Stoparea artritei înainte de apariţie

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 16:20

Aproximativ 27 de milioane de americani suferă de artrită şi mai mult de 3 milioane din aceste cazuri se datorează unei leziuni la o încheietură, adesea la genunchi, care provoacă lent şi sigur deteriorarea cartilajului. Detalii  în continuare.

Un medicament folosit frecvent poate preveni osteoartrita la persoanele care suferă de leziuni grave ale articulaţiei.

Un nou studiu de la MIT sugerează că un medicament pe bază de steroizi, utilizat în prezent pentru a trata bolile inflamatorii, ar putea stopa osteoartrita chiar înainte de a se instala, dacă este administrat la scurt timp după leziune.

„În esenţă, este schimbarea scopului unui medicament deja existent”, spune Alan Grodzinsky, autorul principal al studiului, profesor de inginerie biologică, mecanică şi electrică şi directorul Centrului pentru Enginerie Biomedicală de la MIT.

Grodzinsky şi colegii săi publică descoperirile lor pe 2 septembrie, în al doilea număr al revistei Cercetarea şi Terapia Artritei. Alţi autori sunt Yihong Lu, beneficiar recent al titlului de doctor în bioinginerie şi Christopher Evans, onorat cu titlul de Maurice Edmond Mueller Professor of Orthopedic Surgery la Havard Medical School.

Leziunile articulare grave sunt mai frecvente la persoanele mai tinere, care participă mai mult la sporturi ca baschet sau ski, unde e posibil să îşi rupă ligamentele, cum ar fi ligamentul încrucişat anterior. Serviciul militar şi accidentele auto sunt, de asemenea, surse comune de leziuni articulare la persoanele tinere.

În majoritatea cazurilor, pacientul este tratat cu medicamente non-steroidiene antiinflamatoare ca ibuprofen pentru a reduce durerea şi inflamaţia. Săptămâni sau luni mai târziu, pacientul poate suferi o intervenţie chirurgicală pentru a stabiliza articulaţia.

În aproximativ 50% dintre cazuri, cartilajul pacientului se distruge constant după leziunea suferită, eventual conducând la artrită, spune Martin Lotz, profesor de medicină moleculară şi experimentală la Scripps Research Institute, care a fost implicat în studiu. În prezent, nu există nicio modalitate de a preveni această degradare a cartilajului.

„Există o oportunitate aici”, adaugă Lotz la strategia de intervenţie imediată a celor de la MIT. „Dacă se procedează conform acesteia, nu numai că ameliorezi inflamaţia şi durerea articulaţiei, ai putea chiar reduce riscul de a dezvolta artrita”.

În noul studiu, cercetătorii MIT au testat efectele glucocorticoizilor - steroizi care pot ajuta la reducerea inflamaţiei şi a durerii în articulaţiile artritice. Doctorii au prescris aceste medicamente pentru tratamentul artritei reumatoide cronice pentru persoanele mai în vârstă.

Cercetătorii au experimentat pe ţesut cartilaginos uman şi bovin. Întâi au deteriorat ţesutul, apoi l-au inundat cu proteine inflamatoare numite citokine, care sunt de obicei eliberate după o leziune a articulaţiei. Citokinele au grăbit deteriorarea cartilajului.

În ţesuturile deteriorate tratate imediat cu dexametazonă glucocorticoidă, alterarea cartilajului a fost oprită. De asemenea, medicamentul a avut efect când a fost administrat la o zi sau două după leziune, ceea ce este important deoarece oamenii care suferă de leziuni ale articulaţiei s-ar putea să nu se ducă imediat să-i vadă un doctor, spune Grodzinsky.

Cercetătorii nu ştiu încă dacă dexametazona ar putea vindeca deteriorarea deja existentă a cartilajului, dar plănuiesc să testeze asta în studiile viitoare. De asemenea, ei plănuiesc să facă studii pe animale pentru a determina câte tratamente ale articulaţiei sunt necesare pentru a obţine efectul protector. Dacă aceste studii pe animale au efecte pozitive, rezultatele ar putea fi transferate repede la tratamentele umane, spune Grodzinsky, deoarece medicamentul este deja aprobat pentru uz uman.

Echipa de cercetare a investigat modul în care dexametazona îşi exercită efectele sale de protecţie. Deşi procesul nu este încă pe deplin înţeles, au găsit unele dovezi care sugerează că dexametazona blochează degradarea aggrecanului, un complex de proteine şi carbohidraţi, care este o componentă structurală majoră şi funcţională din punct de vedere biomecanic a cartilajului. De asemenea, se cercetează şi cantitate de medicament necesară.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei