Uneori, si la spital radiatiile sunt folosite gresit

Florin Raicu spune ca si parte dintre specialisti au ajuns sa se foloseasca tehnologia de dezifectie cu UV-C intr-o maniera gresita si ineficienta.

"Am vazut in media romaneasca aparitia unor dispozitive produse local si recomandate multor spitale. Ba chiar le-am vazut instalate la intrarea principala in unele spitale. Este cea mai mare prostie!

In cazul respectivelor dispozitive, distanta fata de subiect este mult prea mare, unele lampi sunt orientate perpendicular de directia de inaintare prin tunel astfel incat trecerea prin raza de actiune este infima, iar timpul in care se face decontaminarea este nesemnificativ, intensitatea UV-C este slaba, iar spatiul deschis! In concluzie, nu aduc nicio protectie!", a conchis cercetatorul.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei