Windows 7 functioneaza pe avarii. Ce optiuni ai daca vrei sa-l folosesti in continuare si care sunt riscurile

internet  microsoft-afp

Dimensiune font:

| 21-01-2020 08:39

 Microsoft nu mai furnizeaza suport tehnic, incepand cu 14 ianuarie, pentru Windows 7 si sfatuieste utilizatorii sa treaca la Windows 10. Insa ce optiuni are cine nu poate face asta acum si la ce riscuri se expune?

In primul rand, trebuie spus ca nu se pune problema ca Windows 7 nu va mai functiona. Nu e cazul. Faptul ca Microsoft nu mai furnizeaza suport inseamna ca sistemul de operare nu mai primeste actualizari legate de siguranta, astfel ca dispozitivul care il foloseste este expus in fata atacurilor hackerilor sau infectarilor cu virusi, care se pot realiza mult mai usor.

Popularitatea Windows 7 este demonstrata de cifre. 
Conform unei analize realizate de Kaspersky, la nivel global, in august 2019, situatia la nivel global era urmatoarea:

- Peste o treime (38%) dintre companiile foarte mici, precum si aproape jumatate (47%) dintre companiile si intreprinderile mijlocii inca foloseau Windows 7.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!

- Mai mult de o treime (38%) dintre utilizatorii individuali foloseau inca Windows 7.

Dupa cum se observa, Windows 7 era folosit nu numai pentru uz personal, ci si de companii si institutii, estimarile fiind undeva la 200 de milioane de utilizatori (individual si corporate). Prin urmare, ce optiuni au acestia?

Upgrade la Windows 10 sau la alt sistem de operare

Microsoft si-a indemnat utilizatorii, prin mesaje repetate, sa treaca la versiunea Windows 10, care este mai noua, mai buna si mai sigura. Mai ales pentru utilizatorii obisnuiti cu Windows, trecerea este una facila, caci cele mai multe functionalitati vor ramane, interfata este similara, iar imbunatatirile sunt facute in asa fel incat sa ajute utilizatorul.

Microsoft a anuntat ca oferta de upgradare gratuita la Windows 10 s-a incheiat pe 29 iulie 2016 si sfatuieste utilizatorii sa cumpere o licenta. Versiunea Home costa 690 de lei, iar cea Pro, destinata companiilor, are pretul de 1.199 de lei si 
le puteti descarca de pe site-ul Microsoft.

Dar utilizatorii ne-au semnalat ca, in fapt, upgradarea se face gratuit si acum,
vechiul link ramanand valabil! Prin urmare, nu mai e nevoie sa achizitionati o noua licenta (mai multe detalii Aici).

Cel mai indicat ar fi ca inainte de inceperea upgrade-ului sistemului de operare sa salvati fisierele personale pe un mediu extern (stick-uri de memorie, hard extern etc.), ca sa fiti 100% siguri ca fotografiile, clipurile si documentele sunt in siguranta.

Utilizatorii de Windows 7 care vor sa faca o schimbare pot alege sa instaleze versiuni noi ale altor sisteme de operare, precum Linux sau CloudReady (care se bazeaza pe sistemul de operare dezvoltat de Google pentru laptopuri - Chromium OS). Daca nu va pricepeti la acest lucru, apelati la un specialist.

Vreau sa pastrez Windows 7 - Ce optiuni am?

Daca decideti sa ramaneti la Windows 7, atunci puteti lua cateva masuri pentru protejarea cat de cat a dispozitivului.

In primul rand, trebuie sa va asigurati ca browser-ul folosit are actualizari la zi si ca folositi cea mai noua versiune. Astfel, posibilitatea ca atacatorii sa profite de vulnerabilitati este mai mica.

Din fericire, 
Google a anuntat ca va oferi suport tehnic complet pentru functionarea Chrome pe dispozitivele cu Windows 7 pana cel putin la data de 15 iulie 2021.

Nu e cazul la Internet Explorer 11, iar despre Mozilla Firefox nu am gasit niciun anunt oficial.

In fapt, si celelalte softuri ar trebui actualizate la zi, astfel incat riscul ca vulnerabilitatile lor sa fie exploatate de hackeri sa fie redus.

De asemenea, trebuie sa aveti instalata o solutie de protectie (antivirus), actualizata la zi, care este capabila sa identifice eventualele atacuri sau activitati dubioase.

Dar chiar si asa, dispozitivele sunt vulnerabile, caci hackerii pot gasi diverse "portite" sa intre in calculator sa va fure datele, inclusiv folosindu-se de anumite vulnerabilitati ale Windows 7 nedescoperite pana acum sau care se creeaza odata cu trecerea timpului.

Specialistii CERT-RO atrag atentia ca printre consecintele unui atac cibernetic reusit se numara:

  • pierderea datelor/fisierelor personale prin criptarea acestora (ransomware)
  • furtul unor date/informatii precum: conturi bancare si date de acces la acestea, date de acces la conturile de email, date de acces la conturile altor aplicatii si utilizarea acestora in scop malitios
  • utilizarea calculatorului de catre infractorii cibernetici pentru minare cripto moneda (crypto currency minning)
  • implicarea calculatorului in atacuri asupra altor sisteme informatice
  • utilizarea neautorizata a microfonului si camerei video.



In plus, utilizatorii mai trebuie sa cunoasca riscurile care exista online si cum sa se fereasca de ele. De exemplu, sa fie atenti pe ce site-uri intra, daca sunt securizate (incep cu https), sa nu dea click pe mailurile de tip spam si sa nu-si introduca datele personale decat dupa o verificare minutioasa a legitimitatii site-ului respectiv.

Cat despre companiile care inca folosesc Windows 7, cel mai indicat ar fi sa decupleze respectivele dispozitive din retea. Daca inca nu pot face asta (sau nu vor), acestea trebuie sa se asigure ca macar au luat toate masurile de mai sus si si-au instruit corect toti angajatii.

Companiile mai au, insa, o solutie. Doar ca e contra cost. 
Microsoft va tarifa clientii Windows 7 Enterprise cu 25 de dolari per dispozitiv si clientii Windows 7 Pro cu 50 de dolari per dispozitiv, in schimbul suportului tehnic pana in ianuarie 2021, data de la care preturile se vor dubla.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Fenomenul din Cluj-Napoca ce pare rupt de realitate. ce este „Norul Ozn”
06/04/2024 00:09

Natura poate să fie surprinzătoare! In Cluj-Napoca a fost fotografiat un fenomen rar, si anume „norul OZN”. Fenomenul format pe cer a fost unul spectaculos, fiind rapid capturat in fotografii. Insă, de c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei