Scandal în lumea ştiinţei – cazul Kammerer

default

Dimensiune font:

| 05-10-2012 18:31

Exasperat de cazurile tot mai dese de impostură ştiinţifică din perioada de început a secolului trecut, celebrul scriitor, jurnalist şi cercetător G. K. Noble a luat într-o bună zi hotărârea de a consacra o lucrare acestui subiect deranjant prin simpla definiţie. În consecinţă, i-a chestionat pe oamenii de ştiinţă din grupul său de apropiaţi asupra intenţiei sale. Aceştia, aproape în cor, l-au asigurat că cea mai jenantă dintre imposturile ştiinţifice aduse la cunoştinţa lor era cea a unui biolog austriac, pe numele său Paul Kammerer.


Noble şi-a publicat articolul vitriolant, iar cazul a culminat cu sinuciderea lui Kammerer. Ancheta ulterioară a scos însă la lumină adevarul. Noble nu şi-a iertat niciodată gestul prin care s-a grăbit să-şi publice opiniile. Din nefericire, ca de multe ori în astfel de cazuri, era prea târziu.

Broaştele buclucaşe


Paul Kammerer a fost un cercetător austriac de origine evreiască, foarte serios în munca şi activitatea sa, un suporter al teoriei lamarckiene a moştenirii directe, teorie astăzi abandonată în mediile ştiinţifice. El şi-a definitivat principalele descoperiri între anii 1922-1929.

Omul şi-a început cariera academică prin studiul muzicii clasice, domeniu pe care l-a abandonat în favoarea biologiei, ştiinţă care, pe atunci, avea mult mai multe necunoscute decât în prezent.
Activitatea sa ştiinţifică s-a concretizat în numeroase experimente în biologie, care au constat în mare parte în creşterea şi încrucişarea a diferite specii de amfibieni.

Printre succesele sale se numără şi faptul că a "forţat" salamandre ovovivipare (care depuneau ouă) să devină vivipare (adică să nască pui vii). La fel, în alte experimente, a determinat salmandrele alpine, care sunt vivipare, să devină ovovivipare.

A fost un individ extrem de elocvent, pasionat de munca sa, fermecător chiar pentru cei apropiaţi. Pe scurt, un om onorabil, consecvent şi chiar un deschizător de drumuri în domeniul biologiei.

A susţinut într-atât teoria lui Lamarck, încât a transpus-o şi asupra oamenilor:
"Orice fiinţă omenească este capabilă să se adapteze unei schimbări a mediului în care trăieşte şi să transmită această adaptare descendenţilor săi direcţi." Teoria lui Lamarck era contrară celei emise de Darwin, iar lumea ştiinţifică din acea perioadă era împărţită în două mari tabere, fiecare parte susţinându-şi alegerea prin argumente desprinse din studiile şi experimentele celor doi mari oameni de ştiinţă.

Scandalul de pomină care avea să zguduie mediile ştiinţifice a avut la bază o serie de experimente făcute de Kammerer pe broaştele-mamoş.

Pentru a dovedi confraţilor săi de breaslă veridicitatea aserţiunilor sale, Paul Kammerer a luat ouă de broască-mamoş din specia celor care se reproduc pe uscat şi le-a pus în apă.

Prin creşterea temperaturii apei, ouăle au eclozat, iar viitorii mormoloci prezentau o înfăţişare uşor diferită de a părinţilor.
Astfel, generaţia imediat următoare de broaşte era deja mult mai bine adaptată mediului acvatic decât proprii părinţi şi începuse deja să aibă caracteristici tipice pentru broaştele cu mod de viaţă preponderent acvatic.

Bunăoară, noua generaţie de batracieni prezenta o umflătură de culoare neagră pe degete cu rol în actul de copulare.

"Umflătura" permitea broaştelor-mamoş masculi să se agaţe de pielea umedă şi alunecoasă a femelelor ca să se poată acupla astfel în instabilul mediu acvatic.

Această excrescenţă, pe care părinţii lor trăitori pe uscat nu o aveau, s-a transmis în continuare progeniturilor lor, care eclozau direct cu o excrescenţă de culoare închisă pe degete. Viaţa era deci capabilă să-şi modifice programul genetic pentru a se adapta la mediul acvatic în decursul unei singure generaţii.

Până unde duce răutatea umană

Kammerer a început să-şi prezinte experimentul în cadrul a diverse simpozioane cu temă ştiinţifică din întreaga lume.

Cu toate acestea, Paul Kammerer a avut numeroşi rivali şi contestatari în mediile ştiinţifice, contestatari care au mers până într-atât încât l-au acuzat şi chiar i-au înscenat un scandal în urma căruia cercetătorul austriac a intrat într-o depresie care a culminat cu un act de suicid.

Kammerer a prezentat noile broaşte în Anglia, unde aceşti batracieni au fost inspectaţi de zoologi eminenţi care, iniţial nu au detectat presupusele falsificări invocate mai târziu de zoologul american G. K Noble.
Kammerer experimentase ulterior şi pe sepii, caracatiţe şi tritoni, fiind convins că regăsise veridicitatea teoriei lamarckiene în totalitatea cazurilor sale. Mulţi biologi din Europa i-au vizitat laboratorul din Viena, iar fotografii şi rapoarte ale studiilor sale au fost curând făcute publice în mediile ştiinţifice de pe mapamond.

Drama s-a declanşat cu ocazia vizitei sale în Statele Unite.

Oamenii de ştiinţă şi cadrele universitare americane au dorit să examineze "obiectiv" experienţa lui. În amfiteatrul Muzeului American de Ştiinţele Naturii, s-a înghesuit multă lume, alături de numeroşi jurnalişti. Doctorul Kammerer avea de gând să demonstreze tuturor, odată pentru totdeauna, că nu este un impostor.

Cu toate acestea, în seara de dinaintea demostraţiei, în laboratorul său a avut loc un incendiu cel puţin bizar. Aparatura sa a fost distrusă în totalitate, iar din lotul său de broaşte care prezentau noua excrescenţă nu supravieţuise decât un singur exemplar.

Kammerer nu a avut încotro şi a prezentat a doua zi acest singur supravieţuitor.

Oamenii de ştiinţă au examinat batracianul cu lupa şi au izbucnit în râs.

Se vedea perfect că petele negre ale excrescenţei degetului broaştei fuseseră în mod artificial desenate prin injectare cu tuş sub piele.

Sala râdea de aparenta înşelătorie. Într-o clipă, Paul Kammerer şi-a pierdut toată credibilitatea şi orice şansă de a-şi vedea recunoscută întreaga activitate. Omul a părăsit cu paşi înceţi sala, în huiduielile şi hohotele publicului.

Se spune că încrederea se câştigă greu, dar se pierde foarte uşor. Zicala nu s-a potrivit niciodată mai bine decât în cazul lui Kammerer.

Toţi apropiaţii şi susţinătorii săi l-au respins şi marginalizat. Chiar şi prietenii i-au închis uşa în nas.

Omul era dărâmat. G. K. Noble a publicat un articol extrem de acid în prestigiosul periodic ştiinţific Nature, în care Kammerer era pur şi simplu desfinţat, fără a avea măcar dreptul la replică. Şase săptămâni mai târziu, Paul Kammerer ss-a sinucis în pădurea Schneeberg.

Tabăra darwiniştilor părea că ieşise din nou câştigătoare. Acum era din nou admis faptul că fiinţele vii nu se pot adapta la un mediu nou în decursul unei singure generaţii.

Înainte de a-şi trage un glonte în cap, cercetătorul a lăsat o simplă notă în care scria că "doreşte să moară mai bine în natură, decât între oameni".

Actul sinuciderii sale l-a discreditat şi mai mult, acum toţi apropiaţii săi fiind convinşi că cercetătorul austriac era într-adevăr vinovat şi nu a putut trăi împăcat cu acest gând.

Adevărul era, ca aproape de fiecare dată, deasupra anticipărilor oamenilor.

Interesul în privinţa cazului Kammerer a reapărut în prejma anului 1971. Atunci, personalitatea sa a fost analizată de celebrul jurnalist şi scriitor britanic Arthur Koestler.

Acesta căuta material documentar pentru noua sa carte, intitulată "The Case of the Midwife Toad", în care analiza viaţa şi lucrările lui Kammerer.

Arthur Koestler s-a întâlnit, aşadar, cu asistentul personal al lui Kammerer. Pe măsură ce omul îşi rememora faptele, a izbucnit în lacrimi de regrete şi a mărturisit adevărata dimensiune a cazului. I-a dezvăluit lui Koestler faptul că el se afla la originea dezastrului. El a fost cel care, la ordinul unui grup de savanţi cu orientări darwiniste extreme, dăduse foc laboratorului, şi înlocuise ultima broască cu noua "creaţie", cea căreia îi injectase tuş în deget...

Viaţa unuia dintre cei mai marcanţi biologi de la începutul secolului XX s-a sfărsit răpusă de invidia, răutatea, orgoliul şi obtuzitatea colegilor săi de breaslă.

Kammerer a marcat ştiinţa şi prin faptul că a fost adevăratul descoperitor al moştenirii epigenetice non-Mendeliene. Mecanismul prin care moştenirea epigenetică este nimic altceva decât modificarea pe cale chimică a ADN-ului, care poate fi transmis ulterior generaţiilor imediat următoare.

O altă pasiune a lui Kammerer consta în colectarea şi studierea coincidenţelor. A publicat cu această ocazie un volum intitula "Das Gesetz des Serie"-Legea Seriilor. Volum în care a adunat circa 100 de anecdote asupra coincidenţelor. Acelaşi volum a stat mai târziu la formularea teoriei sale cu privire la Serialitate.

Austriacul a declarat că toate evenimentele sunt interconectate prin valuri succesive de serialitate. Alber Einstein susţinea că ideile lui Kammerer sunt "cel puţin interesante şi în niicun caz absurde", iar Carl Jung a făcut numeroase trimiteri la personalitatea lui Kammerer în scrierile sale despre sincronicitate.

Totuşi cea mai şocantă referinţă la adresa acestei victime a orgoliului dictatorial ştiinţific ne parvine tot prin intermediul lui Koestler. Acesta susţine că într-o seară în care lucra la cartea sa care prezenta cazul profesorului austriac, la un moment dat, fantoma lui Kammerer i-a apărut în faţă şi l-a privit lugubru zicându-i doar atât:

"Ţi-am spus eu că sunt nevinovat..."

Sursa:descopera.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei