SUSANU CLINIC Rejuvenare facială cu toxina botulinică

botox

Dimensiune font:

| 19-01-2020 11:21

 

Considerat în Statele Unite „tratamentul din pauza de cafea”, tratamentul de rejuvenare facială cu toxina botulinică reprezintă o metodă neinvazivă, rapidă şi eficientă de corectare a ridurilor feţei şi ale gâtului (regiunea cervicală).

Cunoscute sub denumirea de riduri de expresie, ridurile faciale şi cervicale apar prin subţierea marcată a pielii la locurile de pliere, ca urmare a contracţiilor muşchilor cervico-faciali. Spre deosebire de ridurile fine, care apar ca urmare a procesului de îmbătrânire (prin scăderea cantităţii de apă, a fibrelor elastice şi de colagen), ridurile de expresie pot apărea la vârste mult mai tinere. Deşi reprezintă trăsăturile de caracter ale fiecăruia dintre noi (uneori chiar reprezentând o fire veselă, „zâmbăreaţă”), totuşi prezenţa ridurilor de expresie dă un aspect inestetic, îmbătrânit al feţei şi al gâtului.

Tratamentul cu toxina botulinică are ca scop limitarea sau normalizarea (atunci când se produce în exces) contracţiei unor anumite grupe musculare faciale. De reţinut este că blocarea completă a acţiunii musculare faciale, cu obţinerea cunoscutei „feţe îngheţate”, nu reprezintă un obiectiv terapeutic, ci, mai curând, un eşec. Scopul tratamentului este de a obţine un facies luminos, armonios, simetric, cu mimica redusă absolut imperceptibil pentru cei din jur.

Toxina botulinică este un inhibitor al legăturii dintre fibrele nervoase motorii care „dau comanda” şi muşchi. Prin fixarea sa între nervul motor şi fibrele musculare (la nivelul plăcii neuromusculare) are loc blocarea contracţiei muşchiului respectiv pentru perioada sa de acţiune. Intervalul de timp este condiţionat de produsul folosit (între 4 şi 8 luni, în medie 6 luni) şi în funcţie de numărul de injectări (la fiecare nouă injectare, perioada de acţiune creşte prin scăderea progresivă a diametrului unui muşchi aflat în repaus).

Indicaţiile tratamentului de rejuvenare cu toxina botulinică sunt:
– tratamentul ridurilor exagerate ale feţei: riduri frontale orizontale sau verticale (glabelare), din jurul ochilor, dintre nas şi obraji, din jurul buzelor;
– tratamentul „benzilor” cervicale;
– corectarea asimetriilor faciale (de exemplu, cele din paralizia facială);
– corectarea contracţiilor involuntare ale unor anumite grupe musculare (ticuri);
– liftingul chimic.

În afară de tratamentul ridurilor de expresie, toxina botulinică se foloseşte cu succes în tratamentul hiperhidrozei (transpiraţia în exces).

Dintre contraindicaţiile tratamentului cu toxina botulinică:
– tratamentul, ca şi scop în sine, al leziunilor produse de acţiunea UV;
– tiroidita autoimună;
– miastenia gravis;
– alte afecţiuni autoimune.

Tratamentul constă în injectarea unei soluţii cu ajutorul unor ace extrem de fine (de grosime similară cu un fir de păr) la nivelul zonelor de tratat. De exemplu, pentru ridurile verticale ale frunţii (dintre sprâncene) este nevoie în medie de 5 injectări, ridurile „labă de gâscă” necesită, în medie, 3 injectări etc. Injectările se pot face cu sau fără anestezie de suprafaţă, fiind foarte bine tolerat de majoritatea pacienţilor. Efectul toxinei botulinice începe să se instaleze după 3-4 zile de la injectare, fiind maxim după 14 zile. Odată cu relaxarea musculaturii, mai ales în cazul în care ridurile nu sunt foarte profunde, are loc, în mod complementar, un proces de reparare a straturilor pielii, astfel încât la efectul direct produs de toxina botulinică se adăugă şi un efect indirect reparator, care contribuie la obţinerea unui rezultat estetic superior. După aproximativ 6 luni efectul inhibitor al toxinei botulinice se diminuă treptat, musculatura reluându-şi funcţia anterioară injectării. S-a remarcat că, după o nouă injectare, perioada până la reluarea activităţii musculare creşte progresiv.

Odată cu instalarea relaxării musculaturii mimicii faciesul capătă un aspect luminos şi mult întinerit.

Printre efectele adverse se numără:
– înroşiri la locul de injectare – sunt pe o suprafaţă mică, cedează spontan după 10-15 minute;
– dureri în momentul injectării – sunt minime, foarte bine tolerate de majoritatea pacientelor; la nevoie poate fi folosită cremă anestezică (local);
– mici vânătăi la locul de injectare – sunt rare, se resorb spontan în 7-10 zile;
– efect de „cădere” şi „senzaţie anormală” a feţei – este tranzitorie, durează câteva zile;
– în cazul deplasării accidentale a unei cantităţi de substanţă la nivelul altui muşchi decât cel vizat apare blocarea altor grupe musculare; cea mai neplăcută este limitarea deschiderii ochilor sau vederea dublă; în cazul în care injectarea se face corect, cu o cantitate mică de substanţă pe fiecare punct, acest efect dispare spontan în 2-3 săptămâni.

Pentru obţinerea unor rezultate estetice superioare se recomandă, în general, combinarea tratamentului cu toxina botulinică cu o tehnică de umplere a ridurilor şi una de rehidratare generală a feţei şi decolteului.

 

Dr. Sidonia Susanu,

Medic Primar Chirurgie Estetică Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă

Director Medical la Susanu Clinic

www.susanuclinic.ro

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cât este valabilă adeverința care înlocuiește cardul național de sănătate
28/03/2024 00:17

Adeverinta care substitutie cardul de sănătate va fi valabilă pană la emiterea unui nou card, conform unui ordin al presedintelui CNAS. Un ordin al presedintelui CNAS stabileste că valabilitatea adeverint ...

 Prosopagnosia, oamenii care nu-și recunosc nici imaginea din oglindă
27/03/2024 13:45

Prosopagnosia, cunoscută si sub numele de „cecitate facială”, este o tulburare neurologică rară, care impiedică capacitatea de a recunoaste fetele. Acesta nu este doar un simplu moment de uitar ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:30

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:05

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Renumitul doctor William Makis aruncă bomba: Cancerul prințesei Kate ar putea fi cauzat de vaccinurile ARNm COVID-19 pe care le-a făcut în 2021
26/03/2024 16:31

William Makis este un binecunoscut specialist in domeniul oncologiei, cu peste 100 de lucrări publicate pe această temă. De curand, specialistul a venit cu o teorie care a pus pe jar lumea medicală. In urm ...

Cele cinci temeri legate de sex ale generației Z, conform terapeuților
26/03/2024 11:52

Conform unor cercetări, generatia Z - adică cei născuti intre 1997 si 2012 – este mai putin activă din punct de vedere sexual fată de alte generatii. Dependenta de tehnologie, stresul si problemele de s ...

Banii pentru spitale se termină în luna mai
24/03/2024 00:10

Sub guvernarea PSD-PNL, cu Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă in frunte, sistemul de sănătate din Romania se confruntă cu perspectiva alarmantă ca fondurile destinate spitalelor să se epuizeze pană in luna ...

Încrederea, unul din factorii care pot aduce sănătatea
23/03/2024 09:00

Pentru eliminarea cancerului de col uterin este necesar ca pacientii să aibă incredere in medici si sistemul de sănătate. Asta reiese din exemplul oferit in acest caz de Slovenia, după ce această tară a ...

Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut la 10 ani
23/03/2024 08:24

Părintele Tudor Gheorghe de la Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru tineri Sf. Stelian Bucureşti a declarat intr-un interviu acordat News.ro că fenomenul consumului de droguri est ...

La ce riscuri te supui dacă ții post intermitent, potrivit ultimelor studii
23/03/2024 00:06

Postul intermitent constă in restrictionarea alimentatiei zilnice la un interval de 4 pană la 12 ore. Majoritatea celor care urmează acest regim alimentar mănancă intr-un interval de 8 ore si postesc 16. U ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei