0000   0141700

Dimensiune font:

Super-genii: 5 cei mai tineri oameni care și-au luat doctoratul

| 15-09-2019 22:32

 Motivele pentru care unii se dedică cercetărilor riguroase pot varia – fie că speră să iasă în evidență pe piața competitivă a locurilor de muncă, fie că pur și simplu adoră ceea ce fac și vor să-și construiască o carieră în domeniu.

Oricare ar fi motivația, alegerea drumului potrivit este un proces dificil, însă, în cele din urmă, plin de satisfacții. Ca să ilustrăm acest lucru, îți prezentăm o listă cu cei mai tineri oameni care au obținut titlul de doctor.

1. Norbert Wiener, doctor la 17 ani

Norbert „Nubbins” Wiener avea 14 ani când s-a înscris la facultate, în 1909. Foto: MIT Museum via Harvard Magazine

Norbert Wiener și-a luat diploma de bacalaureat la Colegiul Tufts (astăzi, Universitatea Tufts) în 1909, când avea 14 ani.

Tânărul nu a încercat imediat să-și ia doctoratul în același domeniu.

În schimb, a studiat filosofia și zoologia înainte de a se întoarce la matematică. În 1912, Wiener avea 17 ani când i s-a conferit titlul de doctor în logică matematică la Universitatea Harvard. 

A lucrat ca jurnalist pentru puțin timp, după care a lucrat la automatizarea tunurilor antiaeriene în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Însă este ținut minte pentru munca sa de pionierat în domeniul ciberneticii.

Cibernetica se preocupă de ideea de feedback și are consecințe în organizarea societății, în filosofie, inginerie, biologie și în multe alte domenii. Iată ce spunea Wiener:

   

„Să trăiești eficient înseamnă să ai informația corespunzătoare. Astfel, comunicarea și controlul țin de esența vieții interioare a omului, așa cum țin și de viața lui în societate.”

2. Ruth Lawrence, doctor la 17 ani

Ruth Lawrence. Foto: Wikimedia

În 1985, la vârsta fragedă de 13 ani, Ruth Lawrence a absolvit Universitatea Oxford, specializarea matematică. Anul următor, și-a luat a doua diplomă, de data aceasta în fizică, urmată de un doctorat în matematică în 1989, când fata avea doar 17 ani. 

După ce a petrecut o vreme la Harvard ca profesor debutant și a lucrat la Universitatea din Michigan ca profesor asociat, Lawrence s-a mutat în Israel. Acolo, a devenit profesor asociat la Universitatea din Ierusalim.

Lawrence a primit recunoaștere pentru munca ei în domeniile topologiei algebrice și al teoriei nodurilor, însă regreta anii pierduți ai copilăriei și a spus că nu-și va supune copilul acelorași rigori academice.

„Apreciez enorm efortul depus de tatăl meu. Sunt foarte recunoscătoare pentru tot ce a făcut pentru mine. Acum pot să văd că este foarte dificil să fii părinte”, avea să afirme mai târziu.

Din fericire, cei mai mulți studenți nu se confruntă cu aceleași provocări și presiuni și cu aceeași atenție din partea mass-media ca Lawrence.

3. Balamurali Ambati, doctor la 17 ani

La 19 mai 1995, Balamurali Ambati a intrat în Cartea Recordurilor la categoria „cel mai tânăr medic din lume”, la doar 17 ani. Foto: Wikimedia 

Balamurali Ambati, american de origine indiană, făcea analize matematice când avea numai patru ani și devenea coautor al unei cărți despre SIDA la numai 11 ani. La 13 ani, a absolvit Universitatea din New York.

În 1995, când avea 17 ani, a absolvit Facultatea de Medicină în New York, devenind cel mai tânăr medic din lume (și deținător al recordului Guinness).

Ambati și-a terminat pregătirea medicală la vârsta de 24 de ani, devenind o „anomalie” în acest domeniu – cei mai mulți doctori își termină pregătirea după ce împlinesc 30 de ani.

Ambati este mulțumit de munca sa și spune că faptul că și-a terminat pregătirea atât de repede i-a lăsat timp pentru alte experiențe. Este clar că secretul este motivația, iar studiile lui Ambati au dat roade.

Ambati spune că este încântat de cariera sa și că îi place foarte mult să fie oftalmolog. 

„Întâlnești tot felul de boli, faci operații interesante, vezi pacienți de toate vârstele… Nu există alt domeniu în care aș putea face transplanturi, monta proteze, răspunde la urgențe și lucra în lumea întreagă. De asemenea, fac și cercetări medicale. Este o combinație excelentă”, afirmă acest tânăr genial.

4. Kim Ung-Yong, doctor la 15 ani

Kim Ung-yong (în prim-plan) în 1967. A fost supranumit „Einstein din Coreea”. Foto:

Imaginează-ți cum ar fi să fii student invitat la o universitate la vârsta de trei ani și să fii invitat să faci cercetări pentru NASA la vârsta de opt ani! Este destul de greu să-ți imaginezi așa ceva.

Însă fostul copil-minune sud-coreean Kim Ung-Yong nu trebuie să-și imagineze; pentru el, a fost o realitate. Însă cei zece ani petrecuți la NASA nu au fost tocmai fericiți.

„Am trăit ca un robot: mă trezeam, rezolvam ecuația zilei, mâncam, dormeam și o luam de la început. Eram singur și nu aveam prieteni”, avea să afirme Kim, adăugând că în tot acel timp i-a fost dor de mama sa. 

Născut în 1963, Kim și-a luat doctoratul la vârsta de 15 ani și a apărut în Cartea Recordurilor drept „persoana cu cel mai mare IQ din lume”. Însă Kim spune că succesul academic nu dă măsura unei persoane.

„Societatea nu ar trebui să judece un om după standarde unilaterale. Cu toții avem un anumit nivel de învățare, speranțe, talente și vise diferite și ar trebui să respectăm asta”, a spus el într-un interviu.

Kim, care acum lucrează la Universitatea Națională Chungbuk, spune că lucrează în domeniul în care și-a dorit să lucreze. Se declară fericit și, până la urmă, asta e tot ce contează.

5. Karl Witte, doctor la 13 ani

Karl Witte. Foto: Wikimedia

Născut în 1800, Karl Witte a fost fiul unui autor de lucrări educaționale despre care se spunea că și-a verificat ipotezele pe fiul său. La vârsta de nouă ani, Karl Witte vorbea deja cinci limbi. 

Copilul-minune și-a luat doctoratul în filosofie la Universitatea Giessen când avea numai 13 ani, un record mondial până în ziua de azi. Poate că Witte ar fi devenit avocat, și se pare că a călătorit în Italia în 1818 chiar în acest scop, însă dragostea pentru cărți l-a purtat într-o direcție diferită: Witte s-a îndrăgostit în special de poemele lui Dante și a devenit specialist în textele autorului italian.

Aceste cinci exemple dovedesc că munca și concentrarea îți pot asigura o viață academică de succes. Și, probabil, chiar și fericirea…

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcţia C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerţului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de şedinţă nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 07.11.2019, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. crt. - BUNURI MOBILE - Valoare pornire la licitaţie (lei fără TVA) MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA IAŞI: 1. - AUTOUTILITARĂ CATEGORIA BA SUPRASTRUCTURĂ DESCHISĂ, MARCA RENAULT VI, TIP 42AEA1/UV9A69/MIDLUM 180DCI, an fabricaţie 2006, masa proprie 4664 kg, masa total autorizată 11990 kg, dimensiunile de gabarit 9545X 2500 X 3330 MM, nr. locuri 2, cilindree 4116 cmc, putere 128 KW, tip motor DCI 4CJO1, seria motor nu poate fi poansonată, sursa enegie motorină, tracţiune spate, culoare alb-gri, nr. înmatrculare VS-05-AYG (în lista inventar este identificată ca AUTOUTILITARĂ RENAULT VI cu nr. înmatriculare IS-49-ARR), nr. inv. 4-0021. - 10.980,00 lei 2. - AUTOUTILITARĂ VOLKSWAGEN, caroseria furgon 21 uşi, tip Caddy, nr. identificare WV1ZZZ9KZ1R525805, an fabricaţie 2001, norma de poluare Euro 3, masa proprie 1.180 KG, nr. locuri 2, capacitate cilindrică 1,896 CMC, putere/turaţie 47/4200 (64 CP), sursa de energie motorină, tracţiune faţă, culoare albastru, nr. înmatriculare IS-05-HBD. - 1.320,00 lei ECHIPAMENTE TEHNOLOGICE, APARATE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL, MOBILIER, MATERII PRIME, OBIECTE INVENTAR etc. depozitate la sediul din mun. Vaslui, str. Metalurgiei, nr. 4, jud. Vaslui 8. - MAŞINĂ DE ALEZAT ŞI FREZAT AFD 100, nr. inv. 41416, stare tehnică funcţional; - 16.000,00 lei 11. - MAŞINĂ PRELUCRARE PRIN ELECTROEROZIUNE (ELECTROTEHNICA, TIP ROGIF20, NR. 206, an fabricaţie 1968), nr. inv. 42888, stare tehnică funcţional; - 2.500,00 lei 12. - MAŞINĂ DE ALEZAT ŞI FREZAT AFD-100, nr. inv. 41924, stare tehnică funcţional; - 16.000,00 lei Pentru bunurile mobile se aplică TVA. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 05.11.2019, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro intenţia de vizitare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 05.11.2019, ora 13.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine prin accesarea site-ul-ui www.insolventa.ro şi la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0755132471, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcţia C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerţului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de şedinţă nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 07.11.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire activ - Valoare pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.) Activ nr. 2.1 - Fostul Amplasament Al Filaturii De Bumbac compus din teren intravilan în st. de 42.150,95 mp şi clădiri industriale în sc. de 21.816,77 mp amplasat în intravilanul oraşului Negreşti, str. Gării, nr. 65 (fosta nr. 2), jud. Vaslui. Proprietatea este pretabilă pentru activităţi industriale, dispune de utilităţi şi accesul se realizează direct din str. Gării, beneficiind de o deschidere frontală de 157,60 ml. Amplasamentul se învecinează la N şi V cu proprietăţi particulare şi la E - Construcţii SA. - 1.268.400,00 lei Activ nr. 2.2 - Utilaje/echipamente tehnologice pentru fabricare cuie şi plasă sârmă situate în Negreşti, str. Gării, nr. 65 (fosta nr. 2), jud. Vaslui - conform anexa 2. - 346.722,00 lei Pentru alte informaţii suplimentare referitoare la condiţiile de participare la licitaţie şi aplicarea regimului TVA accesaţi site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 05.11.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro intenţia de vizitare. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 05.11.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevăzute în Regulamentul de vânzare si caietul de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 05.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0755132471, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Eroarea de la telefoanele Galaxy S10 care permite deblocarea de către orice amprentă
22/10/2019 14:22

 Compania a anunţat că va pune la punct un update software care va corecta problema. Eroarea a fost identificată de o femeie din Marea Britanie al cărei soţ a putut să-i deblocheze telefonul cu ampr ...

In Siberia s-a gasit un diamant cu totul unic. Asa ceva nu s-a mai vazut niciodata
16/10/2019 00:06

 Intr-o mina din Siberia a fost descoperit un diamant cu totul special, care are in interiorul sau prins un alt diamant. Este singurul astfel de diamant gasit pana acum. Din motive lesne de inteles a fo ...

O schita uitata a lui Da Vinci se dovedeste a fi o minune a ingineriei. Ar fi fost cel mai mare pod al acelor vremuri
14/10/2019 08:38

 Desi este cunoscut pentru lucrari ca Mona Lisa, Leonardo De Vinci era un inovator in multe domenii, inclusiv in inginerie. Pornind de la o schita realizata de Da Vinci in 1502, oameni de stiinta de la ...

Navele de război circulare, proiectul SF eșuat al rușilor
07/10/2019 13:43

 În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, constructorii de nave au inceput să folosească fierul in loc de lemn si tot mai multi ingineri credeau că sosise vremea să experimenteze cu forme noi. ...

 

Adria Mare, continentul dispărut. Pământul peste care a crescut Europa
06/10/2019 20:08

 Pe măsură ce tehnologia de studiere a plăcilor tectonice evoluează, geologii continuă să descopere continente dispărute. Înainte de a fi astupat in intregime, in urmă cu circa 140 de milioan ...

În Imperiul Otoman, uciderea rudelor sultanului era prevăzută de lege!
03/10/2019 09:57

 Încă de la inceput, in Imperiul Otoman era ceva obisnuit ca noul sultan să-si ucidă fratii, chiar dacă unii dintre ei erau abia sugari. Ca multe alte dinastii islamice, turcii aplicau „leg ...

Ghețarii din Norvegia scot la iveală mii de artefacte perfect conservate
26/09/2019 10:51

 Peste 2.000 de artefacte din Epoca Fierului, perfect conservate, au fost descoperite sub ghetarii din Norvegia. Adunate acolo de-a lungul unei perioade de 6.000 de ani, obiectele oferă indicii pretioase ...

Descoperire surprinzatoare legata de Manuscrisele de la Marea Moarta
25/09/2019 09:48

Celebrele manuscrise de la Marea Moarta continua sa genereze enigme, la zeci de ani de la descoperirea lor. Un studiu recent a concluzionat ca cel putin pentru obtinerea unuia dintre ele a fost folosita o tehni ...

Cum a fost reconstituit, in premiera, chipul unui stramos de acum 100.000 de ani (Video)
22/09/2019 23:39

 Unul dintre cei mai misteriosi stramosi ai nostri, nici macar ai tuturor, a fost omul de Denisova. In premiera, chipul lui a fost reconstituit de o echipa de oameni de stiinta din Israel, plecand de la o ...

Cum scoți petele de ulei de pe haine. Cele mai eficiente trucuri. Ține fixativul aproape!
22/09/2019 10:37

    Cum scoti petele de ulei de pe haine. Cele mai eficiente trucuri. Tine fixativul aproape!. Ti-ai pătat bluza sau perechea preferată de blugi cu ulei? Nu dispera! Există cateva trucuri care ...