Super-genii: 5 cei mai tineri oameni care și-au luat doctoratul

0000   0141700

Dimensiune font:

| 15-09-2019 22:32

 Motivele pentru care unii se dedică cercetărilor riguroase pot varia – fie că speră să iasă în evidență pe piața competitivă a locurilor de muncă, fie că pur și simplu adoră ceea ce fac și vor să-și construiască o carieră în domeniu.

Oricare ar fi motivația, alegerea drumului potrivit este un proces dificil, însă, în cele din urmă, plin de satisfacții. Ca să ilustrăm acest lucru, îți prezentăm o listă cu cei mai tineri oameni care au obținut titlul de doctor.

1. Norbert Wiener, doctor la 17 ani

Norbert „Nubbins” Wiener avea 14 ani când s-a înscris la facultate, în 1909. Foto: MIT Museum via Harvard Magazine

Norbert Wiener și-a luat diploma de bacalaureat la Colegiul Tufts (astăzi, Universitatea Tufts) în 1909, când avea 14 ani.

Tânărul nu a încercat imediat să-și ia doctoratul în același domeniu.

În schimb, a studiat filosofia și zoologia înainte de a se întoarce la matematică. În 1912, Wiener avea 17 ani când i s-a conferit titlul de doctor în logică matematică la Universitatea Harvard. 

A lucrat ca jurnalist pentru puțin timp, după care a lucrat la automatizarea tunurilor antiaeriene în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Însă este ținut minte pentru munca sa de pionierat în domeniul ciberneticii.

Cibernetica se preocupă de ideea de feedback și are consecințe în organizarea societății, în filosofie, inginerie, biologie și în multe alte domenii. Iată ce spunea Wiener:

   

„Să trăiești eficient înseamnă să ai informația corespunzătoare. Astfel, comunicarea și controlul țin de esența vieții interioare a omului, așa cum țin și de viața lui în societate.”

2. Ruth Lawrence, doctor la 17 ani

Ruth Lawrence. Foto: Wikimedia

În 1985, la vârsta fragedă de 13 ani, Ruth Lawrence a absolvit Universitatea Oxford, specializarea matematică. Anul următor, și-a luat a doua diplomă, de data aceasta în fizică, urmată de un doctorat în matematică în 1989, când fata avea doar 17 ani. 

După ce a petrecut o vreme la Harvard ca profesor debutant și a lucrat la Universitatea din Michigan ca profesor asociat, Lawrence s-a mutat în Israel. Acolo, a devenit profesor asociat la Universitatea din Ierusalim.

Lawrence a primit recunoaștere pentru munca ei în domeniile topologiei algebrice și al teoriei nodurilor, însă regreta anii pierduți ai copilăriei și a spus că nu-și va supune copilul acelorași rigori academice.

„Apreciez enorm efortul depus de tatăl meu. Sunt foarte recunoscătoare pentru tot ce a făcut pentru mine. Acum pot să văd că este foarte dificil să fii părinte”, avea să afirme mai târziu.

Din fericire, cei mai mulți studenți nu se confruntă cu aceleași provocări și presiuni și cu aceeași atenție din partea mass-media ca Lawrence.

3. Balamurali Ambati, doctor la 17 ani

La 19 mai 1995, Balamurali Ambati a intrat în Cartea Recordurilor la categoria „cel mai tânăr medic din lume”, la doar 17 ani. Foto: Wikimedia 

Balamurali Ambati, american de origine indiană, făcea analize matematice când avea numai patru ani și devenea coautor al unei cărți despre SIDA la numai 11 ani. La 13 ani, a absolvit Universitatea din New York.

În 1995, când avea 17 ani, a absolvit Facultatea de Medicină în New York, devenind cel mai tânăr medic din lume (și deținător al recordului Guinness).

Ambati și-a terminat pregătirea medicală la vârsta de 24 de ani, devenind o „anomalie” în acest domeniu – cei mai mulți doctori își termină pregătirea după ce împlinesc 30 de ani.

Ambati este mulțumit de munca sa și spune că faptul că și-a terminat pregătirea atât de repede i-a lăsat timp pentru alte experiențe. Este clar că secretul este motivația, iar studiile lui Ambati au dat roade.

Ambati spune că este încântat de cariera sa și că îi place foarte mult să fie oftalmolog. 

„Întâlnești tot felul de boli, faci operații interesante, vezi pacienți de toate vârstele… Nu există alt domeniu în care aș putea face transplanturi, monta proteze, răspunde la urgențe și lucra în lumea întreagă. De asemenea, fac și cercetări medicale. Este o combinație excelentă”, afirmă acest tânăr genial.

4. Kim Ung-Yong, doctor la 15 ani

Kim Ung-yong (în prim-plan) în 1967. A fost supranumit „Einstein din Coreea”. Foto:

Imaginează-ți cum ar fi să fii student invitat la o universitate la vârsta de trei ani și să fii invitat să faci cercetări pentru NASA la vârsta de opt ani! Este destul de greu să-ți imaginezi așa ceva.

Însă fostul copil-minune sud-coreean Kim Ung-Yong nu trebuie să-și imagineze; pentru el, a fost o realitate. Însă cei zece ani petrecuți la NASA nu au fost tocmai fericiți.

„Am trăit ca un robot: mă trezeam, rezolvam ecuația zilei, mâncam, dormeam și o luam de la început. Eram singur și nu aveam prieteni”, avea să afirme Kim, adăugând că în tot acel timp i-a fost dor de mama sa. 

Născut în 1963, Kim și-a luat doctoratul la vârsta de 15 ani și a apărut în Cartea Recordurilor drept „persoana cu cel mai mare IQ din lume”. Însă Kim spune că succesul academic nu dă măsura unei persoane.

„Societatea nu ar trebui să judece un om după standarde unilaterale. Cu toții avem un anumit nivel de învățare, speranțe, talente și vise diferite și ar trebui să respectăm asta”, a spus el într-un interviu.

Kim, care acum lucrează la Universitatea Națională Chungbuk, spune că lucrează în domeniul în care și-a dorit să lucreze. Se declară fericit și, până la urmă, asta e tot ce contează.

5. Karl Witte, doctor la 13 ani

Karl Witte. Foto: Wikimedia

Născut în 1800, Karl Witte a fost fiul unui autor de lucrări educaționale despre care se spunea că și-a verificat ipotezele pe fiul său. La vârsta de nouă ani, Karl Witte vorbea deja cinci limbi. 

Copilul-minune și-a luat doctoratul în filosofie la Universitatea Giessen când avea numai 13 ani, un record mondial până în ziua de azi. Poate că Witte ar fi devenit avocat, și se pare că a călătorit în Italia în 1818 chiar în acest scop, însă dragostea pentru cărți l-a purtat într-o direcție diferită: Witte s-a îndrăgostit în special de poemele lui Dante și a devenit specialist în textele autorului italian.

Aceste cinci exemple dovedesc că munca și concentrarea îți pot asigura o viață academică de succes. Și, probabil, chiar și fericirea…

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei