Sa folosim lampi cu ultraviolete ca sa ne curatam hainele si casele de coronavirus? Iata ce ne invata specialistii

ultraviolete-ca-sa-ne-c

Dimensiune font:

| 26-04-2020 10:09

 De cand au aflat de la televizor sau de pe Internet ca lampile cu ultravioletele pot distruge noul coronavirus, multi romani s-au intrebat daca nu cumva ar merita sa isi cumpere chiar ei astfel de dispozitive, pentru dezinfectarea casei si a hainelor.

Ce-i drept, lampile care se gasesc online sunt destul de scumpe. Dar cum COVID 19 este o boala noua, imprevizibila si periculoasa pentru noi toti, poate ca ar merita sa dam banii. Sau n-ar merita?

Pana la urma, e si greu de inteles de ce - daca lampile distrug intr-adevar virusul - nu ne-a recomandat inca niciun medic sa le folosim acasa. Ca doar in spitale ele sunt deja utilizate! Si-atunci, cum am putea noi sa credem ca niste dispozitive care ucid SARS-CoV-2 intr-o anumita cladire (in speta cea a spitalului) n-o vor face si la alta adresa (adica in apartamentul nostru, spre exemplu)?

Ei bine, realitatea e putin mai complexa de atat.

Intr-adevar, unele lampi cu utraviolete chiar pot distruge atat SARS-CoV-2 cat si alte virusuri periculoase pentru om. Dar o fac numai in anumite conditii. In plus, exista o serie de motive intemeiate pentru care nimeni nu ne-a recomandat sa avem astfel de lampi in sufragerii si in debaralele cu haine.

De cand si de ce se folosesc, de fapt, ultavioletele la distrugerea virusurilor, dar si care sunt motivele pentru care tehnologia nu poate fi folosita decat in anumite locuri si in conditii stricte, a explicat pe larg pentru Ziare.com cercetatorul Florina Raicu, doctor in medicina si in genetica moleculara si cadru didactic universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Carol Davila din Bucuresti.

Nu toate ultravioletele omoara virusurile. Care sunt singurele eficiente

"Ultravioletele produse artificial ca sa omoram microorganismele (adica virusurile si bacteriile) sunt utilizate inca din 1878 si ele au devenit nelipsite mai ales in spitale, si, in anumite conditii, in birouri, fabrici, transport, banci etc.

Pandemia de coronavirus a condus la o explozie a ofertei de tot felul de dispozitive de decontaminare bazate pe UV, fabricantii de echipamente UV inregistrand vanzari record in contextul actual.

Insa trebuie sa intelegem corect modul in care functioneaza aceste dispozitive, daca ele sunt sau nu eficiente, si, mai ales, daca nu cumva ne pot provoca mai mult rau decat bine.

(Daca nu inteleg aceste lucruri - n.red.) oamenii pot ajunge sa cheltuiasca bani pe dispozitive inutile sau care i-ar putea chiar imbolnavi.

In plus, desi infectarea cu SARS-CoV-2 presupune riscuri majore pentru toata lumea, nu ajuta la nimic sa dezvoltam manii, concentrand-ne exagerat pe masuri ineficiente", a precizat Florina Raicu pentru Ziare.com.

Ce-ar trebui sa stim, inainte de toate? Iata ce spune cercetatorul consultat de Ziare.com.

"Gama de radiatii ultraviolete cuprinde 3 tipuri: UV-A, UV-B si UV-C.
UV-A si UV-B naturale, singurele care ajung la suprafata Pamantului, sau artificiale (cele produse de lampile de la solar) sunt cele de care beneficiem atunci cand facem cu masura plaja (abuzul de expunere cauzand insa arsuri si cancer de piele). Dar ele nu au niciun efect asupra virusurilor.

Daca ne dorim sa eliminam coronavirusul, va trebui sa-i administram radiatie UV-C artificiala - cea eficienta.

Ea trebuie sa fie generata artificial pentru ca noi nu avem parte in mod natural de UV-C, pe Pamant. Ea este filtrata in mare parte de catre stratul de ozon din stratofera.

Studiile au aratat ca UV-C artificiala inactiveaza virusurile de tip Sars-Cov, la intensitatea de 90 W/cm2, la distanta de 3 - 80 cm, cu o expunere intre de 15-60 min in conditii de laborator. Iar regula este: cu cat distanta fata de obiectul vizat (pentru dezinfectie - n.red.) se mareste, cu atat intensitatea si timpul de expunere trebuie sa fie mai mari", a explicat Florina Raicu.

Ne luam lampa UV sau nu? Recomandarea ferma a specialistului

Pe de o parte, am putea rasufla usurati: lampi UV-C se gasesc la vanzare, pe internet! Sa ne cumparam oare? Si daca da, de care: mari sau mici, cu picior sau suspendate, ieftine sau mai scumpe (in speranta ca pretul mare ar putea insemna ca ele sunt chiar mai eficiente)?

Neoane cu ultraviolete

 

Sursa foto: Unsplash.comEi bine, nu va grabiti prea tare sa faceti calcule! Cercetatorul ne-a explicat clar de ce in niciun caz n-ar trebui sa ne cumparam lampi UV-C cu care sa ne dezinfectam hainele sau locuinta.

"Trebuie spus ca fara protectie, la UV de tip C nu ar trebui sa se expuna nimeni! Daca dureaza ore ca sa te arzi cu UV A sau UV B la soare, la UV C dureaza secunde. Nu trebuie expuse direct pielea si ochii (deci, practic, nimic din trupul nostru - n.red.)! Expunerea ochilor poate produce inflamarea corneei si pierderea temporara sau chiar permanenta a vederii deoarece se poate distruge retina.

Deci, fara costum si ochelari de protectie nu ne expunem la UV-C! Astfel de dispozitive nu au ce cauta intr-un apartament!", a explicat specialistul consultat de Ziare.com.

Ultravioletele si dezinfectia locuintei: Mai repede distrugem ce avem prin casa, in loc sa omoram coronavirusul

E drept ca radiatii UV-C ucid virusurile. Dar nu in orice conditii.

"Dezinfectarea eficienta a suprafetelor cu UV-C este problematica in cazul virusurilor. Cheia este sa aplicam corect UV-C pe suprafete in asa fel incat sa aiba efect.

Aceasta modalitate de decontaminare cu ajutorul radiatiei UV-C este eficienta exclusiv pe suprafete solide si plane care pot fi expuse in intregime (pardoseli, paturi de spital, mese, scaune etc) sau a particulelor aflate in suspensie in aer/apa doar daca exista un flux care sa agite/miste acele particule, procesul fiind insotit obligatoriu de circulare si de filtrare", a mai spus Florina Raicu.

Potrivit cercetatorului, pe langa faptul ca e foarte riscanta, folosirea unei lampi UV C de catre un nespecialist, intr-un spatiu casnic, are toate sansele sa fie si total ineficienta.

"In raza de actiune (a lampii, in timpul dezinfectiei unui spatiu - n.red.) nu trebuie sa se afle niciun fel de obstacol care sa ecraneze efectul radiatiei UV (...)

Si cand spun obstacol nu ma gandesc la vreun obiect de mari dimensiuni, ci chiar si la particule de praf. Un obiect plin de praf, chiar plan, nu va putea fi decontaminat corect.

Oricum toate suprafetele neregulate sunt complicat de decontaminat prin iradiere. Lumina nu bate pe 'partea intunecata a lunii'. Cam asa se intampla si cu ultravioletele. Din pacate ele nu 'bat in umbra'", a explicat Florina Raicu.

Cu alte cuvinte, daca vrem sa decontaminam un scaun, putem foarte bine sa-l spalam si sa-l stergem cu dezinfectant. Daca in loc sa facem asta incercam sa-l tratam cu radiatii UV-C, va fi si ineficient si riscant pentru sanatatea noastra. Deci total lipsit de sens.

 
 
 
 
-0:00
 
 
 
 


In plus, expuse la UV-C, obiectele din casa se vor deterioara.

"Obiectele de plastic vor suferi cel mai mult pentru ca devin casante. E asa numita 'imbatranire a plasticului', care se va face rapid, (iar materialul - n.red.) isi va modifica culoarea chiar dupa prima runda de expunere prelungita.

Trebuie spus ca tot ceea ce achizitionam si poarta eticheta 'UV resistant' se refera la testarea produsului la UV-B, nu la UV-C, deoarece in mod natural aceasta radiatie nu ajunge la suprafata pamantului.

La fel de mult vor suferi obiectele metalice vopsite care vor scoroji, iar cele exclusiv metalice se vor coroda din cauza ozonului, care este un oxidant puternic"
, a explicat Florina Raicu.

Hainele de strada, aproape imposibil de dezinfectat cu radiatii. Iata de ce

Cercetatorul spune si ca daca cineva ar insista sa isi expuna hainele la radiatii UV-C, are sanse bune sa si le strice fara vreo garanatie ca ar distruge si virusurile de pe ele.

"Revenind la intrebarea legata de haine si incaltaminte, trebuie sa luam suplimentar in considerare multiple aspecte: cum realizam expunerea lor avand in vedere cele explicate mai sus?

Ca sa facem treaba corect trebuie expuse toate partile de la o distanta mica pentru un anumit numar de minute. Credeti ca puteti face acest lucru la fiecare intrare a familiei in locuinta? La fiecare haina, pe fata si pe dos? Plus incaltamintea?

Apoi, hainele vor suferi modificari de culoare si calitate, in principal cele inchise la culoare, caci absorb mai mult.

Ganditi-va ce se intampla cu draperiile expuse la soare in timp, cu mentiunea ca in acest caz sunt afectate de UV-A si UV-B, care sunt mai blande. Daca la plaja, unde aceste radiatii actioneaza, ne ardem in cateva ore, la UV-C dureaza secunde. Deci degradarea calitativa a hainelor va fi accelerata!

In plus, este ineficienta expunerea din cauza texturilor diferite ale tesaturilor pentru ca la scara microscopica lucrurile stau diferit, microorganismele putand fi legate de particulele de praf ce impregneaza tesaturile intr-un mod inaccesibil radiatiei.
 Apoi depinde daca vorbim de fibre sintetice sau naturale etc.

In concluzie eu nu recomand folosirea lampilor germicidale pentru dezinfectia hainelor si a incaltamintei acasa cu scopul clar de eliminare a Sars-CoV-2", a mai spus specialistul citat de Ziare.com.

Nici macar lampile UV cu ozon nu sunt indicate? Doar numele ne duce cu gandul la sanatate curata!

"Un alt potential pericol este producerea de ozon ca urmare a procesului de ozonificarea a aerului din spatiile in care functioneaza aceste lampi UV-C.

Ne-a intrat in cap ca 'ozonul este sanatate curata'! Doar mergem la munte sa respiram 'ozon', nu? Este o prostie maxima! Cu cat urcam mai mult, concentratia devine mai ridicata si asociem aerul curat cu acest miros. De fapt, noi acolo inspiram aer curat pentru ca suntem departe de poluantii atmosferici de la nivelul solului, nu pentru ca inspiram ozon.

Oamenii pot doar mirosi ozonul (fiind asemanator clorului - n.red.), cand acesta ajunge la o concentratie de 10 parti la milion. Dar prezenta sa in troposfera (la suprafata pamantului, inclusiv), in concentratii mari, este toxica pentru organismul uman.

Expunerea la concentratii de ozon de 70 de parti la milion produce dureri de cap, iritatii ale ochilor si mucoasei respiratorii. Are efect distructiv asupra materiilor organice, coroziv asupra metalelor deoarece este un oxidant puternic si degradeaza plasticul.

In aceste conditii, e bine sau rau daca o lampa UV-C genereaza ozon? Potrivit cercetatorului citat, in principiu, generarea de ozon poate fi un semn ca dezinfectia a functionat.

Dar "generatoarele de ozon pe baza de UV-C din comert sunt folosite in principal pentru eliminarea mirosurilor din diferite spatii avand astfel un efect sanitar, insa nu au efecte reale decat daca sunt folosite peste limita admisa a concentratiei compatibile cu pastrarea sanatatii umane.

Utilizarea ozonului in medicina pentru tratarea diferitelor afectiuni, de care poate a auzit multa lume, este considerat medicina alternativa si nu are niciun suport stiintific", a mai spus Florina Raicu.

Cu alte cuvinte, aceste dispozitive ori sunt folosite intr-o maniera care ne poate imbolnavi, ori sunt ineficiente, spune specialistul consultat de Ziare.com.

Cum aleg specialistii lampile. Nu se poate invata peste noapte

Cu titlu informativ, Florina Raicu ne-a vorbit despre cativa parametri pe care specialistii ii iau in considerare, atunci cand aleg o lampa UV-C. Vorbim despre parametri pe care nu-i putem nici calcula si nici macar aproxima acasa. Iata despre ce este vorba.

"Exista (pentru specialistii care inteleg in profunzime aceste lucruri - n.red.) formule cu ajutorul carora se stabileste eficienta radiatiei si ele iau in calcul urmatorii parametri:

lungimea de unda (conteaza tipul de lampa): cele pe baza de vapori de mercur emit la 253.7 nm si 185nm, cele UVC LED emit intre 255 si 280 nm, iar cele cu xenon emit in intreg spectrul dar cu un peak la 230 nm;

intensitatea radiatiei UVC - este dificil de calculat puterea de iradiere efectiva a lampii doar in baza puterii de consum mentionate (adica acel numar de 30, 60, 90 watt din specificatii), pentru ca de multe ori eficienta conversiei nu este declarata de producator si depinde in mare masura de: geometrie, existenta amplificatorului prin reflexie (lampile eficiente au intotdeauna si un sistem care sa creasca eficienta prin fenomenul de reflexie, si se folosesc materiale de aluminiu in general amplasat opus directiei de expunere), tipul de sticla folosit la bulb etc;

Spatiul iluminat cu ultraviolete

 

Sursa foto: freeimages.com.tipul de spatiu in care se actioneaza (delimitat sau deschisr). In spatii deschise sistemele nu au nicio eficienta;

distanta fata de suprafata de decontaminat. Pentru dezinfectarea suprafetelor expunerea se face direct, de la o distanta de 30-90 cm, altfel nu are efect.

timpul de actiune - intre 15-30 de minute. Trecerea rapida prin tunelurile cu UV-C nu are niciun efect de decontaminare.

Noi, acasa, nu putem face toate aceste estimari in mod corect pentru ca marea majoritate a oamenilor nu se pricep si orice abateri de la aceste calcule influenteaza eficienta procedurii. Improvizatiile sunt inutile, iar excesele pot sa ne coste sanatatea!", a explicat Florina Raicu  

Uneori, si la spital radiatiile sunt folosite gresit

Florin Raicu spune ca si parte dintre specialisti au ajuns sa se foloseasca tehnologia de dezifectie cu UV-C intr-o maniera gresita si ineficienta.

"Am vazut in media romaneasca aparitia unor dispozitive produse local si recomandate multor spitale. Ba chiar le-am vazut instalate la intrarea principala in unele spitale. Este cea mai mare prostie!

In cazul respectivelor dispozitive, distanta fata de subiect este mult prea mare, unele lampi sunt orientate perpendicular de directia de inaintare prin tunel astfel incat trecerea prin raza de actiune este infima, iar timpul in care se face decontaminarea este nesemnificativ, intensitatea UV-C este slaba, iar spatiul deschis! In concluzie, nu aduc nicio protectie!", a conchis cercetatorul.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ANUNT LICITAȚIE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ONEȘTI organizează licitație publică deschisă cu oferta în plic închis 1). Informații privind concedentul: MUNICIPIUL ONEȘTI, reprezentat legal prin PRIMAR –Victor Laurenţiu Neghină, cu sediul în B-dul Oituz, nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032, Telefon: 0234/324.243, Fax: 0234/313.911, e-Mail: primarie@onesti.ro, www.onesti.ro având cont de virament nr. RO29TREZ06221A300530XXXX, deschis la Trezoreria Onești 2) Informații privind obiectul concesiunii a) conform HCL nr. 240/29.09.2021 anexa nr. 1: Nr. Crt. Adresă amplasament Suprafaţă mp. Preţ lei/mp/an Durata ani Destinaţia 1. Str. Tineretului nr. 6, Mun. Onești 4,00 mp 18,60 lei 40 ani Balcon 2. Bd. Republicii nr. 50, Mun. Onești 5,00 mp 104,05 lei 30 ani Acces spațiu comercial 3. Str. Culturii nr. 5, Mun. Onești 5,00 mp 17,11 lei 9 ani Balcon 4. Str. Cașinului nr. 3, Mun. Onești 3,00 mp 61,00 lei 30 ani Acces 5. Str. Emil Rebreanu nr. 3, Mun. Onești 3,00 mp 72,00 lei 11 ani Spațiu comercial 6. Calea Mărășești nr. 106, Mun. Onești 390,00 mp 35,00 lei 30 ani Service auto b) conform HCL nr. 95/19.04.2021 anexa nr. 1 (reluare procedură): Nr. Crt. Adresă amplasament Suprafaţă mp. Preţ lei/mp/an Durata ani Destinaţia 4. Str. Pajura nr. 4, Mun. Onești 5 mp 28,00 lei 20 ani Acces spațiu comercial 3) Informații suplimentare si Documentația de atribuire pot fi obținute: -în format tipărit la Serviciul Patrimoniu imobiliar din cadrul Primăriei Municipiului Onești, etaj VII, cam. 703, în urma achitării contravalorii de 20 lei/exemplar (în numerar la casierie sau în contul RO33TREZ06121180250XXXXX –CUI 4353250 –beneficiar Municipiul Oneşti) -data limită pentru solicitarea clarificărilor: 08 noiembrie 2021, ora 13.00 4) Informații privind ofertele -Data limită de depunere a ofertelor: 16 noiembrie 2021, ora 13.00 -Ofertele se vor depune într-un număr de 1 (unu) exemplare la registratura Primăriei Municipiului Oneşti, B-dul Oituz nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032 5) Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor: 17 noiembrie 2021, ora 13.30, la parterul Primăriei Municipiului Oneşti, la sala mică de şedinţe. 6) Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax și/sau adresa de e-mail a instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Oneşti; Adresa: Municipiul Oneşti, Str. Tineretului nr. 1 cod 601068, tel: 0234/311224, fax 0234/326170;email: jud-onesti-gref@just.ro.
Ce este grafenul, considerat „materialul miracol”, care alimentează teoriile conspirației promovate de anti-vacciniști
24/10/2021 17:43

Ultra-rezistent, ultra-stabil şi ultra-conductor, grafenul promite să revoluţioneze industria aerospaţială, energetică şi medicală. Dar din cauza noutăţii sale şi a posibilităţilor lui uriaşe, a ...

Facebook își va schimba numele
20/10/2021 13:45

Compania americană Facebook,.care guvernează mai multe platforme sociale şi produse hardware, ar putea primi un nume nou. Surse anonime din cadrul Facebook susţin că este o chestiune de zile pană cand ...

Apple a lansat cârpa oficială de șters gadgeturile
19/10/2021 08:58

Alături de laptopuri, căşti şi servicii noi, Apple a lansat, in cadrul celui mai recent eveniment, carpa oficială de şters gadgeturile companiei, transmite News.ro. Fără să fie prezentată cu surl ...

British Museum va expune faimosul Disc ceresc de la Nebra
18/10/2021 14:21

British Museum va expune faimosul Disc ceresc de la Nebra, despre care se crede că este cea mai veche reprezentare a cerului descoperită pană in prezent, informează DPA. Artefactul are o vechime de 3.600 d ...

Cum poţi încălzi apa dacă nu ai gaze şi nici curent. Metoda genială pe care trebuie să o ştie toate gospodinele
16/10/2021 21:08

Dacă se intamplă să rămai fără electricitate si, de altfel, fără gaz, asigură-te că faci baie fierbinte după ce ai folosit acest truc pentru a incălzi apa fără gaz sau electricitate. Este un truc ...

WhatsApp vine cu o nouă funcție de protejare a mesajelor. Opțiunea care poate fi activată de toți utilizatorii
15/10/2021 09:35

Conversatiile salvate in Google Drive sau iCloud vor fi criptate de WhatsApp, inainte să fie urcate in cloud, dacă utilizatorul activează această nouă opţiune. La doar o lună după ce a inceput să test ...

Facebook anunță noi modificări. Despre ce va fi vorba
14/10/2021 10:00

Facebook continuă planurile pe care le-a inceput in ceea ce priveste reducerea volumului de postări despre politică din cadrul reţelei sale sociale, extinzand un test inceput in prima parte a anului. Mai ex ...

România va fi lovită de un ciclon
12/10/2021 10:00

Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a informat recent că un ciclon mediteranean va lovi puternic Romania in următoarele zile. Astfel, acesta va aduce precipitaţii abundente, dar şi valori termice ...

Dușmanul care creează mari probleme de sănătate. Toată lumea îl are în casă
07/10/2021 11:53

  Un studiu ce a fost realizat de oamenii de stiintă de la Universitatea Northwestern din Statele Unite ale Americii (SUA), care se ocupă cu studierea particulelor de praf, a arătat că praful nu con ...

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2021, atribuit pentru metoda de construire a moleculelor
06/10/2021 13:19

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2021 a fost atribuit cercetătorilor Benjamin List (Germania) şi David McMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice, o unealtă ingenioasă pentru construirea mo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei