Situaţie de criză: fertilitatea masculină scade accelerat

default

Dimensiune font:

| 07-12-2012 00:00

Cel mai amplu studiu realizat până acum în domeniu arată că în multe ţări ale lumii sănătatea reproductivă a bărbaţilor e într-un declin rapid: concentraţia de spermatozoizi în lichidul seminal şi numărul de spermatozoizi sănătoşi au scăzut considerabil în ultimii 20 de ani.

Situaţie de criză: fertilitatea masculină scade accelerat

Cauzele acestui fenomen nu sunt cunoscute cu precizie, deşi au fost avansate multe ipoteze ce sugerează cauze diferite, de la lenjeria prea strâmtă (care măreşte temperatura la nivelul testiculelor peste temperatura optimă pentru spermatogeneză, afectând astfel formarea spermatozoizilor) până la factori poluanţi din mediu.

Cel mai recent studiu de profil a fost realizat în Franţa, de către cercetătorii de la Institut de Veille Sanitaire, St. Maurice, şi publicat în jurnalul Human Reproduction, Cercetătorii au prelucrat date adunate de la 126 de clinici de fertilitate din Franţa, care au colectat şi analizat, între anii 1989 şi 2005, probe de spermă de la cca. 26.000 de bărbaţi, cu vârsta medie de 35 de ani. Aceşti bărbaţi erau parteneri ai unor femei care recurseseră la serviciile clinicilor de fertilitate datorită faptului că aveau trompele uterine absente sau blocate, aceasta fiind cauza pentru care nu puteau avea copii. Partenerii lor nu aveau ei înşişi probleme de fertilitate; de aceea, au fost consideraţi reprezentativi pentru populaţia masculină în ansamblu

Analiza probelor de spermă a arătat, de-a lungul anilor, o tendinţă marcată de scădere a numărului de spermatozoizi sănătoşi şi a concentraţiei de spermatozoizi, ceea ce implică un risc mai mare de infertilitate. Rezultatele studiului francez se potrivesc cu cele obţinute în alte studii, în diferite ţări ale lumii, confirmând faptul că este vorba despre o tendinţă globală, care are toate şansele să se accentueze în viitor.

Între 1989 şi 2005, arată studiul francez, concentraţia de spermatozoizi (numărul de spermatozoizi pe mililitru de spermă) a scăzut cu o treime, declinul fiind progresiv, de aproximativ 1,9% pe an (de la 73.6 millioane/ml în 1989 la 49.9 milioane/ml în 2005). În aceeaşi perioadă, numărul spermatozoizilor normal constituiţi a scăzut, de asemenea, cu 33,4%.

Deşi cifra de 49,9 milioane/ml este mult deasupra limitei care defineşte infertilitatea masculină (15 milioane/ml), este totuşi sub pragul de 55 milioane/ml, prag de la care, consideră experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pot începe problemele, deoarece creşte timpul necesar conceperii unui copil.

Alte studii europene anterioare arătaseră că unul din cinci bărbaţi tineri are o concentraţie de spermatozoizi îndeajuns de scăzută pentru a genera probleme de concepţie.

Această tendinţă este considerată de specialişti o problemă de sănătate publică dintre cele mai îngrijorătoare. Paralel, se observă şi o creştere semnificativă a numărului de cazuri de cancer testicular (a cărui rată s-a dublat în ultimii 30 de ani), ca şi creşterea incidenţei altor probleme de sănătate sexuală masculină, precum criptorhidia (testicule necoborâte în scrot. Testiculele se formează în cavitatea abdominală şi coboară în scrot până la data naşterii sau cel târziu în primul an de viaţă. Dacă rămân în cavitatea abdominală, spermatogeneza este compromisă, deoarece temperatura din abdomen este prea mare pentru formarea spermatozoizilor normali. Coborârea testiculelor în scrot, a cărui temperatură este mai scăzută, este un proces adaptativ, menit să asigure condiţii optime pentru desfăşurarea spermatogenezei.) 

Toate aceste probleme legate de fertilitatea masculină, cuplate cu vârsta mai înaintată la care cuplurile se hotărăsc să aibă copii (în condiţiile în care fertilitatea femeilor scade cu vârsta) explică de ce tot mai multe cupluri au dificultăţi în a-şi întemeia o familie.

În schimb, nu se cunoaşte cu exactitate cauza scăderii calităţii spermei la bărbaţi. Richard Sharpe, profesor de sănătate reproductivă la Universitate din Edinburgh şi un expert internaţional în domeniul cercetării toxinelor ambientale, afirmă că studiul francez este „absolut impresionant” şi dă un răspuns clar scepticilor care se îndoiesc că ar exista o tendinţă globală de scădere a fertilităţii masculine. Ceva legat de modul de viaţă modern, de alimentaţie sau de mediu, spune el,  determină aceste probleme, care par să se agraveze cu timpul. După opinia sa, cei mai importanţi factori în acest fenomen ar fi, cel mai probabil, o  dietă prea bogată în grăsimi şi expunerea la substanţe toxice din mediu.

Recomandările experţilor pentru a îmbunătăţi calitatea spermei:

Purtarea unei lenjerii largi, lejere, deoarece, pentru formarea spermatozoizilor normali, temperatura testiculelor trebuie să fie mai scăzută decît temperatura generală a corpului.

o alimentaţie cu conţinut scăzut de grăsimi saturate

evitarea fumatului, a excesului de alcool, a drogurilor şi a obezităţii.

reducerea expunerii la chimicale industriale, precum cele utilizate la fabricarea materialelor plastice. Unele dintre aceste substanţe imită în organism acţiunea hormonilor feminini, contracarând  acţiunea hormonilor masculini.

Protejarea femeilor gravide, deoarece există indicii ce sugerează că scăderea calităţii spermei poate fi determinată de factori care acţionează încă din timpul vieţii intrauterine.

Evitarea medicamentelor anti-depresive (în cazuri rare, acestea pot determina scăderea concentraţiei de spermatozoizi.)

Sursa: The Independent

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei