Sony Xperia Tablet S - frumoasa, puternica si problematica

default

Dimensiune font:

| 01-10-2012 15:46

In 2011, Sony a lansat primele sale doua tablete, modelele Tablet P si Tablet S. Daca prima dintre acestea a fost un ciudat produs cu doua ecrane de 5,5", Tablet S a adoptat o forma mult mai apropiata de o tableta standard si s-a bucurat de mai mult succes, in special in Marea Britanie. La IFA Berlin 2012, compania a prezentat primul membru al generatiei urmatoare, Xperia Tablet S, iar aceasta a ajuns si in Romania.

Prezentare, constructie, ergonomie

La fel ca si predecesoarea sa, primul lucru cu care Xperia Tablet S va iesi in evidenta este forma. Daca partea frontala este una clasica, un simplu dreptunghi de sticla intrerupt doar de obiectivul camerei si senzorul de luminozitate, profilul si spatele sunt atipice. Modelul original Tablet S a avut un profil lateral exotic, pe care Sony l-a asemanat cu cel al unei reviste deschide pliate, insa Xperia Tablet S a redus acest element de design in favoarea unei mult mai discrete cute din material plastic, fara a pierde insa elementul originalitatii.

Spatele neacoperit al tabletei este fabricat din aluminiu slefuit. Cuta superioara, care pleaca imediat de la marginea ramei suprafetei protectoare de sticla si se prelungeste pana in treimea superioara a partii posterioare, este fabricata dintr-un material plastic, din pacate cam subtire si care lasa o senzatie neplacuta de lucru ieftin. Muchiile acestei cute adapostesc in partea dreapta butoanele de control al volumului, Power/Lock si LED-ul de semnalizare, in partea opusa regasindu-se conectorul audio jack de 3,5mm si slotul SD.

De ce a ales Sony acest design? Primul motiv este, evident, originalitatea. In al doilea rand, compania a putut realiza o tableta mult mai subtire decat modelul anterior, aceasta avand 8,8 mm in partea inferioara, unde sunt adapostite bateria, difuzoarele si o serie de componente interne, pastrand totodata neecranata zona superioara, acoperita de cuta din material plastic.

Datorita acestui design, tableta este confortabila, mai ales ca si greutatea ei este putin mai mica decat a majoritatii modelelor din grupa tabletelor cu ecrane de 9" sau mai mari. Gratie acestui element de design, Xperia Tablet S nu prea poate aluneca din mana atunci cand este tinuta in orizontal, utilizarea ei in pozitie verticala facand din cuta din material plastic, care are o grosime ceva mai mare de 11,85 mm, un maner eficient. Daca Sony ar fi facut o alegere mai buna pentru acest material plastic iar capacul de protectie al unicului conector nu ar fi fost complet detasabil, deci si usor de pierdut, noii sale tablete nu i s-ar fi putut reprosa nimic serios din punct de vedere constructiv, tableta fiind bine asamblata si confortabila.

Un avantaj al modelului Xperia Tablet S este certificarea IPX4, aceasta garantand rezistenta tabletei la jeturi de apa, adica acele pahare de cafea sau apa pe care le varsam uneori pe masa. Atentie insa, certificarea nu garanteaza rezistenta la imersiune.

 

Specificatii

 

• Ecran: 9,4", 1280x800 pixeli, IPS, LED
• Chipset: Nvidia Tegra 3 T30
• CPU: 1,4 GHz, quad core
• GPU: Nvidia GeForce ULP, 12 core
• RAM: 1 GB
• Memorie interna: 16/32/64 GB
• Sistem de operare: Android 4.0.3
• Conectivitate: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS
• Camera principala: 8MP, autofocus
• Camera frontala: 1MP
• Conectori: SD, jack audio 3,5mm, dock proprietar (USB, HDMI)
• Audio: 1 x microfon, 2 difuzoare
• Baterie: 6000 mAh
• Dimensiuni: 239.8 x 174.4 x 8.8 mm (max: 11,8 mm)
• Greutate: 570 grame

Ecran, hardware, dotari si autonomie

Unul dintre cele mai deranjante obiceiuri Sony Ericsson, ulterior Sony, a fost utilizarea unor ecrane care nu prea corespundeau pretentiilor clasei din care faceau parte. Din fericire, de data aceasta nu mai este cazul: Xperia Tablet S foloseste un panou IPS de 9,4" cu culori bune, unghiuri excelente, contrast ridicat si o luminozitate satisfacatoare. In plus, a fost imbucurator sa constat ca Sony nu s-a dedat la trucuri ieftine de marire artificiala a autonomiei prin utilizarea unui nivel prea scazut al luminozitatii automate, aceasta fiind reglata optim de cele mai multe ori. Tratamentul oleofobic este bun, acesta murdarindu-se de amprente destul de greu, dar fiind si la fel de greu de curatat. Prestatia in lumina solara este foarte buna.

Rezolutia aleasa de Sony este insa de numai 1280x800 pixeli. Din acest punct de vedere, tableta nu poate rivaliza cu liderii ASUS Transformer Pad Infinity sau Apple iPad 3rd generation, care ofera o lizibilitate mult mai mare gratie densitatii superioare. Tinand insa cont ca numarul aplicatiilor Android optimizate pentru rezolutii mari este cam anemic, cat de important este acest aspect ramane la latitudinea fiecarui utilizator.

Platforma hardware folosita de Sony este una deja clasica: NVIDIA Tegra 3. Producatorul a ales solutia de baza T30, care ofera o frecventa standard de 1400 MHz, la care se adauga 1GB memorie RAM si cantitati de 16, 32 sau 64 GB pentru stocarea interna, din care 6 sunt insa rezervati de sistemul de operare. Lista dotarilor mai include un modul wireless dual-band 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, un mai putin comun port infrarosu si un slot SDHC cu suport pentru carduri de pana la 32GB. In acest moment tableta nu este disponibila in versiuni cu modem 3G, dar acestea vor ajunge pe piata in luna noiembrie.

Conectivitatea este insa mai putin impresionanta deoarece Sony a ignorat sa includa un port USB, de orice natura ar fi fost acesta, in favoarea conectorului sau proprietar. Cu ajutorul prelungitorului alimentatorului, tableta poate fi conectata la un port USB standard, insa iesirea HDMI se face cu un adaptor care trebuie achizitionat separat, iar pentru cablu USB On-the-go... sunteti pe cont propriu.

Dupa cum se remarca din testele de mai jos, performantele tabletei Sony sunt foarte bune, fiind liderul tabelelor la aproape toate capitolele, cu exceptia celui de performanta grafica, unde nu se poate face usor fata puternicului PowerVR SGX543 MP4 din iPad 3rd generation.

Autonomia a fost insa un pachet cu un dus cald si unul rece. Redarea video a rulat timp de 11 ore si 10 minute, un record impresionant pentru o baterie de 6000mAh, in schimb tableta a ajuns printre codase la autonomia Web, unde a rezistat doar 6 ore. Aceasta diferenta este foarte mare, mai ales ca deja cunoastem comportamentul unei tablete Tegra 3 tipice, si poate fi explicata doar prin buguri software la nivelul interfetei radio sau o unitate defecta.

Acesta este a doua problema majora a interfetei wireless, prima fiind ecranarea semnalului atunci cand mana acopera treimile extreme ale cutei din material plastic. Aceasta se manifesta, intr-adevar, doar in anumite unghiuri, insa puterea semnalului poate scadea chiar la 50%.

Software

Ruland Android 4.0.3, tableta nu aduce prea multe particularizari la nivelul interfetei, remarcandu-se doar un mic launcher pentru programe in partea superioara, zona vizibila insa doar in Home Screen, si modulul similar Quick Apps, amplasat in partea inferioara. Acesta din urma permite lansarea unor widget-uri sau aplicatii in ferestre suprapuse deplasabile peste interfata programului curent deschis, un truc interesant, dar compatibil doar cu unele programe.

Modulul infrarosu este utilizat de aplicatia Media Remote, apelabila tot din bara inferioara a interfetei, aceasta permitand preluarea rolului telecomenzilor din jur de o singura tableta. Utilizatorul isi poate selecta echipamentele din jur dintr-o lista masiva de profile sau, in cazul in care totusi nu le gaseste, poate programa aplicatia cu ajutorul telecomenzii originale. Pentru utilizatorii avansati, exista si un mod macro de programare, care permite efectuarea mai multor operatiuni dintr-o singura apasare pe ecran..

O ultima amprenta utila Sony se remarca in aplicatia Guest Mode, care permite partajarea tabletei cu alte persoane fara a le lasa sa cotrobaie unde nu ati dori. Protejata cu o parola, aceasta permite crearea a unuia sau mai multor conturi de utilizatori unde puteti selecta aplicatiile pe care acestia au dreptul sa le acceseze. Nu este prea sigur dar, pana la implementarea suportului multi-user in Android, este mult mai bine decat nimic.

Deranjanta este insa multitudinea de buguri. Pe langa problemele sus mentionate, Xperia Tablet S are prostul obicei sa nu iasa uneori prea repede din Sleep, necesitand doua sau trei apasari de buton, alteori nu initializeaza modulul Wi-Fi si singura posibilitate de activare este inchiderea si redeschiderea software a tabletei, luminozitatea se reseteaza uneori de una singura la nivelul minim, iar Socialife, un agregator social media, mai mult da mesaje de eroare decat functioneaza.

Redare video, audio, camera foto, GPS

Din punct de vedere multimedia, Xperia Tablet S este la inaltime. Redarea audio, care este doar multumitoare in casti deoarece are ceva distorsiuni in gama inaltelor, este in schimb excelenta atunci cand este redata in difuzoarele stereo externe. Fara a se remarca prin volum, acestea compenseaza in schimb prin claritate si fidelitate, existand chiar si o urma de bas. Aplicatia Walkman permite indexarea si sortarea albumelor, oferind ca optiuni de procesare un egalizator cu 5 benzi, amplificarea pentru difuzoare xLOUD si un amplificator pentru frecventele joase, ClearBass, care face un control dinamic automatizat al saturatiei si dinamicii.

Redarea video se face si ea prin intermediul unui player la fel de bun, aplicatia Movies extragand prin intermediul serviciului Gracenote informatii despre filme si afisele acestora. Suportul MKV este prezent, din pacate lipseste insa si suportul pentru formatele AC3 si DTS, ceea ce inseamna ca veti fi nevoiti fie sa faceti conversia fisierelor dorite, fie sa folositi un player alternativ pierzand totodata optiunile oferite de Movies. Suportul DLNA este implementat la nivelul ambelor aplicatii media, Xperia Tablet S putand functiona fie ca server de continut, impingerea catre alte echipamente facandu-se prin optiunea Throw, fie ca client, integrarea cu serverele din retea facandu-se direct in galeria media.

Spre deosebire de terminalele foto, camerele foto implementate in tablete nu sunt chiar atat de utile si, probabil, producatorii nici nu le acorda prea multa atentie. Este cazul si Xperia Tablet S, camera oferind imagini de slaba calitate, cu zgomot puternic, culori spalacite si o postprocesare care distruge detaliile. Din fericire, camera frontala, care este mult mai utila in cazul unei tablete, ofera o prestatie mai buna.

Daca intentionati sa utilizati tableta ca navigator GPS, aceasta ofera un semnal puternic, cu SNR care trece de 40 in cazul multor sateliti, si cu o localizare la rece si fara asistenta A-GPS rapida, de circa un minut.

Concluzii

Oferit la un pret similar produselor rivale precum Transformer TF300 de la ASUS, Sony Xperia Tablet S ofera o carcasa solida cu un design deosebit si protectie IPX4, un ecran foarte bun, o platforma hardware solida si o baterie cu autonomie media excelenta. Portul infrarosu programabil este o aditie interesanta, pacat ca Sony a uitat sa implementeze pe langa acesta si un port HDMI si unul USB, ceea ce limiteaza optiunile de conectivitate. Cel mai deranjant aspect este insa cel al multitudinii de buguri software, care nu ar fi trebuit sa ajunga intr-un firmware final, mai ales ca unele par a afecta si importanta autonomie Web.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei